Razboiul din sufragerie

Articolul asta e destul de vechi si a fost publicat initial intr-o revista, pe post de continuare la vechiul şi apreciatul articol  Dacii si Romanii. L-am modificat putin, pentru pofta cititorilor.

De la roboței din cartoane de Kent până la praștii improvizate, copilaria ante și post decembristă pare capsată în simboluri clișeu. Astfel de totemuri, mai mult simboluri și mai puțin clişee, sunt și cutiile de carton albastru care, pline de praf, zăceau obligatoriu pe raftul oricărui puștan. În Ţara lui Piticot, Nu te supăra frate, Bunul Gospodar, Ţintar, Table şi nelipsitul Dacii si Romanii erau starurile zilei.

Cu mai bine de 15 ani in urma, obisnuiam sa vad eternele cutii parcate in geamul librariilor ca pe o bucaţică neinteresantă de mobilier urban.  Spun eternele pentru că, după 90’, librăriile se chinuiau să scape de ele și aproape nimeni nu le mai dorea împrăștiate pe covor. Spun eternele pentru că, acum, un joc precum Animale din Continente este o piesă de colecţie, iar puţinii amatori rămași au făcut din pasiunea lor un titlu de onoare.

Pentru un puști avid de cadouri, faptul că într-o cutie imensă găseai o tablă de joc cu două forturi în relief și 12 soldăței era o reală dezamăgire. Unde mai pui că soldațeii erau destul de fragili și îți era greu să încingi un război mai serios cu ei. Pentru un puști proaspăt intrat în lumea ‘post-comunistă’, joculețul ăsta nu însemna mare lucru, era doar o jucărie de decor. Acelaşi drum l-a avut şi bătrânul Piticot, joc în care invitam orice adult îndeajuns de nesăbuit să treacă pragul camerei mele. Frica de a “cădea în prăpastie” a fost înlocuita de preferinţa pentru jocuri video şi de dezamăgirea că ”americanii au alte jocuri” (urmăream fascinat un serial în care personajele jucau Dungeons & Dragons).

Când am crescut ceva mai mare, începusem să-mi proiectez şi confecţionez propriile jocuri, unele cu reguli la fel de complexe ca un joc pe calculator. Le jucam odată sau de două ori cu ai mei colegi de bloc şi le puneam la prăfuit. Unele ajungeau la ediţia a doua sau a treia. Petreceam mai mult timp scriind cărticele de joc decât jucând efectiv. Dezvoltasem şi propriul sistem de confruntări, într-o epocă în care nu auzisem de Coloniştii din Catan. Undeva, acasă, există o plasă cu pioni improvizaţi, cu manuale, cărţi şi table de joc colorate pe carton. Chiar şi aşa, nimic nu se compară cu primul tur al tablei de Piticot de la patru ani, sau cu modul ilar în care trişam la Nu Te Supăra Frate.

Pentru adultul bombardat cu mirajul tehnologiei, forturile de carton și soldații din plastic sunt acum mai reali ca niciodată.  Arunc din când în când o privire la propriul set de Dacii și Romanii, încă intact. Acum văd același lucru cu restul colegilor de generație, o generație încă tânără de altfel. Văd o bucățică de trecut, o feliuță de creație autentică. Văd cum într-o cutie albastră și prăfuită încape o copilărie…

P.S: Articolul e usor melodramatic pentru ca nu a fost gandit pentru blog. Oricum, pe moment sunt ocupat cu lucrul la o descoperire milenara. Peste 95% din prenumele de femei din Romania se termina in vocala A. Desigur, asta nu-i o noutate! Nu-i asa AndreeA, AnA, AlinA, AncA, AlexandrA, AdinA, AmaliaA, DianA, DanA, RalucA, NicoletA, MonicA, DorinA, IonelA, OanA, AdinA, IrinA, MihaelA, IoanA si alte minunate femei? Descoperirea e ca eu, VlaD si amici precum BogdaN, SilviU, DragoS, AndreI, MirceA sau VasilE , alaturi de restul rasei masculine ne simtim…ca biste bosi!

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

35 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
romania inedit

Poate relanseaza cineva jocul asta si face din asta un succes comercial .

ktx

I spy with my little eye someone getting old…

romania inedit

Dacii si romanii ar putea deveni un joc electronic ca sa aiba succes .

romania inedit

Pai daca il faceai, cui ii reveneau drepturile de autor ?

Night-elf

Piticot – prima generatie, nu cea reeditata dupa 90 – l-am avut si eu prin 84-85. Imi aduc aminte ca era desenat minunat si nu ma mai saturam sa-l joc cu sora-mea, doar pt asta.

