Recenzie fulger – Calendarul Imbecililor

Intentionam sa postez un articol despre Eroii de Debara, dar il voi posta maine. Motivul ? Un tag de la domnisoara Emily. Nu e frumos sa refuzi un tag.

Nu prea pot scrie in acest moment o recenzie ”full time” asa ca imi voi permite o recenzie fulger. Sper sa nu se supere nimeni.

”Volumul” (veti vedea voi ce-i cu ghilimelele) m-a relaxat foarte tare intr-o vacanta din clasa a zecea. ”Calendarul Imbecililor”, scurtul roman al lui Ermanno Cavazzoni ocupa un loc aparte in literatura ”umoristica” tiparita la noi in ultima vreme. Cartea reprezinta o colectie de 31 de scurte povestiri cu personaje bizare, fixiste sau obsedate, catalogate de ”lumea normala” drept imbecile.

Nu va asteptati la cine stie ce analiza psihologica sau contextualizare sociala. Povestirile sunt relaxante, de vacanta…o buna parte dintre ele fiind inspirate din cazuri reale. Daca doriti o introspectie a bolii, incercati Oliver Sacks – Omul care-si confunda sotia cu o palarie (explicatiile neurologice devin inebunitoare) , insa daca doriti o ”carticica de vacanta” cu ceva substrat, va recomand Ermanno Cavazzoni.

Daca primele povestiri par usor puerile, ultimele sunt destul de interesante, similare cu personajele lui Kusturica la nivel imagistic. Istoria barbatului intre doua varste care nu-si mai recunostea familia crezand ca este invadat de imigranti albanezi, a batranului care sustinea ca diavolul il urmareste pe autostrada, sau a femeii ce sustinea ca vanzatorii si cainii de la scara conspira impotriva ei sunt doar cateva dintre bizareriile surprinse aici.

O colectie amuzanta pana la punctul in care poti observa cum un fix evolueaza de la micile ”agasari zilnice” la dementa. Un avertisment subtil.

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
krossfire

De fapt suna a unul dintre regii eroilor de debara. Am uitat sa includ poetii in catalogarea mea : arta este creatie , si creatia elimina limitarea.

tot_emily_dar_alta

mai e un blog emily_the_strange prin zona carevasazica….

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x