Quintiliane, hai la mama !

La fel ca presa romaneasca, m-am decis sa revin in forta cu un subiect banal caruia din pacate am uitat sa-i adaug cu aplomb eticheta ”senzational”. Nu cred ca exista vreun cititor care sa nege importanta construirii unui ”nume” intr-un domeniu. Unul dintre domeniile de larga circulatie si uneori de abrupt sfarsit este viata. Eticheta aia de cateva litere primita la nastere iti poate bantui sau onora o buna parte din existenta.

Nu pot intelege obsesia si egoismul unor parinti de a-si arunca odrasla sub eticheta unui nume tembel doar pentru ca ar fi un copil ”special”.  Cu totii am fost si suntem speciali pentru parintii nostri. Daca nu m-ar fi chemat Vlad (nume de-a carui origine sunt foarte mandru) m-ar fi chemat Rares dar colegii tot ”Kross” m-ar fi strigat. Cert este ca nu imi e rusine de numele meu de botez, il port cu mandrie si l-am promovat pe cat posibil pe langa porecla capatata online. Cunosc insa persoane care sunt extrem de rusinate de nume ca Gherghina, Eufrosina , Pafnutie si alte nume de sfinti minori. Sa nu mai vorbim de obiceul denumirilor ”de valoare” (la propriu) practicat in familiie de etnie rroma. Prin 1998 o astfel de familie defila cu nume ca Hefaistos, Ares, Hercules si Xena. Evident, cei patru stateau la aceeasi masa cu fratii mai mari : Zeus si Prometeu.

Desi numele din buletin poate fi schimbat dupa o anumita varsta, e o decizie care se ia greu , fie in urma unui eveniment nefericit fie in urma unei nesigurante patologice. In primii ani de viata numele exotic-stupide pot defavoriza serios un copil.  Unii ajung sa le transforme in branduri personale, altii sa le accepte insa nu vorbim de o majoritate. Aceasta din urma prefera sa ascunda un nume precum Gorunaş sub un acronim de tip Alexandru G. Petrescu. Pana la urma, poti opta oricand pentru un pseudonim de scriitor, internaut sau doar pentru un pseudonim.

Asta nu scuza imaturitatea parintilor in a alege nume deloc inteligent pentru a predestina cumva copilul pentru maretie sau mai rau pentru a defila cu el. A doua varianta se aplica in general parintilor tineri, ultraprogresistilor si marilor ”mondeni”. Pentru ei diferenta dintre copil si labrador nu este suficient de clara. Ai facut un copil, ii dai un nume, ii dai de mancare si eventual te plictisesti de el dupa vreo doua decenii. De ce sa nu-l cheme Alexandru-Knut Odin Stanescu pe fiul cel mic ? In fond tie iti place mitologia nordica si tocmai ai primit o chestie noua, ceva ce seamana a animalut de companie mai putin paros. Asa ca, de ce sa nu-i pui o eticheta de care sa faca misto 2-3 generatii de viitori colegi ?

Nu te ajuta cu nimic nici faptul ca siteurile cu nume pentru bebelusi sugereaza nume precum Iorgovan, Xavier, Yoko, Orfeu sau Odiseu. Frustrarea ca ai un nume banal nu trebuie sa se reflecte asupra urmasilor si nici ambitiile de a reinvia traditia romaneasca din perioaa care in cultura Cucuteni isi traia ultimele momente. Numele de ”scena” reflecta in general o aspiratie sau o porecla insa numele din buletin este cel care ar trebui sa ofere un moment de respiro, o detasare si o intoarcere intr-un spatiu sigur. Cand esti in casa, alaturi de parinti, prieteni sau partenerul de viata preferi sa auzi un ”Alex” decat un ”Edwardaltreila Mihaiescu”.

P.S : Vineri, in jurul orei 18.00 langa magazinul Diverta de pe Magheru, in plin centru al Bucurestiului. Familie clasica formata din mama, tata si purdel de 5-6 ani. Puradelul se opreste brusc si spune ”Mama, mi-a mai ramas niste hartie”. Mamica grijulie, in fata a cel putin 10-15 oameni ii da pantalonasii jos la baietel si se uita in poponet daca nu cumva i-a mai ramas niste hartie igenica intepenita lui ala micu. Daca nu vedeam, nu va povesteam. Dupa asta, draga Europa, te anunt ca ti-a mai ramas niste Romanie in…

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

90 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
miruna

ideea e că şi numele uzuale(alexandru, george, etc.) au o anumită însemnătate şi nu trebuie neapărat să ai cine ştie ce nume de celebritate ca să fi considerat un om de valoare. de fapt, până acum nu am descoperit niciun “quintilian” contemporan în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă ar purta numele; în schimb, cred că sunt destule cristine şi destui andrei “de calitate”.

un alt obicei enervant e cel de a boteza copiii după naşi, ori după sfinţii care se pomenesc în apropierea naşterii bebeluşilor. asta fiindcă mă lovesc mult prea des de oameni care mă întreabă dacă pe naşa mea o cheamă miruna (nu, o cheamă gilia, nume care îmi displace profund), ori dacă nu cumva ar fi trebuit să mi se spună cristina, că tot sunt născută în preajma crăciunului.

cât despre p.s. … eu am văzut odată un copil care făcea pipi la colţul unui bloc din centrul oraşului, ţinut de braţe de mămica lui… ce dulce!

miruna

am uitat să mai spun de nişte consăteni de-ai mei, care au avut patru fete. probabil că au fost foarte pasionaţi de geografie, fiindcă le-au pus numele atena, argentina, londra, şi pe ultimul l-am uitat(dau la istorie : )) ), dar era tot o capitală.
una dintre ele a fost colegă cu mama şi se pare că mereu ar fi avut probleme din cauza numelui…

heh, e şi mai nasol când ai un anumit nume de familie… eu nu mă vait. deşi e surprinzător că mă numesc belea şi n-am fost strigată aşa niciodată, a trebuit să dau mereu explicaţii oamenilor care îmi citeau numele în premieră (se pune accentul pe primul “e”, vă rog) şi se împotmoleau, răguşeau, se strâmbau şi apoi întrebau politicos: dumneata cum te numeşti?

miruna

nu ştiu de la ce vine gilia, dar sună groaznic.

mă gândesc cum ar fi fost să mă cheme şi belea şi gilia=))

radugo

eu am avut un elev pe care il chema F. Gheorghe-Hagi, unul Romario, acum am doi Elvisi si mi se par simpatice numele astea exotice.
ce nu inteleg e altceva. la Revolutie a fost un moment la tvr in care s-a spus ca la maternitate s-au nascut copii pe care ii chema Televiziunea sau Libertatea. iar daca ne luam dupa http://soaptainvant.wordpress.com/2008/06/05/antologia-onomastica/, exista si nume precum Ministru sau Semafor. abia numele astea mi se par imposibile.

kingquizz

Un nume ales prost urmareste pe Quintilian toată viața. Asa este in capul unora, o libertate prost inteleasa.

Roxana

OMFG, tu iti bati joc de mine, Krossy sau e pe bune?(faza cu hartia igienica si copilul.) 😐
Anyway, noi facuram la un teambuilding un joc gen “explica provenienta numelui tau si ce alt nume ti-ar fi placut sa ai”.
Si o colega ne povestea indignata ca nu-i place Alexandra. In fiecare zona exista o mie de Alexandre. Am lasat-o sa se calmeze, apoi mi-am prezentat originea numelui si cauza lui.
La sfarsit mi-am amintit de o colega din liceu, mai mare decat mine, pe care o chema … Sula Parascovia.
Imagineaza-ti ca profii ii citeau atat de repede numele, atunci cand strigau catalogul, incat nu se intelegea decat “su…covia”.
Poor girl. Era din Rep. Moldova.
Si nu e singurul exemplu. Fata aia ar fi preferat un nume comun precum Alexandra.
Insa sunt nume care ma fac sa rad: Gigel, Gigi, Florinel, Mihaita.
Uneori diminutivele sunt la fel de rele. Imagineaza-ti ca te simti bine, mic copil fiind, sa ti se spuna Gigel. Dar Gigel creste si la 40 de ani tot Gigel ramane. Ii afecteaza statura de om matur.
🙂

Mariuskl

Sunt multumit, ai mei au fost traditionali si au ales doua nume relativ comune pentru noi. Desi spun sincer, pana acum vreo cativa ani putini ma stiau pentru prenume ( adica Marius ). Multi foloseau numele sau ceva diminutiv la el.

Numele stupide sunt alese in mare parte de parintii putin prea extravaganti, pentru ca vor ca al lor copil vor sa fie mai special. Nu stiu daca ar reusi sa il faca mai special, dar rezonanta numelui este intr-adevar deosebita.

Si legat de faza cu copilasii si datul pantalonilor jos in public, nu cred ca e om in romania care sa nu fi vazut asemenea “oroare”.

brontozaurel

Vai ce mi-ai facut! Ma doare fata de cat am putut sa rad 😆 😆 😆

De fetita botezata Extremuta pentru ca tac-su a jucat extrema ce parere ai? 😆

jorjette

Eu cred că fiecare ar trebui să fie mândru de numele său şi să nu se lase influenţat de “etichetele” celor din jur. Se spune că fiecare nume reprezintă ceva pentru viaţa noastră, deşi în ziua actuală părinţii nu mai sunt atât de atenţi la numele pe care le aleg (nu mă refer şi la acele nume ciudate)…

Acum sunt la modă numele preluate din oricare altă ţară. Chiar mi-am amintit cum, mergând la bunici, ne-am întâlnit cu o mămică si cu copilul ei, iar la întrebarea cum îl cheamă răspunsul a fost Alessandro, cu precizarea “cu doi de s”.
M-a amuzat teribil, dar aşa stau lucrurile şi nu avem ce face decât să le luăm ca atare.

Sebastiano

Quintilian Penisiade 😛

Acum pe bune, am un prieten la mine in Singeorz-Bai pe care il cheama Pop August Treboniu Laurean. Si ai lui il striga Utzu, diminutivul cvasiuniversal de pe Valea Somesului (alaturi de varianta lui feminina- Utza).

Taica-so e preot, cred ca asta are legatura cu numele.

A, si mai sunt aia cu nume care tot timpul vor fi scrise/pronuntate gresit. Amicul meu Andrei Daniluc tot timpul e strigat altfel decat Daniluc: Daniliuc, in principal. Dar a primit si Bantlue, odata, daca va puteti imagina.

Catalin

in.. “sud-est”, pe-acolo. :))

miruna

@roxana: eu am fost în clasă opt ani de zile cu un băiat pe nume răducu, dar nu-mi amintesc să-i fi zis altfel decât radu, nici măcar în clasa întâi…

sebastiano: da, pe lângă numele fantasmagorice, e destul de enervantă şi abundenţa lor. nu cred eu că există cineva care să fie strigat în patru feluri, doar fiindcă are patru nume de botez.

Qristinan

Quintilian ca Quintilian, dar Sarmiszegetusa, Regia, Demetra, Profira, Hedemones, Agnes nu suna la fel oare? 😀 Concluzia este una singura: toti sunt fie zei, fie niste biruitori veritabili :))

Cat despre intamplarea trista de langa Diverta.. la vie en rose! 🙂

Catalin

A, nu trebuia sa ma bagi in seama. Eu doar completasem punctele de suspensie de la PS. 🙂

Sebastiano

Uite, Bradutz nu e complexat. Ba mai mult, a ajuns presedintele lumii.

brontozaurel

Extremuta chiar exista si a inceput sa mearga la scoala. Ma intreb cum o striga colegii. De fapt, nici acasa nu stiu cum o striga parintii.

Messa

@miruna – inca n-am reusit s-o scot pe fii-mea din pampers, dar ca mama vad lucrurile altfel… cand plodul iti zice (imperativ, teribil!) “Mamiiii! Fac pipiii!” si esti pe strada, ai doua variante: sa-i dai chilotii jos repede si sa-l lasi sa faca pipi in vreun colt ferit(macar sa nu calce altii) ori sa-l privesti cum face pe el, apoi sa te apuci sa-l schimbi, tot pe strada, daca si numai daca ai hainute de schimb + pantofiori la tine. A! Poti sa umbli cu o olita portabila in poseta, dar la noi se gaseau numai la Mothercare si costau o avere (am cautat eu acum doi ani, cand eram inca optimista ca pot s-o invat pe fii-mea la oala de la 8 luni, ca pe vremuri).

Concluzia e simpla – 1. nu judecati cand nu stiti care e situatia si 2. nu faceti copii and I mean it.

Messa

Si ontopic – prenumele pompoase si cele diminutivate din start sunt o aberatie cat casa. Dar, pana la urma, cei care isi lasa imaginatia sa zburde in halul asta tot platesc pana la urma.

Sebastiano

Picture this: Varujan Vozganian la varsta de 5 ani. Varujan, treci sus ca-i tarziu.

sandy

Apropo de nume amuzante…Stiati ca pe unul dintre cei mai grei oameni din Romania il cheama Danut? Da…Danut Prunariu(daca nu ma insel) are peste 300 de kg. Hmm…stiu faza de multi ani, dintr-o revista.

andruska

Lasa ca nici altii nu sint mai prejos. Ce sens mai are astazi sa te numesti in buletin Georges de Montreuil des Villiers? Sau John Richard Smith the Third?

Vlaicu

mie imi place numele meu, singura problema ar fi faptul ca atunci cand ma prezint “Vlaicu”, toata lumea imi zice “bine, bine, dar spune-mi prenumele” 🙂

Aurora Georgescu

Krossfire, rezonez total spuselor tale. Cum este dimineaţa şi-s pusa pe rime, recomand mamicilor
Imnul Ilenuţei
Dimineaţa cum se scoală
Face-ntâi pipi la oală
Că de-o fi la promenadă
Să nu se producă-n stradă
Si s-o rîdă lumea toată
Că-i fata needucată !

In ce priveşte numele, te corectez! Mai nou, nu istoria îi preocupă pe grijulii părinţi ci telenovelele! Pe bieţii copii îi cheama Isaura, etc..nu-mi vin acum în minte, dar sunt cu duiumul, care mai de care mai stupide.

Dojo

Iubi avea un muncitor pe santier pe care il chema Muia, nume de familie deci. Avea si un coleg de armata (acum ceva timp) de-l chema Cerasel si al meu era pe spate cand auzea numele in cauza.

