Blogul nostru cel de toate zilele
Cum tot mi s-a spus ca ma pricep la catalogari, m-am gandit sa cataloghez in continuare principalele tipuri de bloguri si de bloggeri. Sistemul de catalogare imi apartine. Am preferat sa nu dau exemple, pentru a nu intra in conflicte.
Scurt istoric : Termenul de blog este construit prin alipirea sintactica si semantica (sau prin tehnica ”portmanteau”-ului) a cuvantului ”web” si al cuvantului ”log” (jurnal,raport, fisa de activitate). Conceptul este relativ nou, aparitia termenilor ca blogosfera si blogger facandu-se dupa anul 2000. Primele bloguri au aparut la mijlocul anilor 90′ (prin 1994-1995, mai precis), cand o serie de studenti la facultatile de jurnalism si mai tarziu jurnalisti au inceput sa-si publice articolele refuzate si textele de opinie.
Tipuri de bloguri si bloggeri.
1.Tipul ”Mozaic” (generalist):
Este printre cele mai des intalnite tipuri de blog. Pe tipul asta de blog se intalnesc amestecate informatii din toate domeniile – de la recenzii si hobby-uri la tutoriale sau simple stiri, pana la videoclipuri si panseuri personale. Blogul atrage prin referintele culturale si personalitatea sau personalitatile celor care-l conduc. Daca exista un nivel de cultura si de accesibilitate si daca exista si un numar decent de posturi pe zi, blogul va fi unul popular.
Aici se deosebesc mai multe subgenuri, in functie de cat de serios este continutul
-Tipul ”mozaic solid” – informatii din cultura, filosofie, observatii zilnice, mici tutoriale sau recenzii (exista de multe ori legaturi sauposturi care se continua – serii)
-Tipul ”mozaic fluid” – de toate pentru toti…o ingramadeala de informatii, recenzii, observatii si stiri. Mozaicul fluid nu are neaparat o conotatie negativa – depinde de asteptarile cititorului.
-Tipul ”mozaic vascos” – amestec intre cele doua – modul de abordare depinde de starea detinatorului.
2.Tipul ”EU” :
Blogul care respecta sensul initial de ”jurnal online”.Autorul scrie despre el\ea si tot ce este prezentat (panseuri, imagini,povestiri, file de ”jurnal”) pe blog se raporteaza la propria viziune. (si la bloggul mozaic se pot intalni astfel de sectiuni).
Subtipuri (in functie de personalitatea bloggerului) :
-Eul sincer (cel mai des intalnit) : Bloggerul scrie despre ce i se intampla, accentuand si nuantand intamplarile semnificative, intr-un limbaj accesibil. De la filmulete, poze si intamplari pana la idei transpuse inschite, bloggerul sincer isi priveste cititorii care pe niste parteneri deconversatie egali.
-Eul ”cult” sau eul ”superior” : Nesincer, nuanteaza si interpreteaza tot, uneori autovictimizandu-se. Uneori dedubleaza perspectiva si incearca sa para obiectiv.
-Eul schizoid : Abereaza intercaland trairi personale cu imagini si bucati de poezie si imagine ”postmodernista” (si nu numai ) sau incearca sa para ‘dark’. Nu are neaparat un blog prost, unele bloguri capatand chiar statutul de ”culte” sifiind foarte apreciate datorita unui simt bizar al ”coerentei”. In general blogul este ‘decorat’ vizual.
– P.S : Termenul de schizoid este luat din cercetarea comportamentala si se refera la cei care viseaza ”cu ochii deschisi” prea mult. Nu am folosit acceptiunea de ”schizofrenic in devenire”.
-Eul frustrat : Se autovictimizeaza constant si are impresia ca totul este indreptat impotriva lui.
-Eul ascuns : Isi posteaza creeatiile si preferintele insa nu insista prea mult asupra sa. Prefera sa dezvaluie prin ceea ce face sau prin pareri. Se deosebeste de bloggerul mozaic si de cel artistic prin faptul ca raporteaza totul la propria traire si face in asa fel incat sa ”manipuleze subtil” opinia citiorului.
-Eul vesel : Viata e roz…hihi. Ce frumos e azi…hihi. Uite o poza cu un catelus…hihi.
-Eul ”cool” : Abuzeaza de termeni argotici, se crede inteligent si descrie toate trairile folosind o combinatie bizara intre eufemisme si obscenitati.
-Eul jucaus : Pseudoghicitori (Ghiciti ce-am facut eu azi, cu cine m-am intalnit), veselie mascata si referinte la posturile trecute. (”Dupa cum va spuneam…”)
-Eul erou : Descrie totul din perspectiva lucrurilor minunate pe care le face el, lucruri despre care este convins ca altii nu le pot face
-Eul ”mascat” : Se foloseste de un hobby pentru a-si descrie trairile. Nu ofera niciodata informatie reala despre respectivul hobby, insa da impresia ca blogul sau se incadreaza in categoria blogurilor tip hobby
-Eul ”mixt”: In general sare de la o atitudine la alta…de la posturile schizoide la veselia debordanta, intercaland printre posturi si observatii ”obiective”.
3.Tipul ”Gica Contra”
Bloggerul de acest tip este in general o persoana foarte frustrata sau extrem de critica (dar critica excesiva se naste din frustrari). Uneori are si un sentiment de paternitate\maternintate pronuntat (aici frustrarea este mica, sau lipseste). Se recunosc mai multe subtipuri :
-Extremistul : Posteaza foarte multe comentarii la alte bloguri si atacuri la persoana. Este dotat cu o inteligenta medie, insa isi editeaza mult posturile (majoritatea tot critice) si da impresia de cultura. Nu este in stare sa creeze efectiv, ci doar sa distruga (critica distructiva). Se crede un fel de salvator al spatiului virtual (blogosfera – na !)
-Ajutorul : Practica o critica destul de constructiva si se implica pe blogurile mai putin dezvoltate. Blogul sau contine zeci de catalogari si norme. Are mult timp liber. Este tot un Gica Contra, insa mai simpatic. Uneori se leaga de problemele de gramatica sau vocabular.
-Subtilul : Blogul lui se poate incadra in aparenta intr-o alta categorie, insa prin comentarii, cont ctari personale si ”mesaje ascunse”(subtitlitati cuprinse in articolele sale) bloggerul ascunde in el un mic ”Gica Contra”.
4.Tipul ”Compulsiv-Obsesiv” sau ”Lumea pute”
Genul asta de blog este bazat pe ideea ridicarii particularului la rang general si prezentarea opiniei ca fapt. Actiunea\Obiectul\Fiintele X putpentru ca …si urmeaza explicatiile abracadabrante. In general blogul pleaca de la o experienta personala ale carei efecte sunt ridicate la rang de axioma. (Exemplu : M-a muscat un caine => In lumea malefica a cainilor…) Structura blogurilor de gen este cam aceeasi, deci tipuri diferite nu se prea intalnesc. Unii bloggeri prefera sa scrie la persoana I, altii la persoana a III-a si in cazuri ”mai speciale” la persoana a II-a (”Sa nu faci…” ”Nu te apropia de…” ”Nu puteti vorbi cu…”).
Se poate totusi face o diferentiere intre bloggerii care vorbesc strict la modul general, si cei ma putin inteligenti care dau nume, concretizeaza sau folosesc acronime tembele. (In gen : Inca te urasc Oneile – acronim inteligent pentru apelativul ”Ionele”)
Pana la urma bloggurile sunt un mod destul de inofensiv de a defula, deci atitudinea poate fi justificata.
5.Tipul ”Hobby”
Blogurile din acest tip sunt in general specializate pe hobbyul detinatorului, fie ca este vorba de fotografie, politica, tehnologie la modul general, noutati IT… fie ca este vorba de hobby-uri mai lumesti precum mancatul, sexul sau jogging-ul.
Aceste bloguri se clasifica in functie de gradul de obiectivitate al celui sau al celor care scriu
-tipul ”redactor” : Are impresia ca organizeaza o redactie virtuala, are in general colaboratori si are un grad moderat de succes inca de la aparitie.Multe astfel de bloguri au ajuns celebre, sau au devenit ”e-zines” (reviste online, cu finantare din publicitate si aparitie periodica). Exista si un subgen, acela al pseudorevistelor, conduse in general de un singur om, ale carui surse sunt greu de verificat.(necredibil)
-tipul ”parerea mea” : Porneste de la evenimente (stiri) reale si isi expune in mod evident opinia. De multe ori ajunge sa cenzureze anumite comentarii care fac nota discordanta.
-tipul suporter : Nu este vorba neaparat de sport aici, ci de genul de bloguri in care detinatorul exalta la orice noutate din domeniu si nu poate oferi o parere de ansamblu. Orice apare pe filiera hobby-ului lui este ”o revolutie”.
-tipul ”Gigele, ai auzit mah ?” – Se amesteca opinia cu faptul in mod greu de discernut si majoritatea stirilor sunt zvonuri si speculatii. Complet necredibil. Indeamna mult la dezbatere si comentariu.
-tipul reporter : nu se refera la jurnaloistii care au bloguri ci si la cei care lucreaza intr-un domeniu si raporteaza la persoana I sau a treia tot ce se intampla in domeniu. Blogul poate intra si la categoria blogurilor ”EU”, in functie de ponderea continuturilor si de subiectivitate.
-tipul artist : Cum arta poate deveni un hobby (sau mai bine zis ”porneste dintr-un hobby ,din placere”), bloggerii care expun fotografii, schite, muzica, bucati de poezie si proza sau orice alte creatiiproprii dintr-un domeniu sau altul intra la aceasta categorie. Chiar daca fotografia nu este hobby-ul principal, imaginea se foloseste extrem de mult, majoritatea posturilor fiind foarte putin consistente.(date sumare despre creatie, drepturi de autor + eventual o parere de 2-3 randuri).
6.Tipul Conceptual.
Aici intra toate blogurile ”fixe”, cu un concept de baza in stilul regatelor virtuale, al blogurilor de profetii, ale concursurilor permanente sau ale blogurilor ce urmaresc popularizarea unei anumite indeletniciri.(Nu este vorba de blogul de tip hobby, pentru ca blogul conceptul de tip popularizator foloseste materiale preexistente , bloggerul intervenind doar cu indicatii de cercetare sau bibliografii – uneori bloggerii sunt angajati,continutul site-ului nefacand parte din ”hobbyurile lor”.).
7.Blogul functional
Acest blog nici nu este de fapt un blog, ci mai degraba un site. Functioneaza de multe ori ca avizier, lista de evenimente sau ca showroom pentru o anumita companie sau pentru un anumit produs. Multe dintre site-urile de trupe sau de cluburi functioneaza pe sistemul avizier + publicitate. Multe sunt inscrise in servicii platite de blogging.
De remarcat este si prezenta blogului corporatist, un blog oficial al unei organizatii menit sa ajute la intarirea imaginii acelei organizatii.
8.Tipul ”Idiotul Satului” (Sau idioata, dupa caz)
Slang de pe Mirc, posturi incoerente si anunturi de gen ”Bai, sa-mi aduci caietul”. Nu are niciodatanimic interesant de spus, dar din cand in cand mai da cate un mass cu adresa blogului si eventual cu profilul de Hi5, cele doua fiind prezentate ca avand legatura. Se intalneste in mod deosebit pe serviciile proaste de blogging, pentru ca au meniuri colorate.
9.Alte tipuri de bloguri si bloggeri
Evident clasificarile de mai sus nu sunt complete (ele raman a fi completate pe parcurs). Am mai identificat niste subtipuri aparte precum cel al Manipulatorului (Are impresia ca totul se invarte in jurul sau si incearca sa-i determine pe altii sa-i faca pe plac – nu reuseste insa persista in impresii), Paranoicul (Totul este o conspiratie – este tot de tipul ”EU”) insa scrie si articole bizare – are pretentia de obiectivitate. Nu se incadreaza neaparat la categoria amatorilor de SF. Parnoia se manifesta in orice domeniu – unii ajung deja sa aiba personalitate multipla) si Extraterestrul (Habar nu are ce scrie, pe ce lume sau ce face. Evolueaza in general din tipul schizoid, insa posteaza foarte rar si total incoerent.Unele posturi nu au mai mult de un rand).
Ar mai fi si blogurile de tip ”o fraza” in care titlul este urmat de o singura fraza ce incita la comentariu insa acestea, ca si blogurile colective se inscriu intr-una din categoriile de mai sus.
Unele bloguri evolueaza sau trec prin diverse perioade. Cum multi bloggeri prefera sa nu administreze cinzeci de bloguri pentru toate ideile lor, se poate intampla ca un blog mozaic sa devina specializat, sau un blog de tip ”EU” sa devina un blog de tip ”Universul Pute”,etc.
De remarcat si transformarea unor anumite bloguri in ”bloguri avalansa” (mai ales la cele mozaic) – apar cate 7-8 posturi pe zi, adica mult mai mult decat poate citi un om cu o viata sociala activa.
Blogurile ca blogurile, dar bloggerii pot intra la diverse categorii si aici deja nu se mai poate face o clasificare – poate doar din perspectiva psihologica..sau psihiatrica.
Se stie sau nu se stie : Nu m-am inspirat din nimic cand am facutclasificarea si orice asemanare este pur accidentala. Textul de fata intra sub incidenta legilor dreptului de autor. Autor : Vlad Stoiculecu aka Kro$$fire (krossfire).
P.S : O zi buna…siii..merita sa traduc postul in engleza ?
N.B : Blogul meu intra in categoria ”mozaic vascos” cu ceva accente din blogul de tip ”EU”.(eul ascuns)
Multumessssc…:)
Voiam sa fac doua parti (serialitate) insa cineva mi-a spus ca s-a saturat de ”parti”.
no bine, si al meu cum e ? schizoid ?
Nu, mi se pare destul de sincer 🙂
Nu intelegeti gresit termenul de schizoid.
Apropo – foarte important : Te trec cu noua adresa de blog la blogroll ?
Ar fi interesant daca ai găsi câte un exemplu pentru fiecare categorie.
Nu am vrut sa supar pe nimeni catalogandu-ul , desi ceva insinuari am facut si eu 🙂
Cea mai faina insinuare: “m-a muscat un caine- de ce uram cainii?” cat de subtil….
Nu e chiar o insinuare 😀
Pai as nominaliza la bloguri mozaic si blogul tau 😉 (La mozaic solid, pentru ca ai standarde – nu ma mai adresez la plural, ca sa nu apara conflicte :D). La bloguri artistice – arhitectul, La bloguri ”Eu” – o groaza…etc….
Poate faceti voi o lista de nominalizari 🙂
Blogul meu unde se incadreaza? Lasa ca m-am identificat 🙂 Foarte bun post-ul si da, merita sa il traduci…Acum depinde cum suna “mozaic vascos” si “Gigele, ai auzit mah?” in engleza…:) good job anyway! Hai, spor la invatat!
Este lung…. lung… prea lung. Redu-l la jumate si poti sa-l pui in engleza.
e fain; intr-adevar, sunt folosite mai multe criterii si apar mai multe clasificari suprapuse, cum spui si tu, dar e interesant rezultatul;
merita tradus si in engleza, sure, dar eu as mai astepta un pic sa vad daca nu apar si niste reactii critice justificate, idei de imbunatatire etc. iar ideea lui stefan cu exemplele mi s-a parut foarte buna, fiind oamenii inteleg uneori mai bine din exemple decat din definitii 🙂
“fiindca” 🙂
Faza cu cainii nu e o insinuare? Mah Focule Incrucisat, mah… 🙂 [a se observa influentele “Idiotul satului”-istice :P].
Oare blogul meu unde s-ar incadra? Hmm. Cred ca cel in engleza e o incrucisare de “EU mixt” si “Universul Pute”, iar cel in romana, un hibrid intre “Gica Contra”, “Universul Pute” si “Hobby / Parerea mea”…
Interesanta clasificare 🙂
Am schimbat…am schimbat 😀
P.S : Era un raspuns latent la un atac mai vechi al eloei. Hai sa nu raspund totusi…
Si blogul tau merge si la mozaic, desi ai si elemente de hobby (anime girl :D)
Foarte interesant acest post 😉
Ce ciudat e-aici sus, la clasa-ntâi. Se simte aerul rarefiat.
Frumoasă idee, să categoriseşti blog-urile. Lumea are mare nevoie de porecle şi încadrări, incluziuni. În plus, dumneata ai ocazia să inspiri cu atât mai multă încredere cititorului, pentru că – foarte curios fenomen! – cel care găseşte asemenea articol are să te creadă pe cuvânt. Nu cred că mulţi s-au îndoit de categorisirea dumnitale.
Categorisirea dumnitale e cam lirică pentru o minte care lucrează cu scheme, aşa, ca a mea. Probabil că ai atins multe suflete cu aluziile de mai sus, dar pentru cineva care nu trăieşte neapărat în lumea blog-urilor lucrurile sunt mai puţin sugestive. E periculos (aşa cum ţi s-a propus mai sus) să dai exemple şi poate nici foarte elocvent.
Oare-am înţeles bine lecţia? micul meu blog se-anunţă a fi tipul „hobby“ sau altcumva?
Mulţumesc că ţi-ai făcut timp pentru mine.
super-clasificare! ar putea ajunge o referinta in domeniu(in caz ca nu mai exista pe nicaieri ceva la fel).merita tradus. pp ca a implicat multa munca de documentare…?
Wehaveheaven : Am precizat ca nu am pretentia ca respectiva catalogare sa fie considerata ”unica”. De asemenea, observ o tenta de ironie si superioritate nejustificata. Un blog nu se incadreaza neaparat intr-una (sau numai intr-una) dintre categoriile enuntate. Daca nu-ti convine, fa-ti propria catalogare insa ideea deja nu va mai fi prea originala.
O-of!… De ce crede oare toată lumea de pe WordPress că sunt pus pe muşcat?
Dacă-mi permiţi, dragă Krossfire, mă miră cu atât mai mult ca un şef de blog cu atâta succes să fie aşa suspicios la adresa vizitatorilor săi. Ca un exerciţiu numai, subliniază cu ochii minţii tot ce ai citit mai sus şi-ai luat drept ironie şi reciteşte în altă cheie, aceea în care totul e serios şi cât se poate de favorabil dumnitale. Căci ăsta-i adevărul; am apreciat sincer ideea dumnitale şi chiar găsesc potrivit sistemul de categorisirile pe care l-ai construit. Atâta doar, că am spus că mi-e greu să-l pătrund fără să citesc cu atenţie (partea cu „lirismul”).
Iar dacă prima frază ţi s-a părut un afront, o explic: mă simt nesigur în mişcări când comentez pe un blog mare, unde mă vede lumea. În asemenea condiţii nu mai îmi arde de aerele superiorităţii. Poţi să mă crezi (aştept un răspuns, te rog)?
Aşa e, unii pot părea maliţioşi fără să fie, mi se întâmplă şi mie. 🙂 Subscriu: mi se pare o iniţiativă lăudabilă, dar parcă tot aş fi vrut şi eu o clasificare mai exhaustivă. Acum, evident, percepţia ar trebui să fie relativă la scopul propus de tine. Eu unul mă simt frustrat că nu înţeleg la ce categorie sunt şi nici măcar la ce categorie aş vrea să fiu. 🙂
Wehaveheaven : Scuze – daca este cazul. Nu ma simt prea grozav (minunata sesiune) si tind sa interpretez. Imi este foarte greu sa simt acum tenta mesajelor tale. Pentru o conversatie mai relaxata – Noroc.
Ciprian Jurma : In ultima vreme ai multe referinte filosofice si literare in blog 🙂
Eu nu înţeleg cum de ai timp să scrii atît, că doar e sesiune. Îm plus, de ce nu scrii cînd e nevoie de un articol-ceva pentru FJSC News?
În al treilea rînd, marţi va fi susţinută o lucrare de diplomă cu tema “Tiplogia blogurilor”. Din păcate, categoriile tale nu se află printre cele găsite printr-o cercetare ştiinţifică, dar asta nu înseamnă că acestea nu sunt valoroase.
Bănuiesc că deja se poate vorbi de o comunitate puternică a bloghiştilor, din moment ce ei simt deja nevoia de introspecţie.
[…] : Inca ceva : Sa mai traduc postul asta ? As vrea sa-mi spuneti daca vreti sa insist mai mult pe recenziile de […]
[…] : Un post de mare audienta (daca tot va mai uitat si pe blogul meu) : Clasificarile blogurilor (Nu voiam sa trec atat de repede peste […]
[…] asemenea trasnai “academice” si nefolositoare. De fapt, daca stau bine si ma gadesc,Blogul nostru cel de toate zilele este unul dintre cele mai bune clasificari pe care le-am citit in ultima vreme, si care ar trebui […]
Cred ca am trecut in categoria ”EU” pentru ca sunt mult prea subiectiv 😛
Blogul nostru cel de toate zilele « Kro$$fire’s Blog
Cea mai completa catalogare a blogurilor, pe un blog romanesc.
Super postul…
[…] macar ”un mod de viata” nu este (n-ar trebui sa fie in mod normal). Am mai scris in postul asta cam ce tipuri de bloguri am descoperit insa nu am vazut prea multi oameni cu viata sociala care sa […]
cred ca m-am identificat in eu sincer si jucaus.tu ce parere ai?
[…] insa ca problema de baza aici este chiar expresia de ‘blogger’. Vechea mea clasificare a blogurilor, subiectiva de altfel , arata ca 90% dintre bloggeri scriu mai mult pentru ei si fara a avea un […]
[…] este un blog personal, de tip mozaic ar zice unii. Nu mă consider trendinez, deci n-ai să găseşti trendy-shituri pe […]
hot or not gay
news