Boom economic

In ultimii ani presa din Romania pare sa fi fost intr-un bombardament continuu daca ar fi sa ne luam dupa frecventa cuvantului ”explozie”. Explozia de la Mihailesti si ”explozia” de masini japoneze in Europa in general isi gaseau loc pe aceeasi pagina, jurnalistii aplicand cuvantul ”explozie” cu inocenta unui prescolar care a invatat primele litere.

O explozie in sensul propriu , explozie ce deja ”promite” consecinte grave a avut loc astazi la 12 si 13 minute in combinatul chimic Oltchim, la o fabrica de propenoxid. Nu au existat decese, incidentul ”soldandu-se” cu trei raniti in stare grava (ulterior au mai fost descoperite doua persoane ranite si doua in stare soc , cautarile nu s-au incheiat). Norul rezultat in urma exploziei s-a disipat aproape complet si nu este considerat toxic.

Subiectul ma afecteaza avand rude care lucreaza in respectivul combinat, rude care din fericire nu au fost implicate in niciun fel in eveniment. Voi ignora faptul ca in ciuda asigurarii sindicatelor, aceasta este cam a patra explozie semnificativa din ultimii 9 ani petrecuta la Oltchim si voi trece direct la zugravirea evenimentului in presa.

Realitatea Tv au fost primii care incercat sa acopere evenimentul. Ca la orice accident de gen, s-a speculat mult, declaratiile batandu-se cap in cap. Astfel ca prefecta de Valcea, Anuta Handolescu ne-a informat ca ‘‘Se incearca gasirea a tot ce inseamna persoana omeneasca” , fiind urmata la scurt timp de primarul Mircia Gutau, care in stilul ”politicii iliescene” a afirmat ca ”cei trei nu sunt in stare atat de grava ” si ca norul este de fapt ”un grup de norisori”. Pe de alta parte, crainicul Realitatii, dus de val, afirma ca ”cei trei sunt in stare foarte grava si un nor posibil toxic se indreapta spre oras”.

Mi-am zis sa verific si eu, chit ca nu am competentele. Doua telefoane la persoane din combinat au relevat ca cei trei raniti nu vor fi trimisi la Bucuresti si ca norul nu este toxic, el incepand sa se disipe. Pe de alta parte, bubuitura puternica a reusit sa provoace indeajuns de multa panica. (O reporterita de la Antena 3 a avut nesansa de a emite fraza ”Explozia de la combinat se intindea pe cateva mii de hectare”)

Nu stiu cat de credibile sunt sursele oficiale , nu stiu cat de credibil sunt eu….dar e interesant de vazut ce faceau cele doua posturi locale in timpul in care Realitatea si ulterior Antena 3 ii dadeau cu explozia. Pai e simplu : Valcea1 transmitea un fel de documentar cu nu stiu ce creste neexplorate ale Carpatilor, punand muzica populara pe fundal. Etalon difuza un colaj retard ce infatisa niste persoane cu plasturi la gura pe muzica celor de la Iris. Pe la 13.10, cand am lansat articolul, pe Valcea1 aparuse un individ care discuta despre olimpiadele de matematica iar Etalon continua cu unul dintre cele mai insipide colaje ever. La ora asta deja pe o banda mini, stirea aparuse si la N24.

In alta ordine de idei, un pod s-a prabusit in provincia Hunan, din China, incidentul ”soldandu-se” cu victime umane. Pe aceasta tema, un reporter N24 ii tot dadea cu boom-ul economic al Chinei din ultimii ani.

Probabil ca recenta explozie de la Oltchim face parte din ”boom-ul economic” al Romaniei prezis de Isarescu in urmatorii10 ani…

Later edit : Nici acum nu se cunoaste sursa exploziei datorita secretomaniei ”surselor oficiale”. Pe moment se banuieste ca explozia a fost generata de un aparat de sudura ! In alta ordine de idei , numarul ranitilor a ajuns la 5, alte doua persoane fiind gasite in stare de soc. [Unul dintre raniti a decedat recent] La aproape 3 ore de la eveniment, televiziunea Etalon a trimis o reporterita care a intervievat soferul ambulantei care transporta ranitii de la policlinica la spital. Dupa ce ca omul nu era nici macar in raza exploziei, ce credeti ca i-a venit reporteritei sa intrebe ? ”Credeti ca se mai poate intampla asa ceva pe viitor ?”.

krossfire
  • krossfire

3 Comments

  • Ca sa existe o acoperire in media a accidentului in Valcea trebuie sa fie in primul rand presa, de orice fel.
    Imho, daca vrei sa ajungi jurnalist vertical, in Valcea trebuie sa incepi. Pentru ca poti sa gasesti o caruta de subiecte grele, dar trebuie sa rezisti ca un erou in fata presiunilor.

  • Neah..am mai precizat ca nu ma intereseaza jurnalismul. Ii las pe altii sa ia interviuri soferilor de ambulanta ­čśÇ

  • Genial! Genial! M─â ├«nchin ├«n fa┼úa genialit─â┼úii reporteri┼úelor. Ce s-ar face presa rom├ón─â f─âr─â reporteri┼úe?…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *