Oregano – Recenzie

Cum recenzia mea la fructul de Pomelo a avut un succes mai mult decat moderat, m-am gandit ca, mergand pe aceeasi idee, sa va prezint condimentul meu preferat – mai exact : Oregano.

Planta face parte din familia Origanum si este inrudita cu cimbrul, cimbrisorul si busuoicul. Foarte probabil ca nu vreti sa aflati cum au aparut aceste specii de-alungul anilor, pentru ca exista si wikipedia. Ce ati putea sti (daca nu voi, bunicii), este ca planta se numeste traditional ”Sovârf ” sau ”Măghiran Salbatic”. (evident, in Romania)

In ”natura”, planta arata cam asa :

oregano.jpgoregano2.jpg

Probabil ca va intrebati in momentul asta : Bun…si ce naiba e cu oregano asta, de ce e atat de special ? In primul rand Oregano este nelipsit din bucataria italiana, greceasca si aparent si armeana . In orice caz, despre italieni se stie : Le place oregano. Are si de ce sa le placa…in afara gustului interesant, planta are si utilizare medicinala. Voi lua cele doua variabile (gust si medicina) pe rand.

Gustul : Oregano are un gust foarte similar cu cel de cimbrisor, putin mai mentolat, as adauga. Totusi, prima impresie in momentul in care veti deschide pachetelul va fi ”Asta nu e busuoic ?”. Nu, nu e busuioc…e ”oregano”. (Fac parte din aceeasi familie…nu e bine ca rudele sa se certe)

Utilizare medicinala : Din planta de oregano se poate face ceai sau decoct cu actiune antioxidanta (sanatate pe paine), stomahica (ajuta la digestie) si calmanta (ceaiul este excelent pentru calmarea tusei si usurarea respiratiei la copii si nu numai)

Cum se prezinta : In general oregano apare in forma maruntita..adica frunze uscate si maruntite, eventual si cu floricele de oregano (nu sunt necesare).

Imaginea explica in mare…

oregano-dried.jpg

Pret (adica : Il pot gasi ? Ce trebuie sa vand ca sa-mi cumpar ?) : Pretul este ok din cate am vazut. Oregano in stil condiment (frunzulite uscate si maruntite sau condiment praf) are un pret ce variaza intre 1.8 si 2.8 RON, in functie de cantitate si de firma – oricum nu va trebuie kilograme de oregano. (Eu merg in general pe cel de la Kotanyi – free advertising !). Varianta stil ”planta medicinala” este in jur de 3.5 si 4.0 RON, avand in vedere ca majoritatea pachetelelor sunt destul de mari, iar planta este mai putin maruntita.

Krossfire si Oregano : Eu in general pun oregano in omlete si fripturi (In omlete este de baza la mine, asta daca a mancat vreounul o omleta speciala ”a la kross”). Merge si pe pizza , chiar foarte bine, insa nu prea mai consum pizza. Am facut experimentul oregano in supa – rezultat : Numai in cantitati mici, si nu in orice fel de supa.
Concluzii : Oregano este ”cool” pentru ca da un gust ”trendy” mancarii, scapandu-va in acelasi timp de tuse !

P.S : Personal nu ma dau in vant dupa varianta praf sau foarte maruntita…real men eat raw oregano 😀

4 Comments

  • ooh doamne.. p mine m-ai dat gata cu recenzia asta -good meaning-.. asta tinand cont si de ‘antecedentele’ mele de la biologie.. nuj de unde iti vin in cap idei de recenzii la te miri ce(eu cred ca o sa fac una la shosetele cu dungi) :D; tine-o tot asa… si mie imi place muuuult d tot oregano!

  • I love the smell and taste of Oregano when added in some recipes.*;”

  • oregano is a good additive on pastas and salads, oregano helps to add that tangy flavor’;,

  • i have a strong smell and i love the smell of Oregano. i always use it as a food additive.-`

One Pingback

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

krossfire
  • krossfire