”Second Life” – The Matrix is for real !

MMOG. Ce va spune asta ? Mie-mi spune Massive Multiplayer Online Game (Joc masiv accesibil prin internet) , unora le spune Multe Multe Oi Grasute ! Cum nu prea am chef sa vorbesc despre oi, voi vorbi despre un fenomen care a luat amploare in ultima vreme si care tinde sa devina un factor important in alienarea indivizilor, alienare impusa de societatea moderna in dezvoltarea ei.

Jocul celor de la Linden Labs, intitulat Second Life nu este un joc. Stiu ca pare un nonsens aceasta fraza insa nu este. Pentru multi a devenit deja un mod de viata. O sa-mi spun pe scurt parerea : este periculos ! Exista zeci de jocuri MMOG sau MMORPG (Massive Multiplayer Online RPG) care incearca sa construiasca o ”alta” lume, insa acest joc este periculos. De ce ? Pentru ca nu este chiar un joc : nu ai puncte, nu ai monstri si nu ai ”poveste”. Ce ai in schimb ? Libertate aproape totala, modificari multe…ai politica, ai curve, ai masini , ai baruri, ai case, ai chiar si concerte…dar nu ai REALITATE !

Periculosul univers creat Linden a capatat recent numele de metavers, nume aparent inspirat din literatura cyberpunk.

Pentru a explica mai bine conceptul o sa incerc sa personalizez experienta, descriind pasii prin care trebuie sa treceti ca sa va inregistrati si cum sa scapati de cont. Am intrat pe site-ul celor de la Linden. Apasand butonul de Join am fost trecut printr-un chestionar mai mic decat cel de la Yahoo Mail, chestionar care m-a transformat (in urma unor alegeri minimale) in Vorpikon Lynch (Interesant nume, nu ?).

De remarcat, si oarecum de speriat, este faptul ca spre deosebire de majoritatea jocurilor online de gen (exemplu : World of Warcraft) acest ”mediu virtual” (sa nu-i zic joc) permite inregistrarea gratuita. Sigur, exista conturi avansate si conturi premium, pentru cei care doresc sa detina firme virtuale sau sa aiba mai multi dolari virtuali, insa contul de baza este gratuit. Deci, oricine, de orice varsta, poate intra intr-o lume care i-ar putea afecta dezvoltarea ”normala” !

Urmatorul pas in testarea jocului a fost descarcarea unui client de 30 de mb, client care reprezenta de fapt platforma de pe care rula jocul. Sa vorbim putin si despre cerintele minime de sistem : La nivelul cerintelor hardware, nu cred ca veti avea vreo problema, pentru ca jocul arata la nivel jocurilor 3D din perioada 1999-2000. La nivelul conexiunii de internet, pot spune ca nu am avut probleme prea mari (desi rula putin sacadat) pe conexiunea de baza de la RDS CableLink (cea de 64kbs). O conexiune de minim 80kbs sau eventual FiberLink (in cazul RDS) este totusi recomandata pentru a rula fullscreen fara probleme de sacadare.

Logarea prin clientul downloadat si intrarea in ”joc” nu pun probleme nici utilizatorilor mai neexperimentati, la fel cum nici controlul avatarului din mediul Second Life nu este o problema. In prima faza, va veti trezi intr-o zona de inceput, o mica parte din enorma lume Second Life. (lume cu puncte fixe de reper dar si zone generate aleator). Lumea functioneaza pe un sistem de tip grid, in prima faza trebuind sa demonstrezi ca esti ”demn” de o libertate mai mare.

In aceasta zona de inceput, unde mi-am facut veacul pana sa ma plictisesc ingrozitor am realizat ca nivelul de prostie din Second Life este identic cu cel de pe Mirc, Hi5 sau orice alta ”retea sociala”, doar ca aici este mult mai contagioas. Surprinzator, dintr-un chat de 10 minute am gasit si cativa oameni inteligenti. Stupefiant…oameni care-si mananca tineretea intr-un univers virtual. In cateva minute m-am plimbat cu o masinuta…am ”inchegat” o conversatie de doi bani si am vorbit cu oameni fara scop in viata reala. Sistemul de actiune este bazat pe clickuri repetate si este destul de simplist. Inventarul (obiectele si scripturile posedate – da, se pot cumpara si scripturi, precum cel sexual) este insa destul de spinos si ramificat. Sistemul de char este public insa exista o multime de grupuri private, cu actiuni si conversatii private. Logica nu are loc aici – nici in actiuni nici in ”replici”, insa nivelul simbolic este extrem de precis (daca te ”freci” virtual de un personaj feminin virtual, ce sugerezi ?). Pana si goana dupa ”dolari virtuali” este extrem de periculoasa. Multa virtualitate, nu ?

