Comunicarea nonverbala…online

Am mai discutat putin problema exprimarii pe Yahoo Messenger si pe IM-urile similare in postul ” Ji ce mai faci ”.

Voi extinde putin problema comunicarii online la forumuri si la tot ce implica emoticonuri (smileys). S-a discutat destul de mult pe tema abuzului de smiley-uri in conversatii si pe inutilele discutii pline de 🙂 😀 😛 . In ciuda incapacitatii de exprimare scrisa a anumitor creaturi acerebrate emoticonurile suplinesc comunicarea nonverbala. Fara ele discutiile online ar fi mult mai greu de descifrat.

Evident, intr-un mediu ideal , numai dispunerea semnelor de punctuatie si ortografia impecabila ar putea determina tonul unei conversatii. Cum medii ideale nu exista, sunt curios cum ar arata o discutie online intre Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu. (L-as implica si pe Horia-Roman Patapievici, ca sa alcatuiesc ”triada” , dar el a luat mult mai devreme contact cu lumea online prin profesie). Trecand peste intrebarile mele de prost gust, v-ati intrebat cum ar fi o conversatie lipsita de smiley-uri intre doi tineri cu un intelect peste mediu ? Va spun eu : Seaca.

Mesagele de genul ” Pupz* youz all :* , hihihihihi 😛 ” nu apartin unui astfel de tinar, insa haideti sa analizam putin un dialog normal cu si fara smiley-uri :

Gigi_8000 : Salutare, ce-ti mai face pisica ?
Gigica_8001 : Poftim !?!

Si acum, cu smiley-uri :

Gigi_8000 : Salutare, ce-ti mai face pisica 😀 ?
Gigica_8001 : Tot cu intrebari de genul asta ai ramas 😛 ?

De ce Gigica a dat un alt raspuns in fraza doi ? E simplu…prin punctuatie este extrem de greu sa exprimi ironia si insinuarea. Desigur, intr-un text amplu sau intr-un pamflet ironia si tenta satirica se observa imediat prin incadrare. Aici , incadrarea este imposibila pentru ca respectiva replica este prima dintr-o serie si poate veni de la un om imprevizibil.

Comunicarea non-verbala este de neinlocuit in viata ”analogica”. Pe internet, aceeasi poveste. Cum am putea suplini tacerea tampa dintre doi oameni care nu au ce sa-si spuna fata in fata pentru simplul fapt ca nu prea au nimic in cap ? Evident, prin smiley-uri ! El da un 😀 , ea da un 😛 , el da un 🙂 , ea mai baga un ”Ji ce mai faji 🙂 ? ” si uite asa avem o ”conversatie” de toata frumusetea care in viata reala s-ar termina in pat si mai departe nu ar ajunge sau s-ar termina cu cateva palme, pentru ca..sa fim seriosi..agatatul pe net nu-ti certifica valoarea de macho.

Am sesizat ca pentru -asi imbunatati comunicarea non verbala online, multi au instalat vestitul si plinul de ad-ware serviciu ”Smiley Central”. Nu-l folosesc pentru ca tin la sanatatea sistemului meu, insa voi da si eu o dedicatie speciala pentru marii comunicatori non-verbali de pe net :

zambilici.jpg

P.S : Mai jos este un fel de dedicatie de Pasti pentru cei obsedati de lumina, Iisus, iepuri si oua 😀

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
krossfire

Thou have spoken the truth !

skaraotzki

Ma numesc Skaraotzki si am fost dependenta de smiley uri (nu in asa hal incat sa instalez spys in pc ul meu). Am avut parte de tratament autoimpus si se pare ca m-am temperat. In alta ordine de idei, de ce sunt emoticon-uri numai pentru porci, catelusi, vaci si gaini? Nu e tocmai replica mea favorita “hey, wanna be my ~:>” (a se citi chick). Sper ca nu vor face vreun emo pentru pisica…atunci cred ca voi renunta la yahoo.
Sgatatul pe net mi se pare o masura disperata…Statusurile si mass urile scrise de un tip cu un IQ mai mic decat temperatura camerei nu atrag, creeaza repulsii. “Nici o fata draguta nu vrea sa ma cunoasca?” (apoi flood ul de face uri cat mai variate… sa para ca s-a chinuit ceva timp pana sa il trimita). E continuat cu un clasic: “Asa de urat sunt?!” (gura lui Retardo adevar graieste).

krossfire

In general trecuta de a cincea tinerete, persoana in cauza invoca obsesiv ”numele Mantuitorului” indiferent daca este sau nu relevant pentru discutie !

ihtys

Cum arata o persoana obsedata de Isus ?

Ana

Hmmm…daca vreti sa vedeti o persoana dependenta de smiley-uri, just pay me a visit:D

Dread Knight

Krossfire, mult respect! Iti citesc periodic blogul.. vad ca ai multa energie (si te legi de multe chestii). “:)”

Ai mare dreptate, apreciez ca-ti irosesti timpul “aratand cu degetul” insa sansele sa schimbi ceva sunt destul de mici. In primul rand sunt putine sanse ca persoanele cu cauza sa gaseasca si sa citeasca articolele astea… si mai putine ca sa le si ia in consideratie.

Eu imediat apelez la ignore cand imi da cineva un mass de genu:
“v’am pupat pe totzi!!!:*:*:* am plekt la qlkr” etc etc
Si de regula ma iau de persoanele la care tin cat de cat cand imi scriu pe IM-uri intr-un mod degradant…

Respect and keep up the good work!
(chiar daca nu reusesti sa schimbi ceva, pe mine ma consoleaza gandul ca nu sunt singurul pe lume care gandeste asa)

krossfire

Merci 😉

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x