Un cap in gura si o stampila la ficat
Proaspat revenit din vacanta, nu ma pot abtine sa abordez o tema intens dezbatuta…
Recentul refedendum mi-a demonstrat pentru a nu stiu cata oara ca nu avem exercitiul democratiei. Da, stiu ca suna ca un cliseu editorial dintr-o fituica afiliata politic. Ar urma sa vorbesc despre mase needucate, fraude si absenteism, iar voi mi-ati da dreptate, in functie de dispozitie si limitari. In cel mai rau caz, ne-am alinta duios cu ‘”basist imputit” si “uslist nenorocit”. Din fericire, n-o sa scriu despre niciunul din lucrurile astea, neavand rabdarea sa regurgitez opiniile politice ale altora. Singura mea nedumerire este: de ce votam cu ura?
Am scris-o si intr-un articol pe care cu ani in urma il plantasem prin alte parti: pornim de fiecare data la drum cu ideea clara a confruntarii finale. Noi nu mergem sa alegem pe cineva, nu mergem sa ne opunem sau, dupa caz, sa sprijinim o initiativa. Noi mergem sa lovim, sa-l dam jos pe-ala, sa-i dam o lectie celuilalt. Consecintele aparent nu conteaza. Noi nu mergem la vot, noi iesim la interval.
Bun, si ce ar fi atat de periculos in tot ping-pong-ul asta? Pana la urma si in tari unde exercitiul democratiei s-a transformat in aur la haltere, intalnim o confruntare similara. Problema vine din modul in care iti tratezi adversarii, din modul in care iti sarbatoresti victoria sau accepti infrangerea. In Marea Britanie, laburistii nu s-au apucat sa planga dupa ce David Cameron si ai lui au castigat. Si-au acceptat rolul din opozitie, si-au luat in primire fief-urile castigate pe plan local si in Parlament. Mai mult, au incercat sa colaboreze cu Puterea in limitele propriilor convingeri. Sunt scandaluri? Cu duimul, mai ales ca Marea Britanie a fost intens lovita de criza. Ce nu vedem insa este tendinta de a “anihila rezistenta”.
Cu fiecare schimbare de regim din Romania, mai tot ce auzim este “eliminarea celorlalti” din functiile publice si de conducere. Cameleonii se lipesc repede de noua putere, pe cand putinii oameni competenti ai fiecarui partid (exista si astia) sunt victime colaterale. Nimic despre programe politice, despre proiectele care zac de ani de zile. Nimic despre confortul diplomatic si economic pe care o noua guvernare ar trebui sa ni-l asigure. Totul se bazeaza pe unicul scop de a distruge opozitia…in numele democratiei. De ce nu merg lucrurile? Vina celorlalti! De ce nu merg lucrurile nici cand ceilalti sunt scosi din schema? Tot din cauza lor, a inamicului invizibil care de aproape un sfert de secol nu lasa pe nimeni sa-si faca treaba in Romania. Desi aproape fiecare noua coalitie a facut tot posibil sa controleze absolut tot, de la Parlament la Guvern si Justitie, cumva vina pica pe “celalalt”.
Da, am fost si eu sunat de prieteni de pe-afara, putin ingrijorati de valvataia media din jurul noii coalitii. Ambitiile puse pe tapet in ultima vreme nu fac decat sa arate Europei cat suntem de mici si de imaturi. N-ar fi prima data, n-ar fi primul partid. Nu m-as grabi sa arunc repede pisica in carca cuiva anume, dar orice incercare brutala de a reprima opozitia si orice act public de anvergura vor atrage automat atentia.
Sa luam cazul alegatorului indecis, dar ceva mai inteligent decat cei care au votat pe o lada de bere. Voi vorbi la persoana I si persoana a II-a, desi ma refer la un prototip cetatenesc. Tu, reprezentant al unei noi coalitii, vrei sa ma convingi pe mine sa votez suspendarea unui presedinte, un act mult mai grav decat il face sa para circul de la referendum. Cum o faci? Expunand abuzuri si eventuale derapaje ale fostului presedinte? Nu. Imi spui constant ca mi-a taiat salariul (desi eu trag de ani buni la privat). Imi spui ca a fost un presedinte malign, fara sa-mi explici de ce. Arunci cu tot ce ai la indemana in fosta guvernare, uitand de dezastrele propriilor incercari. Arunci de ani buni cu tot ce ai intr-un fost prim-ministru, uitand ca unul dintre inaintasii lui zace pe merit in puscarie. Mai mult, folosesti aceeasi retorica populista de care iti acuzi adversarii.
Ai putea avea dreptate? Desigur, poti avea dreptate, daca spui ceva corect si lucid. Poti avea dreptate si daca spui pur si simplu ceva. Dar…daca tot ce faci este sa injuri, nu vei depasi stadiul de circar. Din pacate, cam asa se tot duce lupta politica la noi de mai bine de 20 de ani, indiferent din ce parte pornesc atacurile. Aia au fost niste nenorociti, noi suntem salvarea. Tristetea e ca, judecand dupa evenimentele din ultimii ani, sunt slabe sanse ca fenomenul sa se opreasca prea curand.
N-o sa dau trolilor satisfactia de a-mi exprima viziunea politica, mai ales ca ea nu coincide intru-totul cu actualul sistem democratic. Nu, nu e vreo dictatura adolescentina, ci ceea ce am numit temporar “urmatorul pas”. Despre ea insa, cu alta ocazie, eventual intr-un eseu sau o carte. Singurul lucru pe care am vrut sa-l transmit prin adunatura asta de cuvinte este: nu votati cu ura. Indiferent pentru ce. Mergeti si exprimati o alegere coerenta, nu o flegma. Stampila nu e bata de baseball.
P.S: Simtiti nevoia de diacritice pe blog? Mai fac probleme in RSS, cum mi se raporta acum doi ani? Nu de alta, dar nu imi e foarte greu sa scriu cu ele si mi se pare normal sa o fac, daca nu va irita vizual sau tehnologic.
[…] Negoita Un comentariu pertinent:Un cap in gura si o stampila la ficat | Krossfire's Blog Get a women and you will see it's nice.Sir Andrew Reply With Quote […]
1. Personal iti zic.. termina cu diacriticele. Ma enerveaza in RSS la culme si daca nu inteleg in 2 secunde ce ai vrut sa zici acolo, sunt 40% sanse sa mai intru sa citesc tot 🙂 Stiu… nu e gandit bine :)) 2. Asta cu referendumul… sincer? Numai la noi romanii se putea intampla. De la simplul fapt ca oricum sunt alegeri in toamna, sau ma insel? Daca da, ce rost a avut referendumul, cu 4-5 luni inainte sau cate or fi? Pana la faptul ca, de 22 de ani ideea de opozitie la noi a fost inteleasa exact cum suna. Nu s-a facut nimic constructiv sau cum spui tu sa se colaboreze cu cei care sunt la putere, nu. Indiferent cine a fost la putere si cine in opozitie. Am primit si eu destule injuraturi si contre fiindca vezi doamne am afisat o atitudine pro Basescu. Desi am mai spus-o, nu… nu asta era ideea.. ideea era gustul extrem de amar lasat inca o data despre ceea ce inseamna politica la noi. Totusi, intr-un fel ma bucura. Mi-am dat seama ca unii oameni nu pot mai mult, nu merita, nu au nevoie, nu ii duce mintea mai mult… nu… Read more »
Nu sunt in toamna alegerile, ci in 2014. Basescu a inaintat ideea de a renunta la un an de mandat pentru a se organiza alegeri in Februarie 2013, cu simpla conditie ca USL sa stea cuminte pentru o vreme si sa scoata din Constitutie asa numitul ”amendament Nastase”, adica alegerea presedintelui pe 5 ani de zile. In toamna ar fi alegeri daca presedintele ar fi suspendat. Desigur, carcotasii au spus automat ca fostul/actualul (?) presedinte nu mai are ce pierde, motiv pentru care renunta la un an. Aici n-ai zice ca e tocmai o critica nefondata. Pe de alta parte, referendumul castigat inseamna alegeri in toamna, cand actuala coalitie de la guvernare nu ar avea contracandidat. Februarie ar insemna ca si MRU si poate si alti candidati (se soptea pe undeva ceva despre un “nou PNL”) ar avea o sansa. Mesajele SMS au fost reale, votul pe lada de bere a fost real si colectarea de CNP-uri a fost si ea reala. Pe de alta parte, nu sunt primele alegeri unde se folosesc mijloacele astea si nici prima alianta care o face (doar ca acum a fost totul extrem de fatis – o spun pentru ca am fost in concediu… Read more »
In 2014, hm. Mai e ceva.
In alta ordine de idei, mi-a placut la tot referundumul asta de Dan Diaconescu. Fraza aia care a spus-o in nu stiu ce interviu, “nu pot sa fiu alaturi de cel care m-a inchis pe mine dar nici de cei care mi-au inchis postul”.
A dat-o la misto, oricare iese ca sa se puna bine, ca doar asa isi face bani de inca un Maybach :))
Acum are Rolls Royce, m-a blocat pe mine la o intersectie. Si-l conduce singurel 🙂
Tare :))
Daca nu l-ai citit deja si ai timp sa citesti articolul asta:
http://www.zf.ro/politica/analiza-romania-subiect-de-opinii-critice-si-comentarii-negative-in-presa-internationala-9915470
Habar nu am daca si cu cine o fi sau nu afiliat politic ZF, dar articolul a surprins destul de corect si real cum suntem vazuti.
Off topic, inca o bila neagra pentru pro DA. Dupa ce au zis ca romanii din afara nu ar trebui sa voteze deloc, pe ei si pe altii de aici i-au luat la misto, ca nu s-au prezentat. Tipic.
Iarasi off topic, am vazut acum vreo 2 zile un vecin de prin imprejurimile blocului care iese in evidenta prin faptul ca matura strada de zici ca e holul din apartamentul lui… purtand un tricou, Absent Nemotivat. Cat am putut sa rad… ma gandeam serios sa imi fac unul doar ca sa ii enervez pe aia 7 milioane pe strada. Ma rog, cati din ei sunt in Bucuresti. :))
Stii care-i durerea? Ca nu e prima data cand presa internationala se uita urat la noi. In guvernarea Nastase eram considerati un fel de republica bananiera, dar noi traiam tot in bula noastra cu comunisti, moguli, pnl-isti, psd-isti, pd-isti si pnt-isti.
Da… asta asa e… Doar ca am ajuns la pragul ala dintre dezamagire si speranta. Nu stiu cat de mult putem face noi… noi, ca si popor, noua mai bine spus, nu ne-a intrat inca in cap ca toti politicienii de acum sunt ramasitele comunismului. Si ce poti face pana la urma, cu adevarat? Sa iesi in strada sa iti spui of-ul, cu cine? Majoritatea nu stim ce vrem si ne alegem idolii politici doar asa ca sa fim afiliati undeva. Intreaba-i pe cei de 18-20 de ani afiliati unui partid de ce s-au inscris neaparat acolo si care sunt valorile, crezul, ideile si ce alti idoli politici mai au in afara de cei din prezent. Habar nu au si or sa iti repete niste chestii luate ca notite cand s-au inscris. Personal eram dezamagit de ceea ce vedeam in jur, dar acum cu referendumul s-a accentuat. Mafia asta politica existenta, s-a infiltrat prea puternic si peste tot, de la media pana la functionari carne de tun. Exista coruptie peste tot si nu stiu daca gresesc cand spun ca zeci de ani de acum incolo va fi la fel. In cu totul alta idee, treceam azi pe la Eroilor. Cica… Read more »
Apropo de vecinul tau, mergea mai bine un: Absent Demotivat 🙂
Asta-i si mai buna :))))
Pai la referendumul asta ne-am dus in numar mare pentru ca ne-am saturat de basescu.
Nu am votat cu ura, am votat ca sa-mi treaca greata pe care am avut-o dupa ce l-am votat pe basescu in 2009.
Scrisai basescu cu numele mic pentru ca deja a inceput sa devina istorie.
pssst. Aia-i persoana a IIa 😛
Ioana: Am adaugat aseara bucatica aia. E si persoana a II-a si persoana I (e un dialog fictiv intre mine si mine, de fapt :P). Am simtit nevoia sa mentionez pentru ca, pe computergames (cei care mi-au dat trackback) cineva avea clar impresia ca vorbesc exclusiv despre mine in articol.
Romania Inedit: Un numar si mai mare a stat acasa pentru ca nu s-a saturat de Basescu, nu vor sa-si suspende presedintele sau pentru ca pur si simplu nu le pasa 🙂
Eu zic sa mai asteptati pana apare un contracandidat viabil 🙂
In fapt, atatea articole pe tema asta nu duc decat la o singura concluzie: nu s-a schimbat nimic, inca avem o problema. Si nu ma refer aici la Basescu, Ponta, Antonescu – ci la “exercitiul democratiei” numit de tine.
Inca nu stim sa-l rezolvam si, daca-l rezolvam, la ce ne ajuta.
Românul, inca nu s-a dezmeticit ! Este turmentat de aburii democratiei ! Din ’89 sta, ca aurolacii, cu punga de democratie la nas ! A iesit din “epoca de trista amintire” prin violenta si a ramas pus pe harţă ori de cate ori se aduce in discutie oportunitatea unei schimbari. Românul nu poate discuta sau nu poate discuta calm aceste subiecte, românul intra intr-un dialog al surzilor sau trebuie sa suduie, sa birjareasca, sa isi puna poalele-n cap, sa puna mana pe par. Iar politicienii sunt fericiti de aceasta situatie. Cu cat este mai turmentat românul, cu atat pot ei sa spolieze România mai tare. Pe politicieni ii banui de o meteahna veche, veche rau de tot, si nu glumesc, chiar o cred : este “reminiscenta” bolsevica, pornita din dorinta de totalitarism – sa iti elimini adversarul. Nu este cazul unei “coabitari”, este cazul ca “adversarul” sa fie la pamant, sa-l faci sa muste tarana, sa-i pui genunchiul pe grumaz. Sa-l omori cat este samovar, sa nu astepti sa ajunga locomotiva :). Apoi, cand deschizi un dialog incerci sa folosesti aceeasi limba si acelasi limbaj cu interlocutorul tau. Incerci sa intelegi care este cea mai buna abordare pentru ca interlocutorul… Read more »
Problema e ca lipsa educatiei politice (si a celei elementare in unele cazuri) ii face pe romani extrem de usor de manevrat. In anul 2012, oameni de 35 de ani, cu salariu mediu, iau pe nemestecate informatii de tip “La referendum nu se tine cont de recensamant” si le folosesc ca argumente (cand in esenta, la referendum se folosesc datele de la Evidenta Persoanelor, din cadrul M.A.I). Genul asta de aiureli sunt valabile indiferent de partea implicata, dar tot nu inteleg cum Google-ul poate fi atat de departe de oameni cu pretentii minime de educatie.
Daca la astia care se misca precum orbetii, dupa zgomot, ii pui si pe aia care fac orice pentru un pui fript in farfurie, cam faci de o “masa critica”.
Fiecare partid ajuns la putere vorbeste de eliminarea celorlalti pentru ca majoritatea politicienilor de azi au intrat in politica din diverse interese (bani, contracte, functii etc). Tocmai de aceea consider ca a venit vremea pentru o noua clasa politica.
Glass and Iron: Cam da…
Garm: Tot zicem ca o schimbam de vreo 20 si ceva de ani. Ultimul care a incercat direct asta a fost Petre Roman si omul s-a trezit cu o mineriada.
Eu cred ca problema in Romania este ca noi nu am terminat niciodata revolutia din 1989. Ea a inceput, dar a fost repede acaparata de comunistii din esantionul II si folosita de ei pentru a se mentine la putere. Adevarati revolutionari au continuat, in Piata Universitatii, iar in final au fost snopiti in bataie la comanda comunistilor iar elementele de influenta vestica si de dreapta din conducerea tarii (Petre Roman and Co) au fost repede eliminate.
Comunistii din esantionul II sunt mult mai rai decat cei din esantionul I. Deoarece cei din esantionul I erau acolo datorita ideologiei si convingerilor politice, cei din esantionul II sunt oportunistii atrasi de putere si bani.
O revolutie adevarata se face atunci cand o noua generatie de conducatori (de regula tineri) cu o noua gandire si ideologie preia puterea. Si nu, Ponta nu este o noua generatie (el este doar un om inconjurat de epave).
Guvernul MRU s-a apropiat cel mai mult de ceea ce ne dorim toti, avand jumatate din membri dintr-o noua generatie. Si ce s-a intamplat? A fost dat jos imediat, chiar de cei care trebuiau sa-l sustina.
Nu e asa, acum chiar se apropie timpul schimbarii. Eu am o teorie – lucrurile vor merge bine cand generatia formata dupa revolutie (cei care au acum 30-40 de ani) va prelua cu adevarat conducerea tarii. MRU este un exemplu excelent, mai sunt multi altii.
@Wpolitika – MRU a avut si ghinion, dar daca reuseste sa castige alegerile urmatoare…..
@Wpolitika & Garm: si eu cred ca MRU ar fi meritat alta soarta… Si mai cred ca daca vrea sa aiba o sansa la urmatoarele alegeri, trebuie sa-si aleaga cu mare grija partenerii.
Mai ramane doar sa aiba dintre cine sa aleaga…
Deci suntem toti cu MRU … tare!
Asta e nivelul la care se poarta discutiile pentru ca astia sunt votantii. N-ai analizat insa retorica Basescu/PDL. USL au fost cu: “v-a luat pensiile, salariile, sanatatea, femeile” fara sa demostreze de ce si “a incalcat constitutia, a fost tiran” din nou fara sa demonstreze de ce. Apoi au demonstrat ca nu-s in stare de nimic nereusind sa motiveze lumea sa se prezinte la vot (parearea mea ca s-au miscat rapid si bine cu camerele parlamentului si suspendarea, dar prea rapid cu referendumul, grabindu-l intr-o perioada in care lumea nu e foarte interesata de vot, ci mai mult de unde sa-si petreaca un concediu sau unde sa stea la umbra). Apoi s-a vazut clar ca nu se asteptau sa nu fie prezenta la referendum si au scos aberatiile cu renumararea listelor sau ce se intampla in zilele astea. Mi se pare e ca au mers la risc si fara vreun plan B, iar treaba cu renumaratul trebuia facuta inainte de referendum, nu dupa (de aceea trebuia si referendumul amanat). Ce se intampla acum demonstreaza pentru a mia oara ca nu avem politicieni seriosi si cu viziune pe termen mediu si lung, iar cei de la USL sunt printre cei mai… Read more »
Andrei: Scuze pentru blocarea mesajului de catre Akismet. Noul filtru de spam le cam omoara dupa o anumita lungime.
Retorica PD-L a fost mereu pe structura asta: mogulii, coruptii, hotii, comunistii! Stii ce-i bizar? Un partid puternic ar fi daramat-o imediat, insa USL a confirmat-o de fiecare data. Geoana s-a dus in vizita la Vantu cu cateva zile inainte de alegeri, in timp ce Basescu vorbea despre mogulii care vor sa scape de puscarie. Crin ii tot da cu apropierea de Rusia si cu departarea de UE, in timp ce Basescu vorbeste despre lovituri de stat orchestrate din afara.
Incep sa cred ca nu trebuie foarte mult pentru a fi un politician abil in Romania (poate doar stapanirea de caracter de care oamenii din sistemul militar dispun). Nu de alta, dar cand adversarii tai ataca bunul simt pe fata si-ti confirma toate acuzatiile, devine deja mult prea usor.
Va rog sa ma iertati ca va deranjez vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol despre fetita mea Leontina Nicoleta care are nevoie urgent pentru a se opera in America in clinica din Detroit. Diagnosticul fiind retinopatie de prematuritate.
Mai multe detaliI le gasiti pe adresa de blog: http://leontinanicoleta.blogspot.ro/
0769244865-mama-Violeta Calin
Va multumesc pentru sprijinul acordat.
Astept mesajul d-voastra la adresa de e-mail violetaleontina@yahoo.com
Va multumesc anticipat!
[…] Adrian Severin fiindca ei au impresia ca exact asa facea si Basescu. (Krossfire explica aceste apucaturi de “mutually assured destruction” pe larg, in limba stramoseasca, ca de altfel si […]
[…] Deciziile se iau atunci cand conteaza, de catre oameni care inteleg ca politica nu exista numai “ca sa nu iasa ceilalti”. Ca sa ajungi sa fii omul ala nu-ti trebuie prea mult. Doar putina […]
[…] de generatie par a fi cuprinsi de o febra anti vot. Pentru ca romanii se pregatesc din nou sa voteze din ura si in necunostinta de cauza. Pentru ca genul asta de mentalitate si scarba de politica ne-au facut […]