Cum sa-ti construiesti propriul android din piese de Dacie
Nici nu trecusem bine in 2008, si am simtit nevoia sa ma iau de revistele pentru femei si de presa glossy in general. Atunci existau cateva voci care aparau vehement articolele de gen ”cantitatea ideala de cereale ce poate fi ingerata de un adult fara sa sufere de constipatie acuta”.
Intre timp lumea revistelor glossy si mai ales a revistelor online a simtit nevoia sa se cizeleze , probabil zguduita de criza financiara si de materie cenusie. Alex (advertising friend, no blog) mi-a pasat un link de pe forumul PC Garage, un link de o deosebita frumusete si gratie feminina de pe E-Girl.ro : Cum sa-ti construiesti propriul PC ?
Trecand peste semnul intrebarii din titlu (cu la fel de multa logica sintactica precum virgula dupa punct), va voi dezvalui ce se afla in minunata lume a lui Lucian Braca, autorul acestui superb articol si al altor cateva articole de pe un site destinat femeilor. Deci, cum sa-ti construiesti propriul PC :
Dupa ce ne sfatuieste sa ne ”construim” PC-ul din componente de la second hand, Luci ne explica de ce are el impresia clara ca sistemele de firma sunt niste porcarii
nu dupa multa vreme de la achizitionarea unui astfel de calculator nou-nout si ieftin deja incep sa apara probleme legate de placa de sunet sau chiar sursa de alimentare ori te trezesti ca sistemul de operare ruleaza complet alandala si nu ai nici o explicatie valabila mai putin lucratura de mantuiala a placii de baza si asa mai departe.
Cum alegeti placa de baza si procul ? Lucian ne raspunde, avertizandu-ne in legatura cu RAM-ul :
este intotdeauna recomandat ca atat placa de baza cat si procesorul sa poarte semnatura celor de la INTEL, iar acest lucru se verifica foarte simplu prin simpla consultare a microprocesoarelor si descoperirea numelui de firma peste tot pe placa de baza si bineinteles pe procesorul dorit de noi. De obicei achizitionam placa de baza cu tot cu procesor si de sperat si cu ceva memorie RAM, minimum 256, dar daca tot avem bani de ce sa nu dublam aceasta cifra, sa zicem la 512 RAM.
Aberatia continua cu vaste cunostinte care in 2002 l-ar fi facut pe omul nostru regele cartierului la reparat calculatoare :
Astfel vom dori sa avem montate pe placa de baza placute de memorie de tip DDRAM, ceva mai noi si mai rapide decat mai lentele memorii de tip SDRAM, dar daca pretul e prea mare pentru acestea atunci nu ramane decat sa procuram cat mai multa memorie SDRAM la un pret convenabil pentru ca fie ea si mai veche tot isi va face treaba asa cum trebuie daca exista din abundenta.[…] garantat un procesor Intel Pentium de macar 1000Mhz nu ne va face niciodata de rusine indiferent de sistemul de operare pe care dorim sa il rulam pe calculatorul respectiv. Daca va plac jocurile si considerati ca aveti nevoie de un procesor mai bun atunci alegeti-va un Intel Celeron de pana in 2000Mhz si veti putea rula cele mai noi jocuri fara teama ca sistemul va ingheta sau ca veti fi vaduviti de distractia dumneavoastra favorita.
Daca 2 GHz si DDRAM-ul va incing simturile, stati sa vedeti ce mai zice Mos IT dupa ce ne sfatuieste sa ne luam ”un FAN ceva mai puternic”
In privinta monitorului nu va aruncati la tipurile cele mai noi pentru ca acestea sunt extrem de scumpe ci multumiti-va cu ceva mai vechi si nu neaparat cu ecran superplat, dar avand o diagonala de macar 15 inch si inca in buna stare de functionare. Acest lucru se verifica foarte usor prin apasarea repetata de minimum 3 ori a butonului de start si mai apoi prin verificarea cursoarelor de luminozitate si constrast care nu trebuie sa se afle cu mult peste 70% oferind bineinteles o imagine multumitoare si suficient de clara. […] mouse potrivit, de preferat din cele cu suport USB pentru ca sunt mult mai stabile si fiabile decat orice alt tip de mouse existent pe piata noastra.[…]nici de un DVD/CD-ROM mai de doamne-ajuta fie el un ASUS sau SONY care sa poata rula macar la 48X.Daca vanzatorii nu se afla in posesia unor CD-uri cu driverele originale macar rugati-i sa va noteze pe o foita de hartie cam ce drivere ar fi necesare si de unde puteti procura un CD cu acestea.
Ca sa nu ne lase cu ochii in soare, omul mai loveste o singura data, dar cu forta :
Desi personal recomand achizitionarea unui calculator complet nou prin sistemul de rate existent in Romania totusi nu vad de ce sa nu iti poti construi propriul calculator din componente ieftine si bune la mana a doua cu o suma care nu trebuie nicicum sa depaseasca 700RON. […] sa achizitionati un monitor si o unitate Pentium 3 sau Pentium 4 cu specificatia INTEL INSIDE trecuta pe partea anterioara a carcasei. Sunt niste computere excelente care au inca o durata lunga de functionare si nu va vor lasa la greu. Culmea, in acest caz, riscul de a face o vizita la Service-ul autorizat este mult mai mic decat in cazul anumitor calculatoare noi-noute, dar construite initial cu dumnezeu stie ce componente mai toate de pe piata de electronice din Asia. Daca totusi doriti un calculator nou atunci nu ezitati sa achizitionati in rate un Pentium 4 cu componente originale pentru ca, din fericire, inca se mai face treaba buna pe la ei si nu veti regreta achizitia facuta mai ales daca prindeti si oferta de sarbatori.
Concluzii baieti ? Pai e simplu ! De-asta cumpara mamele copiilor nestiutori tot felul de imbecilitati la second sau in rate : pentru ca exista oameni ca bulache asta care ne explica de ce piata de electronice din Asia este naspa si ne sfatuieste sa luam rebuturile pe care micii vanzatori de cartier ni le strecoara sub nas la suprapret.
Oi fi eu rau, dar cunosc o persoana care tocmai si-a cumparat un sistem din ala naspa, branduit Kinetix (culmea) la vreo sase milioane cu tot cu mouse si tastatura + inca vreo trei milioane jumatate un LCD din ala nasol, asiatic. De un an jumatate duduie (de fapt asta-i, ca e linistit ca un motan obez) sistemul ala si nu e pe mainile unui profesionist. Un sistem configurat manual poate fi intr-adevar mult mai bine optimizat decat unul branduit insa pentru asta trebuie sa consulti pe cineva care are habar despre ce vorbeste, nu vreun putoi de la mai stiu eu ce DCShop sau vreunul care scrie in reviste pentru femei.
Evident, ce sa spun eu, un blogger care la opt ani demonta 486-uri unui om care recomanda 512 SDRAM, vorbeste de AGP si sugereaza ca orice joc nou ar rula pe o astfel de configuratie.Unele voci o sa spuna ca am fost prea dur si ca omul incerca sa se adreseze publicului feminin. Nu am nimic cu el personal dar face o greseala fenomenala : In loc sa coboare limbajul la nivelul unui public mai putin instruit , prefera sa considere publicul format din imbecili/imbecile si sa abereze fara absolut nicio retinere.
P.S : Daca vreti sa va mai amuzati putin, puteti citi si articolul despre Jocuri pe Internet si cel despre partitionarea si formatarea unui HDD . In primul articol amesteca jocurile indie (indie developers) cu jocurile incluse in diverse sisteme de operare iar in al doilea veti realiza surprinsi ca un calculator se porneste din butonul de start.
P.S 2 : Cred ca importatorii de fructe exotice mi-ar putea vinde orice (mai putin avocado, e oribil). Dupa ce cu doi ani in urma aberam in articole despre Pomelo, astazi am consumat importante cantitati dintr-un hibrid Pomelo-Grapefruit Alb numit Sweetie.
P.S 3 : Daca articolul a fost super plictisitor, votati cu incredere.
Hai sa facem lucrurile mai clare, si sa vedem toate aspectele . Se facea referire la sistemele “branduite”, adica Hp , Dell , IBM .. au fost foarte bune la vreme lor dar : p3 sistem compl. e la 80 de lei , pentru cine vrea sa tina contabilitate , filme , muzica -ok – la 80 roni se gasesc inca. P4 sau cely pe socket 478 – Willmete se miscau ca niste petarde ordinare(mult mai rau ca un Tualatin) , Northood a fost (si inca mai este) OK, iar Prescott se incinge in draci . E drept ca sistemele “branduite” au de obicei surse Delta sau Fortron, asta este un plus de stabilitate, si placile de baza cu cipset I865 au fost si sunt foarte performante (chiar mai bune ca I915, comparabile cu I965) si iti ofera cam tot ce-ti doresti (exceptand faptul ca se cam incing FAT-urile, si ai AGP) sata , dual chanel. Un Northood pe o placa de baza cu cipseturi I865 cu un gigi de ram in dual chanel inca mai satisface, dar ai dezavantajul ca daca vrei joaca trebuie sa cauti o placa video buna pe slot AGP , sunt greu de gasit si… Read more »
Sorine : De ce naiba nu ai scris tu articolul asta pentru o revista de exemplu 🙂 ?
Iti dau dreptate dar uita-te mai bine la ce scrie omul ala acolo cand spune ”numai Intel” sau ce mai abereaza pe-acolo 🙂
PS- cu drag, adanc si apasat fut creierii lui Lucian, ca am avut de a face si io cu multe mame sfatuite de tebelizati ca Lucian .
Eu sunt constructor , nu-s calificat 🙂
Sorin : Pai pe nenea cred ca l-au angajat pe sistemul – Bah, stii ce e ala un PC ? Ia scrie acilea !
Krossfire – momentan pozitia de sistem SH se importa la 5-10 euro – netestate ,si 30-80 euro testate -functionale.Cunosc eu vreo 3 “mari” importatori care au mii de sisteme pe stoc , si au cam luat teapa cu Euro 200, asa ca vor si ei sa vanda “Intel cu 256 ram” la 700 ron – fut creierii lor de nehaliti.
Am mai vazut in orasul natal o promotie de craciun cu un PC (includea si monitor) cu procesor Pentium 3 si 256 SD RRAM :))
CRT- urile de 15 deja esti platit sa le ridici. Crt de 17 ii la 30-40 ron . Sunt oameni care doneaza cam de 2 ani P3 pentru copii fara posibilitati (toata stima pentru baietii de pe computer games), deja nu se mai repara placi de baza socket 478 , 462,754, si ei mai fac promotii cu p3 🙂 .
Parca ai face promotie la dacii din 74 – bonus o bricheta , sa-i dai foc 🙂
In SUA destkopurile au cam pierdut batalia de vreo cateva luni. Oricum urmatorul meu PC va fi tot un notebook.
Fiecare cu preferintele lui , eu consider ca notebuca e buna daca trebuie sa fii mobil , desktopul are avantajele lui : ai posibilitati de upgrade , poti sa asiguri racire fara probleme, e ceva mai stabil (tot pentru ca ai racire mai buna), nu ai problemele de alimentare de la notebuca , mult mai usor cu partea de service , plus ca sonatii ca mine mai trag un strap pe FAT-uri , mai dau o tensiune mai mare pe cpu si rami , mai pun un SSD ,mai imbunatatesc filtrajul ….
Undervolting am facut si pe notebook, am avut probleme vara cu prostioara mea.
Din Beos ?? Ai vazut tacanitii de la Tom’s H. ce fac. Nu poti sa dai din beos voltaj cat sa duci un 2×2600 la 2x 4800. Ca nu avem ce face cu aia 2×4800, alta poveste . Notebuca ii buna , ai mobilitate , fie si de la bucatarie la tron , si tot e ceva , mai ales pentru workoholici sau … cum le spune ….. a :”globeri” 🙂
Nu, am folosit un soft care sa-l tina mai mereu la voltaj redus.
Cand ai zis ”Beos” m-am gandit la un OS decedat.
Da , sincer nu prea sunt notebuci cu posibilitate de setare voltaj din BIOS , de asta ma miram, deci sa inteleg ca racirea a fost deficitara la “prostioara” sau ai vrut autonomie mai mare? Daca mai face probleme , incerca sa vezi daca trebuie curatat ventilatorul, eventual un schimb de pasta termoconductoare + setarile pentru performate reduse. Vin si lapatoapele cu SSD-uri , sunt si modele cu doua baterii , trebuie tinut cont ca un CPU foarte performant va hali mai mult si automat se va incinge mai tare . Si display de 17 nu as vrea la notebuca , haleste mult si ii greu .
Racire deficitara…e din celebra serie Satellite de la Toshiba (L100-120) cu probleme serioase la turatia ventilatorului .
AM curatat ventilatorul si la un timp schimbat si procesorul dupa ce din cauza unei paste noi termo am reusit sa-l ard 😀
Atunci nu-mi ramane decat sa-ti doresc sa te ” reanoiesti ” cat mai curand si cat mai cu folos 🙂
Thanks, I needed it 🙂
Foarte tare! hai ca n-am mai ras de mult… cand am citit sa-ti construiesti ma si gandeam ca ne zice cum sa facem un monitor dintr-o cutie de pantofi.
Mai exista SDRAM? am io niste chipuri, vrea cineva? =))
Zaply – eu mi-am “construit” la munca un computer pe perete – mobo prinsa in placaj, placajul pe perete, am totul on board , hdd-ul si sursa pe un suport tip pentru flori.Nu am optic , doar un mem-stick. Ma amuza fetele vizitatorilor. Un prieten a construit in masa de lucru computer . Unul chiar a bagat computerul in ulei , fara coolere , a functionat 1 saptamana . De atunci nu a mai incercat.
Eu l-as schingiui pe imbecilul care a scris indicatiile astea pretioase. Articol pentru gospodine… numa-n gura i-as da. hai ca ma calmez acusi!
LMAO ROFL LOL !!! 😀 :)) asta care a scris articolul sigur e un frustrat care a scapat de pe la flamingo sau ultrapro … sau … ce magazine de astea mai erau ? In orice caz, bestial de citit gigei de astia care se cred zei, dar n-au idee de fapt cum functioneaza un calculator.
Pe ăsta trebuia să-l trimit la GMP în locul meu, ca să vadă dracului stimaţii indivizi de acolo ce înseamnă un profesionist adevărat. Că la mine nu a contat cât de bun sunt. Aş fi vrut să-l văd pe ăsta cum ia calculatoare cu SDRAM pentru băieţii de la creaţie. Şi cu procesoare la 1000 MHz, normal, Celeron.
Dobitoci sunt, Doamne…
sfaturile aluia sunt de kko, dar adevarul e: custom made PCs pwn!
Imi aduci aminte de perioada 2003-2004, cand mai nimeni din valea jiului nu avea un calculator si o imprimanta si toti apelau la mine pentru toate nimicurile. Eu eram pentru ei asa zisul “rege al computerului”. Nu stiam eu exagerat de multe, dar imi erau utile si chestile alea. Cati bani mi-am facut eu din asta…
And Pomelo is good, sweetie e un fel de pomelo, dar sincer prefer un pomelo pentru ca e mai mare. Si eu urasc avocado, are un gust de para amestecata cu prune. Teribil.
Eu sunt mort dupa ananas, la conserva, dar o data mi-am luat unul “proaspat”… nu a fosat in regula, am crezut ca se musca din el ca dintr-un pepene galben taiat felii, de unde era sa stiu ca coaja e toxica, nici macar nu avea instructiuni…
“este intotdeauna recomandat ca atat placa de baza cat si procesorul sa poarte semnatura celor de la INTEL”
Eu cunosc doua nume mari care fabrica motherboards: Asus si Gigabyte, iar la procesoare alte doua: Intel si AMD.
E o aiureala faza cu placa de baza INTEL.
In legatura cu Laptopurile Toshiba pot spune ca am si eu unu, Satellite A70 si se suprancalzeste sau mai bine zis avea problema asta pana i-am cumparat un pad cu 2 fans. Acu e ok dar inainte aveam 2 solutii: fie setam pc-ul sa deschida direct emailul ca sa am timp sa-l verific in cele 30sec pana se inchidea, fie sa astept venirea iernii si sa-l scot pe balcon sa-mi verific emailul si eventual sa bag si un game.
Cele mai vechi componente din calcu’ pe care-l folosesc acum sunt de la inceputul lui 2004 – nici macar pe vremea aia nu m-as fi gandit la SDRAM, proc de 1000Mhz, doar CD-ROM (hehe, pe vremea aia am umblat de nebuna vreo 2 luni dupa primul DVD-RW ever scos de cei de la Asus – 0402P/D)
[Funny shit, kinda offtopic: tot pe vremea aia, cand umblam dupa componente, am intrat intr-un magazin sa intreb de un kit Microsoft Wireless Optical Elite. La care omul face “pai intreb acum”. La telefon, intreaba “ma, ai un program de la Microsoft – Kit Wireless Optical ii zice” 😀 ]
I-am citit si articolul despre partitionare si formatare… sweet jesus, now I’m in pain – oh, my jaw! oh, my stomach! of, daca am ras ca o vaca 😀
[P.S. I’m grrr at people who write about any kind of fruit when I experience strawberry cravings and cannot find nice looking blood-red ones anywhere this time of year.]
Vlad : Eventual il bagi cu capul intr-o unitate centrala fara ”FAN”.
CTI : Flamingo is going down…
Demaio : Eventual sa urle la aia care n-aveau placi Intel.
Ktx : Da, daca mai citesti si tu un endgadget, tom’s, the inquirer…nu daca citesti levelul din 1999 si te dai expert.
Marius : Dar Sweetie e mai ”sweet” 😀
Drace : Luat aceeasi teapa cu anasul
Roman : Am cooling pad cu 4 ventilatoare si uneori tot nu face fata.
Bronto : N-am citit asta pe blogul tau la un timp 🙂 ?
Omul cred ca isi puncta job-ul: scris articolul- sarcina indeplinita. MAi stiu pe altii care scris articole la diverse publicatii, iar copiatul textelor din te miri ce surse mai mult sau mai putin vechi, mai mult sau mai putin credibile- e la moda. Asa ca, sunt sanse mari, ca, daca il intrebi pe individul cu pricina despre ce e vorba punct cu punct in articol – sa nici nu-ti poata raspunde. Este asta o scuza?Nu! Este un mod de a face “jurnalism”
M-am gandit si eu ca e copiat dar cat de idiot sa fii ?
La multi ani inca o data 🙂
Mersi de urare! 🙂 Apreciate that!
Nu trebuie sa fii foarte idiot: iei bani pe porcariile alea. Redactorii isi fac publicatia- isi iau banii de reclame si de unde or mai veni, si prost, pana la final iese cititorul care citeste tampenii. Si daca tot se tampeste poporu’ cu televizoru’, de ce nu ar merge si cu ziarul, revista, etc, etc?
Lasa mai Vlad, ca tot raul spre bine. Mai stii, daca le educa baiatul prea bine pe muieri ajungeai sa iti vezi prietena cum schimba heatpipes pe placa de baza, cum se plange ca northbridge-ul se supraincalzeste, te batea la cap sa ii iei sursa Seasonic, ar fi ajuns maniaca OC si trebuia sa schimbi ( din nou ) procesorul. Acum, sincer sa fiu, ne cred ca vreo tanti o sa se duca vreodata la magazin sa ceara MB-ul ala, proc din ala, ca stie ea ca are un multiplier mai bun, ram corsair ca are radiator din aluminiu, etc. O tanti ori o sa intrebe ce sa ia, ori ia sistemul de-a gata. Sunt sigur ca exista si reprezentante ale sexului furmos care stiu cu ce se mananca hardware, dar sunt si mai sigur ca ele nu iau sfaturi de pe site-uri ca cel de mai sus. In rest- stay metal. A, btw, Ruxandra tocmai a facut K.O. DvD-Rw-ul de pe calculatorul de la birou. Cu un sut bine plasat. Din ciclul- femeile si tehnologia.
Alex : Ma bucur ca ai trecut pe-aici ca tot te citasem ca neavand blog. Avand in vedere ca tocmai aveam o discutie cu wpolitik in care omul imi spunea cum o sa faca desoldering la memoriile de pe placa video de pe un laptop, vorba ta…daca se apuca prietena-mea de chestii de genul asta 😀
(Aia era din ciclul Women vs. Technology 2008 – 0 )
Nic : Merge, si inca bine.
[…] leapsa merge la: George Popescu , Sandy , Krossfire , Gazutza , FBogdan , Dyna , Horea Badau , Vlady , Cosmin , Mya , Robert , Claudia , Aurelian , […]
Krossfire: care parte? 🙂 de fapt, oricare parte ar fi, e de rau ca nu mai tin minte – inseamna ca m-am ramolit (ceea ce era de asteptat, la anul fac 25 de ani… omg, i’ll have to say i’m in my mid twenties, not in my early twenties anymore 🙁 ) Intre timp, in noaptea asta m-a chinuit sa ma uit si peste alte articole (not IT related) produse de acelasi autor si m-am trezit cu un semn de intrebare: face misto? ma ia de proasta? e cazul sa ma enervez? sau e pe bune? e chiar atat de limitat? e cazul sa ma amuz? or maybe i’m the one who has a problem – i’m not feminine enough… [a, si pana la urma, cum se mananca ananasul ala cu creasta verde in varful capului? ca m-am gandit si eu sa incerc, dar n-am facut-o exact din motivul asta, ca nu stiu cum 😛 ] Alex: ei, uite ca eu mi-am tocat de fiecare data timpul si nervii colindand magazinele dupa o anumita componenta pe care mi-o alesesem eu dupa creierasul meu; n-am intrebat niciodata in magazin ce sa iau si nu m-am lasat niciodata convinsa de insistenta cu… Read more »
Mai stii, poate odata o sa dai de Lucian Braca in magazin care o sa-ti spuna : Nu dom’soara, tu vrei 256 SDRAM, nu 2GB DDR3 !
“acest lucru se verifica foarte simplu prin simpla consultare a microprocesoarelor si descoperirea numelui de firma peste tot pe placa de baza si bineinteles pe procesorul dorit de noi.” Hai ca pun si eu niste autocolante cu Intel pe un procesor si o placa de baza de acum 20 de ani. Bune-s? Le cumpara Lucica? :))
Poti eventual sa pui logo-ul Nvidia peste tot , cum faceau chinezii cu niste placi video dubioase (puneau logo-ul si pe memorii, si pe FSB..peste tot)
Am mai gasit una misto in alt articol al personajului in cauza (ala cu partitionarea): “Daca exista una, doua sau mai multe partitii numite C:/D:/E: si asa mai departe va trebui ca mai intai sa le stergeti definitiv pentru ca nu se stie cine le-o fi facut si cam in ce fel. “. Very deep…
God the guy is an idiot…
Iti mai zic una? “dimensiunea partitiei C: care se scrie in MB (1GB=1000Mb…” De cand? :))
Pana sa aud si eu de biti, bytes…si sa-mi raspund la intrebarea : de ce 1024 ? asta credeam. Ehh, aveam 10 ani..vremuri !
Am citit articolul din reista respectiva, si am ajuns la concluzia ca sfaturile de acolo sunt fie: 1. expirate de vreo cativa ani fie 2. complet aiurea Nu stiu daca a mai observat cineva (asta pt ca n-am stat sa citesc toate comentarile la acest articol), dar in articolul din revista aia de femei, autorul “uita” ca unui calculator ii mai trebuie si un HDD… Is curioasa pe ce avea de gand sa instaleze sistemul de operare… (Sau poate folosea vreun live CD de linux…) In alta ordine de idei, faza cu placa video mi s-a parut aiurea rau de tot. Cica autorul ne sfatuieste sa ne luam placa video de cel putin 16 mb, dar nu peste 256 mb. Ca ce chestie? 1 la mana: placa video sub 64 de mega n-am mai vazut pe piata de peste 3-4 ani. 2 la mana: in ziua de azi, achizitionarea unei placi video de 256 de mega e ceva obisnuit, cam toti care-si cumpara calculatoare isi iau cel putin o pl vid de 256. 3 la mana: de unde si pana cand merg jocurile noi BINE pe o placa video de-asta? (ala n-a auzit de jocuri gen Crysis?) Alte tampenii: –… Read more »
Articolul pare a fi intr-adevar dintr-o alta perioada de timp 🙁
băi Vlad, nu ştiu cum să-ţi spun, dar după ce am citit articolul tău, am avut o revelaţie cu privire la un proiect de-al meu, de care tu nu eşti străin: Dulce Amărui. ştiu care e “drumul” pe care o să-l urmez de-acum înainte şi deviza cu care o să lucrez 🙂 .
big thanks!
ah, şi să nu uit: inspiraţia vine citind. bloguri 😛
In legatura cu adaptarea adresarii 🙂 ?
cam aşa ceva. ideea e că m-ai inspirat 😀
Glad to 🙂
auzi, vezi că nu mi-ai trimis sacii ăia cu orez şi plasele inscripţionate cu „votaţi krossfire”. mai aştept mult?
Nu s-a terminat campania inca 😛
păi e frumos aşa? io fac muncă benevolă? vezi că îţi fac contra-campanie! huăăă, nu-l votaţi pe krossfire, e cel mai prost blogger pe care l-am văzut în viaţa mea :)) nu-l citesc, nu l-am citit şi n-o să-l citesc vreodată :))
Poti sa pui mana sa votezi la ultima strigare 😛
http://nenea.wordpress.com/2008/12/07/finala-extrema-magnificul/
ce sa zic…de rahat cand ai de-aface cu tot felul de tembele dintr-astia. e greu cand nu te pricepi intr-un anumit domeniu, dai un search pe gogu’ si nimeresti un articol cum ai descris tu. la fel, te duci intr-un magazin care ti se pare mai ok si dl de la tejghea iti vinde gogosi facandu-te sa cumperi un calculator oarecare spunand ca rupe gura targului. iar, un trend f aiurea, oamenii spun: imi cumpar un calculator la 1000e ca sa stiu ca ma tine vreo 3 ani. asta in conditiile in care ei au nevoie doar de office, net, vizionare filme si ascultare de muzica, iar la capitolul jocuri prefera solitaire. am luat si eu un sh p3 acum 2 ani pt o prietena pt net, un word, filme si winamp. foarte bun, stabil. sunt o idee mai scumpe decat de la bijnitarii de pe net sau din coltul strazii. e si logic, ti se ofera garantie, daca mai pui si costul depozitarii si cei 19% din tva iti dai seama ca se apropie de un pret corect. plus ca mai trebuie sa scoata si ei un profit. pe partea cealalta, cand te gandesti ca ei cumpara cu 10-30e… Read more »
Pana nu adapteaza corect DirectX-ul, nu vorbim de jocuri ok pentru Linux (nu sub emulare cel putin).
Daca Windows 7 rateaza s-ar putea totusi sa discutam de un puternic asalt al Linuxurilor user friendly gen Ubuntu.
Vlad, trebuie să spun că sunt de acord cu viziunea lui Ciolanus. Un Linux stabil, configurat ca la carte pentru un anumit lucru cred că ar uşura munca multor oameni.
Spre exemplu: să ai un kernel optimizat pentru video playback şi un user cu un desktop environment care să faciliteze vizionarea de material video e lovitura #1 pe care o dai altor concepte (oricare ar fi ele).
un alt kernel optimizat pentru operaţiuni de tip office, la fel, cu un desktop environment optimizat pentru lucrul în birouri, croit pentru cei care au nevoie de aşa ceva, iar ar face treabă bună.
şi exemplele pot merge până la ziuă. dacă se mai găseşte şi o metodă de hot swapping între ele, fără să fie nevoie de reboot sau o cantitate imensă de memorie, atunci ai cam dat lovitura pe piaţa pc-urilor.
de ce susţin Linux? nu pentru că sunt utilizator, ci pentru că ştiu că poţi folosi kernele optimizate pentru anumite lucruri, gratuit. pe când la Windows… mai greu 🙂
Linuxurile gen Ubuntu fac mai mult rău decât bine!
Am lucrat si eu vreo doi ani pe Linux (in paralel cu Microsoft) insa imi trebuie si pentru entertainment si ceva editare grafica.
La Ubuntu e puternica si consola 😉
nu mă crede pe cuvânt când spun că la Ubuntu consola sucks şi testează tu alte distribuţii console-based, cu unelte console-based, după care joacă-te iar cu Ubuntu să vezi ce … Ubuntu e distribuţia (fă o analogie între culoarea cu care vine ubuntu la teme şi menţionarea termenului înainte de paranteză :P).
ce înţelegi prin entertainment şi prin editare grafică?
jocuri şi programe Photoshop-like ?
Stiu ca e un distro bazat pe Debian dar e foarte ok pentru userii non profi. Pana acum, Ubuntu e cel mai apropiat de useri (cei normali, nu power users). Niciun alt Linux nu a reusit nivelul ala de user-friendliness pana acum, si chiar spun NICIUNUL pentru ca un user obisnuit merge destul de greu in programele de baza Windows dar odata confruntat cu binarele o ia razna.
Intleeg Photoshop, Photofiltre Studio , Pro Show Producer si multe alte scule folosite de mine. Photoshop sub Linux ruleaza prost (l-am incercat) iar Gimp este o porcarie , cu tot respectul pe care-l am pentru fanii hardcore. Nici acum cei din spatele softului aluia nu s-au prins ce e cu adevarat necesar unuia care editeaza grafica si tind sa-l incarce cu tot felul de porcarii.
La capitolul jocuri Windows-ul ramane rege din pacate (desi eram campion si la Wesnoth printr-a unspea). Am ramas totalemnte neimpresionat de emulare.
Ce mi-a placut totusi a fost modul sublim in care ruleaza Blenderul (inclusiv modul in care construieste texturi DirectX pentru windows) sub Linux.
Nu stau acum sa analizez avantaje Linux fata de WIndows pentru ca sunt destule. Principalul dezavantaj ramane insa numarul dezarmant de distro-uri si faptul ca acest Ubuntu (un Linux slab dupa cum tu afirmai) a facut mai mult pentru comunitate decat sute de alte distributii. Banii bagati in el si promovarea au pus Linux mai serios pe harta (a crescut usage-ul cu pana la 3%). Asta arata cat de preocupati au fost Linux geeksii sa se dea in stamba si cat de putin preocupati au fost de promovarea efectiva si de uzabilitate.
In afara de niste incaieri pe forumuri n-am observat decat foarte rar oameni care sa aduca Linuxul la nivelul publicului mai putin instruit.
Vlad, dă-mi voie să te contrazic. Ubuntu nu a făcut decât să vină să aplice o teorie asupra unui fond deja existent, adică Debian. Ce-i lipsea Debianului? O interfaţă userfriendly. Şi Ubuntu asta a făcut. A creat forumuri, comunităţi şi o imagine cu care i-a făcut pe oameni să creadă anumite lucruri. cât despre afirmaţia ta, că niciun alt Linux n-a reuşit să treacă de nivelul Ubuntu la userfriendly, dă-mi voie să te întreb câte distribuţii de Linux ai testat în afară de Ubuntu. Poate că Photoshop a ajuns la momentul actual standard în materie de editare grafică, însă are dezavantajul că Adobe ţine frâiele. Şi spun dezavantaj datorită faptului că e un sistem centralizat de coordonare, bazat pe reguli stricte. Pe când GIMP… e community based şi mai mult de-atât, permite oricui să vină cu sugestii şi îmbunătăţiri. Nu cred că e nevoie să explic conceptul. chestia cu “care e mai bun”, ţine de gusturi şi nevoi. într-adevăr, la jocuri Windows deţine supremaţia, dar la fel, aici ţine de gusturi. O să spui că sunt nebun, dar ultima oară când m-am jucat ceva mai mult de 6 ore, a fost Gweled, Penguin Racer şi Xmoto. Damn catchy these games.… Read more »
Am scris vreo doua intr-o revista de Linux defuncta, OpenIT (condusa de fostul redactor sef de la MyLinux)
N-ai apucat sa citesti al doilea comentariu, nu ? Tocmai asta e ,ca Ubuntu a venit cu o versiune uber friendly si cu promovare prietenoasa + suport real, nu ce-ti ofera doi tipi de 30 de ani care inca traiesc cu parintii dar au scos sapte versiuni de Linux intr-o luna.
Gimp e community based dar e slab la nivel de formate si de standarde. In Linux inca lipseste o scula ok pentru DTP (gen Indesign)
Am testat pe putin 20 in perioada cand faceam pe Linux Geekul 😛
http://linuxsoft.ro/openitro/OpenITRo3.pdf (treaba cu OpenIt e recenta, are mai degraba legatura cu o favoare)
(P.S : Nici eu nu mai joc mult, in principal Indie Games)
Pai si acest android nu tot Dacia se va chema?…?
o zi minunata iti doresc
Corect 🙂
Ceea ce uita sa zica geniul pustiu in articol este ca, daca noul sistem luat din magazin (pe care teoretic il recomanda, dar nu prea, de scrie toate balariile despre gunoaiele ‘refolosibile’) se duce naibii, tot magazinul tre’ sa iti repare hardughia pentru ca e o smecherie de se cheama garantie. Si oricat de naspa e magazinul, ii poti scutura lejer la faza asta. La mine in casa e plin de tot felul de rasnite din astea, pentru ca tata-miu se joaca si el de-a “hai sa facem un comp” de pe vremea cand nenea asta probabil se juca si el cu putica in nisip. Si culmea este ca lumea cumpara chestii noi, pentru ca si jocurile de acum au niste cerinte serioase. Si nu mi se pare normal sa dau 700 de lei pe un jeg de comp cu specificatii de acum 5 ani, cand pot da 1000 de lei pe unul “aliniat” la standarde. Si uneori il scoti si mai ieftin, daca ai mai mult creier. Nu, nu ai fost destul de dur. Merita mai multe suturi pentru toate rahaturile pe care le spune Apropos de monitor. Deci un 15 inchi de acum 100 de ani? Cui naiba… Read more »
Incep si eu sa cred ca n-am fost destul de dur la faza cu monitorul si cu HDD-ul. Acum i-ar mi-ai facut pofta de schimbat laptopul si tot tre sa mai astept 😛
Leapsa:)
Am primit-o si eu 🙂
O sa o rezolv intr-o parte secundara a unui post pentru ca eu nu raspund la lepse ca tema generala de post, dar..am promis 🙂
O intrebare off-topic: Sweetie ala a fost bun de ceva? Ca ma tenteaza si pe mine sa cumpar.
A fost cum ii spune numele :Sweet. E foarte dulce si destul de zemos dar la fel ca la Pomelo, coaja este destul de groasa.
mai, dar despre promotiile si sistemele ce ne sunt bagate pe gat din marile magazine nu spuneti nimic? exista doar un procesor cu frecventa mare si un display mare, poate si o sonorizare 5.1. in rest…Dumnezeu cu mila.
Pai eu n-am mai cumparat electronice dintr-un magazin de retail real de prin 2003 sau 2004. Exclusiv online si de cateva ori prin promotiile Carrefour (chestii minore : un mouse optic foarte bun si niste casti)
Nu stiu cine poate sa cumpere astfel de reviste si nici nu e de mirare ca unele dintre ele se zbat aproape de pragul falimentului.
Oricum in revistele actuale gasesti numai mizerii asta daca nu cumperi Gazeta de Matematica sau Magazin Istoric.
Auzisem ca Magazin Istoric este intr-un fel de faliment 🙁
Vorbind de calculatoare, un coleg de cămin şi-a achiziţionat de vreo lună şi ceva un PC nou-nouţ, din componente. Boii de la eMag care i l-au asamblat nu au pus bine nişte fire de la port-urile USB şi în consecinţă PC-ul prăjea orice stick care era băgat în port-urile cu pricina…
Daca e sa-l faci din piese e de baza sa-l montezi singur sau alaturi de un om care se pricepe (exclus aproape orice expert de la magazinele online…desi la pcgarage sunt vreo doi ok)
@Sodium Pentothal – nope , au conectat porturile usb la placa de baza in alta ordine (la +5V au conectat data sau masa , de aceea se prajesc stickuri ), probabil cele de la carcasa , se poate “praji” southbridge-ul cu ocazia asta , si cacanari nu acorda garantie daca se vede urma de “prajeala”. Sa folosesca porturile usb aferente placii de baza pana gaseste pe cineva care sa fie capabil sa citeasca manualul placii de baza si sa faca conexiunea , dar mai nou , ordinea e clara 5V(rosu),D+(alb),D-(verde),GND(negru).
De-aia sunt bune laptopurile zic eu 🙂
@krossfire – raman la parerea mea – laptopurile sunt minunate pentru ca-ti ofera mobilitate (si e adevarat ca utilizatorul nu configureaza nimic) – raportul pret/performanta cred ca va ramane inclinat mereu spre desktop. Pana la urma orice computer are adresabilitate – trebuie sa ofere fie mobilitate , fie indeplinirea unor cerinte minime pentru rularea unor aplicatii, ‘au performante deosebite in grafica. Nu se poate spune ca un desktop slab ca performante si dotari nu e bun in cazul in care se foloseste pentru a tine evindenta bucatilor de branza vandute de Gigi, sau ca un laptop cu video 9600M GT si cu CPU – Penryn -P8400 este bun pentru matusica sa “bage” un solitaire si sa-l asculte pe Faramita Lambru.
Eu tot un gaming laptop MSI mai ieftin mi-as lua 🙂
Pai tocmai de MSI vorbeam cand am spus de 9600M GT , penryn P8400 . E naspa ca are display de 17 (cam mare si cam greu), HDD360 GB,4 Gb ddr2-667, baterie Lithium Ion pe 6 celule, se cheama 720X-025EU si costa can 4200-4500 ron.
@krosswfire -scuze , acum am vazut “mai ieftin”. Ce insemana mai ieftin , model mai vechi cu mai putine dotari sau SH ?
Sorin : Mai ieftin adica pana in 40 de milioane dar la o adica la 40 de milioane ai MSI EX620X cu finisaje din aluminiu 🙂
(Evident, un laptop ieftin ar putea insemna pana in 20 de milioane dar nu va fi un laptop pentru cei care se mai si joaca ocazional)
@Krossfire-Pai gasesti pe toate gardurile (inclusiv PCGarage) MSI EX620X la 2900 roni cu tva cu tot. Ii fain.
Tot la PC Garage m-am uitat si eu. Merci de sugestie 🙂
[…] place cand oameni fara blog imi comenteaza si o fac detaliat si pertinent. La un post precedent, userul Sorin (care exista, apropo) mi-a lasat un comentariu care la nivel de detalii tehnice […]
Mai fa o incercare cu avocado, dar uite asa : taie=l in doua, scoate-i samburele (dai o data cu cutitul in el sa-l cresteze, si rotesti fara sa scoti lama ca sa iasa samburele afara) si in gaura ramasa toarna otet balsamic (de ex kalamata). Procedeaza cu lingurita, cu curaj.
(Apropo, avocado israeliene e mizerabile – alea mici negre si zbarcite. Vrei avocado adevarat. Mare si verzui)
Tot nu ma tenteaza fructul ala care se apropie mai mult de definita mea de leguma.
Pai ESTE leguma. Avocado nu-i fruct, chiar daca creste in pom. Ma rog, tehnic vorbind in tufa, si e un fel de mura, dar culinar, e leguma toata ziua.
Ah, e in stilul rosiei, care la baza este fruct, nu leguma desi este mereu pusa la standul de legume.
Dap.
[…] *Cum sa-ti construiesti propriul android din piese de Dacia – Despre sfaturile unor ‘’specialisti” in IT […]
Eu nu m-as risca sa il construiesc
[…] zonele intunecate ale onlineului romanesc. Foarte rar mi se intampla sa nu ma intorc incarcat de : recomandari dubioase, sfaturi pentru femei, produse miraculoase sau panseuri […]