Night-elf

Si mai e ceva… mi se pare mie sau e un curent care ne loveste pe toti: eterna reintoarcere? Din ce in ce mai multa lume in jurul meu devine nostalgica. Stii pps-ul ala cu “noi am fost aia care… etc”. cred ca l-am primit de zeci de ori. Pana si Pepsi a revenit la vechiul design de pe vremuri 🙂

Odeena

Jocurile alea aveau un “ceva” fain pe care n-o sa-l prind niciodata in LAN parties sau in fitzele gen Nintendo Wii…

Night-elf

Stai sa vezi cand o sa te apropii de 32, ca altii :)))

Costin Manolescu

Pentru nostalgici, am strans pe blog mai multe informatii si poze despre jocurile din Perioada Comunista: http://www.boardgames-blog.ro/tag/perioada-comunista/ .
Nu prea mai gasesti aceste jocuri, au avut si ele rostul lor la vremea respectiva… 🙂

Luke

@P.S.
90%? wow…singurul cat de cat romanesc ar fi CarmeN. Romanesc, adica mai vechi decat obiceiul de a-ti numi copilul Antonio. Care-s restul pana la 10%?

cartim

Imi aduc aminte ca mi s=au rupt doua piese la “Dacii si Romanii” pe care le-am reparat u pistolul de lipit.In final mi-am mai cumparat un joc (cu banii de pusculita) ca sa am srtul complet 😛 Ca sa nu se mai rupa foloseam si piese de table.

Apoi am dat faliment si am ramas dator unui coleg , cu niste fotbalisti cand miam achizitionat primul joc de Scrabble, costa o avere , dar stiu ca m jucat acest joc cat pentru o viata 😛

Kross, in zona mea , roboteii se faceau din pachete de Marlboro rosu 😛

Nicoleta

Toate numele romanesti de fete se termina in litera “a”, cu o exceptie: Carmen – in latina cuvantul carmen inseamna “cantec” (nume spaniol, englezesc si roman; forma spaniola de la Carmel – nume englezesc, biblic, in ebraica inseamna “gradina”), restul sunt abrevieri… 😉

Vlad

Pe mine nu m-au marcat niciodata aceste jocuri, imi aduc aminte mult mai clar de aparitia video-games-urilor in cultura noastra si ce isterie a fost…si inca este.

Costin Manolescu

@Vlad: Ca jucator de ambele tipuri de jocuri, cele pe tabla (“de carton”) din perioada asta sunt mult peste cele video. Nu ai Save/Restart, ce alegeri faci, alea sunt, nu te poti intoarce.
Cand vezi un Starcraft, Age of Empires sau Civilization in varianta boargame cu siguranta renunti la cele de pe PC/consola.

Iar emotiile de pe fetele adversarilor…PRICELESS!

Vlad

@Costin Manolescu
N-am jucat niciodata adaptarile pentru board la diverse jocuri, dar am fost mereu curios. Totusi, eu care am fost un impatimit de WOW, imi vine greu sa-mi imaginez cum ar putea sa adapteze asemenea monstrozitate de complexitate de joc pe un board.

Si in ce priveste emotiile pe fetele adversarilor, le-am vazut si la alde Guitar Hero, Wii sau alte distractii pe console.

Nicoleta

Si pe mine ma poate chema Nico, Nicol si mai stiu eu cum dar ca origine vine din limba greaca – Nicoleta. Nu ma intereseaza sa usurez cu nimic “povara” rasei feminine, era doar o informatie si fiecare o preia cum doreste 😉

Alex

Hai sa ducem si noi cate ceva la Consignatia 7080. http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150231813106987.313286.87761771986

Nicoleta

@ Krossfire: As vrea sa te rog ceva, caci am nevoie de un sfat luminat. Nu pot da foarte multe detalii aici, insa in tara unde locuiesc eu – Canada – avem un preot roman care a initiat o campanie pt a ajuta o persoana care are nevoie sa fie reintegrata in societate. In urma acestei campanii a primit e-mail-uri de amenintare si tot felul de injurii. Adresele de e-mail sunt necunoscute noua. Cum putem afla cine se afla in spatele acestor e-mail-uri sau ce putem face ca sa le stopam in afara de a le categoria spam? Merci mult

Teo Negura

Hehe, de “Dacii si Romanii” chiar uitasem, dar m-ai palit in moalele-amintirilor cu nostalgie. Si era ditai cutioiul, asa e, un fel de vesnica enclava, pe dulap, a unui tarm cu jucarii spre care ma-ntindeam, ma cataram si mai ales visam, in timp ce rezolvam problemele la mate din culegerea cu bufnita sau din eteeernul nea’ Petrica 🙂

gigi

Lol, cine trage un mmorpg cu dacii si romanii?

35
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x