Autoapararea – Mituri si Legislatie

*Autorul acestui blog nu incurajeaza achizitionarea si utilizarea armelor non-letale de niciun tip. Articolul de fata are valoare pur informativa si urmareste sa descurajeze achizitionarea de arme non-letale*

*Legislatia din domeniu a fost revizuita. Articolul de fata nu mai reflecta realitatea legislativa din domeniu*

Odata cu scandalul din 2005 care i-a implicat pe sotii Iovan , scandal transformat de niste pseudo jurnalisti intr-o mina de aur, in Romania s-a declansat o adevarata isterie a procurarii armelor de ‘’autoaparare’’. Nu este anormal sa se intample asa intr-o tara in care povesti de genul asta par extrem de realizabile.

In primul rand ar fi de precizat faptul ca in general o arma, fie ea si non-letala produce o stare de stres posesorului si eventual familiei, fapt demonstrat psihologic. Majoritatea femeilor se simt stresate stiind ca exista o arma in casa iar in familiile in care exista si un copil mic riscul este si mai mare : poti pune arma departe de el dar cum vei mai ajunge la ea in cazul unei agresiuni ?

Cred ca problema principala tot din psihologic deriva. Majoritatea oamenilor cumpara arme nu pentru a se apara neaparat ci pentru a se simti un pic mai siguri pe ei in situatii delicate. Altii le achizitioneaza in urma unor atacuri marcante iar altii din pur teribilism. O parte a indivizilor din primele doua categorii sunt cei care se simt si mai nesiguri odata cu achizitionarea produsului : ideea unei arme reuseste cumva sa le intareasca imaginea de sine.

Autoapararea pe propriul teritoriu este permisa, precedentele juridice fiind cazul Iovan si cel al sefului ANAF (unde nu s-a elucidat modul in care a fost folosita arma).

In fine, sa purcedem deci la o clasificare pe niveluri a armelor de autoaparare (clasificare neoficiala sau fara legatura cu legea) si la relevarea avantajelor si dezavantajelor acestora.

1.Autoapararea fara arme

Sa nu ziceti ca in copilarie nu v-a traznit prin cap sa bateti si voi agresori ca ‘’aia din filme’’. In cazul unei lupte 1 la 1 , artele martiale sau sporturile care implica tehnici de lupta se pot dovedi foarte utile. Pana la urma, cam orice barbat trebuie sa stie sa dea un pumn desi in Romania majoritatea practicantilor artelor martiale sunt femei. Bravo lor ! Stilurile cele mai agresive vazute pana acum au fost : Jeet Kune Do (am practicat mai mult de un an) si Krav Maga (cel mai eficient, dar, la data scrierii articolului, se practica oficial numai in Cluj)

karate-mindy.jpg
(Artele martiale intaresc in primul rand imaginea de sine. Fotografie preluata de pe HowStuffWorks)

Avantaje : Sporturile sunt sanatoase, nu-i asa ? In fine , aspectul fizic si faptul ca te poti apara pot descuraja eventualii agresori. Ar mai fi si componenta mentala foarte utila datorita sigurantei de sine dobandite.
Dezavantaje : Indiferent de tehnica folosita in cazul a doi sau mai multi agresori (eventual inarmati) arma principala ramane fuga sau diplomatia daca este posibila.
Nota : Armele procurate prin cluburile de carate in stilul nunchaku, kama si katana sunt considerate arme de antrenament, nu pot fi purtate in public si nici folosite (cu exceptia incalcarii teritoriului).

2.Armele speciale pentru autoaparare (fara proiectil)

Aceste arme se procura fara permis si cuprind o larga categorie de dispozitive de la spray-uri paralizante , spray-uri cu piper la arme cu electrosocuri si cu sunete de frecventa intalta (asa numitele alarme personale). Utilizarea lor in locuri publice si fara a avea un motiv real este sanctionabila prin lege.
a.Spray-urile cu piper : Sunt eficiente pe termen scurt demobilizand adversarul. Din pacate, multe astfel de spray-uri au o raza de actiune mai mica de 1.5m fapt ce le face mai putin utile in situatiile in care esti inconjurat.
b. Spray-urile paralizante : Pot produce rani mult mai grave prin faptul ca agresorul isi va pierde echilibrul si mai ales pot sa afecteze destul de puternic posesorul.
c. Electrosocurile : Fie ca este vorba despre bastoane sau despre acele mici dispozitive, generarea unui soc electric de inalta tensiune este indeajuns de eficienta pentru a demobiliza un agresor in conditiile in care el este in raza de actiune a obiectului, foarte mica de altfel. In general o arma cu electrosocuri ar trebui sa genereze pana in 500 000 V pe descarcare pentru a nu produce daune serioase (atac de cord, rani) atacatorului. Din pacate aceasta conditie nu se respecta. Cainii si animalele sunt in general gonite de aparatele de gen (fara a ataca efectiv animalul)

gun.jpg
(Arma cu electrosocuri si lanterna comercializata legal)

d. Alarmele personale : Sunt mai mult iritante decat inteligente. Pot sa alunge cainii totusi.

3.Armele albe

Armele albe sunt considerate arme neletale. Nu imi inchipui din capul cui a tasnit o asemenea enormitate, dar in fine. As fi putut sa le tratez foarte bine la punctul precedent insa procesele care au implicat folosirea de arme albe s-au lasat cu pedepse mult mai mari decat cele in care s-au folosit paralizante si electrosocuri. Legislatia este putin mai speciala cu privire la ele in sensul ca este legal sa le detii, dar ilegal sa le porti sau folosesti. Este oarecum logic. Procurarea de arme albe nu necesita un permis special (dupa cum s-a vazut, sunt pline pietele) insa utilizarea lor in public se pedepseste similar cu utilizarea unei arme de foc neletale, deci aveti grija.
La arme albe nu intra numai cutitele speciale sau cutitele de peste 10 cm cum am auzit pe cineva spunand (marimea nu conteaza, este ?) ci orice tip de arma care ar putea provoca rani grave precum : sisurile, cutitele de vanatoare, de bucatarie, boxurile, bastoanele, batele de baseball, etc.

pw100.jpeg
(Boxul – O arma alba mai periculoasa decat pare)

Avantaje autoaparare : Putine (Pot produce rani grave insa legislatia in vigoare te va trage mereu la raspundere)
Dezavantaje : Mai toate, incepand cu faptul ca mai mult ca sigur agresorii vor avea cel putin un cutit pana la afisarea lor accidentala in public. Pe moment exista un fel de permisivitate absurda cu privire la utilizarea acestor arme.

4.Armele cu proiectil (armele neletale)

Aici intra ceea ce majoritatea celor care se simt amenintati isi doresc (de cele mai multe ori in necunostinta de cauza) : Pistoalele cu aer comprimat , pistoale cu gaz si pistoale cu bile\gloante de cauciuc. Pentru aceste arme este nevoie de permis.

Legislatia romana cu privire la procurarea armelor neletale este destul de subreda (creata in 1991 si revizuita in 2004) si de putin sigura, in ciuda promisiunilor de revizuire din 2007. Politia romana ne instiinteaza ca : Cetăţenii români şi străinii cu şedere legală în România, care au împlinit vârsta de 18 ani, pot să procure arme neletale, precum şi muniţia aferentă, de la orice armurier autorizat să comercializeze astfel de arme, în condiţiile notificării prealabile a organelor de poliţie. Armele neletale nu pot fi înstrăinate sau împrumutate de către posesorii acestora, cu excepţia cazului în care acestea sunt depuse la organul de poliţie competent.

Din aceasta lege deducem ca Gigel nu poate folosi sau purta pistolul lui tata fara sa-l bage pe tata la cheltuieli mari sau chiar la racoare.

Cam de ce ar fi nevoie pentru a achizitiona si folosi o astfel de arma :

-Obtinerea unei notificari prealabile de la politie (Biroul de Arme si Munitii) pe baza unei copii de buletin. Vor fi verificate antecedentele (cazierul) si motivatia (autoaparare, paza si protectie). Notificarea se va elibera in termen de 30 de zile. Notificarea sustine intentia de a achizitiona o arma iar formularul se completeaza la politie. Procedura se poate urgenta prin platirea unei taxe.
-Obtinerea armei numai de la distribuitori autorizati (se elibereaza o factura si eventual un formular de cumparare). Dupa obtinerea armei ea va fi trebui declarata si inregistrata la politie in termen de cinci zile.

Pe scurt : Notificare -> Cumparare -> Declarare. Vi se pare simplu ? Chiar este…simplu si ignorant avand in vedere coeficientul de inteligenta al romanului obisnuit. Cea mai buna sursa pentru procedura exacta ramane tot politia locala.Daca arma nu este declarata in termen de cinci zile sau daca certificatul ei a expirat se plateste o amenda de 300 RON. Armele se pot cumpara si din afara tarii atata timp cat exista un bon fiscal autorizat si tradus si o dovada achitarii accizelor.

De retinut :

-Este foarte greu sa obtii o a doua arma si daca o vei obtine o poti folosi numai tu.
-Armele nu pot fi purtate (cu atat mai putin declansate) in spatiile considerate publice, in mod deosebit in locurile aglomerate, indiferent de tipul lor.
-Armele trebuie achizitionate de la distribuitori autorizati din Romania sau cu actele la zi in cazul importarii lor.

Tipuri de arme :

a.Pistoalele cu aer comprimat

Pana de curand (si in prezent de altfel) au fost spaima strazilor pentru faptul ca nu era nevoie de niciun fel de permis pentru a le achizitiona si pentru ca toti imbecilii faceau rost de asa ceva. Probabil demnitarii le considerau un fel de pistoale cu bile mai dure insa accidentele din ultimii ani le-au inclus recent in categoria armelor non-letale.
Avantaje autoaparare : Munitie ieftina (bolturi de nichel si cartuse de CO2 care de fapt asigura detonarea) si impact relativ mare de la distanta mica. Armele sunt la randul lor ieftine (150-550 RON)
Dezavantaje : Nu pot cauza rani grave de la distanta, sunt nesigure iar amenzile pentru ‘’jocuri’’ sunt mari. Sansele ca agresorii\spargatorii sa detina la randul lor asa ceva sunt destul de mari.

b.Pistoalele cu gloante\bile de cauciuc
Majoritatea se comporta ca niste arme reale cu exceptia unui obturator care nu permite incarcarea de proiectile letale. Confectionate din antimoniu sau mase plastice (cele foarte ieftine), pistoalele variaza intre 1100 si 3000 RON avand munitie destul de scumpa la randul lor. Cartusele lor contin un glont sau o bila de cauciuc in varf dar sunt cartuse , nu bolturi introduse in fata unei capsule de CO2 ! Folosirea si chiar purtarea lor este ilegala in public si legala in spatiile special amenajate.
Avantaje autoaparare : Provoaca vanatai si demobilizeaza destul de repede mai ales daca agresorul este nesigur.
Dezavantaje : Are o putere destul de mare si daca arma nu este de calitate (si deci foarte scumpa) se risca detonari accidentale.

pistol-cu-bila-de-cauciucw.jpg

(Model de pistol cu bila de cauciuc comercializat legal in Romania. De pe Top Gun)

c.Pistoalele cu gaze
Principiul de functionare este la fel ca la arma de mai sus diferenta fiind ca la impact cartusul detoneaza o incarcatura cu gaz paralizant, lacrimogen,etc.
Avantaje : Nu sunt letale si riscul de a rani grav in ‘’legitima aparare’’ este mai mic.
Dezavantaje : A trage cu gaz inseamna a afecta potential un numar mult mai mare de oameni. A trage intr-o casa (in cazul unei spargeri) inseamna a-i pune in pericol si pe ceilalti ocupanti.

5.Armele de vanatoare si cele pentru tir
Sunt legale numai pentru vanatorii autorizati (acestia reinoiesc permanent permisul de arma), colectionari (armele de colectie trebuie inregistrate si depusa o declaratie ca nu se va cumpara munitie pentru ele) si pentru sportivi. Utilizarea lor pentru autoaparare este permisa numai in conditiile incalcarii proprietatii private.

6.Armele letale
Detinerea, purtarea si utilizarea (evident) armelor de foc letale este ilegala. Pentru a fi apt trebuie sa lucrezi intr-un domeniu care cere utilizarea lor pentru autoaparare. Se descarca si completeaza o cerere insa din start trebuie dovada faptului ca esti autorizat sa porti asa ceva, un test psihologic, cazier, dovada ca nu au mai fost incidente, dovada ca s-au efectuat exercitii de tir si instruire , taxa, certificatul armei si restul de acte. Ce m-a mirat aici este ca pe langa armata, politie, magistrati, ofiteri de la interne si alte cateva categorii de la care te-ai astepta sa aiba arme de foc tot pe-aici sunt inclusi si demnitarii.

Ai nostri alesi sunt eligibili pentru a purta arme de foc letale pe toata durata mandatului si inca un an dupa ! (Tot ce trebuie sa faca este sa urmeze un curs de 2 saptamani). Si, sa vezi comedie, majoritatea armelor de foc inchiriate din depozitele Poitiei sau vandute au fost avut drept destinatari demnitari. Avand in vedere ce familii de bine au maimutoii din Parlament ma simt mai linistit ca astfel de oligofreni detin arme letale.

Este de mentionat faptul ca unele arme sunt considerate ilegale in UE (multe nu au nici obturator pe teava, deci permit incarcarea cu gloante reale) si faptul ca le gasiti foarte ieftine pe site-urile de licitatii sau la ”baietii care cunosc lume” le fac din start imposibil de inregistrat !

Arme pentru ‘’autoaparare’’ se cam gasesc peste tot. De la site-urile de licitatii unde puteti gasi niste arme dubioase de provenienta turceasca sub brandul Ekol (pistoale care nu ar trece de un control al calitatii intr-un stat U.E dar care sunt totusi legale si inregistrabile) si o serie de arme neomologate pana la magazinele autorizate care vand numai pe baza notificiatiei.

Cele mai solicitate au fost Arrow International (au si un forum activ unde poti fi avertizat cu privire la pericolele folosirii unor astfel de arme) , Top Gun (produse cu un grad inalt de siguranta) si Hunter Vip (gasiti legislatie pe site desi cuvantul inainte pare sa incurajeze achizitionarea). Alte magazine in genul Samurai Shop vand arme fara proiectil fara a preciza modul in care se va face identificarea cumparatorului desi legislatia este si aici precizata. Sa speram ca au un sistem bun.
Statisticile sunt cel putin ingrijoratoare : In Bucuresti sunt inregistrate peste 22 000 de permise de arma in anul 2007. Sa inteleg ca maxim 1000 ar fi pentru armele letale necesare fortelor de ordine, magistratilor si ‘’demnitarilor’’ dar restul ? Daca adaugam aici si tonele de arme ilegale pe care le detin diversi indivizi dubiosi o sa ajungem la niste statistici ingrijoratoare.

Interesant ca legislatia din 1991 nu permitea achizitionarea de arme de foc neletale care dezvolta o viteza a proiectilului de peste 220m/s fapt ce limita mult numarul de arme neletale ce intrau in tara.

Detinerea unei arme de foc neletale nu te face nici mai puternic nici mai stapan pe tine ci doar putin mai nesigur. Faptul ca intr-un moment de panica ai putea-o declansa aiurea ar trebui sa fie suficient pentru a descuraja anumite persoane.

Personal consider o astfel de arma o grija in plus dar nu garantez ca in momentul in care mi-as simti viata sau familia amenintata nu mi-as procura LEGAL o arma neletala de foc. De ce ? Pentru ca pana la urma traim in Romania si exista momente in care nu te mai poti baza pe providenta si cu atat mai putin pe ‘’fortele de ordine’’. Si totusi, ramane partea morala care m-ar apasa destul de mult in cazul unei astfel de achizitii, apare acel ”Si daca … ?”.

Cu toate astea, o solutie mult mai buna ar fi cresterea copiiilor in Suedia. Acolo posesorii de arme sunt ceva mai cumpatati.

Repet : Informatiile au fost luate de pe site-ul Politiei Romane si Jandarmeriei Romane iar informatiile despre pericolele folosirii acestor arme au fost preluate din marturiile utilizatorilor. Autorul acestui blog nu este in masura sa ofere niciun fel de informatie cu privire la achizitionarea concreta a unei arme si nici nu incurajeaza folosirea lor !

P.S : Imi place ca romanii au avut constiinta nationala si nu au trimis o trupa de valoare precum Biondo la Eurovision, in schimb au trimis piesa asta dubioasa (sugerata de unii ca ar fi copie dupa o piesa mai veche pentru acelasi concurs)

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

146 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
cepanamea

Nu, n-as fi vrut sa citesc asa ceva. O arma ramane un pericol, intotdeauna. Inseamna un posibil deces, procese de constiinta, mutilarea psihicului.

croco

Cred ca orice arma de autoaparare risca mai degraba sa irite agresorul decat sa te apere.

Cepanamea : Articolul mai mult descurajeaza achizitionarea

Lucian Vasile

“Într-o mulţime gălăgioasă, ca să te faci auzit, scoate pistolul şi trage”. Ştiu că sensul acestor vorbe este unul figurat, dar chiar şi o înţelegere în stil propriu îmi provoacă un mic zâmbet ştrengăresc. 🙂

Silviu

Haha, stiu atatia americani care nu au doar o arma, ci un adevarat arsenal acasa. 😀

Cred ca tine si de educatia, eu unul as fii incantat sa am un arsenal acasa. Eventual si un tanc cu care sa ma duc la servici si niste mortiere pentru cainele vecinului.

Ioana

Ei, eu tot as fi pentru arme letale permise in aceleasi conditii in care sunt permise azi armele neletale cu proiectil. Si asta pe principiul: aia cu care as putea avea probleme care ar necesita folosirea unei asemenea arme, sigur detin deja niste “jucarii” de pe o piata clandestina.
Totusi,pentru siguranta, as pastra legislatia actuala referitoare la legitima aparare care e destul de restrictiva. Si cum articolul tau mi-a dat o idee, chiar o sa scriu zilele astea ceva despre modul in care sunt reglementate legitima aparare si starea de necesitate in dreptul penal roman.

Grădinariu

Eu dac-aş avea o armă letală nu m-aş simţi defel nesigur, ci chiar mult mai sigur.
În secolul 19 în Anglia cei care erau prea săraci să-şi achiziţioneze arme de foc primeau din partea statului una pe gratis.
Între timp, statul a preluat monopolul asupra armelor, ceea ce nu înseamnă decât că poate interveni numai după ce o crimă a fost comisă, şi rareori preventiv. Thanks, but no thanks…
Creşterea copiilor în Suedia ar fi înspăimântătoare d.p.d.v. al securităţii pentru mine. Arme ioc purtate de oamenii civilizaţi combinat cu o mulţime de musulmani fanatici emigranţi… În condiţiile astea, mă îndoiesc că o eventuală fată a mea şi-ar păstra virginitatea până la 12 ani (sau că băiatul ar rămâne cu nasul intact până pe la 7-8 ani).
Dacă aş avea vreodată situaţia financiară şi o cunoştinţă cu acces în lumea interlopă care să-mi procure o arme, n-aş ezita să mă înzestrez cu una, chit că e ilegal. Sunt interesat de folosirea armei înainte de comiterea crimei şi nu după.

Dida

Nu ştiu cum sunt alţii, dar chiar şi dacă ar fi total liberă apărarea cu o armă ar fi… greu… cel puţin pentru mine. În momentele alea probabil nu prea gândeşti ”Bă, îi dau în picior ca să-l imobilizez”, tragi unde nimereşti… Şi nu cred că sunt mulţi cei care ar avea conştiinţa împăcată apoi, chiar dacă teoretic şi legal se apărau.
Despre piesa de la Eurovision, ca şi anul trecut, deja m-am obişnuit cu aşa chestii…
Şi chiar seamănă izbitor cu piesa cealaltă străină, Magia del corazon sau nu ştiu cum.

Sodium Pentothal

Da’ pe Internet nu se gasesc si manusi cum avea Predator-ul? D-alea din care sa iasa vreo 3 cutite pe care sa i le infigi agresorului unde doresti? Sau un gom-jabbar mic, pentru fanii Dune…

Geo Atreides

Nu, gom-jabbar-ul e arma de asasin, nu pentru autoaparare. In primul rand, ca sa-l folosesti trebuie sa atingi tinta intr-un fel, si in al doilea rand risti sa te intepi singur (presupun nu faci antrenamente zilnice de manuire a g.j., si presupun ca o sa incapa pe mana noob-ilor).
Gom jabbar-ul exista si in ziua de azi, sunt destule (bio)toxine care pot omori in cateva secunde.

Personal, cred ca Taser-ele si mace-urile sunt cele mai bune arme de self-defense… dublate de un antrenament psihologic, sa nu te panichezi cand esti atacat.
G.

trackback

Krossfire’s Blog » Autoapararea – Mituri si Legislatie…

Un post despre armele de autoaparare….

Geo Atreides

Oricum ar fi, dam de obiectia ridicata de tine:
“au o raza de actiune mai mica de 1.5m fapt ce le face aproape inutile.”

…obiectie la care eu nu subscriu. In primul rand fiindca rar va avea o victima ocazia sa actioneze la mai mult de 1.5m-2m, si doi, fiindca printr-un antrenament basic poti sa-ti pastrezi sangele rece si sa actionezi indiferent de distanta de agresor.
G.

Odeena

Interesant articol 🙂 [ca tot era vorba de rabdare in postul anterior, ma mir ca ai avut rabdarea sa scrii asa ceva].

Apropo, in categoria “Autoaparare fara arme” cred ca merita inclus si Aikido. In Aikido nu ai nevoie de forta fizica propriu-zisa, ci folosesti forta adversarului impotriva lui — ceea ce face stilul asta potrivit pentru aproape oricine.

Apropo, vezi ca ai scris “pishologie” in loc de “psihologie” si se intelege altceva 🙂

Odeena

Addenda la comentariul anterior [nu exista buton de Edit Comment, nu…?]: sau ai scris “pishologie” intentionat? Vezi ca CA viitoare studenta la psihologie ma simt! 😛 [apropo, si cacofonia aia e pusa acolo tot intentionat]

alk

Ai dreptate, lesinata piesa pentru Eurovision. O neutralizam prin una din metodele enumerate de tine? Nu de alta dar ma simt atacat in inteligenta mea cu plagiatura aia..

DeMaio

Rezultă că cea mai bună armă este napalmul dat în cantităţi industriale, prezintă avantajul că după ce-şi face efectul nu va mai rămâne nimeni să te dea în judecată…

DeMaio

Sarin, tabun şi iperită…m-am jucat cu ele în armată…am şi venit cu sarin acasă de-au înnebunit ai mei :))

DeMaio

Cine naiba mai ştie ce era în capul meu pe vremea aceea? 🙂 Şi nici Guţă nu cred că exista, erau doar Albatros, Generic şi celebra solizdă Naste din Berceni :))

radugo

Oare pistoale cu gaz ilariant nu există?
Iar despre pistoalele cu frişcă, nu ne-ai spus nimic. Trebuie avertizaţi cititorii să nu abuzeze de ele, ca să nu facă diabet. 🙂

jorj

nu prea conteaza metoda de autoaparare daca nu stii cand sa o folosesti, asa ca mai bine, pe cat posibil, sunt de evitat situatiile in care sa fii nevoit sa le folosesti. Chriar si cu un pistol in mana daca gasesti unul cu tupeu iar tu esti un simplu om de pe strada, ti-l ia din mana si te bate cu el, cazuri s-au vazut destule.
(despre fuga nu am vazut nimik in postul tau, este cea mai sanatoasa, daca ai pe unde:D)

jorj

da corect, scuze, dar se aplica la toate , zic eu:D

Programare Sociala

Utilizarea artelor martiale intr-o confruntare nu se considera uz de arma alba?
Circula un urban myth cum ca un boxer care isi foloseste pumnii (doh…) este incadrat utilizarea de arme albe. Adevarat sau fals?

Acum cand vine vorba de autoaparare, poti sa o faci si cu obiecte care iti sunt la indemana, legatura cu chei din buzunar, cheia de la masina, pietroul de bordura, poseta, geanta diplomat, etc.
Daca atacatorul intra peste tine in casa, este totusi o dilema… sa azvarli spre el vaza chinezeasca dinastia Ming sau sa nu?
Daca esti un perfectionist ca DeMaio si iti place sa duci treburile pana la capat, atunci napalm ftw! 😀
Flambezi fripturica si la sfarsit condimentezi cu putin sarin.

DeMaio

Este doar un mit, Programare Socială. Doar un mit…

Ion

🙂
Am avut un spray cu piper si am vrut sa-l testez. Am incercat sa-mi dau in palma si mi-a sarit in fata din cauza jetului (care mai tarziu am aflat ca duce 5 m).
Abia am ajuns acasa si mi-am zis ca ceva mai groaznic nici nu exista. Pur si simplu simteam ca-mi ia foc fata… si m-a tinut 2 zile(nu la aceasi intensitate…adica dupa 2 ore doar ma mai pisca fata)… cu toate ca am stat cu fata in apa si m-am spalat cu sapun de n ori. Probabil era un spray mai puternic caci din cate am inteles era de la jandarmerie…

anahoretus

Krossfire,
Cred că povestea legată de arme şi auto-apărare este controversată şi împarte oamenii în extreme opuse. E foarte greu să te opui armelor de foc şi să recomanzi copiilor tăi să nu facă arte marţiale din considerente etice sau pentru simplul motiv că aşa ceva nu există. De asemenea, armamentul nu poate fi lăsat la îndemâna oricui doreşte să ţină în mână o armă. Cazurile de tineri americani care şi-au ucis profesorii şi colegii se pot extinde oriunde în lume.

Ce părere ai de această dilemă? Cum o rezolvi? Aş fi interesat să văd ce soluţii ai tu la asta.

Sodium Pentothal

Use the Schwartz, as Yoghurt would say (fanii Mel Brooks stiu de ce…:D)

Henrich

De ce nu foloseşti diacritice? 🙂

Cornel

Fiecare cetatean al unei tari, trebuie sa aiba dreptul de as procura legal o arma neletala de autoaparare, traim intr-o lume dura in ziua de azi, (jafuri, hotzi, batati,..etc.)
AM vazut si pe un forum ca un “tip” spunea ca este mai eficit un stil de karate..ei bine..
eu fac box..si va pot spune ca karatele este pisat, nu te ajuta cu nimik..va zic din experienta..
2) o arma este mai eficienta in strada daca te atac cinva..pentru ca:
te poti inalni cu un grup de vro 4-5,6 insi care sunt pusi pe scandal..si poti sa faci so box si karate si orice ca tot te rup aia…in schimb un pistol schimba situatia…
nu putem sa interzicem si acste arme..si sa lasam “pe talhari” sa ne dea in cap…

akitainu

Karate este util in masura in care il practici tu bine. Nu iti da invincibilitate. Nici pistolul nu te face invincibil. Presupunand ca tu ai dreptul la port arma si respectivii atacatori cel mai probabil detin asa ceva sub acelasi drept. Prin urmare 4 5 indivizi inarmati te trimit pe lumea cealalta cu pistol cu tot si cel mai probabil cu inca 5 6 indivizi din jur.

Acum karate iti ofera securitate in anumite situatii dar depinde foarte mult de practicant si de sangele rece pe care il are. Majoritatea pur si simplu ingheata si in fata unui singur atacator. Cu tristete o spun ca 98% dintre femei fac asta. Se poate scapa si de 4 5 atacatori insa trebuie sa lasi deoparte orgoliul ca ii faci pe toti deodata si sa sti si cand e cazul sa iti iei picioarele la spinare pe romaneste. Apoi bunul simt trebuie sa-ti spuna sa nu o cauti cu lumanarea daca nu e cazul:)

Totusi unde ai gasit sala aia mai mult cu fete ca in cazul meu situatia a fost extrem de disproportionata de genul one to 35 boys. Rezulatul insa a fost mult mai bun.:)

akitainu

Un fel de Rambo mioritic… :))

eu

ce efect poate avea un electrosoc de 150kv ? este bun de ceva ? sau nu prea?

pfranaru

te-ai curentat vreodata de la reteaua de 220v? daca da, ai vazut ce nervos esti si ce injuraturi bagi, asta intamplandu-se din vina ta, gandestete daca te curenta altcineva fara voia ta ce ii faceai. 150.000 volti la vreo 0.03 amperi = pi***u boului. mai bun un sut in genunchi sau mai sus.

pfranaru

marea majoritate a “atacatorilor” sunt niste gasti/grup/sleahta/indivizi crescuti in fata/spatele blocului de la varsta de 3-5 ani cu cheia de gat cu aere de raufacatori care toata viata lor traiesc de pe o zi pe alta si singurele lucruri concrete si palpabile care le detin sunt o iritatie in c#r de la atata colindat cu prietenii prin cartiere si o gingivita de la cojile de seminte.

alexx

am un pumnal de vanzare relati la id de mesenger alexxx65 astept oferte

Pacala

Foarte interesant articolul, dar un stil de arte martiale interesant si foarte util in apararea pe strada mi se pare penchak silat!!!

