Am vazut in ultima vreme ca fenomenul flash mob a devenit din ce in ce mai popular la noi. Conceptul a aparut prin 2003 (sub acest nume, originile sunt mai vechi), initial ca o forma de arta stradala, ulterior un mijloc de a observa reactiile ”omului social” in situatii neasteptate , in final fiind adaptat la protestele inopinate ale diverselor organizatii.

Care ar fi particularitatile unui flash mob ? Actiunea neconventionala, numarul mare de oameni implicati, faptul ca acesti oameni NU se cunosc sau se cunosc vag – cu exceptia a 1-2 initiatori (in mod normal nici nu trebuia sa se anunte participarea), timpul relativ mic al actiunii, locul aglomerat ales si impactul actiunii.

Primul meu contact cu termenul a aparut prin 2004, cand citeam un articol din Evenimentul Zilei unde Dragos Bucurenci incerca sa explice conceptul. Daca la momentul respectiv ideea de flash mob parea sa se fi inteles, odata cu explozia de bloguri din perioada 2006-2007, flash mobul a devenit o metoda excelenta pentru unii de a se promova si de a se da in spectacol.

Am scris in titlul ”flash mob chinezesc” pentru ca ceeea ce se face la noi imi aminteste de produsele chinezesti aduse in Romania dupa revolutie, de copiile de Adidasi Puma si Nike. Pareau a fi cam acelasi lucru, dar le lipsea esentialul. Cam asa si aici. Daca anumite initiative de pe bloguri nu prea merita mentionate, fiind niste ”flash moburi” de tip ”Hai sa ne filmam si sa ne punem pe YouTube” (se stiu ei marii organizatori de flash moburi in 3 oameni) anumite initiative sunt demne de luat in seama.

Lovingvama isi mentioneaza participarea la un protest in regia lui Cristea. Despre ce era vorba ? Despre un eveniment ”Pro Teo Peter”, ceva cu o regie si o executie foarte similara cu protestul ”Frozen in Grand Central”. Excelenta initiativa din punctul meu de vedere insa etichetarea cu ”flash mob” este eronata. Din moment ce initiatorii discutasera mult inainte, s-au prezentat in fata camerelor si au discutat despre eveniment (ba mai mult, au reusit prin conduita sa si anunte publicul ca se va intampla ceva) , vorbim despre un protest foarte interesant si cam atat ! Cristea mi s-a parut decent si rezervat in materialele filmate insa modul in care au inteles televiziunile evenimentul reflecta aceeasi confuzie fata de termenul de ”flash mob”. Felicitari pentru protest, dar tot flash mob chinezesc ramane, cum de altfel a fost si cel din Grand Central al caror initiatori au incurcat de doua ori termenii in declaratii.

Sa recapitulam : Deci ”flash + mob” = multime de oameni care se aduna in locuri publice ,aglomerate si incropesc o actiune. Cu cat actantii se cunosc mai putin si publicul este mai slab informat despre eveniment, cu atat reactiile vor fi mai savuroase. Pana atunci, in Romania se practica termenii fancy pentru actiuni mai mult sau mai putin revigorante.

Astept un flash mob de 50 de oameni in mall (nu in genul celui cu hainele groase in timpul verii), filmat de amatori si invaluit in mister.

P. S: Repet – mi-a placut protestul amintit dar nu este un flash mob ! Nu pentru a deveni vizibil sau pentru a-ti face prieteni se face un flash mob. Disparitia rapida a participantilor dupa eveniment este iarasi o conditie. Daca ajungi acasa si prezinti participantii publicului spunand ”ce flash mob reusit” , nu rezolvi mare lucru din pacate.