Dar a și făcut…

Acum, dacă tot am făcut o pauză de la diatribele istorice, ar merita să discutăm puțin și ce se întâmplă de ani buni în Capitală și prin mai toate orașele mari din România…

Centrul Bucureștiului e o zonă de care sunt aproape atât geografic, cât și personal, dar n-aș vrea să vă ademenesc prea mult în povestea relației mele cu el. Nu sunt client al teraselor din Centrul Vechi, dar să spunem că e o zonă care-mi place într-un mod bizar, așa cum îți place un sit arheologic. Te uiți la el pentru ce a fost și pentru istoria din spate, nu pentru vopseaua scorojită și urmele inevitabile de pământ.

Weekendul trecut, în timp ce ne făceam obișnuitul slalom printre ruine, magazine abandonate și consumatori de diverse, am trecut strada spre fântânile din centru, unde se desfășura Simfonia Apei – un spectacol de lumini și jerbe coordonate, susținut de vreo cinci ani de Apa Nova. E fix genul ăla de manifestație benignă și plăcută vizual, mai mult decât necesară într-un oraș unde aglomerația îți oferă rar pauze de respiro. La un moment dat, dând să ocolim mulțimea, ne-am intersectat cu un băiat profund surmenat care călărea o trotinetă pe trotuar. Individul, încercând să facă slalom printre cei adunați, aproape a lovit un puști care staționa cât se poate de regulamentar lângă bunicul lui. În momentul ăla, vizibil enervat, tătăiță a răbufnit printre dinți: “Știi ceva? Eu îl votez pe primul tâmpit care face ordine în orașul ăsta, nu mă mai interesează partidul și nici dacă fură!”

Atunci am stat și m-am gândit puțin: “Băi, știi ceva? Și eu și vreo 70% dintre oamenii care locuiesc permanent sau temporar în București”. Primul individ care promite siguranță, curățenie, câteva parcări mari, 2-3 suprafețe verzi noi și camere în trafic și care execută măcar jumătate dintre ele are toate șansele să iasă la pensie din Primărie. Asta indiferent de câte poveri politice cară în spate! De atât de puțin e nevoie pentru a mișca ceva în Capitală: fără proiecte grandioase, fără cruciade de tip “voi lupta cu marii corupți” (la fel de realizabile ca un aeroport în Rahova), fără inamici fictivi, mari restructurări administrative și alte lucruri care mai pot aștepta când orașul se sufocă.

Sună trist și defetist și seamănă cu slognaul românesc “a furat, dar a și făcut”, dar suntem în punctul în care după ora 20.00, o bună parte din oraș arată ca în Walking Dead – zombie lângă zombie. Prin urmare “puțin” s-ar putea să fie “suficient” în marile orașe din România. Dar stai, domne, că sunt multe alte probleme în București: traficul infernal, lipsa unor poduri, reabilitarea centurii, poluarea masivă etc. Sunt, dar nu sunt rezolvabile imediat, iar omul de rând e mai puțin pasionat de faptul că Podul Ciurel e un viraj de milioane de euro, cât e de grija că ai lui copii nu se simt în siguranță în drum spre școală și că trebuie să-i ducăacolo cu mașina. Sigur, aici e o discuție mai lungă despre acest obicei românesc, ca și despre obiceiul de a-ți muta odraslele în alte cartiere la școală, dar nu putem reforma acum și educația. Cât despre traficul la care participăm cu toții, asta e o problemă care nu ține doar de un primar, iar un bun început ar fi responsabilizarea pentru TOȚI participanții la trafic (camerele despre care vorbeam mai sus, la care aș adăuga numere de înmatriculare și o minimă asigurare pentru trotinete și biciclete, plus responsabilizarea pietonilor).

Oricum am întoarce-o, siguranta va fi mereu o ofertă mai atrăgătoare decât dreptatea și deseori chiar decât libertatea – ăsta e de altfel și modul în care mulți dictatori se mențin la putere. Iar siguranța e o promisiune ieftin de făcut în București, pentru că orașul are din ce în ce mai multă nevoie de ea. Dacă înainte lucrurile păreau să se mențină pe o linie de plutire, după pandemie, orașul a preferat să se scufunde ca un tanc rusesc. Nu știu dacă de vină sunt doar magazinele și centrele comerciale închise, inflația sau sărăcia, dar mai toate orașele mari și medii din țară beneficiază acum de o cantitate uriașă de cerșetori și consumatori de droguri, mulți din ultima categorie nefiind neapărat din pătura sărăcită a societății. Să nu mai vorbim despre casele de pariuri și cazinourile care își atrag exact genul ăsta de mușterii debusolați și vulnerabili.

Desigur, mulți îmi veți atrage atenția că dependența este o problemă reală, că sărăcia e o boală socială și multe alte lucruri studiate pe larg în ultimii ani și cu siguranță adevărate. Adevărate, dar cumva inutile pentru discuția de față. Nu de alta, dar nu e treaba niciunui cetățean să facă munca statului, cel puțin dacă nu lucrează în vreun ONG dedicat. Nu că ar strica să înțelegem mai bine problema sau să fim empatici, dar mi se pare că uităm că bula noastră îmbătrânește și se micșorează. Oamenii care acum câțiva ani sprijineau cauze sociale de nișă și se băteau cu pumnii în piept pentru tot concepte abstracte au devenit la rândul lor “oameni de rând”. Au joburi banale dar decent plătite, au rate, copii care cresc și valori care devin mai conservatoare. Ăștia ar prefera să nu mai cheme poliția locală de fiecare dată când le urlă unul sub balcon și să nu mai audă, din nou, că în curtea școlii se vând droguri. La vârsta lor au mai puțin timp să stea la dezbateri lungi pe tema Legii 45 (care chiar e o tâmpenie) și despre programe de reabilitare a dependenților – până la urmă, de-aia au votat pe cineva, ca să nu joace și rolul de asistenți sociali.

Da, aici e o discuție mai largă de avut, atât despre îndatoririle poliției și poliției locale (o să râdeți, dar sunt în relații ok cu secția din zonă) și despre starea adăposturilor din București (nu atât de rea pe cât s-ar zice), cât și despre multe alte lucruri care obiectiv nu intră în îndatoririle plătitorilor de impozite. Oricum ai învârti problema, oamenii vor să vadă aleși care rezolvă lucruri, indiferent de cât de prost gestionează situația. S-a văzut și când Boc a creat ghetourile ălea prin Cluj (Pata-Rât) și a fost reales sau când Bolojan a curățat complet locuințele sociale din centrul Oradei. Da, n-a fost frumos, dar omul ăla poate candida pe ce post vrea el și va câștiga în Oradea.  În niciunul dintre cazuri, alegătorii nu au obiectat, ba din contră. V-am zis cât de important e pentru omul de rând să se simtă sigur?

Nu vreau să fac o paralelă morbidă, pentru că problema dependenților și a oamenilor străzii este mult mai complexă uman și social. Totuși, ar merita adus în discuție un exemplu mai vechi. Vă mai amintiți de marea problemă a câinilor fără stăpân din București? Nu? Erați prea mici să știți că în București erau 35 000 de câini fără stăpân și că media de mușcături era pe undeva pe la 1100-1500 la câteva luni?  Cum s-a ajuns ca ASPA să captureze astăzi doar 30 de exemplare pe an?

Simplu, în 2013, după mai multe tentative nereușite de a rezolva problema (a se vedea Traian Băsescu), Sorin Oprescu a fost forțat de protestele provocate de moartea unui băiețel, să ia măsuri. Iar măsurile lui au fost plasarea spre adopție a 24 000 de câini și relocarea umană a celorlalți 11 000 în… băi, serios, a crezut cineva raportul ăla? Adopția a 24 000 de câini în trei luni? A mers crematoriul de animale din sectorul 3 (și nu numai el) continuu și la fel și centrele de eutanasiere. Ne-am prefăcut cu toții că e în regulă și că sigur cățeii ăia au mers la o soartă mai bună, deși ziarele vremii subliniaseră grozăvia. Nici măcar ONG-urile care se legau cu lanțuri de câinii comunitari n-au mai zis nimic. Pentru că era o problema și pentru că cineva a rezolvat-o (nu chiar uman) și pentru că a bubuit turismul în București în anii de după. De altfel, după scandalurile de corupție și toate aranjamentele făcute în ultimii ani, treaba asta și terminarea unui pod rămân cele mai vizibile moșteniri ale lui Oprescu.

Cum vă spuneam, votanților le plac indivizii care “rezolvă lucruri”, iar în București e o nevoie disperată de așa ceva. Nicușor Dan nu a fost o soluție, în ciuda recuperării unor sume uriașe pierdute de Firea și a restartării tardive a unor proiecte de infrastructură, inclusiv legate de termoficare. Firea nu a fost deloc o soluție, în pofida faptului că a câștigat cu exact genul ăsta de promisiune, a unei “gospodine” care rezolvă lucruri (și chiar și-a rezolvat prietenii abonați la bani publici).

Sunt tare curios ce va fi la urnă în 2024, dar nu vă mirați dacă printre cei ca Ciucu și pe cine o mai fi pregătind actuala coaliție, o să ne trezim cu un 70% pentru un individ ca Piedone. Da, a fost implicat în procesul Colectiv și în ochii multora e la fel de vinovat ca ceilalți. Da, omul și-a pus toți verii în funcții de conducere, dar… “a mai și rezolvat din lucruri”. Vă întrebați de ce locuitorii sectorului 4 l-au felicitat pentru sentință și de ce unii îi pupă mâna? Pentru că siguranța a fost mereu o ofertă mai bună decât dreptatea. Iar Piedone nu e cea mai periculoasă figură de pe scena politică bucureșteană, nici pe departe. V-ați întrebat pe cine bagă AUR în cursă? Nu de alta, dar dacă nu găsim un candidat competent care să înțeleagă niște lucruri, siguranța poate fi o ofertă mai bună și decât libertatea.

P.S: Probabil că articolul ăsta ar fi avut un loc mai bun pe Facebook, dar scrisesem deja jumătate de roman. Sursa imaginii.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

28 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
amyofbedlam

La o discuție pro și contra Piedone, am asistat recent, cel cu pro susținând că a făcut aia și aia și poate mai face, cel cu contra fiind desființat rapid pe motiv că e mutat dincolo de centura Bucureștiului de prea mulți ani ca să mai aibă dreptul la o părere. Deci da, mentalitatea în direcția asta se duce, să facă cineva ceva. Aia cu responsabilizarea pietonilor, pentru mine, e utopie. Că are legătură cu educarea populației și n-am cunoscut neam mai încăpățînat și regresiv în fața bunului simț. Cît a durat să nu mai simți în coaste bara metalică de la căruciorul de cumpărături la coadă sau orice are de a face cu invadarea spațiului ăla mic și personal pe care ți-l dorești al tău în public? Și peste toată această rea voință, frustrare, nevoie de refulare, vine și multă confuzie. Pentru unii, statul trebuie să le facă pe toate, pentru că statul se ocupa cîndva de toate. Pentru alții, să le facă doar lor – cartierul meu, sectorul meu, meseria mea, pensia mea etc. Pentru foarte puțini statul ar trebui să modifice/creeze/pună în aplicare legi care să vizeze binele comun. Iar oamenii ăia care ar trebui să facă,… Read more »

Asdad2005

Observ ca este foarte multa revolta ca nu se face ceva in Bucuresti. Si personal nu o pot intelege, sau mai bine nu zis, nu-i vad sensul. Spun asta in conditiile in care costul vietii in Bucuresti este printre cele mai mici din regiune. Si ma refer la ideea ca tot ce inseamna chirii sunt ieftine raportate la ce primesti, ai o subventie la caldura, iar costurile cu utilitatile sunt destul de mici. Pur si simplu mi se pare ca banii pe care ii platesc ca bucurestean pentru servicii publice primesc cam de cat platesc. Categoric mi-ar placea sa ma trezesc a doua zi intr-un oras sigur, sa nu mai vad drogati prin centru, sa nu mai vad nebunia din trafic. Insa toate chestiile astea costa, iar lumea nu este dispusa sa plateasca acel pret. A doua chestie importanta este perceptia sigurantei publice. Nu stiu pe unde ai trait, dar Bucurestiul este cam singura capitala europeana, fara vreun atentat sau alte vrajeli. Nu am prea vazut oameni impuscandu-se pe strada cum se mai intampla la alte case mai mari. La nivel de droguri inca exista o oarecare jena si nu facem direct site indexat pe google unde poti lua cocaina,… Read more »

Asdad2005

@krossfire La nivelul de perceptie publica europeana Bucurestiul este o capitala sigura. Spun asta deoarece mai toti europenii au inceput la modul serios sa aibe problema cu migratia necontrolata si ce vine pe langa. Asta este si unul din motivele pentru care o sa tot vezi din ce in ce mai multi vestici in oras. La nivel de discutii despre droguri, nu ma pronunt, dar locuind prin Scandinavia pot sa observ ca fenomenul este scapat de sub control, iar a cumpara/vinde droguri este o chestie foarte comuna in marile orase in plina zi. Din nou la nivel de politici publice suna foarte bine pe hartie, dar recent am dat de un site foarte asemanator cu silk road din punct de vedere al serviciilor oferite, se vindeau doar droguri, plata in bitcoin se livra la orice adresa. In Romania cel mult erau anunturi codificate pe olx, sau se mergea pe recomandari. Te las pe tine sa-mi spui cine e mai avansat in domeniul asta. Referitor la candidati si la ceea ce vrea sa voteze romanul. Am vorbit prea mult despre asta incat sa mai stau spun ceva. Este doar o complicitate ipocrita intre alegatori si omul ce se vrea a fi… Read more »

Asdad2005

@krossfire A existat un pic de implicare in era Dragnea cand lumea voia sa voteze. Coincidenta a coincis cu umflarea un pic a USR. Problema pe care multi au descoperit-o a fost una destul de simpla: oricat de mult crezi ca votul tau conteaza, in realitate nu conteaza. Si asta a fost descoperita cati ani mai incolo, cand PSD cu PNL si-au dat mana sa faca cea mai ciudata alianta. Istoric vorbind perioada 2016-2020 am asistat la schimbarea generatiilor de securisti,nomenclaturisti in politica. Si chestia asta a venit ca un dus rece pentru multi, deoarece in acei ani lumea uitase de comunism, de ce a fost Securitatea si mai ales nu putea sa inteleaga de ce tara nu merge pe cat de repede ar trebui sa mearga. Pur si simplu in acei ani s-a putut intelege de multi cum stau lucrurile in tara. Daca prin anii 90 taica-miu imi zicea ca absolut toti care au putere de decizie sunt fosti securisti, acum eu pot spune ca toti care au putere de decizie sunt odraslele acelor fosti securisti. Asta este principalul motiv pentru care nu o sa mai vezi implicare democratica sanatoasa, ci doar frustrare si ranchiuna. Mai mult valul asta… Read more »

Asdad2005

Eu vad in USR un experiment prin care s-a vrut sa se vada daca se poate face politica pe stil nou si cat ar avea tractiune un astfel de partid. Numai ca la modul realist tinta si oamenii care au fost simpatizanti USR au fost o minoritate elitista, fara priza la publicul din alte bule. Simion cu AUR a invatat din ceea ce a facut USR si a imbunatatit totul, incepand de la modul in care face campanie si modul in care se duce si vorbeste cu orice roman. Problema pe care o au? Este aceeasi cu cea a USR, nu au experienta in birocratia romaneasca si foarte greu vor putea livra ceva. Mai mult povestile partidelor extremiste sunt seducatoare la nivel de opozitie, cand esti la putere lucrurile se schimb Georgia Melloni e cel mai bun exemplu. Referitor la povestea de conflict care exista intre trusturi si oameni, pe simplu ti-o rezum asa. La un moment dat toata fosta nomenclatura cu securistii de rigoare au lasat-o mai moale cu Rusia si au migrat spe Occident. Doar ca istoria si simtul de supravietuitor innascut in noi erau stiut de vestici si pe undeva anumite lucruri trebuiau sa fie facute. Si… Read more »

[…] din toți rărunchii, vreau album. Iubesc trupa asta și cel care m-a făcut să o iubesc este Krossfire. Tks, […]

[…] Dar a și făcut… (ăsta a trebui să fie brandul nostru de țară: „dar a și făcut”. Să nu uităm niciodată că în țara asta au fost realeși doi primari în timp ce se aflau în pușcărie. Și nu se aflau acolo pentru crime pasionale, ci pentru corupție. Adică fix pentru furt din banii celor care i-au ales. Amănunte, n-a interesat pe nimeni din Baia Mare (parcă) și Râmnicu Vâlcea); […]

[…] o să fie, m-am trântit în  pat în poziția slime, când am primit un mesaj tulburător de la Kross, mișto bine Memorial. Albumul? Da, mi-a confirmat haiducul. Și s-a dus dracu liniștea mea. […]

Bim

Observ că apar tot felul de opinii cum ca USR e o prostie, iar matale ai scris-o numai aici de vreo cateva ori că e alimentat de servicii, de parcă am viziona delirul de pe rtv sau antena3. .Nu sunt membru USR si nici nu voi fi, dar voi vota cu ei cât timp vor fi alegeri, pentru că nu pot concepe să votez gașca de penali din PSD si PNL. “toți sunt la fel”, “nu ai cu cine vota”, “a furat cu 10 mâini, dar a și făcut” sunt toate justificări ale mafiei politice pe care le vad rostogolite pe la vasilescu, petcu, ametcea și alții din top. Mai nou o vad pe asta cu “USR nu a facut nimic” si o să facă psd, pnl si aur. Sincer, mi se face scârbă de asemenea oameni pentru ca bu-s proști, iar banii primiți de la servicii sau mafia psdnl sunt mai cinstiți decât aia din reclamele la păcănele. Să fiți sănătoși cu toții!

