Google Sketch-Up

Sunt aproape convins ca majoritatea cititorilor mei stiu ca de multa vreme Google nu mai
este doar ”compania aia cu motorul de cautare”. Lasand la o parte achizitiile bombastice
de site-uri , laboratoarele Google au dezvoltat in ultima vreme o serie de aplicatii foarte interesante, si in general freeware. Pentru a da numai cateva exemple voi aminti G-Talk (echivalentul Google pentru Yahoo Messenger), Google Earth (un software de cartografiere si orientare, bazat pe imagini primite prin satelit) si Picassa (un
organizator de imagini foarte eficient ce ofera si posibilitati restranse de editare).

Probabil singurul program care iese din peisajul uzual al software-ului multimedia creat de Google, este Google Sketch-up, o alternativa pentru mult mai populara suita de software de la CAD (AutoCAD, IntelliCAD..etc). Pentru cei care nu plonjeaza prea des in oceanul software-ului, Google Sketch-up este un program de design tridimensional, axat in principal pe simplitate, utilitate, posiblitati de transpunere in schita si nu pe efecte speciale , shadere si posibilitati de poligonare. Pe scurt : Google Sketch-up este un program extrem de util celor care de-abia au ajung in lumea design-ului 3D si studentilor la arhitectura (da, ei chiar fac parte din publicurile tinta).

Programul vine in doua versiuni : Lite (gratuit) si Pro (pret modic). Artificiul a fost destul de folosit de Google in distributia programelor sale. Diferenta dintre Pro si Lite este faptul ca in versiunea Pro apar cateva instrumente ”de finete” in plus si ca in acest pachet este inclus si software-ul Google Layout, special creat pentru a transpune modelele create pe hartie milimetrica.

V-am aburit destul, asa ca voi explica pe scurt cum functioneaza programul. Sketch-up ne izbeste prin simplitate la prima deschidere. In afara tutorialului inclus , faptul ca poti desena in stil MSPaint, folosindu-te de cele trei axe , reprezinta un mare plus. Concret : Poti magazli ceva in stil ”clasic” si transpune aproape imediat in 3D. Programul este configurat sa afiseze numai optiunile strict necesare la prima deschidere si incearca sa te ghideze pas cu pas in utilizare. Interfata aduce destul de mult a program simplist de editare 2D (In Sketch-up este posibil si acest lucru) , si dupa o familiarizare cu noua perspectiva, probabil veti simti asemanarea. Se recomanda citirea celor doua tutoriale incluse – cel ce foloseste TAB-urile, si cel in Flash.

O imagine (nu va speriati, am adaugat si niste ”custom toolbars” , asa ca meniurile par mai complicate) a interfetei de lucru – click pe imagine.

sketch-up.jpg

Si acum, propria mea incercare de design 3D in Google Sketch-up : Iepurele Morcoveata (click pe imagine)

bunny.jpg

Trebuie sa stiti totusi ca in ciuda aspectului asimetric, Morcoveata a fost un iepure rau, si greu de adus la viata, pentru ca domnul krossfire nu stia :

-Exista doua puncte in sistemul de rotatie al obiectelor si ca fixarea ca reper a unei axe (X,Y,Z) este cel mai propice mod de a roti corect un obiect.
-Dublu click selecteaza portiunea in cauza, nu tot obiectul.
-Folosirea elementelor (obiecte separate, unite intr-un obiect nou) este foarte utila

De asemenea, recomand adaugarea Toolbarurilor : FaceStyle, Drawing si Modification pentru ca optiuni precum Scale (marire/micsorare obiect), Freehand (desen liber) sau remove textures (eliminarea texturilor colorate pentru o mai buna observare a obiectului) nu sunt prezente in meniul de baza al programului.

De ce m-a impresionat soft-ul ? Jocul excelent cu umbrele si adaugarea de ‘style elements’ sunt niste plusuri fantastice. Style elements reprezinta o serie de figuri bidimensionale adaugabile pentru creerea ”atmosferei”. Design-ul unei case pare a fi mult mai convingator langa o padurice. Soft-ul are si cateva obiecte 3D incluse, mai multe putand fi procurate de pe site-ul oficial. Face si animatii insa nu sunt extrem de convingatoare, desi se lucreaza pe layere ca in programele de editare grafica clasice. Cerintele de sistem nu sunt deloc mari, deci programul este usor de folosit de catre orice curios. Exista si o versiune pentru utilizatori de Mac.

De ce este util pentru arhitecti ? Pentru ca este usor de folosit si pentru ca include o serie de instrumente de masurare, destul de performante, oferind posibilitatea transpunerii ideilor 3D , in plan 2D, pe hartie. Programul poate lucra destul de bine si cu imagini 2D, avand niste tool-uri primitive de grafica vectorial si permitand importarea unor imagini din calculator, pe post de backgrounduri.

Sa fie clar din start : Google Sketch-up nu rivalizeaza cu Blender, 3D Studios Max sau Maya. Programul este simplist si poate fi folosit la transpunerea unor idei in grafica 3D, la design-ul de locuinte si anexe sau pur si simplu la creerea unor medii 3D utilizabile in diverse aplicatii, precum CAD sau 3D Studios Max (ca baza pentru modele mai serioase). Modelele sunt compatibile cu aplicatiile CAD si 3D Studios Max, programul exportand in format propriu dar avand si posibilitatea de a exporta imagini in .jpg, pentru folosirea la diverse proiecte. (deci nu veti avea probleme prea mari de compatibilitate)

Nu va lasati descurajati, desi la inceput poate fi usor iritant controlul :

Download Google Sketch-up

In concluzie : Un soft mic dar eficient, care nu tinteste catre maniacii graficii 3D ci catre amatori si posibili arhitecti.

(P.S : Sper ca se stie – copyrighted material)

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

21 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
emilythestrange

foarte interesant (eu am nevoie de manual ca sa instalez un webcam, dar ma apuc de 3D) 😀 😀 😀

krossfire

Nu va lasati descurajati..la inceput poate fi usor iritant controlul !

Ioana Sima

Eu m-am jucat putin pe el aseara…it’s kinda fun! 😀

Julia

Foarte interesant!
Si…felictari pt bunny 😛

afterd

Felicitari … ai mana buna la scris si subiecte interesante. O sa mai trec pe aici.

krossfire

Multumesc 😉

Dread Knight

Poate o sa faci un articol curand si despre open-source/cross platform software (mai pe romaneste, aplicatii gratuite la care poate contribui cam oricine si merg cam pe toate sistemele de operare).

Cateva dintre acestea: Ubuntu (sistem de operare bazat pe linux-Debian, ca doar tu esti printre primii care mi-ai zis de el), Blender (pachet 3d complet), Wings3d (3d modeler), Gimp (o alternativa la photoshop), Inkscape (pentru desen vectorial) si Aptana (alternativa la dreamweaver).

Nu stiu sigur daca ai facut un astfel de articol, insa daca consideri ca e o idee buna give it a try. Daca ai nevoie de ajutor, you know where to find me 🙂

krossfire

Da, ar fi o idee buna, dar la stilul meu, probabil voi incepe o serie…si seriile la mine se termina greu. Am notat 😉

[…] Google Sketch-up – Recenzia unui programel foarte interesant […]

[…] mai diversific un pic materialul de pe blog, urmand ”povata” sloganului sau. Cum de la Google Sketch-Up nu am mai scris nimic despre niciun soft sau aplicatie online , ma gandeam sa scriu despre un joc […]

[…] Google aselenizeaza Filed under: Software, Hardware, Digital, Online — krossfire @ 8:49 am Am mai scris despre multiplele facilitati oferite de Google si in alte posturi, printre care si in aceasta analiza a programelului Google Sketch-up. […]

tapirul

I’m ahead of that, mi-am facut si templu deja…http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=1335595e2e0b24faf6e5cde3bd2de5e1
De fapt a fost misiune pentru preasupusii mei de pe vizuina
http://oregonstate.edu/~dogaruc/vizuinasmf/index.php/topic,1470.0.html

De fapt voiam sa va spun ce google-sketch-up asta e addictive, beware.

DANY

frumos iepurasu eu am facut masina familiei flinstones e super sketchupu

GabyG9

Eu am acest program de mult, timp, de fapt am asa: Google sketch up, pro, viewer, toate bune la ceva.Viewer(ul…Uneltele le ai si in pro si in trial.E foarte bun!(puitn off-topic-le folosesc pentru uz profesional,creez GTA Craiova City, mai folosesc si 3D Studio Max 2009, K3D, Zmodele 2.08,2.09, etc….

marinel

Eu sunt clasa a XII a la profil matematica informatica si anu asta am de sustinut un atestat. Am ales ca tema pt atestat grafica 3d si am folosit google sketch-up. Mi-a iesit ceva destul de frumos si diriga a fost incantata (fiind si profa de info).
O singura problema: nu prea gasesc date despre program…alea care vin trecute in dosarul de atestat.
Va rog daca puteti careva sa ma ajutati cu un sfat, unde as putea gasi date sau daca se poate sa mai postati date pe forum.
Oricum si ce ai postat aici mia fost de mare ajutor!
Mersi mult!

marinel

adresa mea de e-mail Danciulescu_marinica@yahoo.com!!!

Hanul Haiducului va va surprinde in mod placut cu oferta de cazare Piatra Neamt, care combina un ambient rustic cu un decor modern si elegant, dand o nota inconfundabila localului care te va ajuta sa redescoperi originalitatea stilului de viata pur romanesc

cazare piatra neamt

Known for tasty food, Haiducului Inn combines traditional and foreign menus to please and European tourists, but also on the local. Do not forget to taste the culinary specialties at the restaurant near our inn.

Plecari saptamanale in Germania cu microbuz de 8 locuri,conditii deosebite,preturi incepand de la 80 euro,nu ratati ocazia.

johnny

imi poti spune te rog cum salvez in format jpg?

krossfire

Uai, am si uitat de articolul asta. N-are optiunea Export, in meniul File?

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x