Sunt atehnic doamna, atehnic !
Am fost ocupat in ultimele zile si urma sa postez o intrare intr-un nou concurs online (in stilul celui castigat anul trecut, fara bannere sau publicitate mascata). Pana una alta totusi, voi da drumul unui tir literar pe tema unei presupuse ”calitati” a unor grupuri, aceea de a fi ”’atehnice”.
Cand cineva se autodeclara sau este stampilat cu stampila ”atehnic” automat de gandesti la ceva ce are legatura cu PC-urile, navigarea pe Internet sau alte gaselnite de masa ale secolului XXI. Dexul ne spune altceva insa tomul respectiv a devenit hartie igenica pentru academicieni in ultima vreme. Revenind la ”atehnici” : Nu e o decizie inteleapta (nicimacar exploatabila) sa critici oameni pentru incapacitatile sau alegerile lor. E ca si cand m-as ratoi la un pusti dintr-un sat uitat din Apuseni ca nu poate instala platforma wordpress pe un server privat. Atitudinea mea ar fi deplasata insa nu ma simt deplasat cand le spun unor studenti de la facultati de profil media sau chiar tehnologic ca NU AU VOIE SA FIE ATEHNICI.
In majoritatea domeniilor, abilitatea de a folosi un computer pentru altceva decat messenger, mIRC si incarcat poze pe Hi5 a devenit vitala. Nu mai vorbim de multa vreme de o alegere. Da, e ca in cazul notiunilor primare de limba engleza : NU SUNT O ALEGERE, sunt o presiune sociala. Pot scuza un om de 55 de ani care foloseste la minim PC-ul pentru ca jobul nu-l ajuta si pentru ca nu mai are capacitatea de a invata. Pot scuza un nefericit care nu a avut acces la tehnologie si il pot chiar scuza pe omul trecutului, pe cel care pastreaza la minim contactul cu anumite ”gadgeturi” in favoarea cartilor si experientelor asa zis directe.
Nu pot insa scuza studentul cu PC in brate de minim 5 ani care n-are idee cu ce se mananca un sistem de operare , o solutie de protectie a respectivului PC, un soft de prezentare, un soft de editare imagine (minimalist, nu iti cere nimeni sa devii art director peste noapte), un blog sau niste minime cunostinte web. Stiu ca studentii de la Poli capata placeri nebanuite din a repara PC-urile vreunei june prinse in vesnica incurcatura ”Mi-a intrat un virus pe calculator” (cand de fapt descopera uimiti ca respectiva facuse zob mai mult de jumatate din fisierele OS-ului iar coolerul procesorului fusese devorat de un painjen). Ferice de politehnistii interventionisti desi mai mult de jumate din studentii facultatii aleia si ai altor facultati similare n-are nicio treaba cu ceea ce numim generic IT.
Revenind la scopul postului , imi pare trist sa refuzi sa inveti niste lucruri elementare si sa mai ai tupeul sa te lauzi ulterior.Cum sa te lauzi ? Pai simplu, declamand cu patos ”Ahh, eu sunt atehnic/atehnica si nu ma intereseaza asta” . Nu sunt chiar atat de obtuz incat sa inteleg ca anumiti oameni chiar nu sunt atrasi de domeniu si nu-i pasioneaza dar se impune un minim efort. Din nou, nu mai exista alegere. Esti viitor jurnalist, PRist, publicitar, psiholog, sociolog, analist, marketer, finantist , etc ? Ai impresia ca e fun sa ignori toate trendurile aparute in online, nu citesti .pdf-uri pentru ca sunt naspa, te pierzi intr-o interfata flash mai complexa si nu ai idee cum sa lucrezi cu un client de e-mail dar totusi ai o lista de mess cu 400 de contacte ? Pai atunci ai o problema, una care se va reflecta in viitorul tau salariu si statut.
Ma astept la mistouri dupa afirmatiile astea, la mistouri de la cei care impart lumea in ”geeks” si restul, aia care considera ca munca la PC nu e munca. Se poate sa mi le merit dar ca potential angajator as considera dreptul meu sa refuz un om desteptel dar care navigheaza pe net cu Internet Explorer 6.0 si considera torrentii o treaba compicata. Mi se va parea ciudat, stiind ca omul se poate sa fi absolvit un liceu cu profil tehnic si sa fi facut minim 1-2 cursuri care implicau folosirea unui soft specializat in facultate. Parfumul decrepit al unei domnisoare palide, rochiile lungi, poeziile si rememorarea de capitole din Madame Bovary au poate farmecul lor pana ajungi sa realizezi ca mai mult 50% din subiectele tipice de conversatie implica Internetul sau ceva gasit pe Internet (de la filmulete retarde cu hamsteri pana la carti si muzica elitista).
E trist dar pur si simplu nu mai exista o cale evadare permanenta. E greu sa fii luat in serios daca ai acces constant la net dar nu-ti citesti mailul 3-4 zile. Una e sa fii un maniac cu alura de ultra progresist si alta e sa te MANDRESTI ca nici nu stii ”nici sa dai drumul la dracia aia”. E trist sa crezi ca vor exista locuri de conducere pentru oameni ”atehnici” in firme serioase. Sistemul pilelor functioneaza dar are limitele lui. E trist sa te ascunzi dupa cuvinte seci cand te gasesti in situatia muncitorilor speriati de revolutia industriala, de benzi si mecanisme.
P.S : Pentru cititorii care pot cruta un minut, as avea un scurt sondaj pe teme IT (hardware mai precis). Nu are vreun scop publicitar, e anonim si va servi unui studiu al pietei in vederea lansarii unui produs gratuit online. Chestionarul se afla aici si are doar 11 intrebari.
P.S 2 : Cu surprindere am aflat ca as fi sef de promotie pe specializarea mea (Publicitate). Cu tristete realizez ca ar trebui sa invat pentru licenta.
Ce mi se pare ciudat e ca nimeni nu isi recunoaste incompetenta cu aceeasi frenezie intr-un domeniu la fel de important : condusul masinii.
Romanii (romancele mai ales, dar si barbatii lor) NU AU HABAR sa conduca. Sa parcheze. Sa depaseasca. Sa faca la dreapta. Sa faca la stanga. Sa orice.
Totusi,daca-i intrebi, ei cred ca se pricep. Mergi odata pe o strada cu masini parcate, si vei constata ca poate 1 din 50!! din CINCIZECI!! e parcata corect. Vei vedea 10 masini parcate cu o roata sus si cu una jos, vei vedea o jumatate de duzina de roti cocotate pe o muchie de piatra, care le taie, lent, in jumatate.
Cumva e la moda sa nu stii IT si e la moda sa stii conduce, chit ca niciuna din astea nu are vre-o legatura cu realitatea pe care cica o descriu.
Ai dreptate, misto interventie. Imi pare rau ca nu mi-a venit ideea pe paralela asta. Da, la condus romanii sunt praf si ma arunc in aceeasi oala pe moment : Conduc prost dar macar o fac incet si dupa reguli pana o sa am masinuta mea si voi putea sa o fac macar aviteze care sa nu irite lumea (carnet am).
Cam asa e si in multe alte domenii precum sportul unde putini microbisti\amatori de tenis\baschet chiar stiu cu ce se mananca sportul, stiu putina istorie etc. Restul nu vor admite niciodata ca Banel Nicolita nu te ridica la rangul de fin cuoscator al unui sport.
Este trist dar adevarat .