Mi se pare de bun simt sa ii oferi copilului macar un nume “obisnuit” daca nu te taie capul sa alegi unul de bun simt, cand vrei sa fie mai special. Sa ii zici Mercedes sau Sambata e aiurea.

Eu am avut norocul cu un nume de care era diaree pe vremea aia (rula “Om bogat, om sarac” si multe mame pe la ’78-80 le spuneau fetelor Ramona). Am fost 5 doar in clasa de liceu. Numele de familie e unul “moldovenesc” chiar OK, asa ca e de bine.

As dori sa gasesc nume interesante pentru copiii mei. Mai putin folosite la noi, dar nu aiuristice. Sa se potriveasca si numelui de familie si sa nu le fie rusine cu ele.

Razvan

Dacă stau să mă gândesc bine, aş alege o bătălie… iar dacă numele de famile ar fi Remeş, i-aş spune copilului Decebal-Traian Remeş, sau poate Quintus?
Nu m-am hotărât…
Un pic de ajutor… de la nenea cu crucile înflăcărate?

ktx

Axinte, criminaaal ! :))

Vlad

Cand am citit postul imediat mi-a venit in minte
comicul asta:

http://xkcd.com/327/

Stiu ca e putin pe langa subiect dar sper sa iti placa.

Alexa

geniala incheiere :))

feeria

Moaaa, ce mi-a placut P.S.-ul!!! 😀 😀 😀

Nici eu nu pricep chestia asta cu numele exotice. Adica o pricep cu creierul, dar omeneste nu-mi pot explica de ce-ai vrea sa-ti “dezradacinezi” (metaforic) copilul doar pentru ca vrei sa iasa in evidenta prin numele lui. Adica sa vrei sa accentuezi dinadins niste diferente… cand de fapt sensul dezvoltarii este cel al integrarii si adaptarii.

(PS: rezonez cu articolul despre culturalizarea fortata si necesitatea idioteniei- dac-am priceput eu bine. N-am avut timp sa dezvolt)

razvanserbu

N-ai prins ideea, Alexandru-Darius Remes sau Mircea-Baiazid Remes sau poate mai stilat Motgomery-Rommel Remes, ori diabolic Stalin-Hitler Remes.
Evident la fete e mai greu, dar gasim

Roxana

Bai, eu cunosc unul in oras, Axinte. Bine, e prost de impunge, deci numele vine ca o completare.
Pana acum nu am intalnit-o pe Lila, doar pe Lilo, o proasta. 🙂
Tincuţa, Ilinca sunt nume româneşti inspirate din folclor care mă fac să râd cu gura până la urechi. 😀
Nu ştiu de ce…

miruna

messa, dar copilul ăla nu poate să mai ţină un pic până la prima toaletă? ori să intri într-un magazin undeva şi să ceri voie?
ştii tu vorba, am fost şi eu copil la mama, dar nu făceam aşa. serios, chiar nu am făcut niciodată pe stradă.

Drace

:)))))))))))))))))))))))))) :)))))))))))))))))))))))))) In primul rand sa spunem ca am cunoscut un William Branza (doar ne-am tras de sireturi o data, nu am treaba cu politica de stanga), nu am crezut ca se poate chema cineva astfel, numele sunt ok, dar combinatia e “exploziva”! :))))))) … pe taramul Spaniei, ma refer in special la castilieni, sunt foarte populare numele arabe si rusesti, am intalnit o multime de Fatime si de Ivani, dar cel mai ciudat mi se pare faptul ca sunt foarte multi cei care isi boteaza copiii cu nume euskera, desi nu ii inghit deloc pe basci… e adevarat numele din euskera (basca) suna foarte, foarte bine, diferit (fete: Irati, Naroua, Uxue, Leire… baieti: Iker, Ander… Ion:P) dar totusi, cred ca pot afecta personalitatea cuiva, eu nu as suporta sa fiu strigat in maghiara de exemplu. Legat de numele meu, Florin, suna foarte ciudat pentru un spaniol pentru ca au tendinta de al atribui mai curand unei fete, cu toate astea nu am nici cel mai mic complex legat de asta, dimpotriva, chiar ma bucur ca nu are echivalent in castellana si nimeni nu mi-l poceste ca de exeplu in cazul unui George, chemat inevitabil Jorje (horhe), lucru valabil pentru… Read more »

Anca

@miruna, crede-ma ca nu stii despre ce vorbesti. Toti copiii, mai ales in perioada in care invata sa renunte la pampers cand spun pipi aproape ca-si dau drumul. Adica de-abia mai ai timp sa-i dai jos cele cele. Daca mai ai. Pe de alta parte, asa cum zicea Messa, nu toata lumea isi permite sa cumpere o olita portabila cum am luat eu, cu punguta speciala pe care o arunc la gunoi dupa ce copilul face pipi intr-un loc mai retras (incercam pe cat posibil). Dar absolut tot copiii mici au facut la un moment dat pipi (pe ei sau pe jos daca i-au dat jos pantalonii la timp) pe strada sau in parc. Si nu, copilul nu se poate tine pana la prima toaleta care poate exista sau nu si care e oricum infecta si pe care tu nu ai sta in veci. Iar daca ai fetita, e mai complicat. @Messa, olita aia de la mothercare nu mai costa o avere. Sau cel putin mie nu mi se pare din moment ce e atat de folositoare si poate fi utilizata pana la 4-5 ani. Ma rog, eu le iau direct din Anglia, nu stiu cat costa la noi, asta… Read more »

Sebastiano

@anca, “sper sa nu blesteme cand o creste, haha”; incepi sa realizezi ce-ai facut, a? 🙂

Garm

Sincer nu ii inteleg pe parintii care dau nume “ciudate” copiilor. Aici nu ma refer doar la exemple fortate gen “Odin” dar chiar si la unele aparent normale gen Patrick sau Chelsea. Cei doi copii sunt romani, nascuti in Romania si ar trebui sa poarte nume romanesti.

Ideea unui site, sau a unei carti care sa ofere sugestii de nume pentru bebelusi mi se pare de o penibilitate extrema. Daca nu esti in stare sa dai un nume bietului copil foloseste naibii prezervativul. Imi e clar ce educatie poti sa ii oferi mai incolo…

Razvan

Bun, cu numele mic ne-am lamurit dar ce facem cu cel de familie?….

Messa

@ Aurora Georgescu:

Puer

Dimineaţa, fără fiţă
facem pipi la oliţă;
înainte de-a ieşi
facem pipi iar, deşi
se lasă c-un pic de sfadă.
Dacă tot ieşim pe stradă,
doar n-om face piş pe noi
fix când e plimbarea-n toi!
Nu riscăm să ne apuce
când e umbletul mai dulce!
“Ai umplut oliţa? Bine!
Aşa n-ai să faci pe tine!”

Ne încumetăm afară.
E frumos şi e şi vară,
ne plimbăm pe strada mare
printre oameni, în plin soare:
albinuţă, fluturaş
la plimbare prin oraş!

Dar, vai, frângerea aripii
cu un strigăt: “Mamiiii!!! Pipiiiii!!!”
şi chiar în secunda doi
pipi curge în şuvoi.
Totu-i ud. Şi te gândeşti
c-ai putea să creşti şi peşti
În băltoaca de pe jos.
N-ai ce face, nu poţi şterge,
aşadar începi a merge
cu micuţul ud la piele
care-ti face doar belele.
Lumea zice: “Nu-i frumos!”;
păi nu e, până nu ştii
care-i viaţa cu copii.

Messa
22/09/2009

trackback

[…] azi, 22.09.2009, ca raspuns la un mic poem talcuit ironic de Aurora Georgescu pe blogul lui Krossfire, la subiectul “Quintiliane, hai la […]

patratel

Apropo de p.s.: cred ca lipsa de bun simt, la orice virsta, e din ce in ce mai acuta si vizibila. Hai ca parca-parca as mai trece cu vederea un copil mititel care face pipi intr-un loc public. Desi pentru faptul ca acel copil face pipi acolo nu este el responsabil, ci parintele care nu a fost in stare sa prevada/preintimpine acest lucru. Si nu este vorba de a purta cu tine in permanenta o olita, doamne fereste! Macar de s-ar fi dat dupa colt (acum vorbind de intimplarea la care ai fost martor, krossfire) si n-ar fi stat ca vaca in mijlocul strazii! Si m-am saturat sa tot aud mirobolanta replica “tu nu stii cum e, ca n-ai copii!”. N-am copii, dar am bun simt. Cind nu ai bun simt, nu stii ce e ala si nu ai cum sa-l transmiti copiilor tai. Acum, on-topic… Am si eu doi verisori buni, un el si o ea, nascuti-crescuti la tara, si care au primit la botez minunatele nume din buletin ale nasilor lor, ca, deh, trebuia respectata traditia. Asa ca pe verisoara mea o cheama Lenuta (de la nasa) Iuliana si i se spune Lili, iar pe varu-miu il cheama… Read more »

ipo

La naiba, mi-am amintit de niste subdezvoltati care pusesera copilului prenumele Vacaroiu (erau in electorat pe vremea aia, probabil). Si copilul era… fetita!!!

raudemusca

Mugureleeee mama, ti-a venit pensia?

copchilulkoma

Cand eram mica imi uram ambele prenume (Aurora-Emilia). Mi se parea ca unul era urat si necunoscut, iar altul de femeie batrana (pentru ca aveam in bloc o baba careia i se spunea tanti Emilia). Si visam cum ar fi fost sa ma cheme Elena. Vai, da` ce-mi placea numele asta! De atunci mi-a venit mintea la cap, si imi place numele meu.

