No hugs on Facebook

Imi intrerup ciclul saptamanal de vaicareli pentru o intrebare mai irelevanta decat Romania in UE.

De data asta, dilema vine dintr-o zona atat de pufoasa incat ati putea face clatite din grenade cu raspunsul. De ce emoticon-ul, acest simbol ancestral al pauzei de gandire nu se regaseste sub formele cunoscute pe Facebook? De ce intr-un loc al “prietenei” nu e la indemana tocmai simbolul imbratisarii?

Daca nu v-ati pus absorbante la pleoape de emotie dupa intrebarea mea, as zice sa analizam putin subiectul. Despre impersonalitatea si zgomotul omniprezente in cadrul retelelor de socializare s-a tot discutat. Chiar eu am scris un articol pe care nu l-a citit nimeni, dar pe care-l citez de parca vi-l amintiti. Dilema nu vine din lipsa empatiei pe Facebook sau din mai stiu eu ce lamentare de hipster.

Problema e ca Facebook este totusi un spatiu ceva mai “personal” decat altele si ca ”imbratisarea” in sine e un gest personal. Chiar si simulata, vine insotita de promisiunea unei atingeri (ce reclama la gel de dus ar iesi din fraza asta). E un simbol pe care il folosesti si un gest pe care oamenii il fac cand se revad, fie si virtual. Aglomerarea aia inutila de simboluri (>:D<) ofera un minim confort conversational in cateva situatii. Desi evita imbratisarea, chat-ul Facebook ne pune totusi la dispozitie alte emotii des intalnite…

 Facebook Hugs

Nu serios acum. Ce naiba sunt astea? Emoticoane-le Facebook arata ca o poza de grup din salonul de dezintoxicare. Daca pe primele le inteleg si le-am mai vazut, sunt cateva din lista aia care pot sta linistite in prospectele cutiilor de steroizi.

Ce vrea sa fie ultima mecla de pe primul rand? Rictusul pe care-l ai cand ai inghitit o guma cu tot cu ambalaj? La ce mi-ar putea folosi emoticoanele de pe ultimul rand? Inteleg ingerul si demonul, dar nu vad de ce as folosi un simbol grafic pentru Like intr-un spatiu care a invetat Like-ul? Si ce naiba e cu penultima fata? Semnul pentru iarba proasta, dar tare? Sa nu mai vorbim despre cele dinaintea lui care sugereaza clar senzatia scobitului intre dinti cu sarma ghimpata.

Stiu ca problema imbratisarilor nu e chiar o problema si ca articolul asta nu e chiar un articol. Exista add-onuri, plug-inuri si imagini pe care le poti folosi in locul celor standard. Multe simboluri de gen sunt acceptate si convertite oricum (pupatura aia băloasă de exemplu). Stiu asta. Dar, daca tot am ajuns pana aici cu aberatul: de ce nu putem avea concesia imbrastisarii, fie si intr-un spatiu in care empatia a fost  inlocuita cu holbatul?

P.S: E Ziua Copiilor, bai. Mergeti la joaca, lasati blogurile si articolele scrise pe fondul lipsei de somn!

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
brontozaurel

Dilema: primu’ de pe ultimu’ rand e chiar “demon”? Ca parca aduce si a… porc.
[Persoana fara cont de Facebook, scuzati ignoranta.]

Cuvânta

Ha, ha! Cand am vazut primul status, ceva de genul X is feeling lonely, m-a bufnit rasul! Au niste statusuri asa de…siropoase!
Ps emoticoanele…?

Cuvânta

Am vazut ca au aparut statusuri pe fb. Cineva din lista de prieteni si- a pus un astfel de status.

romania inedit

O sa fie updatate emoticoanele pe facebook destul de curand.

Laura

La începuturi chatul de la Facebook nu prea era folosit. Adică încă se mai folosea messul (nu știu dacă se folosește acum, eu una nu am mai intrat de un an sigur), pe Facebook se dădeau like-uri și complimente false în văzul lumii. :))
În plus, fiind atât de obișnuiți cu semnele de pe Yahoo!, nici nu mai ai nevoie de reprezentarea grafică pentru a-ți da seama despre ce emoticon e vorba. Eu una văd acum, pentru prima oară, aici, emoticoanele de pe Facebook. Nu cred c-am deschis vreodată fereastra să le iau la cunoștință.
Și da, drăcușoru’ ăla chiar aduce a porc. :))

[…] No hugs on Facebook – Sau de ce n-are Facebook un smiley pentru imbratisari. […]

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x