Toate cele bune!

misu

mah io detin legal un pistol cu aer comprimat calibru 4,5mm si sa stiti ca am scapat de 2 incidente neplacute ( 1 la meciul de fotbal CFR cluj vs. U cluj cand o haita de U-isti au sarit pe mine in fatza casei si a 2 in cartier la o prietena unde ii plin de tigani(rromi) ) lam purtat cu mine si am sa il mai port cu toate ca stiu NU AM VOIE dar e mai bine asa am toc cu ham nu se vede cdaca iti iei o haina mai larga pe tine si esti mult mai sigur pe tine si sa stiti ca arma poate sa fie fara cartuse sau alice in ea daca tragi un foc pe plan vertical sa iasa numa gazul (CO2)sa se auda doar pocnitura va spun ca se sperie si nu cred ca mai au tupeu sa te atace (cel putin nu pe moment daca dai fatza cu el in alta parte poate ) deci io ma simt mai sigur cu asa ceva la mine nu va incurajez sa va procuratzi de la “mafiotzi” mai bine unu legal cu acte si inscris la politzie pt ca avetzi o acoperire . succes… Read more »

Pacala

detin un pistol de calibru 10mm mauser hsc 90…..este micutz, ideal, 7 gloante in incarcator + 1 pe teava, nu se descarca accidental, nu se blocheaza,pot sa-l port oriunde, e arma pt autoaparare.

@misu: daca te prinde ca dai unei arme de tir sportiv, destinatie ca arma de autoapare risti mult….

misu

pt. Pacala, nu inteleg ,pistolul ce il am eu este arma de tir sportiv? eu pe cine am intrebat au spus ca este arma de autoaparare .

Pacala

armele cu aer comprimat intra la categoria tir sportiv si-ti trebuie permis(sau certificat de detinator, dar in cazul asta ai voie s-o detii, fara s-o folosesti, daca te prinde poti sa faci parnaie) pt ele mai nou;
daca e de 4,5 mm e pt tir sportiv(foloseste butelii de co2)

Pacala

pt krossfire, penchak silat se facea in bucuresti/pitesti cu sensei Cristi Laiber

sorin

1.Autoapararea fara arme:
avantaj omis – am practicat Judo; tare bine mi-o prins pe partia de ski: stiu sa cad 🙂 , in felul asata ma apar de mine

Pacala

a aparut noul cod penal…….Beware!!!! Art. 18 Dispoziţii generale (1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală dacă a fost comisă în condiţiile vreuneia dintre cauzele justificative prevăzute de lege. (2) Efectul cauzelor justificative se extinde şi asupra participanţilor. Art. 19 Legitima apărare (1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în legitimă apărare. (2) Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului. (3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condiţiile alin. (2), acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, fără drept, în timpul nopţii, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea mijloace. Art. 20 Starea de necesitate (1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în stare de necesitate. (2) Este în stare de necesitate persoana care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol imediat şi care nu putea fi înlăturat altfel, viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general,… Read more »

Pacala

privind legitima aparare……:D

Pacala

dap…….sper sa nu-l voteze

RomanianSquad

va salut cu respect am si eu o nelamurire, pistoalele cu bila de cauciuc sunt incadrate la arme de autoaparare, neletale, si deci destinatia lor este autoapararea.
“Pistoalele cu gloante\bile de cauciuc:
Folosirea si chiar PURTAREA lor este ilegala in public si legala in spatiile special amenajate.”

Cum sa ma apar de unul sau mai multi indivizi in spatii publice, daca sunt atacat, daca nu am voie sa port pistolul la mine????
Sau voi credeti ca sunteti atacati doar in anumite zone, denumite zone de conflict, sau (zone de risc de gradul 0???) sau va ataca cineva in poligonul de tir???

!!!Pistolul de autoapare se poarta la purtator sub haina, sau in diplomat si este utilizat in caz de necesitate oriunde!!!
oricum legea e abramburita rau de tot la fel ca orice lege din Romanica!!!

Astept raspunsuri!!

Killer

Am doar 13 ani si detin un box iar eu consider ca este o arma avantajoasa daca stii sa o folosesti.Oricum eu nu consider boxul pe care nu ai voie sa o porti la tine,atunci pt ce naiba se mai vinde.Sincer sa fiu,eu intotdeauna il port la mine deoarece,in trecut am avut cateva experiente in care am fost batut si nu am fost in stare sa ripostez serios.Legea din Romania e de tot cacatu dar, asta e,trebuie sa ne adaptam.Iar artele martiale sunt de tot cacatu.Nu cred ca acolo te invata cum sa opresti un glont.

suntzutzu

“3.Armele albe[…] Avantaje autoaparare : Sincer, niciunul.” cum adica? te provoc la un exercitiu: te imbraci intr-un tricou alb, ii dai unui copil de 12 ani un marker negru. il pui sa dea in disperare din el, si dupa 10-15 secunde numaram mazgalelile pe care le ai pe maini sau pe corp. acum imagineaza-ti ca tu erai agresorul si copilul se apara cu un cutit. avantajele pentru autoaparare ale armelor albe taioase sunt multe: -pot fi purtate usor, intr-un buzunar, – pot stopa eficient un atacator pentru ca provoaca rani importante ale muschilor si arterelor, – nu iti trebuie deloc mult antrenament sa le folosesti, doar dai din maini si lama taie. inca crezi ca un cutit nu e o arma puternica de autoaparare? mie mi se pare ca nu exista destula librtate pentru portul de arme albe in scop de aparare personala. politia nu are cum sa previna raufacatorii sa isi procure arme, iar daca cineva m-ar ataca pe mine sau pe cineva drag mie as prefera sa am dreptul legal sa am la mine un cutit cu care sa raspund. crezi ca infractorului o sa ii pese daca e ilegal sa poarte arma la el? ma intereseaza prea… Read more »

suntzutzu

uitasem ceva: krav maga e o poveste, si inca una falsa.

in realitate krav maga (care suna exotic, dar inseamna de fapt “lupta corp-la-corp”, asa cum si “kenvelo” inseamna “da si nu”) e o tehnica invechita provenita din armata engleza. si-a dovedit ineficenta in al doilea razboi mondial si a fost aruncata la cos de englezi si americani in favoarea unor sisteme mai bune. a ramas in armata israeliana unde a fost transformata in mit national, pentru ca noul stat avea nevoie de propaganda.

krav maga este de fapt sistemul de lupta “defendo” inventat de William Fairbairn si Eric Sykes, ii gasiti pe youtube. el a fost preluat de Imi Lichtenfeld, si predat de el in tanara armata israeliana. nu i-a dat nume, a fost numit krav maga dupa moartea lui, dupa 1973. tehnicile din sistemul Fairbairn-Skyes sunt identice, doar ca acum practicantii de krav maga joaca mai realist demonstratiile.

X. Domnul X.

tovarasu, nu e asa simplu sa achizitionezi o arma precum zici tu. cand iti cer aia motivare, nu declari tu “autoaparare” si gata, iti dau aia permisu. tre sa dovedesti cu probe ca ai pe bune nevoie sa te aperi. altfel nu-ti da nimeni nimik.

si inca ceva: in articol ai fraza asta, la inceput: “O parte a indivizilor din primele doua categorii sunt cei care se simt si mai nesiguri odata cu achizitionarea produsului : ideea unei arme reuseste cumva sa le intareasca imaginea de sine.” —> ori sint nesiguri, ori sint siguri, nu pot sa fie ambele lucruri in acelasi timp. si daca situ respectiv incurajeaza achizitionarea, care e problema?! e ilegal sa incurajezi omu sa-si ia arma?

X. Domnul X.

si inca ceva, pentru electroshock iti trebuie autorizatie. nu ai voie sa porti, si nici sprei paralizant. numa lacrimogen, d-ala cu piper.

suntzutzu

ah am inteles, tu ziceai de avantaje dpdv legislativ, eu credeam ca practic 🙂 oricum legea nu e in stare sa faca distinctia intre o arma improvizata – de exemplu dintr-o unealta, fie ea coasa/ciocan/cutit de bucatarie si o arma. dar asta se intampla cand legile sunt construite de oameni care traiesc in cartiere pazite, si care nu s-au confruntat vreodata cu violenta pe strada

X. Domnul X.

pai si stai asa, ai voie si sa il porti la tine?

X. Domnul X.

multumesc man.

ciobanulX

s-a discutat de autoaparare aici,insa nimeni nu a scris despre agresori non-umani.adica animale.m-ar interesa in cazul armelor ce pot fi detinute legal,daca au raza de actiune suficienta incat sa poti opri atacul unui…caine rotweill-er, sa zicem.cred ca cel mai important este autocontrolul in momentele critice,si am sa va spun si o povestioara.eram militar in termen,undeva pe granita Romaniei postdecembriste.si efectuam o misiune de patrulare pe granita,singur,ziua.faptul ca timpul nu era o limita,si imi place mersul pe jos,dar eram si un militar constiincios a facut ca sa merg intr-o misiune de care multi se fereau sa o accepte,anume verificarea unei fasii de frontiera la departare maxima de pichet.de regula,pe unde patrulam noi zilnic,se facea carare.in acea zona unde aveam sa merg,era salbaticie in adevaratul sens al cuvantului,nici agricultonii nu veneau,doar o stana de oi la cativa kilometri.pentru ca eu am facut tot traseul,a trebuit la intoarcere sa vin pe un drum care trecea la vreo cateva sute de metri de acea stana de oi(nu cred ca era legala amplasarea acelei stane,dar nu ma privea pe mine).cert este ca m-am trezit cu 5-6 dulai ciobanesti venind spre mine.am inceput sa ma retrag,nu fugint,am pus baioneta la arma,am desfacut patul rabatabil,si am bagat… Read more »

alessi

daca politia te prinde cu un box asupra ta…. si ii spui ca nu ai ganduri rau intentionate ci este doar pt legitima-aparare si nu ai fost implicat in nici un accident precum nu ai nici alte incidente… ce poti pati?

alessi

daca cienva afla si din diverse motive te denunta la politie ce poti pati?

alessi

daca cineva afla si din diverse motive te denunta la politie ce poti pati?

alessi

intrebasem pt ca in zona mea sunt cativa cu chef de cearta… acele persoane am observat ca nu detin nimic la ei la acest capitol… folosesc doar lupta corp la corp… si un avantaj in plus nu imi strica. asta era ideea.. ms oricum de informatii

anonim000

este legal sa porti arma cu soc la tine ???

anonim000

sunt curios

mehigh77

optez pt un pistol sincer, cu bila de cauciuc sau glont cu sau fara autorizatie nu mai conteaza.

Nu e smecherie sa te pui cu oricine,
Dar e o smecherie sa ai un pistol cu tine.
Si sa-l folosesti atunci cand tre sa scapi cu viata,
Sa apesi pa tragaci, sa nu te uiti cine e-n fata,
Ca sant multi, prea… prea multi cacati tari in muie,
Ii bagi pa toti in seama ajungi la parnaie.

Bogdan

Wow, ia te uită, se fac şi poezii mai nou ;))

mehigh77

decat in pamant mai bine la parnaie man!

aly

buna tuturor.vreau si eu sa-mi cumpar o arma neletala,dar suficient incat sa pana atacatorul la pamant.vreau ceva care nu trebuie sa inregistrez la politie.daca ma puteti ajuta cu ceva ideei sau daca aveti dumneavoastra de vanzare sau stiti cine are si de unde as putea sa comand…lasati un id de mess sa vb;) o seara placuta

CRISTIAN

eu m-as multumi cu 3 bombe cu hidrogen controlat.sa scap tara de hoti astia .crae fura de la noi de 20 de ani.

george

salut am si eu o arma pe aer comprimat si vreau sa o aduc in tara ,momentan sunt in anglia si aici nu e necesar nici un fel de document si as vrea si eu sa stiu daca pot sa o aduc in tara si apoi sa ma pun sa imi fac permisu ,vreau sa stiu daca se poate fara ca a manca macrou cu spagheti in celula, multumesc frumos

mehigh77

salut, am revenit.

cine are un gun de vanzare sau combinatie,
de preferat un revoler sau glock dar nu mai conteaza daca e ok!

astept msj.

stima!

bogdan

Foarte tare, Krossfire, s-a ajuns la mica publicitate :))

george

tot nu sunt lamurit

george

pai eu vreau sa vin cu masina . am auzit ca daca vrei sa vii cu avionu e mai greu ca arma trebuie sa stea la pilot si multe altele

DEXTER

sfatul meu…. telescopice tata… tu decizi cat de tare sa fie afectat atacatorul… tu decizi daca ii dai in cap sau ii rupi picioarele…. nu iti trebuie una mare… eu mi-am luat bataie de la 4 indivizi in statia de ratb. a 2-a zis mi-am luat o telescopica de pe okazii… cea mai mica pe care am gasito… 18cm inchisa… 50 deschisa. am umblat cu ea la mine 3 zile… si in aceeasi statie de autobuz… m-am intalnit cu aceeasi 4 indivizi, numai ca de data asta… au plecat batuti toti 4. 2 dintre ei erau in cur cand am plecat de acolo. Cand am ajuns acasa mi-a cazut din buzunar si a vazuto taicamiu… s-a uitat urat la mine.. mi-a luato… a inspectato 2min… mi-a aruncat o privire si a zis: daca erau din astea si pe vreme mea… =)))))

Corina Alexei

Ilegala…..Dar ca sa fii batut fara sanse de aparare legal ?

UnNeb1

Cei care sunt contra armelor de auto aparare gen pistol(neletal) si prefera auto aparare gen garate sunt niste prosti. Vreau sa vad ce poate sa imi faca mie cu karatele daca il amenint cu un pistol de la cativa metri :))) si daca face un pas am si tras.

Corina Alexei

Atunci ce facem…ne inarmam cu totii pana in dinti si..hai la razboi…! Asa e bine… ?! Si scuza-ma, dar preferintele nu se catalogheaza astfel. Daca ti-ar spune si tie cineva ca esti “prost” ca preferi doar armele ti-ar conveni ?

Pacala

@UnNeb1
dai peste unu tras de fiare care te bate te asculta cu urechea cu un levier si iti mai baga si pistolul in fund asa drept pedeapsa:p
asa ca ai grija cum agiti dracia aia:p
plus ca risti si und osar penal daca esti in locu public!!
Pace!!!

uncu

spunetim va rog cine cunoaste cutitul de bucatarie e arma rece?

Corina Alexei

Cred ca este in functie de lungimea lamei.Dar cutitele de bucatarie sunt cam incomode.

