*Autorul acestui blog nu incurajeaza achizitionarea si utilizarea armelor non-letale de niciun tip. Articolul de fata are valoare pur informativa si urmareste sa descurajeze achizitionarea de arme non-letale*

*Legislatia din domeniu a fost revizuita. Articolul de fata nu mai reflecta realitatea legislativa din domeniu*

Odata cu scandalul din 2005 care i-a implicat pe sotii Iovan , scandal transformat de niste pseudo jurnalisti intr-o mina de aur, in Romania s-a declansat o adevarata isterie a procurarii armelor de ‘’autoaparare’’. Nu este anormal sa se intample asa intr-o tara in care povesti de genul asta par extrem de realizabile.

In primul rand ar fi de precizat faptul ca in general o arma, fie ea si non-letala produce o stare de stres posesorului si eventual familiei, fapt demonstrat psihologic. Majoritatea femeilor se simt stresate stiind ca exista o arma in casa iar in familiile in care exista si un copil mic riscul este si mai mare : poti pune arma departe de el dar cum vei mai ajunge la ea in cazul unei agresiuni ?

Cred ca problema principala tot din psihologic deriva. Majoritatea oamenilor cumpara arme nu pentru a se apara neaparat ci pentru a se simti un pic mai siguri pe ei in situatii delicate. Altii le achizitioneaza in urma unor atacuri marcante iar altii din pur teribilism. O parte a indivizilor din primele doua categorii sunt cei care se simt si mai nesiguri odata cu achizitionarea produsului : ideea unei arme reuseste cumva sa le intareasca imaginea de sine.

Autoapararea pe propriul teritoriu este permisa, precedentele juridice fiind cazul Iovan si cel al sefului ANAF (unde nu s-a elucidat modul in care a fost folosita arma).

In fine, sa purcedem deci la o clasificare pe niveluri a armelor de autoaparare (clasificare neoficiala sau fara legatura cu legea) si la relevarea avantajelor si dezavantajelor acestora.

1.Autoapararea fara arme

Sa nu ziceti ca in copilarie nu v-a traznit prin cap sa bateti si voi agresori ca ‘’aia din filme’’. In cazul unei lupte 1 la 1 , artele martiale sau sporturile care implica tehnici de lupta se pot dovedi foarte utile. Pana la urma, cam orice barbat trebuie sa stie sa dea un pumn desi in Romania majoritatea practicantilor artelor martiale sunt femei. Bravo lor ! Stilurile cele mai agresive vazute pana acum au fost : Jeet Kune Do (am practicat mai mult de un an) si Krav Maga (cel mai eficient, dar, la data scrierii articolului, se practica oficial numai in Cluj)

karate-mindy.jpg
(Artele martiale intaresc in primul rand imaginea de sine. Fotografie preluata de pe HowStuffWorks)

Avantaje : Sporturile sunt sanatoase, nu-i asa ? In fine , aspectul fizic si faptul ca te poti apara pot descuraja eventualii agresori. Ar mai fi si componenta mentala foarte utila datorita sigurantei de sine dobandite.
Dezavantaje : Indiferent de tehnica folosita in cazul a doi sau mai multi agresori (eventual inarmati) arma principala ramane fuga sau diplomatia daca este posibila.
Nota : Armele procurate prin cluburile de carate in stilul nunchaku, kama si katana sunt considerate arme de antrenament, nu pot fi purtate in public si nici folosite (cu exceptia incalcarii teritoriului).

2.Armele speciale pentru autoaparare (fara proiectil)

Aceste arme se procura fara permis si cuprind o larga categorie de dispozitive de la spray-uri paralizante , spray-uri cu piper la arme cu electrosocuri si cu sunete de frecventa intalta (asa numitele alarme personale). Utilizarea lor in locuri publice si fara a avea un motiv real este sanctionabila prin lege.
a.Spray-urile cu piper : Sunt eficiente pe termen scurt demobilizand adversarul. Din pacate, multe astfel de spray-uri au o raza de actiune mai mica de 1.5m fapt ce le face mai putin utile in situatiile in care esti inconjurat.
b. Spray-urile paralizante : Pot produce rani mult mai grave prin faptul ca agresorul isi va pierde echilibrul si mai ales pot sa afecteze destul de puternic posesorul.
c. Electrosocurile : Fie ca este vorba despre bastoane sau despre acele mici dispozitive, generarea unui soc electric de inalta tensiune este indeajuns de eficienta pentru a demobiliza un agresor in conditiile in care el este in raza de actiune a obiectului, foarte mica de altfel. In general o arma cu electrosocuri ar trebui sa genereze pana in 500 000 V pe descarcare pentru a nu produce daune serioase (atac de cord, rani) atacatorului. Din pacate aceasta conditie nu se respecta. Cainii si animalele sunt in general gonite de aparatele de gen (fara a ataca efectiv animalul)

gun.jpg
(Arma cu electrosocuri si lanterna comercializata legal)

d. Alarmele personale : Sunt mai mult iritante decat inteligente. Pot sa alunge cainii totusi.

3.Armele albe

Armele albe sunt considerate arme neletale. Nu imi inchipui din capul cui a tasnit o asemenea enormitate, dar in fine. As fi putut sa le tratez foarte bine la punctul precedent insa procesele care au implicat folosirea de arme albe s-au lasat cu pedepse mult mai mari decat cele in care s-au folosit paralizante si electrosocuri. Legislatia este putin mai speciala cu privire la ele in sensul ca este legal sa le detii, dar ilegal sa le porti sau folosesti. Este oarecum logic. Procurarea de arme albe nu necesita un permis special (dupa cum s-a vazut, sunt pline pietele) insa utilizarea lor in public se pedepseste similar cu utilizarea unei arme de foc neletale, deci aveti grija.
La arme albe nu intra numai cutitele speciale sau cutitele de peste 10 cm cum am auzit pe cineva spunand (marimea nu conteaza, este ?) ci orice tip de arma care ar putea provoca rani grave precum : sisurile, cutitele de vanatoare, de bucatarie, boxurile, bastoanele, batele de baseball, etc.

pw100.jpeg
(Boxul – O arma alba mai periculoasa decat pare)

Avantaje autoaparare : Putine (Pot produce rani grave insa legislatia in vigoare te va trage mereu la raspundere)
Dezavantaje : Mai toate, incepand cu faptul ca mai mult ca sigur agresorii vor avea cel putin un cutit pana la afisarea lor accidentala in public. Pe moment exista un fel de permisivitate absurda cu privire la utilizarea acestor arme.

4.Armele cu proiectil (armele neletale)

Aici intra ceea ce majoritatea celor care se simt amenintati isi doresc (de cele mai multe ori in necunostinta de cauza) : Pistoalele cu aer comprimat , pistoale cu gaz si pistoale cu bile\gloante de cauciuc. Pentru aceste arme este nevoie de permis.

Legislatia romana cu privire la procurarea armelor neletale este destul de subreda (creata in 1991 si revizuita in 2004) si de putin sigura, in ciuda promisiunilor de revizuire din 2007. Politia romana ne instiinteaza ca : Cetăţenii români şi străinii cu şedere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot să procure arme neletale, precum şi muniţia aferentă, de la orice armurier autorizat să comercializeze astfel de arme, în condiţiile notificării prealabile a organelor de poliţie. Armele neletale nu pot fi înstrăinate sau împrumutate de către posesorii acestora, cu excepţia cazului în care acestea sunt depuse la organul de poliţie competent.

Din aceasta lege deducem ca Gigel nu poate folosi sau purta pistolul lui tata fara sa-l bage pe tata la cheltuieli mari sau chiar la racoare.

Cam de ce ar fi nevoie pentru a achizitiona si folosi o astfel de arma :

-Obtinerea unei notificari prealabile de la politie (Biroul de Arme si Munitii) pe baza unei copii de buletin. Vor fi verificate antecedentele (cazierul) si motivatia (autoaparare, paza si protectie). Notificarea se va elibera in termen de 30 de zile. Notificarea sustine intentia de a achizitiona o arma iar formularul se completeaza la politie. Procedura se poate urgenta prin platirea unei taxe.
-Obtinerea armei numai de la distribuitori autorizati (se elibereaza o factura si eventual un formular de cumparare). Dupa obtinerea armei ea va fi trebui declarata si inregistrata la politie in termen de cinci zile.

Pe scurt : Notificare -> Cumparare -> Declarare. Vi se pare simplu ? Chiar este…simplu si ignorant avand in vedere coeficientul de inteligenta al romanului obisnuit. Cea mai buna sursa pentru procedura exacta ramane tot politia locala.Daca arma nu este declarata in termen de cinci zile sau daca certificatul ei a expirat se plateste o amenda de 300 RON. Armele se pot cumpara si din afara tarii atata timp cat exista un bon fiscal autorizat si tradus si o dovada achitarii accizelor.

De retinut :

-Este foarte greu sa obtii o a doua arma si daca o vei obtine o poti folosi numai tu.
-Armele nu pot fi purtate (cu atat mai putin declansate) in spatiile considerate publice, in mod deosebit in locurile aglomerate, indiferent de tipul lor.
-Armele trebuie achizitionate de la distribuitori autorizati din Romania sau cu actele la zi in cazul importarii lor.

Tipuri de arme :

a.Pistoalele cu aer comprimat

Pana de curand (si in prezent de altfel) au fost spaima strazilor pentru faptul ca nu era nevoie de niciun fel de permis pentru a le achizitiona si pentru ca toti imbecilii faceau rost de asa ceva. Probabil demnitarii le considerau un fel de pistoale cu bile mai dure insa accidentele din ultimii ani le-au inclus recent in categoria armelor non-letale.
Avantaje autoaparare : Munitie ieftina (bolturi de nichel si cartuse de CO2 care de fapt asigura detonarea) si impact relativ mare de la distanta mica. Armele sunt la randul lor ieftine (150-550 RON)
Dezavantaje : Nu pot cauza rani grave de la distanta, sunt nesigure iar amenzile pentru ‘’jocuri’’ sunt mari. Sansele ca agresorii\spargatorii sa detina la randul lor asa ceva sunt destul de mari.

b.Pistoalele cu gloante\bile de cauciuc
Majoritatea se comporta ca niste arme reale cu exceptia unui obturator care nu permite incarcarea de proiectile letale. Confectionate din antimoniu sau mase plastice (cele foarte ieftine), pistoalele variaza intre 1100 si 3000 RON avand munitie destul de scumpa la randul lor. Cartusele lor contin un glont sau o bila de cauciuc in varf dar sunt cartuse , nu bolturi introduse in fata unei capsule de CO2 ! Folosirea si chiar purtarea lor este ilegala in public si legala in spatiile special amenajate.
Avantaje autoaparare : Provoaca vanatai si demobilizeaza destul de repede mai ales daca agresorul este nesigur.
Dezavantaje : Are o putere destul de mare si daca arma nu este de calitate (si deci foarte scumpa) se risca detonari accidentale.

pistol-cu-bila-de-cauciucw.jpg

(Model de pistol cu bila de cauciuc comercializat legal in Romania. De pe Top Gun)

c.Pistoalele cu gaze
Principiul de functionare este la fel ca la arma de mai sus diferenta fiind ca la impact cartusul detoneaza o incarcatura cu gaz paralizant, lacrimogen,etc.
Avantaje : Nu sunt letale si riscul de a rani grav in ‘’legitima aparare’’ este mai mic.
Dezavantaje : A trage cu gaz inseamna a afecta potential un numar mult mai mare de oameni. A trage intr-o casa (in cazul unei spargeri) inseamna a-i pune in pericol si pe ceilalti ocupanti.

5.Armele de vanatoare si cele pentru tir
Sunt legale numai pentru vanatorii autorizati (acestia reinoiesc permanent permisul de arma), colectionari (armele de colectie trebuie inregistrate si depusa o declaratie ca nu se va cumpara munitie pentru ele) si pentru sportivi. Utilizarea lor pentru autoaparare este permisa numai in conditiile incalcarii proprietatii private.

6.Armele letale
Detinerea, purtarea si utilizarea (evident) armelor de foc letale este ilegala. Pentru a fi apt trebuie sa lucrezi intr-un domeniu care cere utilizarea lor pentru autoaparare. Se descarca si completeaza o cerere insa din start trebuie dovada faptului ca esti autorizat sa porti asa ceva, un test psihologic, cazier, dovada ca nu au mai fost incidente, dovada ca s-au efectuat exercitii de tir si instruire , taxa, certificatul armei si restul de acte. Ce m-a mirat aici este ca pe langa armata, politie, magistrati, ofiteri de la interne si alte cateva categorii de la care te-ai astepta sa aiba arme de foc tot pe-aici sunt inclusi si demnitarii.

Ai nostri alesi sunt eligibili pentru a purta arme de foc letale pe toata durata mandatului si inca un an dupa ! (Tot ce trebuie sa faca este sa urmeze un curs de 2 saptamani). Si, sa vezi comedie, majoritatea armelor de foc inchiriate din depozitele Poitiei sau vandute au fost avut drept destinatari demnitari. Avand in vedere ce familii de bine au maimutoii din Parlament ma simt mai linistit ca astfel de oligofreni detin arme letale.

Este de mentionat faptul ca unele arme sunt considerate ilegale in UE (multe nu au nici obturator pe teava, deci permit incarcarea cu gloante reale) si faptul ca le gasiti foarte ieftine pe site-urile de licitatii sau la ”baietii care cunosc lume” le fac din start imposibil de inregistrat !

Arme pentru ‘’autoaparare’’ se cam gasesc peste tot. De la site-urile de licitatii unde puteti gasi niste arme dubioase de provenienta turceasca sub brandul Ekol (pistoale care nu ar trece de un control al calitatii intr-un stat U.E dar care sunt totusi legale si inregistrabile) si o serie de arme neomologate pana la magazinele autorizate care vand numai pe baza notificiatiei.

Cele mai solicitate au fost Arrow International (au si un forum activ unde poti fi avertizat cu privire la pericolele folosirii unor astfel de arme) , Top Gun (produse cu un grad inalt de siguranta) si Hunter Vip (gasiti legislatie pe site desi cuvantul inainte pare sa incurajeze achizitionarea). Alte magazine in genul Samurai Shop vand arme fara proiectil fara a preciza modul in care se va face identificarea cumparatorului desi legislatia este si aici precizata. Sa speram ca au un sistem bun.
Statisticile sunt cel putin ingrijoratoare : In Bucuresti sunt inregistrate peste 22 000 de permise de arma in anul 2007. Sa inteleg ca maxim 1000 ar fi pentru armele letale necesare fortelor de ordine, magistratilor si ‘’demnitarilor’’ dar restul ? Daca adaugam aici si tonele de arme ilegale pe care le detin diversi indivizi dubiosi o sa ajungem la niste statistici ingrijoratoare.

Interesant ca legislatia din 1991 nu permitea achizitionarea de arme de foc neletale care dezvolta o viteza a proiectilului de peste 220m/s fapt ce limita mult numarul de arme neletale ce intrau in tara.

Detinerea unei arme de foc neletale nu te face nici mai puternic nici mai stapan pe tine ci doar putin mai nesigur. Faptul ca intr-un moment de panica ai putea-o declansa aiurea ar trebui sa fie suficient pentru a descuraja anumite persoane.

Personal consider o astfel de arma o grija in plus dar nu garantez ca in momentul in care mi-as simti viata sau familia amenintata nu mi-as procura LEGAL o arma neletala de foc. De ce ? Pentru ca pana la urma traim in Romania si exista momente in care nu te mai poti baza pe providenta si cu atat mai putin pe ‘’fortele de ordine’’. Si totusi, ramane partea morala care m-ar apasa destul de mult in cazul unei astfel de achizitii, apare acel ”Si daca … ?”.

Cu toate astea, o solutie mult mai buna ar fi cresterea copiiilor in Suedia. Acolo posesorii de arme sunt ceva mai cumpatati.

Repet : Informatiile au fost luate de pe site-ul Politiei Romane si Jandarmeriei Romane iar informatiile despre pericolele folosirii acestor arme au fost preluate din marturiile utilizatorilor. Autorul acestui blog nu este in masura sa ofere niciun fel de informatie cu privire la achizitionarea concreta a unei arme si nici nu incurajeaza folosirea lor !

P.S : Imi place ca romanii au avut constiinta nationala si nu au trimis o trupa de valoare precum Biondo la Eurovision, in schimb au trimis piesa asta dubioasa (sugerata de unii ca ar fi copie dupa o piesa mai veche pentru acelasi concurs)