Eroii de debara

 

(scuzati cacofonia)

Societatea moderna incurajeaza eroii de debara. Societatea moderna este condusa de eroi de debara. Mai toti avem putin eroism de debara in noi.

Pentru ca termenul imi apartine, o sa fiu dragut si o sa-l si explic. Ce este eroul de debara ? Eroul de debara este genul de om curajos ”la el acasa”, genul de om caruia ii e frica de viata, dar nu ar lasa in vecii vecilor sa se vada asta (desi o face involuntar). Eroul de debara este genul de om care de fata cu prietenii ‘’se duce si-l omoara pe administratorul care l-a taxat inutil” iar de fata cu administratorul isi incepe discursul cu ‘’scuze de deranjul pe care vi-l provoc”.

Eroul de debara masculin se poate recunoaste usor. In primul rand este un individ destul de retras si de timid in raport cu reprezentantele sexului opus. Acest criteriu nu ar fi reprezentantiv in ansamblu, daca intre prietenii lui omul nu ar fi ”un adevarat gigolo”. Asta in general se intampla numai in capul lui, in debaraua lui, pentru ca nici oamenii care-l suporta nu-l cred. Unii ii spun teribilism, altii ii spun prostie. Eroul de debara masculin isi manifesta dezaprobarea si prin introducerea ipotetica a organului sexual in diverse probleme ale vietii. (Celebra expresie ”imi bag p***”). Evident, actiunea nu va rezolva nimic, dar ideea de nepasare (desi eroul nostru tremura pe interior) ”da bine”.
Eroul de debara masculin este cool pe net si in grupuri restranse : el bea mult, merge la femei si bate 1-2 ”ciumpalaci” pe luna. Din pacate pentru el, virginitatea, imposibilitatea de a se apara fizic si alcoolismul imaginar devin probleme dupa 30 de ani.

Vorbind de alcool, o parte din eroii de debara se transforma in eroi de carciuma, cand sub influenta minunata a compusilor etilului, devin salvatorii planetei. Ei stiu rezolvarile la toate problemele citite prin ziare de scandal : problemele UE, probleme tarii si problemele universului.

Zicala cliseizata si prafuita ”dupa razboi multi viteji se arata” capata un alt sens in fata eroului de debara care , pasiv si las, nu ia parte la niciunul dintre marile sau micile conflicte ale vietii cotidiene, dar sustine sus si tare ca el le-ar fi rezolvat mult mai eficient. De multe ori are si tupeul de a da sfaturi.

Barfa caracterizeaza eroii de debara cronici. Specifica in general oamenilor lipsiti de testicule, barfa este adusa la rang arta de catre cei care nu-si pot satisface altfel nevoia de informare.

Eroina de debara

Aici situatia este un pic mai delicata. Cum femeile nu simt prea des nevoia de a-si baga diverse in cei care le irita (desi am auzit si la ele de multe ori expresia), eroismul de debara se manifesta altfel la ele. Multe dintre caracteristici li se aplica si lor (in special barfa in cantitati industriale) insa apare ceva nou aici : tipul ”dominatoarei”. Genul de fata care se lauda cu ipoteticele ei cuceriri si cu faptul ca-i ”invarte pe barbati pe degete”. Ingrozita de o relatie serioasa, de cele mai multe ori din complex, eroina de debara accepta diverse relatii ”for the sake of it”. Atunci cand este parasita, devine usor paranoica si incepe sa povesteasca prietenelor ei cum ”i-a dat ea papucii lui X”. Cazurile mai grave cuprind ”manipulatoare” fictive, adica femei atat de speriate incat nu se pot apropia in conditii normale de un barbat sau ”manipulatoare deprimate” care fac din fiecare relatie de 3 saptamani un ”interval minunat la finalul caruia el mi-a rupt mie, inocenta , inima”.

Eroina de debara pozeaza in victima eterna, o martira in lupta cu ”porcii” sau in manipulatoarea eterna, cea care va razbuna casta feminina. Oricum, ramane doar o fetita speriata.

Alte manifestari :

-eroul de debara smecheras : Asta e genul de ”baietas” care singur fuge mancand pamantul la orice zgomot mai suspect, insa cand e cu ”baietii” devine super cool. La asta se adauga si povestile si amenintarile gen ”cand vin io’ cu 100 de masini, praf va fac”.

-eroul de debara ”expert in IT”: Asta e genul de om inchis in lumea jocurulior. Rusinea de a se sustrage complet de lume in acest mod este acoperita de un fel de simt al ”expertizei”. Daca omul a terminat jocul X in 30 de secunde, asta automat il face ”expert software”. Daca a montat o banala unitate optica, in cercul lui online, el a ”desfacut pe bucati si remontat PC-ul”.

-eroul de debara clasic : Diferit de eroul de debara modern, eroul de debara clasic este genul care se uita la filme de groaza, se sperie si apoi povesteste cat de impasibil a ramas el la filmul ala ‘’shtift”. Eroul de debara clasic este mai putin pasiv, el intrand intr-adevar sub eticheta ”teribilismului”.

Datorita nevoii de sustragere din fata realitatii, sunt sigur ca toti avem cate un erou de debara micut ascuns in noi (eu il cunosc pe-al meu)…din pacate, pentru unii, eroul de debara a inceput sa devina singura fateta a personalitatii.

P.S : Un adevarat erou de debara nu-si va constientiza niciodata conditia, el preferand sa se minta la infinit.

Material sub copyright – stiti voi ) (Inclusiv expresia ”erou de debara”)

krossfire
 • krossfire

9 Comments

 • “Trăind în cercul vostru strâmt
  Norocul vă petrece;
  Ci eu în lumea mea mă simt
  Nemuritor si rece.”

  -suna a erou de debara cumva ?

 • Foarte bine spus! Adever in fiecare cuvant scris!

 • Super!
  In sfarsit curajul de a sintetiza pozitia de “erou” pe care si-o insusesc atatia oameni slabi.
  Si… imi place nespus definitia: “eroul de debara”… o metafora superba.
  Sa ceri drepturi de autor 🙂

 • Lasa-ma in debaraua mea si nu mai scrie de mine pe blog 😛 Domnule erou de balcon cu deschidere spre public:D

 • Nu am scris despre dumneavoastra, domnisoara Magda 🙂

 • Бьютифул!

 • ca bine zici…specimene ca acestea sunt peste tot…pana si eu sunt asa…:)):)) bv

 • @krossfire: “-eroul de debara smecheras : Asta e genul de ”baietas” care singur fuge mancand pamantul la orice zgomot mai suspect, insa cand e cu ”baietii” devine super cool. La asta se adauga si povestile si amenintarile gen ”cand vin io’ cu 100 de masini, praf va fac”.”

  Un şmecheraş din ăştia: “io care mă dau cu Aston Martin şi Ferrari, nu ştiţi voi ce înseamnă ăla succes şi cum te privesc pizdele când faci aşa, în timp ce tu aberezi, baţi câmpii, eşti virgin, dacă ai veni tu după mine (!?) te-ai înmuia ca o cârpă în faţa mea, dacă vin io să îţi demonstrez aşa, ca între bărbaţi, etc”

  Nu ştiu unde îşi imagina el că o să vină, fiindcă nu ştia nimic despre adevărata mea identitate.

  În schimb eu aveam pe calculator poza lui şi adresa poştală cu numele lui adevărat 😀

 • Uneori e suficient un simplu telefon la ISP-ul potrivit (cum am facut eu cu un pusti de prin zona Garii de Nord care se tot lauda ca o sa ma “hackereasca”).

5 Pingbacks

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *