Fonturi

Cum toata lumea vrea sa cumpere timp in ultima vreme, eu de o saptamana militez pentru un pachet 2 in 1: timp + somn, acum cu 100% mai mult…

Simteam nevoia sa scriu ceva mai inteligent pe post de titlu, dar cred ca subiectul e clar.  Majoritatea am luat prima data contact cu notiunea de font odata ce am manjit cu gem prima tastatura de PC. Tot atunci am realizat ca ”Ba, io pot sa scriu cu litere verzi cu stelute!”, experienta care si-a pierdut din forta odata cu depasirea varstei de 12 ani. Pentru a-l cita pe bunicul DEX, am spune ca fontul reprezinta un set de caractere care urmeaza aceleasi norme grafice.

Pentru noi, profanii, fonturile sunt niste lucruri de care ne folosim cand aruncam un text pe blog, in Word, sau pe vreo prezentare. Pentru designerii grafici si oamenii cu latura artistica mai dezvoltata, seturile de caractere decorate reprezinta o celebrare a contemporanului, o combinatie dintre nebunie si rigoare in design. Sa fim seriosi, sunt oameni pentru care Max Miedinger e un zeu. Avand in vedere cat de folosit si curat e fontul Helvetica, putina nemurire tot merita omul. Totusi, profani sau nu, e bine de stiut ca reprezentarea vizuala a unui text este suficient de importanta incat sa afecteze perceptia sensului.

In atare conditii, imi e foarte greu sa inteleg de ce oameni cu pretentii si cu o anumita varsta schimba trei fonturi intr-un post pe blog, scriu cu portocaliu sau roz pe fond galben, iti raspund pe IM cu marimea fontului 8, iar apoi au pretentia de a fi luati in serios. Da, stiu ca accesul la optiuni si nevoia de individualitate in mediul online vor face mereu din CAPS LOCK un erou si din culoarea mustar o solutie. Mentalitatea de tip ”uite ce de chestii sunt acolo, hai sa le folosim” ar trebui sa dispara totusi dupa niste ani de holbat in monitor.

Daca trecem totusi peste episodul online, ramane cu o problema la fel de spinoasa: prezentarile. Nu vorbim acum de prezentari de marketing in cadru formal sau de lucruri unde miza e prea mare pentru a fi luata in discutie. Vorbesc de prezentarile de la evenimente, de prezentarile unor ONG-uri, de prezentarile din cadrul facultatii sau de prezentarile online. Ca-i PowerPoint, ProShow Producer sau Prezi, pana la urma va trebui sa bagi si putin text pe langa pornache si pozele cu pisici.

Aici e aici. Mi se pare grav sa vad la oameni ajunsi la o anumita varsta, texte scrise cu Comic Sans Ms, formatate cu Bold si Italic, totul invaluit de rafinatul aer al unor smiley-uri uriase. Drept condiment, adaugati si ”…” dupa fiecare fraza. Dupa o corectura usoara (la un material de altfel simpatic si fara abateri) cineva imi atragea atentia in privat ca ma leg de prea multe detalii. Ei bine, fontul ales, spatierea (1.5 randuri la corpurile mari de text au scopul lor), marimea fontului si decoratiunile inutile, nu sunt detalii. Sunt poate la fel de importante precum calitatea textului, mai ales cand munca ta se va proiecta in fata unui auditoriu.

Daca tot ce ai este un font simpatic, inseamna ca nu prea ai nimic. O idee suficient de puternica o sa treaca de bariera iepurilor desenati in interiorul literei ”O”.  Folositi fonturi lizibile, folositi fonturi fara serifa in titluri si subcapitole daca nu aduc niciun plus real prezentarii (ironic, nu?). Evitati Comic Sans MS, Curlz, Papyrus, Goudy si alte mizerii. Fac prezentarile sa arate ca incercarile entuziaste ale unor pusti de liceu. Sunt in topul celor mai proaste fonturi pentru un motiv: sunt la fel ca facutul in pantaloni – tie iti pare cald, celorlalti nu!  Daca vreau sa spun ”Nu face asta!”, imi e clar ca trebuie sa o spun cu un font curat si lizibil. Daca scriu cu galben  glossy ”’Nu face asta…!!!”, mesajul devine ”Nu face asta…aaaaa..hihi!”

Nu sunt designer asa ca recomandarile mele au strict caracter de exemplu. Da, stiu ca Arial e plat si uneori greu de digerat datorita spatierii standard si Times New Roman e supra uzat, dar exista Calibri, Cambria, Lucida, Verdana. Exista si Cold, Null, Brandon, dar si alte fonturi gratuite si mai placut decorate. Totul e sa-ti pui intrebarea: bai, astia care citesc se concentreaza asupra textului sau incearca sa previna arderile permanente pe retina pentru ca am scris cu roz?

Sunt constient ca si eu am destule probleme, mai ales in ceea ce priveste paragrafarea si spatiile lasate accidental dupa semnele de punctuatie. Totusi, in urma feedback-ului de pe blog, am reusit sa scap de multe metehne deloc productive. Asta-i si motivul pentru care ma revolt aici, ca o omleta intr-o oala Tefal: nu e cazul sa scrieti cinci ani pe blog pentru a realiza ca trei puncte nu pot substitui o virgula bine plasata.

P.S: Complet fara legatura, asa cum v-am obisnuit, voiam sa anunt ca un text despre jocul Dacii si Romanii (o inviere a mai vechiului meu articol) a ajuns si in revista Virtus Antiqua (pagina 82)

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

21 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
romania inedit

Eu am invatat cum sta treaba cu fonturile prin 1997 , cand am fost nevoit sa folosesc Microsoft Office 95 , si m-am dumirit de abia la Office 97 .

Dupa parerea mea , prea multe fonturi si zorzoane intr-un document obosesc ochiul si distrag atentia de la idee .

Vezi ca nu merge linkul care ar trebui sa duca la Virtus Antiqua (pagina 82)

stefantalpalaru

Vezi neapărat documentarul ăsta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Helvetica_%28film%29

BTW, un font cu serif e mai lizibil pt. body text din cauza felului în care identificăm cuvinte întregi şi nu caractere individuale.

Ana

Mmmm… eu n-as fi asa radicala. Chiar daca preferintele personale sunt pentru sans-serif (Trebuchet, Verdana, Arial, Helvetica, Futura). Curlz… e o mizerie, de acord. Si combinatii de culori de genul text galben/ roz pe fond portocaliu la fel. Dar, oricat de copilaros pare, Comic Sans MS e totusi perfect lizibil. Desigur ca nu e fontul potrivit pentru un continut care se vrea serios. Dar in joaca merge. Nu m-a deranjat nici cand a fost folosit in prezentarea unui ultin curs inainte de Paste, prezentare care se incheia cu poza unui iepure (mahmur? asa parea!) 😛 Si Goudy si Papyrus merg in unele situatii.

PS – omleta se revolta altfel in clasicul ceaun de font…a? 😕

romania inedit

Vad ca permalinkul este Fonturi frate , iar titlul este doar Fonturi .

Nu-mi permit sa te corectez , dar ma gandesc ca e bine sa-ti atraga cineva atentia , pentru ca numai cine nu scrie nu greseste .

Cedik

Heh, eu am un forum populat de foarte multe persoane cu varste intre 12-16 ani, sa vezi acolo fonturi colorate prin posturi si abundenta de smiley-uri. Plus ca pe forum tot e bine, ca exista anumite limitari din punctul asta de vedere, dar sa vezi cand imi mai da cineva add pe mess sa discute nu stiu ce problema, si ma trezesc ca are smiley-uri in username si un font ca de carnaval. Heck, am cunoscut chiar si persoane care scriau multicolor, folosind acel efect de curcubeu pus la dispozitie de yahoo. You can’t top that :)) Diferenta ar fi ca macar nu au cine stie ce varsta, deci mai au de crescut si invatat. Mai trist e cand vezi ca si la nivel de master/facultate inca exista persoane (inclusiv profesori) care nu stiu sa faca o prezentare in powerpoint care sa arate serios. Nu stiu de ce dar aproape toate prezentarile in pp pe care le-am vazut erau realizate de persoane care simteau nevoia sa schimbe efectele pe fiecare pagina, sa bage poze cat mai impresionante dar fara nici o legatura cu continutul si tot asa.. In ceea ce priveste punctele (alea 3), si eu cam abuzez de ele… Read more »

miruna

”1.5 randuri la corpurile mari de text au scopul lor”
numai dacă sunt eseuri la engleză făcute la 8 fără 10 dimineața
în alte cazuri, scopul se găsește numai la corpurile minuscule de text:))

zamo.ca

Tin minte c-am citit mai demult un articol mai tehnic in care autorul argumenta ca ceea ce numim “fonts” sunt de fapt “typefaces”, dar nu-mi amintesc diferenta..

Odeena

Asta imi aminteste de un curs in web design care avea un capitol intreg de “asa nu”. Acolo se vorbea, printre altele, de Comic Sans M$ (<– not a typo) si de text verde pe fond roz si alte asemenea.

Apropo, check this out too: http://www.cracked.com/funny-5647-fonts/ (apropo de fonturi :P)

cartim

LMi-a cazut in mana un curs de baze de date, scris in Power Point pe un background roz ,scris cu un font Lucinda Console, si era scris de o doman profesoara de informatica.

Personal prefer prezentari standard, scrise cu Arial pe fond alb.
Daca e vorba de o prezentare neoficiala mai accept articficii care sa o mai inveseleasca.

Te-am nominalizatt la un concurs-leapsa, la fel si amicul nostru , Zamolxe 😛

[…] se ascunde mult mai mult în spatele un rezultat găsit de om undeva lângă semnul […]

Drace

E bine să ai de unde alege, cu grijă! De exemplu nici Comic Sans nu mi se pare deloc inapropiat pe un text biblic, într-un curcubeu de culori, bineînţeles.

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x