Imi pare rau pentru cei care nici la maturitate nu sunt multumiti de numele lor. Cunosc o tipa Billa-Estera (iar numele de familie este unul normal, romanesc). Pe alta o cheama Elisabeta-Arabela. Nasol cand parintii nu pun nici macar un prenume normal copilului.

La TV erau niste pirande Sampania si Vitrina. 😀

Drace

Nu stiu daca celelalte nume sunt inspirate din WoW, dar Iker sigur e luat din FIFA 2009 (glumesc, in realitate Iker Casillas Fernández este portarul Realului, si cunosc un tata care e mare fan si si-a botezat copilul dupa el, in ciuda faptului ca ii uraste pe basci).

Influenta celta este evidenta in multe privinte in “statele” din nordul Spaniei: Galicia, Euskadi, Cantabria si… preferata mea, Asturiax!

Simo

Subscriu si eu la relatarea lui Drac,conationalul si totodata conlocuitorul meu in capitala acestei tari,colega de trust lingvistic cu frumoasa noastra patrie.Cred cu tarie ca spaniolii pot candida cu succes la un concurs intre natiunile cu cele mai stupide si jenante nume posibile.Pot servi drept exemplu numele de genul:Inmaculada,Purificacion(cat se poate de adevarat,in ciuda a ceea ce ati putea crede,google it si veti afla ca este si numele unei renumite creatoare de moda din Spania),Amparo(sprijin),Pilar(stalp),Itziar,Concha,Menchu,Mari Luz(luz-lumina),Maria Jesus,Maria Jose si toate combinatiile posibile ce includ Maria.dupa cum lesne se poate vedea,au o fascinatie pentru toate numele care presupun si o trasatura de caracter,mai ales in ceea ce priveste sexul feminin,iar daca se ¨condimenteaza´´ si cu un nume care sa aiba legatura cu religia,iese ceva de ti-e mai mare dragul.Sa nu uitam,desigur,pomelnicul de nume de familie,pentru ca ei il preiau si pe cel al mamei si pe cel al tatalui.Rezulta astfel o varza de nedescris,iar eu ma mir ca reusesc sa-si tina minte propriul nume.Desi pare o de nedescris,90% nu isi cunosc nici macar adresa,care in majoritatea cazurilor este mai scurta decat numele.In ceea ce priveste numele la moda in Romania,nu cred ca va ajunge niciunul la nivelul omniprezentului Andreea,cu tot respectul… Read more »

Drace

@Simo: Exemplele date de tine sunt mai curand nume traditionale spaniole, categoric in romana suna stupid, dar pentru ei cred ca sunt normale, cel putin pentru cei mai in varsta, tinerii, in special cei de la oras, nu par sa fie nici ei incantati de astfel de nume, de aceea nici nu ma mir ca le prefera pe cele basce, de exemplu, echivalentul pentru Trinidad (Treime in sens religios), sau compus Maria-Trinidad, in basca e Irune, suna mult mai bine!
Simona si Diana au sunat mereu bine, adica si inainte de ’89, nu va legatura… bine, nu inainte cu 1000-2000 de ani, cand poate nu dadeau la fel! :))

WhiteWolf

Si cum ziceai, Krossfire ? !
Anumite luni trecute-n calendar nu-s chiar spornice cand vine vorba de bloguiala ?
😛

feeria

Am avut un profesor in liceu care, ma jur, se chema Ianuarie Teleguta.

In generala am avut o profa de mate pe nume Dan Porfira. o_O

Roxana

whitewolf :):):)

Dincolo de aspectul urat al numelui, eu am intalnit cateva nume foarte frumoase vara asta: Mario, Simina, Bianca.
Evident si o Diana de prin Timisoara. 😀

Simo

Pai probabil ca provine din timpuri imemoriale,pe cand statutul de fecioara trebuia accentuat cumva…desi suna mai mult a nume de detergent:).Din prima categorie cred ca face parte si Purificacion(citit sasaito-telenovelistic).Ii dau dreptate lui Drace in privinta numelor basce,desi e aglomeratie de consoane in aceste nume oarecum deranjanta pentru ureche,in anumite cazuri,dar in general suna bine.Cat priveste numele subsemnatei,am specificat anul,pentru ca e foarte posibil ca inainte sa fi fost evitate pentru ca sunau altfel decat omniprezentele Dana,Mihaela,Cristina,etc.(inca o data,cu tot respectul pentru stimabilele purtatoare)mai ales Simona,care din cate am inteles e un nume de provenienta evreiasca.In fine,multumesc parintilor si nasilor care nu mi-au distrus viata cu vreo frumusete de nume gen Dumitra,Petronela sau Mimi(desi asta e mai mult un alint,dar orice e posibil).

Messa

– daca gasesc editor…

Drace

@Simo: :))) In primul rand ai noroc ca nu te-ai nascut in Spania, din parinti spanioli, echivalentul numelui tau in castellana fiind Jimena, glumesc, dar e adevarat. Ai dreptate numele este iudeu, de la Simon, desi personal nu cunosc nici un evreu cu numele asta, pe net sunt date explicatii privind provenienta si semnificatia, dar asta conteaza prea putin: in romana numele suna foarte bine, e destul de rar, personal il asociez cu ideea de fire baietoasa, dar provocatoare… Nume romanesti greu de purtat in prezent mi se par Eufrosina, Paraschiva sau Gherghina, in trecut destul de populare banuiesc… si bineinteles William Branza “Wallace”, pe romaneste “cel Mare”! :))) O nota proasta, foarte proasta, la acordarea numelor copiilor o au adeptii diferitelor secte “crestine” gen Martorii lui Iehova, brrrr! Kross: Puxa Asturiax (un fel de “Traiasca” sau “Sus”), limba, numita si bable, e foarte frumoasa, ca o comparatie, in raport cu spaniola e ca romana veche fata de cea vorbita acum, plus o serie de cuvinte care nu exista in castellana, dar incep sa le prind(foarte multe cuvinte au terminatia schimbata fata de castellana in “u”, de exemplu: trabajo-trabayu, hermano-hermanu, e usor de inteles daca e vorbita clar). Am gasit… Read more »

Neliniştitu'

Deci, m-ai rupt la fălcuţe, he-he!
Bre, cică dintre buci iese norocu’, deci România se mai poate murdări de şansă. :)))

ipo

@feeria: deci am fost colegi de liceu! 🙂
Cand ai terminat?

Simo

Hmm…Jimena nu suna asa ingrozitor,dar in romaneste l’as asocia mai degraba cu Getutza:),nu stiu de ce.In schimb William Branza is the shit!Cum?:))Cum sa te cheme asa…de ce?Oricum exista o avalansa de combinatii din astea de prenume straine cu nume de familie autohtone care suna destul de penibil,zic eu.Cum suna Fernando Atodiresei?Alt nume important care mi se pare ca suna cam aiurea in romaneste este Patricia,pentru ca romanii au tendinta de a-l pronunta exact cum se scrie si e un pic neplacut auzului,parerea mea.Cred ca atunci cand o sa am timp o sa fac si eu o vizita prin partea aceea a Spaniei.Deocamdata am fost doar in Valencia si Catalunya si mi’am dat seama de ce exista concentratia asta masiva de romani in zona Castellon:pentru ca valenciana e un dialect extrem de asemanator cu romana,avand o gramada de cuvinte identice si pronuntia mult mai simpla.Cat priveste ciudateii aia cu triburile lor spalatoare de creiere,momentan nu’mi amintesc decat numele de Beniamin,aveam un coleg in scoala generala,dar nu stiu exact daca era iehovist din asta sau alta specie de slujitor zelos al vreunui Dumnezeu crestin,iudaic sau musulman.Nu stiu de ce nu a adus nimeni in discutie numele nordice.Vreo 6 luni de zile am… Read more »

Simo

Krossfire,imi cer scuze pentru topica complet aiuristica a primei fraze si e greselilor de redactare din text,pentru ca am observat ca esti extrem de pretentios in privinta asta.E inadmisibil pentru o studenta la jurnalism,la distanta,ce-i drept,dar nu la spiru ci la prestigioasa Universitate Bucuresti.Lipsa de exercitiu si de practica in a comunica in limba romana isi spun cuvantul uneori,oricat de aberant ar suna.Nu sunt fite de capsunareasa,dar e destul de dificil sa fi nevoit sa gandesti si sa te exprimi zi de zi,in paralel,in doua limbi straine si sa te folosesti de cea nativa sporadic,doar pentru a citi,a invata si in conversatii saptamanale.Sunt atat de dornica sa aud macar,incat imi scot castile sau ciulesc urechile,in metrou sau pe strada,ca sa ascult pe cineva vorbind romaneste…Viata e dur si greu,dar asta este,daca tati n-are prieteni la Luxten,care sa ma ajute sa fiu si eu o pitzi-contabila cu o alta destinatie pe GPS decat Bamboo si beauty salon…sau macar sa ma fi ajutat sa am si eu niste vanzari anterioare,la naiba!:(Va scriam de la Bruxelles acum,plina de succesuri,alaturi de Syda(slava Domnului ca nu cu syda…)

Anca

@sandy, ai dreptate, dar daca toaletele noastre publice ar fi intr-un stadiu utilizabil probabil ca nu ar mai fi atatia parinti iritanti din acest motiv, nu crezi?:))

, vezi cate frustrari adunam aici?:P

Eu am o alta problema… cati din cei care fumeaza arunca mucurile la gunoi? Si nu oriunde pe jos?

Sebastiano

@simo “sa fi nevoit sa gandesti”? oh no. sa fii mai atenta data viitoare.

sandy

Pe mine ma irita parintii care isi pun copiii sa se usureze in parc, pe iarba, la 10 m de toaleta publica. Am vazut cazuri.

Simo

Crede-ma ca ma straduiesc,sincer,dar atentia imi e stirbita de indatoririle de serviciu printre care strecor si comentarii pe forum,my bad.Constiinta mea ma pedepseste astfel,probabil:),dar ce ti-e si cu multi-tasking-ul asta…Oricum,multumesc pentru sesizare!

zamolxis

apropo de nume, catei si chestii ramase-n cur.
am avut mai demult un labrador care alerga si manca orice vedea, cu tot cu punga. dupa, ii flutura punga pe sub coada ca un stindard al barbarilor care taman fusesera pusi pe fuga.

il chema Bart, btw.

Sebastiano

@zamolxis :))))), foarte hilarios.

p.s.: :)))))

Simo

Buna,sunt Petronela…Petrescu din Petrosani!:))Daca numele astea ar insemna ceva,ca in spaniola,ar fi definitia redundantei!Ai dreptate cu olandeza,insa nici cu ibericii nu mi’e rusine!Au accentul asta de zici ca uita sa inghita,parca au constant un surplus de saliva,care ii face sa pronunte intr’un stil de simti cum un smilgher te freaca pe nervul auditiv.Si revenind la nume,au o fascinatie pentru Borja,nume masculin,Dumnezeu stie de ce provenienta,dar suna oribil(se citeste Borrha)!Cat despre ortografie,multumesc pentru intelegere si felicitari pentru statutul de absolvent!Eu deocamdata pasesc timid in anul 2 si am de gand s-o duc la bun sfarsit cu succes,so God help me…si timpul,banii de taxa si subiectele la restanta la Coman(sotul,cu doamna n-am probleme!)

Drace

: Ha, nu m-am gandit la asta… sunt surpins, si nu o spun la modul ironic.

Dan

Mie-mi place “Seven”; are George asta o inspiratie 😉

Drace

@Simo: In caz ca nu esti la curent, in Madrid exista ceva asociatii (culturale) ale tinerilor romani, nu e o recomandare facuta chiar cu caldura, am rezerve, dar e mai mult decat nimic. Cu siguranta cativa dintre ei vor fi prezenti sambata la evenimentul asta (lansare de carte), locul e chiar fain (langa Metro Opera), uneori mai beau si eu o bere pe acolo, dar in general prefer concertele metal. Ii cunosc pe cativa, fac treaba buna, dar mai sunt si unii “poeti romañol”, cu astia e mai dificil… de asta prefer sa stau deoparte. 😀 Se zice ca cea mai curata castellana ar fi in Valladolid, unii madrileni o stalcesc rau, mai ales cand vorbesc in “tacos”, ca sa nu mai zic de andaluzi. Din Catalunya am vazut doar capitala, Barcelona, la fel si Valencia, asa ca nu am avut contact prea mare cu limba catalana, peste tot mi se vorbea in spaniola. Catalanii sustina ca valenciana este tot catalana, sau cel mult un dialect al acesteia, imi place si mie, tocmai pentru ca au o serie de cuvinte comune cu romana care in castellana nu exista, dar imi este greu sa o inteleg atunci cand este vorbita repede… Read more »

romania inedit

Numele de D-Artagnan a avut perioada lui de glorie , fiind surclasat de mult mai cunoscutul Pardailan !

giapapadia

eu am avut o educatoare pe care o chema Lubenita si nu ma crede nimeni!

zamolxis

: LOL

[…] Quintiliane, hai la mama – Egoismul numelor ”deosebite” […]

[…] simt cand ceva ”nu suna bine” sau cand ai spus o prostie. Mai mult, asocierile dintre nume si figura sunt mult mai clare in copilarie. Paul nu e ”un Paul”. Paul e Paul si nimeni […]

Kathy Bates

Era odată un profesoraș socialist de cafenea. Categoria ”român trecut pe la Grandes Écoles”, mănâncă marxismul pe pâine, Partidul îl vrea tuns.

Zice profesorașul: ”multe povești caraghioase au fost născocite de românul muncitor despre țigani în Bucureștiul anilor ’80*. Dar obiceiul de a pune copiilor astfel de nume (Siegfried Cărămidaru, Adelheid Adumistrăchioaiei, Edmond Guzgan, Heidegger Chiriță etc) e vechi, de pe vremea când Caragiale era în scutece și Alecsandri tânăr, și e specific Vrancei”.

Ceea ce nu e tocmai exact, fiindcă William Brânză e din Prahova, Cosette Chichirău din Iași și Napoleon Pop din Vâlcea.

* – când înaintezi în vârstă și începi să culegi informații din mai multe surse, nu doar ”n-aveam căldură” sau ”n-aveam banane”, realizezi că anii ’80 ascund multe treburi tare ciudate din rândul poporului muncitor. Aproape la fel de ciudate ca 2005-2008.

90
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x