Romanii nu vor sa invete nici daca au o meserie pentru ca sunt de parere ca nu sunt platiti ca sa faca mai mult decat fac , fara sa se gandeasca la faptul ca e bine ca ai de unde sa inveti .
pe mine ma distreaza ca am foarte multi prieteni si cunostinte programatori care imi pun intrebari despre mess sau cum sa iti faci blog. acuma inteleg ca e o chestie de user, dar de google nu au auzit? :))
in alta ordine de idei eu nu ii scuz nici pe aia mai batrani care zic ca nu au capacitatea sa mai invete si totusi tin cu dintii de postu lor de functionar sau mai stiu eu ce. cum facea o doamna de la cfr care pur si simplu nu stia sa foloseasca softul si tinea lumea la coada sa piarda trenul. trebuie sa evoluezi cu vremurile si cu ce iti cere postul respectiv. si nu cred ca nu se poate fiindca maica-mea are peste 55 de ani si a invatat TOT singura: mess, bloguri, facebook, programe, tot. a invatat singura pana si germana acum cateva luni si apoi a gasit si cu cine sa vorbeasca. si sa nu uitam ca face parte din generatia de parinti mai “vechi”, de pe vremea cand asa ceva nu se facea DELOC la scoala. daca ea a putut, oricine poate. trebuie doar sa vrei.
E pai dupa teoria ca daca maica-ta a putut, oricare poate, inseamna ca pot si eu sa fac o fata ca tine, doar sa vreau ?
Hai ca-ncepem ?
Si maica-mea s-a adaptat bine si chiar devreme => Toata lumea poate :p
Pana la urma blocajul e unul de mentalitate pentru ca sunt putini cei care chiar nu au capacitatea mentala necesara in a asimila niste cunostinte.
Nu prea mi-o placut cele 11 intrebari 🙂 . De multe ori imi e dor de computere (defecte, cele perfect functionale nu au nici un farmec) dar cand vad utilizatorii imi trece repede 🙂
E si o problema de naivitate in raport cu puterea. Pentru diversi, a recunoaste existenta unui domeniu implica a recunoaste ca ei sunt mai lipsiti de putere decat se considerau anterior.
Sigur, recunoasterea faptului ca nu se pricep le ingaduie sa inceapa sa invete, si sa-si aduca propria perceptie despre propria putere acolo unde le place sa fie, pe bune.
Unii prefera sa pretinda, decat sa chiar faca.
@Mircea – majoritatea nu vor sa invete. Exista un fel de teama fata de “bestie”, ceva de genul “da’ daca fac ceva ?”. Ce pustiu pe campii sa-i faca din tastatura, mor cand aud “daca il stric ?”. Chiar cand le spun ca nu-l strica din taste, ca le-am facut imagine de sistem si in cel mai rau caz rezolv in 20 minute, tot nu vor sa incerce.
popescule, exista o diferenta intre un skill si o inclinatie. desi s-ar putea sa ii placa si programarea, mai asta ar lipsi, si asa baga nasu in orice prinde sa citeasca.
Fa-le un concurs cu premii, cine il strica cel mai bine primeste un tort a doua zi.
Ce te costa tortul, 20-30 de lei, aduci chitanta la manager fac pariu ca ti-o deconteaza.
@Mircea, ce pustiu de chitanta, am pus rutere wireles si placi de retea prin tat sediu, din dotarea mea, am pregatid doo sisteme “de testat”, tot din dotarea mea, sa le strice si pe celea (tortul l-am dat amu o satamana, ca facusem anul la noul loc de munca), mnoa, se joaca solitaire si bilute [(le) creierilor mei morti cu cine o inventat asa ceva]
FELICITĂRI! îs mândră că te cunosc 😀
Hmmm… la facultatea de filosofie din Iasi aveam un prof cam la 40 de ani, cu putini ani in urma. Desi briliant altfel, omul pur si simplu refuza sa scrie la calculator. El folosea doar masina de scris (si nu una electrica, ci de aia mecanica!). Imi aduc aminte ca lucram la un ziar la care mai scria si el din cind in cind si corectorii erau disperati ca trebuie sa culeaga textele sale. De multe ori corecturile sale pe propriul text erau ilizibile…
Astia sintem 🙂
Ai pus punctul pe I, dar cu toate aceste eu sun aproape convins ca in continuare va exista o majoritate covarsitoare care nu stie cum se foloseste un lucru sau altul, sau nu stie sa-l foloseasca eficient…
Si eu cunosc multi care au exact aceeasi problema. Mai trist e ca lucreaza in domenii in care nu le-ar strica sa aiba macar minime cunostinte de utilizare a calculatorului. Dar ei ii dau cu Internet Explorer si ii streseaza pe altii de cate ori au ceva mai “complicat” de facut. Culmea e ca nici nu baga la cap. Adica faci tu chestia respectiva de nu stiu cate ori, dar tot pe tine te cheama. Si degeaba le explici, ca iti raspund “e prea complicat si nu stiu”…
@Bogdan – pai, de ce sa invete cand pot pune pe altul sa faca 🙂 ? Cel mai “fain” ii cand te cheama pentru ca le-a aparut “nu’s ce mesaj, ce bumb sa apas ? da sau nu ?”; cand ii intrebi ” ai cetit mesajul ?”, fac ochi de caprioara ranita si-ti raspund duios “da’ di ce ?”.
Pentru mine ii clar, inveti si descoperi usor ce-ti place, ce nu-ti place inveti numai daca-i musai, asa ca, cand le arde buza, ii las sa-si bata capul, numai daca nu descopera singuri pun si io neuronul la bataie.
Mircea : Recunosc ca exista semiotica si ca ma irita teribil acreditarea ei ca stiinta (o vad similara astrologiei). Gata, am spus-o…sunt mai putin barbat.
Sorin : Deci le-ai facut statii de test si nimic ? Incearca in stilul maimutelor, da-le banane daca fac o structure ok de directoare, daca fac un tabel Excel, etc 😛
Raluca : Thanks
Gia : Aveam oameni in liceu cam blana la chestii generale cand venea vorba de utilizarea unui PC dar care se simteau ”in mediul lor” cand deschideau C++-ul. Dar alea erau exceptii pentru ca in timp s-au redresat.
Andruska : Am mai auzit cazuri de gen insa incapatanrea in a folosi un produs tine si de brand, vezi CTP-ul cu Daciile lui.
Alter Ego : Nici nu ma asteptam sa schimb ceva dar voiam ca atunci cand cineva mai cauta pe blogul asta ”cum sa utilizezi un PC” (am primit un search Google asa acum cateva luni si cineva a ajuns aici) sa primeasca o palma virtuala.
Bogdan : Pentru ca stilul romanesc le spune sa nu fie atenti, le spune ca s-ar putea ca tu sa le faci treaba mereu in domeniul care nu-i pasioneaza.
Sorin : Am scris acelasi lucru la un minut distanta :))
@krossfire, multam, tocmai ce mi-ai dat o idee, cum sa imbin iesitul in sat la bere cu intocmirea de situatii in excel 🙂
Da, sunt si blogurile bune la ceva (asta si umplerea golului din univers, vorba lui Michelangelo)
Oricum, multumesc lui Dumnezeu pentru Teamviewer si alte softuri de acest gen, ca macar nu mai trebuie sa ghicesc din descrieri fara sens ce mama dracului le trebuie.
Un exemplu elocvent. Cristian Tudor Popescu care nu s-a apropiat niciodata prea mult de un computer chiar daca a treminat Facultatea de Automatica. 😀
Cred că discutăm de foarte mult dezinteres, ca şi de obişnuinţa românului de a crede că “lasă, bă, merge şi aşa”. Când ajunge să se lovească de treburile astea însă, devine agresiv şi spune că ai ceva cu el…
Bogdan : Intr-adevar, e o soltuie. Existau si inainte doar ca lumea urla – Nuu..imi bagi virusi.
Razvan : Nu e singurul din perioada aia, sunt unii care au facut milioane de dolari din afaceri cu PC-uri dar nu stiu clar sa foloseasca unul (vezi politica)
DeMaio : Da, si asta e o chestie. Cand incepe unul afectat sa-ti spuna ca ai o problema cu el.
Ohooo, domnul sef de promotie. Pai nici nu se putea altfel :))
Da ce are dom’le IE 6???? Eu il folosesc pe PC-ul de la munca. Nu vad mare problema in asta. Serios vorbind acum daca ne referim la PC-uri este destul de greu sa fii “tehnic” in ziua de azi. Tehnologia evolueaza mult mai repede fata de acum 5-10 ani si este foarte usor sa te pierzi in hatisul de termeni oricat de priceput ai fii.
Ce ma deranjeaza pe mine la adevaratii “atehnici” este altceva. Au pretentia ca tu cel “tehnic” sa le stii pe toate. Chiar acu cateva zile o amica ma intreba daca cineva poate sa ii spioneze calculatorul si cum anume. Cum pot hackerii sa faca aia si aialalta si cum anume i-a schimbat cineva statusul la messenger (aici cred ca era vorba de un virus). De unde naiba sa stiu eu??? Multi au pretentia ca desi ei habar nu au cum sta treaba cu IT-ul e asa ceva banal iar tu care te pricepi cat de cat ar trebui sa fii un Einstein in domeniu.
@Garm – Ce le-aş face eu unora tastatura guler, habar n-ai tu :))
Problemele messengeristice par a pasiona intreaga gasca. Nu stiu altii cum sunt, dar eu daca as avea 100 de euro pentru fiecare moment cand am fost intrebat “tu te stii la calculatoare. cum se sparge un cont de yahoo?”/
IE6 e plin de gauri de securitate (plus alte pacate) si nu e o idee prea buna.
Scuze, voiam sa zic ca de aveam 100 de euro pentru fiecare moment cand am fost intrebat asta, m-as fi pensionat acum vreo doi ani.
Ai fi uimit sa afli ca exista muuulte domenii in care n-ai nici cea mai mica tangenta cu PC-ul sau internetul. Si, pe de alta parte, poate ca unui mecanic i se pare aiurea sa nu stii ce e un spiral si cum arata unul de 8.
Apropo insa de chestiunar: Sex – male / female / other. WTF?!?! 🙂
Ipo : Da, dar cati oameni folosesc masina si de cat timp e nevoie sa intelegi mai toti ce tine motorul ei ?
Mie mie se pare anormal ca un mecanic pe modele cat de cat noi sa nu stie sa foloseaca un laptop (dat fiindca repara jucariile cu ajutorul computerelero de bord)
Bogdan : Intr-adevar, chestia cu parolele apare dubios de des in intrebarile ”atehnicilor”. De ce mama naibii ai vre sa spargi o parola ? Pe langa faptul ca e ilegal si pedepsibil si in legislatia romana (violarea corespondentei) daca as sti ca cineva mi-ar umbla vreodata prin mailuri fara permisiune, l-as baga in coma..fizic vorbind.
Garm : Si mie imi instalase cineva IE6 pe un PC de la un vechi stagiu. Noroc ca am fost baiat finut, am eliminat din Linux parola de admin si mi-am bagat Firefox 😛
@krossfire:Ala e de fiecare data si raspunsul meu. “de ce dracului ai vrea sa faci asta?”. Probabil ca nu e greu, dar nu vad sensul. Eu am atata respect pentru intimitatea altuia.
Plus ca de fiecare data vor sa sparga mailul prietenului/ prietenei. Ce relatie disfunctionala e aia in care nu ai atata incredere in celalalt?
In cazul meu e simplu : Daca prietena vrea sa vada un mail, i-l arata..la fel si in cazul ei dar nu e nevoie de schimbat sau ”spart” parole. E vorba de intimitate nu de secrete murdare.
Plin de mandrie proletara 😛
Hai, că e un proverb şi pentru asta: prostia se plăteşte! 😀
E trist dar e adevarat.
Am un prieten italian, la vreo 50 de ani. Habar n-are computere, a-nvatat cu greu email si sa afle vremea, dar stie sa jupoaie un cerb, ceea ce face destul de des. Stie sa vorbeasca mai bine ca mine cu oamenii care, ca si el, nu prea stiu sa umble la computere – eu nu prea ma conectez cu ei. Uneori il invidiez.
Nelinistitu : Ignoratnta si mai si
Zamolxis : Dar cati oameni care ”ca si el, nu prea stiu sa umble la computere” sunt ?
Felicitari pentru performanta academica.
Asta imi aminteste ca aveam in grupa o tipa care intrase prima la PR si care inchidea PC-ul de la buton, ca pe radio. Si mi-a spus ca la citeva zile il cheama pe un prieten sa ii repare PC-ul acasa.
Faza e ca sint multi care isi fac un titlu de glorie din a refuza sa foloseasca noile tehnologii pe motiv ca nu sint necesare (in realitate din cauza ca sint puturosi si nu vor sa invete!)
Cine vrea sa invete invata, cine nu… inca nu s-au inventat maturile cu computer de bord, asa ca se pot oricind reprofila!
@zamolxis – hm, dar ai spus cuvintul care ii omoara pe atehnici: “setezi”. Atehnici nu seteaza, ei doar apasa pe buton. Oricum, nu au de unde sa stie ca exista posibilitatea asta…
@WhiteWolf: pai taman d-aia pc-urile de cativa ani incoace pot fi inchise de la buton – adica poti sa setezi butonul sa declanseze fie hibernation, fie stand-by, fie shut-down. cateodata, tehnologia evolueaza sa intalneasca asteptarile utilizatorului, si nu invers 🙂
@krossfire: in zona mea, multi (italieni in varsta).
White Wolf : Exact titlurile de glorie ma irita. Cat despre butoanele programabile – Si asa exista un risc pentru ca in general functiile sunt definite de durata apasarii iar la un din-asta risti sa apese de vreo 8 ori pe post de reset pana sa se prinda ca ar putea sa stinga direct hurdugaia.
@drace – daca mai vorbesc mult boc si base engleza lor de balta o sa devina si in Romania engleza o gluma buna!
Ca tot s-a pomenit de italieni, spaniolii mi se par mult mai putin interesati de calculatoare decat romanii, si conduc foarte prost pe ploaie/ninsoare… in schimb femeile lor conduc mai bine decat ale noastre, si conduc toate, dar asta nu mi se pare neaparat un lucru pozitiv, au altfel de personalitate, multe din ele aleg meserii pe care de regula in Romania le practica barbatii, de care incep sa nu se mai deosebeasca prea mult in cam toate aspectele.
Mai spuneai ceva de cunostinte minime de engleza, in Spania asta e o gluma buna…
Apropos de PS. Daca te apuci sa inveti cand mai scrii pe blog?
@White Wolf: Pentru cei doi si romana e o gluma buna… poate sunt foarte buni la rusa… cu siguranta! Yorikk, stii ceva? :))
Drace : Eu spuneam, mi se par vitale oricum ai da-o 🙂
Iar a trecut un spammer rus 😛
scuza-ma, dar in momentu in care la fac, stai 12 ore poate, si inveti ecuatii, logic ca nu prea stii meserie..e si cazul meu si al colegilor mei, din pacate…nu esti lasat, asta e sistemul…tre sa-ti iei diploma, si asta inseamna nopti nedormite ca sa inveti cursurile unor aberanti…esti cam dur, dar criticabil e sistemul ale carui victime suntem…
Ps:ai vb vreodata cu vreun student din Poli?sa vezi ce viata avem?
Colegul meu de camera e unul dar e unul dintre norocosii deja adaptati si caruia ii cam place partea asta. Stiu ce ”viata” aveti sau mai precis nu aveti mai ales de la anul II in sus dar pe de-o parte era si de asteptat (de ce crezi ca am evitat politehnica si specializarile reale desi nu aveam probleme cu stiintele reale si eram la clasa de mate-info intensiv ?)
Asta si faptul ca majoritatea fostilor\actualilor mei amici si prieteni sunt la o forma sau alta de poli ajuta 😛
Da, si eu am o problema cu exemplul cu IE6 si Torrents. Fac programare de muuuulti ani, lucrez in Oracle, dar… pe Windows (stiu, horribile dictu!) si pina de curind pe IE6, pina am descoperit Google Chrome. De Torrents sau DC++ nu m-am atins niciodata, nu sint o fana a filmelor/muzicilor intermediate de PC. In schimb am ‘descilcit’ odata un Win95 pe care se instalasera drivere de mouse aiurea, doar cu ajutorul tastaturii :).
A, si nu am carnet de sofer, pentru ca stiu ca nu sint in stare sa sofez… asta ma mai spala de pacate, nu?!? 🙂
Pe tine poate, dar nu si pe restul de 98% soferi bucuresteni care n-au nicio scuza, indiferent de sex si pregatire.
Eu am descalcit un MS-DOS acum vreo doua luni. Cineva voia sa puna la un punct un laptop antic 😛
Foarte interesant articolul si sondajul!
Foarte putina lume are aptitudini tehnice.
Pentru multi este mai usor de invatat o limba straina decat un limbaj de programare.
unii spun ca cunostintele de programare se invata cel mai usor din carti, altii spun ca de pe net, altii spun ca trebuie sa iti arate cineva si sa te invete.
Cum crezi ca este cel mai usor de invatat?
In vcat timp poti sa stii bine si daca nu lucrezi cativa ani cu ce ai invatat, se uita repede?
Cei de la politehnica si de la Facultatile trehnice ar trebui sa fie asi in computere.
Gabriela
Cel mai usor inveti intr-un mediu propice personal => Trebuie sa fie receptivi si parintii, sa te incurajeze. Eu desfaceam calculatoare prin clasa a 4-a pentru ca in ultima vreme tot venea un prieten de-al tatei , un fel de ”PC guru” al vremii. La fel si cu programrea si altele, ai mei fiind si ei destul de literati pentru varsta lor.
Dar cand in familie ambii parinti se lauda ca ”nici nu stiu sa deschida dracia aia”, tu te simti mandru ca stii sa te joci, sa folosesti messul , sa arzi 2-3 CD-uri si sa asculti muzica. Cred ca de-aici e baiul, nu neaparat de la orele de info si altele + evident, anturajul.
Asa ma simt ca ma incadrez si eu in categoria cam blana la chestii generale, insa ca pestele in apa cand vine vorba de anumite chestii pe care am stat eu mult si am invatat mai mult singura (prin metoda aia… uuu, si ce se intampla oare daca ____). Asa am ajuns ca in anul trei sa merg la un coleg (ca de, n-aveam net pe vremea aia) ca nu reuseam sa inteleg de ce nu-mi merge o prostioara de programel in Java si sa am surpriza ca la el mergeee… ca sa ne lamurim pana la urma ca problema venea de la faptul ca tocmai imi reinstalasem Win si configurasem prost NetBeans-ul 😆
Eh, macar eu am invatat ceva 😛 de fiecare data cand m-am facut de ras pentru chestii de genul asta 😛 Spre deosebire de unii profi de la poli care nu stiu inca sa faca scroll intr-un document Word, dar stiu sa faca scandal ca nu e tot ce trebuia sa fie acolo 😆
Si trebuie sa ma laud si cu tati, care, spre deosebire de mama, s-a adaptat chiar bine 😀
Tare aia cu scrollul dar sa fim seriosi, il aveti pe Draghici in facultate, maestrul paranormalului.
Mai e o categorie misto de “oameni de la tehnic” care nu se ating de partea hard a unui calculator pe motiv ca “ei nu stiu, ca sunt cu softul”. o_O
Deci, un mastermind in ale calculatoarelor (e drept, pe probleme de securitate) m-a lasat sa-mi storc nervii singura cand am avut o problema cu raposatul pe motiv ca el nu se pricepe la de-astea. Bai, dar sa deschizi o carcasa, poti? 😐 In fine, pare sa fie ceva josnic sa te ocupi de partea hard.
Culmea e ca mie chiar imi place. 😀 Atatea fire, atatea culori, si toate acolo pentru mine! 😀
Am mai auzit chestia asta. Cele doua nu pot exista independent daca esti om ”de la tehnic”. Poti fi specialist intr-un soft de design fara sa fii un bun tehnic, dar e altceva.
Nu e josnic, e uneori mult mai complexa treaba decat pe soft pentru ca e mai mare riscul. Nu poti sa dai STOP compilatorului si sa te apuci iar sa rumegi miile de ”;” din cele 50 de pagini de C++ insirate pe ecran.
felicitari pentru absolvirea cu coronita:) asta inseamna ca trebuie sa tii ceva discurs la festivitate:)
aoleu, scuza-mi cacofonia. legat de maestrii ai paranormalului, am dat de dimineata examenul cu cele mai proaste subiecte facute ever. materia: “proiectarea sistemelor informatice”. jur ca nu am vazut propozitii mai lipsite de sens, incoerente, greseli de gramatica la toate examenele din facultate luate la un loc. am observat ca majoritatea profilor mai in varsta cel putin la specializarea mea, isi stiu materia pe de rost (nu stiu insa cat o mai inteleg) si sunt complet pe dinafara cu toate celelate. dar complet pe dinafara. adica nici macar nu isi scriu singuri articolele sau capitolele din carti.
Tudy : Nu am tinut speech la absolvire ca eram cam fucked up. Cat despre examene si facultate : Tind sa cred ca e mai grav pe real decat pe uman 🙁
Comentariile nesemnate nu se accepta. Iti dau acum raspunsul pentru ca ulterior sa-ti sterg comentariul. Poate nu l-as fi sters daca nu aveai tupeul anonimului, de a da lectii si sfaturi in comentarii de trei randuri.
Da , e un barbarism din ”a vein of” . Am ramas cu experesii de pe forumul cracked.com.Pe de alta parte : vena (fig) = noroc, sansa. In fine, voi corecta si pe viitor iti recomand sa te semnezi.
[…] a PC-ului dincolo de messenger si actualizarea profilului de Hi5. S-a mai “revoltat” si Krossfire pe tema asta,da’ simt nevoia sa vin cu niste completari, intalnindu-ma relativ recent cu fel […]
@daliana, “inteligenta artificiala nu se poate compara cu prostia naturala”
@Tudy, “daca constructorii ar face constructiile in felul in care programatorii concep programe, atunci prima ciocanitoare care ar veni, ar distruge civilizatia.”
Whitewolf,Daliana : MMORPGurile si mai toate jocurile online sunt o demonstratie clara ca imbecilitatea umana a triumfat.
[…] Sunt atehnic doamna, atehnic ! – Despre inutilitatea scuzelor legate de tehnologie […]
[…] si sa n-ai acces la un instrument esential al muncii tale. Poate ca acum cred mai mult in postul asta decat am facut-o in momentul […]
[…] cu viteza cresterii economice a Romaniei. In perioada amintita anterior, trantisem online cateva frustrari legate de oamenii asa zisi ”atehnici”. Tot atunci eram pe punctul de a plasa o intepatura in […]
[…] scris cu ani in urma despre cat de mult ma irita oamenii care transforma ideea de “atehnic” intr-o virtute. […]
Vin si eu c-o recomandare:
http://www.scientificamerican.com/
[…] peste zece ani în urmă, scriam că Internetul nu ne va mai permite să fim „atehnici”. M-am înșelat: Internetul va face tot posibilul să rămânem […]