Nautilus

@DEXTER: mai taie din coada vulpii. Ultimul care s-a apărat cu “o bâtă de metal” nu de 50 cm, ci de 4,5 m, care se numea Renault Laguna, şi-a luat 6 ani la Jilava.

~Nautilus

Cristi

Salutare. E ok articolul, cu cateva luni in urma am inceput si eu sa ma interesez pe net cam ce arma neletala e mai eficienta (nu doresc sa imi iau permis port arma ca e mare bataie de cap cu actele si justificarile ulterioare la politie chiar daca o folosesc pentru autoaparare). Asa ca am intrebat printre prietenii mei si am ajuns la concluzia ca mai bine imi iau un pistol cu gaz lacrimogen si nu ma mai complic cu port arma/ incarcat gaz pt pistol cu bila sau cauciuc. Eu pe-al meu l-am luat de la noi, de pe pistolfarapermis.ro. Am vazut ca era si pe siteuri din afara dar mi-a fost sila cu transportul, pana ajungea in tara etc. Sunt multumit de pistol, doar ca nu m-am prins inca daca sunt mai multi agresori cum reusesc eu sa ii opresc. O zi faina sa aveti!

Pistol fara permis

Din ce inteleg eu aici tu descurajezi total achizitionarea si portul oricarui tip de arma. Intrebarea se pune: cand este nevoie sa te aperi crezi ca ai mai multe sanse cu sau fara o arma?

Nautilus

Cât timp se vede treaba că s-a redeschis sezonul la elevi înjunghiaţi (s-a închis la adulţi împuşcaţi) stăm cam prost cu autoapărarea şi cu arme şi fără, în timp ce hoţii, tâlharii, bandiţii n-au nicio jenă.

~Nautilus

PS Cele 3 ţări nordice sunt în topul mondial al numărului de arme deţinute legal de populaţie şi Suedia e a doua între ele după Finlanda.

Pistol fara permis

In cazul asta nu inteleg nota de introducere a articolului si nici cea de incheiere unde reiei acelasi lucru si anume ca “nu incurajezi achizitia si folosirea unei arme non letale”.

patrascu claudiu

Nu exista arme cu aer comprimat pentru autoaparare, pentru armele de colectie nu se depunde nici o hartie cum ca nu ai avea voie sa cumperi munitie pentru ele, pur si simplu nu ai voie sa detii munitie decat pentru una singura din toata colectia.

Inca o mostenire comunista , frica de arme, sau retinerea fata de arme nu este decat o alta trauma a regimului comunist, sa nu uitam ca in perioada interbelica in Romania armele se vindeau ca in SUA… putini stiu asta, iar despre autoapararea pe propietatea cu o arma letala consider ca ar trebui sa fie dreptul oricarui cetatean.
Da… prefer sa omor hotul care imi intra in casa, decat sa stau cu frica ca nu am ce sa-i fac… daca va luati dupa toate miturile de genul ca daca il omor tot eu sunt de vina, va inselati. Nu este numai cazul Iovan exemplu, sunt mult mai multe cazuri in care agresorii au fost omorati si nu a facut nimeni puscarie pentru nimic , cazul Iovan a fost doar unul foarte mediatizat !

alyn26a

buna va rog sa imi spuneti daca am nevoie de ceva anume pentru a avea un pistol cu gloante oarbe care face doar galagie in italia e nevoie doar de buletin.va multumesc

Nautilus

@patrascu claudiu: “sa nu uitam ca in perioada interbelica in Romania armele se vindeau ca in SUA… putini stiu asta” Greşit. Corect este “condiţiile legale pentru a deţine o armă erau ca în SUA”, dar de vândut nu se vindeau. Dintr-un motiv foarte simplu de înţeles, costul. Cea mai ieftină armă lungă care trage bine (IJ-18, în variantele glonţ sau lisă) costă puţin mai mult de 1100 RON. Fiecare cartuş pentru ea între 3 şi 15 RON, în funcţie de calibru. Să luăm la întâmplare un calibru uzual, .308 Win (7,62x51mm) şi cartuşe de calitate mijlocie, Geco (5 RON/buc). Pentru o singură repriză de tir te costă 100 RON cartuşele, 100 RON intrarea (cu instructor, ţinte etc), 10-20 RON benzina până acolo şi înapoi. Adică pentru cel mai simplu antrenament pe care îl poţi face cu ea dai ~220 RON şi dacă nu îl faci măcar de 5-6 ori pe an îţi pierzi abilitatea, rugineşti. Şi asta azi, în epoca producţiei de masă, a supermarketurilor, industriei moderne, salariilor care sunt cum sunt, a oamenilor biroului, atelierului şi computerului. Cât îl costa o armă asemănătoare, ca procent din veniturile lui, pe un om al anilor interbelici? Al epocii în care salariile… Read more »

ALEX

NAUTILUS BINE SPUS! EU CRED CA AR TREBUI SA NE DESCHIDEM OCHII SA NU MAI VISAM PT CA NIMIC NU O SA SE SCHIMBE IN TARA ASTA ATAT TIMP CAT INDIVIDUL OARECARE NU SE SCHIMBA…

Nautilus

@ALEX: E foarte adevărat, dar ce legătură are cu condiţiile legale de deţinere a armelor de foc şi cu costul lor?..

Bibi

Cu atiti tiganoizi, cu atiti interlopi tunsi chel cu figuri tembele , negroide , ce se lauda cu relatiile in sferele inalte, cu atiti “cirpaci” ce-si fac de cap prin toate orasele, dar si prin toata Europa, musai sa ai un pistol cu tine chiar si letal.

Nautilus

Ghici care post de televiziune a făcut ieri din oră în oră tămbălău împotriva publicului care are arme de foc (pentru vânătoare, tir sau autoapărare), a făcut scandal cu privire la faptul că există 250 000 de români deţinători de arme de foc şi a cerut să fie împiedicată deţinerea de arme de către public.

Era oare Pro(s)TV? B1 TV? Teleshopping? 😛

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Era ANTENA 3.

Nautilus

De fapt există (la 1 octombrie 2013) 164 298 de români deţinători de arme de foc.

Probabil AEST ar trebui să elibereze rapid încă vreo 85 000 de permise, ca să se pună oficiosul USL în acord cu realitatea.

Doar se ştie că Antenele nu mint niciodată 😛

Nautilus

PS România e pe loc codaș printre țările UE cu privire la procentul din populație care vânează și deține arme de foc.

Chiar și în cele două țări dușmănoase în mod virulent față de arme de foc și vânătoare (Marea Britanie și Olanda) procentul din populație care vânează și deține arme e de vreo 7 pînă la 10 ori mai mare.

Adică pentru a ajunge măcar la nivelul Olandei, România n-ar trebui să aibă 164 000 și nici 250 000 de deținători de arme de foc, ci vreo 445 000.

Nautilus

Începând din noiembrie 2014, legea armelor și munițiilor din Federația Rusă (care era mai restrictivă decât a noastră) a fost amendată, introducându-se, pe lângă vânători și tiriști, categoria armelor pentru autoapărare deținute de public.

Armele de autoapărare care pot fi deținute (în aceleași condiții ca armele de vânătoare) sunt: armă lungă cu alice, pistol, revolver, Taser, pistol cu gaze. Arma lungă cu glonț rămâne doar pentru vânătoare sau tir, în condițiile foarte restrictive prevăzute de lege.

Portul armelor de autoapărare nu este permis în clădirile publice, evenimente sau mitinguri de stradă și nici în localurile care servesc alcool 🙂

Florin

Domnii mei am o antrebare daca doi-trei indivizi vin cere o tigare si spui eu nu fumez si te controleaza tu cum actionezi sa-u stai sa te bata casa nu ai probleme cu Politiea sa te bage an spital si mai vedem o amennyare o batuta mai tarziu ori sa nu ma-i te apuce noaptea pe afara [Eu Florica hod sant de acord cu pisrolul cu elecrto soc nu ai treaba cu mine nu am treaba cu tine ceau,vino la furat si vezi tu baiatule ce frumos te primesc-va multumesc mai ganditiva si la rai facatori

Nautilus

Florin: eşti sigur că treci măcar examenul scris pentru permisul de armă?

realistul

1)nu vom fi in siguranta decat atunci cand se va sti ca este posibil sa ai ceva la tine care sa anihileze agresorul
2 cat timp legea face pe virgina in pat si se tot invarte in jurul.s…i.. nu avem ce discuta despre siguranta cetateanului- pe drept nu ne mai ascundem in ceata!
3) in Elvetia hotii nu au curajul sa intre in vre-o casa deoarece proprietarul are dreptul sa detina IN CASA si o mitraliera asa ca nu va face prezentarea produsului cand intra tiganul pe geam ci face tir dupa el si daca e in interiorul gardului proprietatii- daca moare nu avea ce sa caute acolo clar?
4 ) ne tot cufurim cu legitima aparare si nu stim de fapt cand avem dreptul dupa legea romana sa dam cu piatra : dupe ce ne-a imprastiat creierul atacatorul sau numai dupa ce a bagat cutitul in noi pana la plasele?
%) acest tip de legislatie intretine un climat de nesiguranta care genereaza mai multe jafuri decat o legilsaltie dura cu acces clar al cetateanului la posibilitati reale pana vine ala de la 112 hotul deja a luat avionul spre insulele Caiman sai mexic!

Nautilus

Unul care ar fi 100% realist ar începe în ordinea corectă, punând caii înaintea căruței și nu invers: ca să ai ceva la tine care să anihileze agresorul, ai îndeplinit condițiile legale? Ai scos cazierul, dat testele medicale și psihologice, examenul scris și cel cu arma? Ai vreo probă că știi să manevrezi arma, cel puțin cât să nu te împuști singur?

Altfel, e 100% legal în România să ai și MG-42, în versiunea civilă semi-automată. Dacă ai bani.

Există un cetățean român care are în proprietate armă Barrett în .50BMG. Treabă care i-a înfuriat, pe rând, pe AEST, DIICOT și Neculai Șelaru. Poate nu în ordinea asta. Fiindcă Neculai Șelaru a ieșit în presă să țipe că e inutilă pentru orice fel de vânat, chiar și elefant, și trebuie interzisă. Parțial adevărat, fiindcă niciun elefant nu poartă armură din blindaj de TAB pe el.

Numai că, atâta vreme cât ai îndeplinit toate condițiile legale, nu te poate împiedica nimeni să îți cumperi armă în .50BMG. Chiar dacă știi că e într-adevăr inutilă, fiindcă are 14 kg fără încărcătură, costă de la 8000 USD în sus și se manevrează la fel de greu ca un tun mai mic.

tataia

Eu unul nu tin neaparat sa detin arma de foc de auto-aparare. Nu ma simt atit de amenintat…am eu o filosofie conform careia daca nu cauti necazurile nici acestea nu te vor gasi. E mai bine sa eviti. Cu toate acestea nu inteleg de ce nu putem detine arme de foc letale. Poate eu nu vreau sa omor pe nimeni nici macar nu vreau sa ma apar cu acestea caci mai bine ma apar cu bastonul telescopic, cu aparatul cu electrosocuri sau sprayul lacrimogen. Asta pentu a nu ucide agresorul din greseala. Dar pur si simplu vreau sa am arme de foc pentru a le colectiona si pentru a ma antrena cu acestea la poligon. Doar atit! De ce nu am voie? De ce nu se pot obtine arme de foc letale (in mod legal) la fel de usor ca in SUA? De aia…pentru ca am trecut prin comunism si inca multi gindesc la fel ca atunci…Pe vremea aia te batea SECU de te usca daca aveai video (si ti-l si confisca) acum se procedeaza la fel daca ai cumva vreo arma de foc….Stupid…stupid…

Nautilus

Vezi mai sus.

Conform ultimei versiuni a Legii 295/2004, orice rezident care îndeplinește condițiile legale (cazierul, examenele, calitatea de membru etc) poate deține arme în scopul vânătoarei, colecției sau tirului. Orice armă ne-automată (maxim semiautomată), până la Barrett M82 în .50BMG*

Mai complicat e să suporți toate costurile ascunse ale deținerii și antrenamentului cu ele. Adică analizele, cazierul, examenele, cotizațiile, biletul de intrare la poligon, muniția consumată în fiecare an, timpul pierdut.

* – reporterii n-au reușit să se bage peste Țiriac să afle cum stă treaba, dar bursa zvonurilor spune că are și arme în .600 Nitro Express 😀

Nautilus

Procesul de achiziție și deținere de la teste fizice și medicale la teste psihologice este cel mai strict din toate țările industriale, inclusiv Rusia, și mult mai strict față de Iepoca lui Răposatu. (Spre exemplu, este interzisă reîncărcarea tuburilor de cartușe, care a fost legală până în 1991.) Singura metodă de a-ți asigura drepturile legale ca deținător de armă atunci când e vorba de un stat democratic este aceeași metodă care funcționează în orice privință: numărul + organizarea. Branșa vânătorilor are foarte multe obstacole de trecut fiindcă e puțin numeroasă și nu influențează celelalte domenii din economie. Dar dacă în loc de 164 000 ar fi 1 640 000 de cetățeni cu actele în regulă? Aproape 10% din populația cu drept de vot? Cum discută deținătorii puterii cu 1 640 000 de posibile voturi? 😉 Din pricina asta ”elitismul” vânătorilor, ca și al cluburilor de tir sau armurierilor, reprezintă politica struțului. Cât timp își limitează singuri numărul, își pun singuri o barieră în drum. Dacă ar fi mai deștepți un pic, nu foarte mult, precum Ca$$a Loco, ar înțelege că dacă suporți toate costurile cu analizele, cazierul, examenele, cotizațiile, biletul de intrare la poligon, muniția, ajuți branșa făcând-o să crească… Read more »

Nautilus

Asta e foarte posibil.

Dar, într-un stat modern organizat, nu mai e ca pe vremea lui Vlad Ţepeş: nu vreau eu, nu-mi place mutra ta, nu te las.

În ochii legii, trebuie să ai un motiv care să sune raţional: “s-au comis infracţiuni cu arme de foc”. Sau “au avut loc multe accidente cu arme, din pricina instruirii proaste”*

Ori, atâta vreme cât legea se conduce după argumente raţionale şi numere, nu prea ţine. Deţinătorii de arme cu actele în regulă -fie că sunt vânători, bodyguarzi, securişti, militari sau altceva- sunt printre cele mai legaliste categorii sociale, cu cazierul curat ca un laborator. În mod foarte curios, dintre ei, cei puţini care au călcat pe bec au fost mai toţi poliţişti. După cum spunea proverbul americănesc: who guards the guards?

* – viteaza Armată Română, între 1985 şi 1995. Din motive complicate 🙂

146
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x