NU ! Nu am verificat sistemul sexual (Este posibil…insa trebuie ceva experienta in mediul virtual, si probabil si ceva bani reali. Primul impuls pe care-l ai in joc asta este : Sa vezi pana unde se merge cu tenta sexuala – si se merge departe, insa nu am avut rabdarea sa verific toate zvonurile si nici nu voi incerca.) , nu am asistat la mini concerte prin stream si nici nu am incercat ”sa-mi creez o viata secundara”. Insa au fost zeci de alti oameni care au facut-o…Ce incerc sa subliniez aici ? Ca sunt oameni care platesc ceva dolari reali ca sa aiba ”dolari Linden” (virtual). Ca sunt oameni care vor sa faca parte din trupele virtuale, din Guvernul virtual si din miile de grupuri virtuale. Ca sunt oameni care fac sex virtual, petrec timp liber virtual , urmaresc mici programe virtuale (artistice) si chiar creeaza arta virtuala. Mai nou a existat si o campanie de PR virtuala si a aparut si un reporter care scrie intr-un blog ”stiri din metavers”.

Problema cu acesti oameni nu este numai ca se izoleaza ci ca nu constientizeaza gravitatea unor anumite fapte. Desi jocul nu permite agresiunea fizica (atat ar mai lipsi), conversatiile si unele scripturi pot aduce nuante puternice de violenta si pornografie. In momentul in care te simti tentat sa te implici in ”diverse” pe net, probabil ai nevoie de un psiholog, nu de un univers virtual. Defularea pana la urma este permisa, si multi dintre oamenii astia ar fi mai periculosi daca nu ar avea Second Life, insa ma intreb sincer : Cat de subtire este granita dintre ”first” si ”second” life ?

Mediul (Jocul) nu este deloc impresionant grafic (se merge pe utilitate) insa ajunge indeajuns de departe incat sa creeze vise si iluzii, el fiind intr-o continua expansiune. Stupefiant : Motto-ul Linden Labs – ”Your World. Your Imagination”.

Fratilor ! Nu aveti nevoie de o lume virtuala…exista una reala pe care o puteti cuceri cu imaginatia si cu actiunile voastre !

Niste imagini, pentru ”curiosi” (nu sunt cu personajul meu, ci sunt doar ”culese” de pe site-uri ce nu cer drepturi de autor – nici nu ar avea cum pentru screenshoturi) – Click pe imagine pentru a vedea versiunea marita :

1. La un disco virtual, pentru cei carora le e frica sa invite o fata la dans :

2004-11-09_220926_30487_2.jpg
2. La plaja cu voi !

85622.jpg

3. Nu-ti permiti o vacana sau iti e lene sa te misti pana la usa ?

boat-716791.jpg
4.La o bere cu…amicii ?

secondlife.jpg
5. Ciresica de pe tort – Sexul. (Sau : Ciresica si Tort in timpul liber)

1396490_ca3fce4b1f_m.jpg
Mai multe despre joc – Wikipedia

Contul se sterge usor, din setarile de pe site, iar client-ul se dezinstaleaza si mai usor de pe calculator.

Oricum : Do not try this at home ! Our expert (me) is utterly insane and has easily survived the experience !

Vorpykon Lynch a decedat…Kro$$fire nu va muri, el e parte din mine, este ”Slim Shady-ul meu”.

Cum articolul asta este oricum sub incidenta drepturilor de autor, o sa subliniez , galant ca-ntotdeauna ca ARTICOLUL ASTA ESTE SUB INCIDENTA LEGII DREPTURILOR DE AUTOR ! (EXCEPTIE : IMAGINILE – SUNT SCREENSHOTURI ARE DIVERSILOR UTILIZATORI CARE NU SUNT SUB INCIDENTA UNEI ASTFEL DE LEGI)

krossfire
 • krossfire

6 Comments

 • Hm, banuiesc ca la inceput poate fi amuzanta aceasta o a doua viata, pentru faptul ca iti pune la dispozitie o serie de “realitati” cotidiene si e interesant sa vezi expunerea lor intr-o alta lume, cea virtuala. Dar sa ajungi sa si “traiesti” acolo e peste masura de absurd si tragic.
  Pana si folosirea internetului in scopuri “forumistice” (cum imi place sa spun), pentru chat si diverse search-uri neesentiale mi se pare putin periculoasa. Lumea evolueaza si viciile odata cu ea.

 • no coment

 • Huh! Depinde de interpretare. Cand a aparut TV-ul la fel se spunea ca s-a zis cu lumea reala, la aparitia calculatorului si internetului biserica zicea ca-i unealta diavolului iar acum “crestinizeaza” prin lumea virtuala. Nu luati totul prea in serios si mai ales nu traiti totul la extrem fiindca extremele nu sunt bune niciunde. Exista loc de toate pe lumea asta inclusiv viata virtuala totul ii sa stii sa te bucuri si de cea reala.
  Have a (real & virtual) nice day !

 • lol tare jocu

 • am o intrebare..ce se intampla cu email-ulde la cont ..mam inscris de vreo 5 ori pana acuma si nu am primit email-ul ma chinui de 2 sapt sa ma joc are cineva solutia??va rog mult ma chinui cu el demult:(:(:(

 • Vezi ca multe servicii online nu accepta anumite servicii de e-mail. Incearca un cont pe Google.

One Pingback

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *