Breakout characters – Evil ?

Urmatorul articol nu este pentru cei ce isi doresc o limba romana curata si care detesta imprumuturile lexicale fortate. Nu de alta dar voi folosi o groaza de expresii in ”romglish” asa ca va trebui sa le suportati daca doriti sa cititi tot postul.

In primul rand voi introduce conceptul de ”breakout character” adica de personaj ce initial ocupa un rol minor (sau secundar) intr-un film\desen\comic si ajunge sa devina cel mai iubit personaj din respectiva productie media. Exemple ar fi destule, iar o lista cu cele mai indragite astfel de personaje puteti gasi aici.

Ce ma frapeaza pe mine este ca majoritatea personajelor care ies astfel in evidenta sunt in marea lor parte personaje negative sau cu o tendinta involuntara\voluntara spre rau. Nu stiu daca este vorba de o atractie umana nativa spre malefic (stiti voi , acea aura misterioasa a personajelor mefistofelice) sau daca pur si simplu producatorii simt nevoia sa arunce cate un psihopat in productiile lor.

O sa analizez cateva personaje de tip ”breakout” din productiile animate recente si din benzile desenate si voi incerca sa vad punctele comune :

Eric Cartman – South Park

cartman.jpg

Este probabil cel mai indragit personaj ”negativ” si oricine a vazut macar un episod din South Park a sesizat aura personajului. Este destul de greu sa spui ca il anima ceva in mod deosebit pe Cartman. Intre tipul”craving for affection” si sociopat, Cartman are abilitati de lider, adora sa-i vada pe ceilalti umilit si este mult mai inteligent decat colegii de serial (cei patru au reusit aparent, in 10 ani de zile, sa treaca dintr-a treia intr-a patra). Antisemitismul , scaparile majore din planurile lui si violenta verbala il fac ”simpatic”. Este si cel mai citat personaj din South Park (“Screw you guys, I’m going home!”).

Stewie Griffin – Family Guy

stewiegriffin2-400w.gif

Fiul cel mic al familiei Griffin are ceva in comun cu Eric Cartman : pare inofensiv. Stewie este combinatia perfecta intre dorinta de a conduce lumea si un copilas ce tocmai o descopera. In general ignorat de adulti , Stewie are destule rabufniri psihotice de-alungul serialului. Este de asemenea cel mai citat personaj alaturi de personajul principal. Are momentele sale de ”slabiciune” la fel ca Eric Cartman.

Bart Simpson – The Simpsons

500px-bart_simpson.png

Daca popularitatea lui Bart a fost cumva umbrita de personajele mai sus mentionate, el este cu siguranta cel mai vechi si longeviv ”breakout character”. Personajul nu s-ar putea numi malefic pentru ca pare a fi motivat de dorinta de a epata si de a evada cumva din rutina. Are momente in care sare peste cal si devine agresiv. Spre deosebire de ceilalti doi , Bart este pedepsit pentru multe dintre iesirile sale.

Bender Bending Rodriguez – Futurama

bender.jpg La sugestia lui placebo l-am adaugat si pe Bender in categoria personajelor de tip ”break out character”. Desi nu are o motivatie pentru comportamentul sau, Bender pare uneori sa fie ghidat de imperativul ”Kill all humans”. Chiar in lipsa acestor iesiri personajul este destul de agresiv verbal si comportamental. Este totusi atasat de Philip, personajul principal.

O sa prezint si doua personaje de banda desenata, just for the fun of it :

Pidjin – Fredo & Pidjin

pidjin.jpg

Dintre cei doi porumbei pusi pe distrus lumea , Pidjin pare a fi cel mai ambitios si agitat. Desi impulsurile sexuale par a sta la baza comportamentului sau, creatorii nu ne dau indicii clare cu privire la motivatiile pe termen lung ale celor doi. Pidjin nu este tocmai un breakout character pentru ca a fost destinat a fi personaj principal. Faptul ca popularitatea sa a depasit-o putin pe cea a colegului Fredo il face eligibil pentru titlu.

Richard – Looking for Group

richard11.gif

Am mai scris odata despre personaj aici, asa ca voi copia in mare descrierea. Psihotic, nu pricepe cuvantul constiinta si omoara la intamplare, considerand asta un hobby sanatos si amuzant. Daca toti ceilalti lupta pentru onoare el sustinea ca lupta ”pentru ponei”. Are o obsesie cu tortura de bebelusi si este probabil cel mai puternic luptator din grup. Ca o adaugare, sondajul facut de creatori arata ca Richard este cel mai indragit personaj din comic, astfel devenind cel mai sangeros personaj simpatic. (Este greu de estimat cate fiinte vii a ucis)

Nu stiu daca pot trage o concluzie din descrierile de fata, putine si sumare insa umbra de malefism din anumite personaje pare a fi cheia succesului unui serial animat sau de banda desenata. Astept comentarii.

P.S : Am uitat sa-l mentionez si pe Wolverine (X-Men) aici. Comportamentul sau initial din banda desenata ii rezerva un loc pe podium.

krossfire
 • krossfire

25 Comments

 • Da, dar personajul principal (observatorul lucid) trebuia sa fie Stan 🙂

 • Are momentele lui de cruda luciditate, e drept 🙂

 • Nici Bender nu e evil..e doar alcoolic si putin dezorientat. Mai are el uneori psihoza cu uciderea oamenilor…but hey..who doesn’t 😀 ? Pana una alta..are si el loc in articol, true 🙂

 • Un ”o” in plus sau un minus…cine-i va simti lipsa 😛 ?

 • Pai nu e tocmai break-out. Dexter poate si fara el 🙂

 • Well, cute until he plans to kill you 😀

 • Blasfemie! Cartman ocupa un rol minor in South Park?? Primul episod se numeste “Cartman gets an anal probe”! 😛

 • Cartman cred totusi ca e observatorul lucid, personajul care se revolta intr-o lume corecta politic.

 • Bart Simpson nu e evil deloc. Bender, robotul din Futurama s-ar fi potrivit mai bine in articol. 😛

 • Dar nu sunt evil 😛

 • Da…bine ai zis..Ted chiar inspira frica !

 • Cum e? Alcolic :D?

 • Mandark, ha-haha-ha! 🙂

 • Am vrut sa-l pun pe Roger insa nu este un personaj malefic ci mai degraba frustrat.

  Exactly…mind de damzel..where’s the dragon ?

 • True. Dam’ it. 😛

 • Bine…mai e si problema ca American Dad inca nu a ajuns la un grad mare de popularitate. Sa nu uitam de acuzatiile de ”clona Family Guy”. (ma rog, MacFarlane lucreaza la ambele)

 • Geniala caracterizarea personajelor! Atat de serioasa pentru o situatie atat de putzin serioasa… o analiza psihologica a lui cartman, that is so funny – “intre tipul”craving for affection” si sociopat”:)) bietul de el, nu l-am privit niciodata din perspectiva asta… si el fusese cute & cuddly all along… poor thing:)

 • si CAD are cateva break-out characters , cum ar fi Lilah , Scott si de ce nu, Ted. 🙂

 • pai nu sunt , desi ted imi inspira frica , I mean , e peste tot 🙂
  Dar titlul este Breakout characters – Evil? si eu raspund : some of them yes , some of them no.
  Acestia 3 si Bart nu sunt evil , iar Eric , Stewie , Bender , Pidjin si Richard(Poooooooney) sunt. 🙂

 • Inadmisibil…l-ai uitat pe Roger din American Dad. Mi se pare ca se potriveste perfect articolului 🙂 .

  Oricum, ceea ce spui e interesant si ar putea fi extins si la literatura. Chiar daca acolo dihotomia personaje bune – personaje rele nu este in general atat de simplista, totusi personajele cu anumite trasaturi malefice sunt mult mai bine conturate, mai interesante.

  Concluzie? Cui naiba ii pasa de fecioara imbracata intr-o rochie alba si prizoniera intr-un turn? Balaurul e mult mai interesant, si mai e si verde 😉 .

 • Pai da, dar fustrarea il determina sa fie malefic…din cand in cand. Cred ca cel mai bine seamana cu Bender.

 • cu Cartman pana la moarte :)) !

 • Cartman e sociopat , malefic ,manipulator,rasist,genial si uraste pe toata lumea.Cum poti sa nu’l iubesti??(How would you like to s*** my b***s?)

 • the tv show American Dad is actually great.’*-

 • I love this TV Series and have always been a fan of American Dad;~~

2 Pingbacks

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *