Noua camera foto Zuzu – Acum cu 50% mai proasta !

Baietii de pe softpedia care-mi citesc constant blogul (da..exista !) cunosc ”articolul” asta, el datand de undeva de prin vara, din zilele de plictis monstruos in care eu faceam tot felul de dracovenii, in loc sa invat pentru admitere.

Sa trecem deci, la subiect : CAMERA ZUZU (articol de pe softpedia, care-mi apartine) :

Camerele de tip “pinhole” (gaura de ac) sunt camere care nu folosesc lentile, ci o mica deschizatura prin care va patrunde lumina emanata de obiectele pozate (lumina reflectata, dar voi spune ”emanata” pentru efect). Aceasta mica deschizatura simuleaza de fapt diafragma de la camerele ”reale”. Aparatul se poate face fara prea mare bataie de cap acasa.

Cum functioneaza : Daca sunteti familiari cu ideea de “camera obscura”, vehiculat initial de Leonardo Davinci, veti intelege. Imaginea formata prin patrunderea luminii in orificiu este reala si rasturnata (lucru invatat la optica). Aceasta imagine se va proiecta ori pe filmul fotografic ori pe o panza de bumbac subtire (pe panza am reusit acum doi ani…timpii de expunere sunt de ordinul zilelor..deci nu va sfatuiesc. Rezultatul il reprezinta niste umbre nuantate). Se poate folosi o oglinda plasata diagonal pentru obtinerea unei imagini reale pe un perete orizontal. Declansatorul il reprezinta o panza \ placa opaca ce acopera simulacrul de diafragma.

Exista chiar si o comunitatea a utilizatorilor de astfel de camere, concursuri si o dorinta generala de a nu se pierde aceasta veche arta.

Am atasat la mesaj un exemplu de imagine facuta cu o astfel de camera. Cea mai celebra astfel de camera a fost “Dirkon”. Camera “Dirkon” a aparut initial intr-o revista cehoslovaca, pe post de bonus. Era printata pe carton, si venea cu un mic film alb negru de cateva pozitii.


Link-uri ajutatore :

http://www.exploratorium.edu/science_explo…es_pinhole.html – camera din cutie de Pringles. Filmul se va atasa in fata capacului.
http://www.kodak.com/global/en/consumer/ed…oleCanBox.shtml – sugestie de camera de la Kodak

Atentie : Nu exista posibilitatea unui focus (camera trebuie neaparat tinuta fix) si timpii de expunere sunt mari. Sunt multe sanse ca siluetele umane sa apara fantomatice, lucru care va crea un efect “cool”. Totusi, e ceva sa-i faci poze pisicii folosind o cutie de lapte Zuzu biggrin.gif (este o cutie excelenta pentru o astfel de camera, gaura se va face cu un ac foarte subtire, incins, in capacul plasticat – central , daca se poate).

Astept poze facute cu propriile camere “pinhole” wink.gif (eventual si poze ale camerelor)

Exemplu de poza facuta cu o camera ”pinhole” (poza nu-mi apartine) :

pinhole_picture.jpg

Si acuuum..doamnelor si domnilor..va prezint, noul model de camera ZuZu(modelul este patentat…imi apartine in totalitate ­čśŤ – click pe imagine) :

masinarie_final.JPG

Features :

-mai mica decat o pisica
-usor de folosit (Hmmm….o sfoara printr-o clama : What to do ?)
-preview mode (adica o hartie de calc care-mi permitea sa vad imaginea rasturnata si microscopica proiectata de camera)
-loc special pentru film fotografic (adica o alta gaura)
-design ”deosebit”
-garantie …cam doua saptamani, cat tinea si laptele ZuZu

Daca va apucati de model, trebuie neaparat sa primesc credit pentru el…ca doar sunt inventatorul, nu ? ­čśŤ

P.S : Nu am reusit sa fac poze prea coerenta cu minunea asta, si ma costa enorm developarea, dar am reusit sa vad cum se putea proiecta imaginea pe presupusul film fotografic.

krossfire
  • krossfire

3 Comments

  • wow, nu stiam ca obiectele emana lumina! ­čÖé ok, sorry, fain post, Gramo nu se poate abtine uneori de la critici de 2 lei ­čÖé

  • Cam despre asta era vorba (nu e chiar corect, fiind de fapt vorba de o reflexie) : Hot objects emit more of their light at short wavelengths, and cold objects emit more of their light at long wavelengths

  • hmm ­čśĽ … interesant

One Pingback

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *