Analfabetii virtuale

Sa incepem cu o mica lectie de istorie. Pe undeva pe la sfarsitul 80′ , comunitatea pe-atunci restransa a internautilor (daca puteau fi numiti astfel – era vorba despre retele destul de restranse de chat) a aparut notiunea de ‘elita’ , adica un grup de useri care foloseau un limbaj special pentru a nu fi intelesi , limbaj numit ‘l33t speak’, de la cuvantul elite , scris ‘l33t’ sau mai tarziu ‘1337’. Aceste grupuri de ‘elita’ au fost si autoarele celebrelor prescurtari gen ‘lol’, ‘rofl’, etc. Odata cu aparitia web-browserului Mosaic (primul browser complet grafic), a AOL-ului si mai tarziu a mIRC-ului (IM-urile precum MSN, Yahoo, etc au aparut mult mai tarziu) , valoarea elitista a acestor expresii s-a depreciat, ele fiind atribuite n00b-ilor (incepatori care refuza adaptarea) sau pur si simplu userilor ce nu dadeau dovada de inteligenta in conversatii. Insasi termenul de ‘l33t’ a inceput sa fie folosit peiorativ.

Evident, mergand incetisor pe cursul istoriei, vom ajunge si la romanasii nostrii, care dupa anul de gratie 2000 au invadat in masa mIRC-ul (presupun, nu am tangenta cu asa ceva), IM-urie si forumurile. Lasand la o parte abundenta de prescurtari , lipsa semenelor de punctuatie precum si lipsa oricarei forme de respect pentru eventualii interlocutor \ cititori (in cazul forumurilor) , majoritatea tineretului roman a reusit sa demonstreze ca NU, NU are nimic de spus.

De la tehnici de agatat (daca se pot numi tehnici…cele\cei care cad prada unei agatari pe net sunt supusi etichetei de ‘introvertiti’ sau pur si simplu ‘idioti) pana la moduri de a raspandi ultimele manele (stiti voi, amestecul ala de behaiala cu oracaiala pe care unii il considera muzica), internetul a fost invadat de secretiile mentale ale unor indivizi inculti, inadaptati si inutili societatii.

Cum suna o discutie intre un baiat si o fata ‘cool’, pe mess ? Cam asa :

-sal !! ­čÖé :*

-je faj ?

-beneh !

-lol :)) jtiam eu k sta zici aja zici mereu

-h’ mey…chiar aja’ ?

-te fac un date ­čśŤ ?

-din 1, aja’ ? zi asl-ul intai

-:))

Etc…etc…intelegi voi ,nu ? Se poate si mai rau, dar nu am inspiratie.

Nu o sa incerc sa enumar cauzele acestei deprecieri a limbii \ a limbilor (am uitat sa mentionez abundenta de expresii englezite). Analfabetia virtuala exista si in alte tari, insa acolo exista si un numar mai mare de adevarti ‘elite’. La noi nu esti cool daca scrii cu litera mare si semne de punctuatie pe mess. Nu zice nimeni sa nu prescurtezi…dar in limita inteligibilului.

Akm v laz’ ! Pup y’ allz !

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
ancamocanu

Frumos!!! Mi-a placut. Intra pe http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=144&cmd=articol&id=4209 . Sunt sigura ca o sa-ti placa. Bye

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x