Bim

Poate despre asta e vorba, că toți ăia de te deranjează votează pentru speranță și nu pentru o găleată cu ulei cum o fac zombii lui dragnea. Pe mine mă miră înverșunarea asta cu “nu a facut nimic”, sau poate e doar o atentionare pentru Nicusor, Clotilde, Fritz, Coliban si ceilalți primari de a se trezi acum și pune osul la treabă că in 2024 sunt alegeri. Altfel, toate astea se văd ca o campanie plătită de mafia psdnl sau servicii. De la mine pare că e mai bine să fii dezamăgit de unul care “nu a făcut nimic” decât de unul care “a furat, dar a și făcut”. La mine in târg, fostul primar a fost la pușcărie pentru hoție iar actualul are si el vreo 6 dosare penale, ca doar nu e mai fraier, de la psdnl fiind. Din păcate, avem mai mulți proști in țară decât juniori în multinaționale.

Bim

Da, e greu să convingi pe cineva să mai voteze cu altcineva, așa că lasă-l să voteze cu psdnl sau aur, ca doar e mai bun ciolacu decât voiculescu vlad. Chiar observ la batranii din jurul meu că e foarte greu să-i fac să înțeleagă că 33 de ani doar psd si pnl au condus țara. In schimb usr au fost in guvern jumatate de an pe lângă pnl și sunt o dezamagire și vinovați pentru toată mizeria din romania.
Sunt convins că există cetateni(mai multi sau mai putini, nu stiu) din usr care își vad doar de propriile interese, dar parcă procentul nu e de 99, 9% ca la psdnl. Ok, vad ca devine o obsesie aici faptul ca usr a fost/este ridicat/controlat de servicii, dar eu din careul de ași psd, pnl, aur si usr voi vota fix pe usr si așa ii voi îndemna si pe nehotărâții dim jurul meu.
E foarte bine că ai purtat mască si te-ai vaccinat, la fel am procedat si eu. Chiar am printre cunoscuți pe unii care-s pe lumea cealalta acum,

Bim

Nu știu despre ce luptă finală vorbiți pentru că totul se joacă intr-un singur tur, cu excepția alegerii președintelui, dar asta cred că nu e o noutate pentru dumneavoastră. Observ că in continuare bateți monedă pe faptul că USR e controlat de servicii(probabil știți din ceva surse sigure dacă o repetați atât de des), că sunt o dezamăgire față de toți hoții din psdnl și că au 7%. Probabil așa sună ordinele de mai sus, altfel nu pot pricepe de unde atâta înverșunare in a propovădui ideea ca USR e ciuma.

Bim

Pai nu merge așa, să tot spui că USR nu face nimic și să te aștepți ca bunica de la țară să înțeleagă că față de mafia psdnl sunt mici copii. Moldova(de la Galați și până la Suceava) e toată roșie din ’90 și uite ce “bine” arată fiind condusă de hoții din psdnl. USR are un singur primar, la Bacău, iar ironia este că singurul ciot de autostradă din toata provincia e fix centura Bacăului, inaugurată cu surle și tobe de psdnl la vremea respectivă. E posibil ca toată campania cu “USR dezamăgește” să fie susținută si de mafia imobiliară care nu prea mai poate să umple orice teren cu un bloc fără a avea spatiile verzi și parcările aferente, asta in orașele cu primari USR. Că ai amintit de Cosette, aici, la Iași, oamenii au avut șansa de a-l vota de vreo doua ori ca primar pe rectorul universității (pe Oprea, nu pe tudorel toader) dar l-au ales pe ala care o furat banii de semafoare si acum e la pușcărie. In locul femeii l-au votat pe chirica, ăsta de are 6 dosare penale, iar orașul e campion la poluare pe țară și singurele lui realizari sunt un… Read more »

Bim

Când intri într-o casă dărăpănată, întâi arunci gunoaiele din ea și apoi te apuci să repari. Altfel nu poți repara că nu te lasă gunoiele in pace. Cam asta a încercat Drula pe la transporturi. Apoi băiatul ala, Ghinea, a reușit să-l croiască și să obțină aprobarea PNRR-ului. Apoi s-au apucat să curețe /repare ceva pe la justitie si atunci parcă s-a stricat alianța. Diar mafia psdnl nu poate funcționa decât împreună cu procurorii și judecătorii. De asta cred că e mai important să incepi să faci curățenie într-o instituție decât să plantezi panseluțe și să pui borduri.

[…] băgat tare și pe filonul ăla cu siguranța personală și națională (despre care v-am povestit că e extrem de eficient) și gata ideologia reacționară, numai bună de consolidat cu banii […]

28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x