Ada Kaleh

In momentul asta sunt covins ca exista un procent de cel putin 30-40% dintre cititorii blogului care au auzit de insula Ada Kaleh. In orice caz, articolul de fata se vrea mai mult un elogiu decat o atentionare.

Spre deosebire de alte articole de informare de pe acest blog, in cazul insulei Ada Kaleh nu a fost nevoie de o deosebita documentare deoarece exista destule articole si chiar reportaje pe schema. Am incercat sa gasesc surse credibile, sa le comprim si sa le combin cu informatii obtinute prin metode ”analogice”.

Insula Ada-Kaleh era pozitionata in zona cea mai lata a bazinului Dunarii, in preajma Orsovei langa actualul baraj Portile de Fier. Nu avea mai mult de 1.7-2 km lungime si 500 de metri latime. Atestarile documentare ale insulei sunt foarte vechi. Un studiu foarte interesant republicat de cateva reviste istorice arata ca una dintre primele legende care a inconjurat Ada Kaleh a fost identificarea ei cu insula Erytheia, insula unde Hercule este trimis sa fure cirezile lui Geyron. Desigur, descrierile lui Homer si Hesiod suna ceva in genul ”Insula era la capatul lumii, dupa ce se strabatea oceanul”. Unele descrieri amintesc si de marele ocean si de Libia. Din pacate ”oceanul” este o traducere gresita din moment ce grecii foloseau expresia ”raul Okeanos” , rau care ei considerau ca inconjoara lumea. Lumea greaca se oprea aproape de acest rau identificat ulterior cu Dunarea si cu alte doua rauri din zona Spaniei (pe care ei le considerau unite). De asemenea alte descrieri ale zonei explorate de Hercule dau indicii clare cu privire la localizarea ei. Cele doua teorii cu privire la Erytheia sustin ca aceasta era plasata in locul fostei insule Ada Kaleh sau in apropiere de Spania, de orasul scufundat Tartessos. Mai mult chiar, Herodot aminteste ulterior de insula Cyraunis , plasata insula locuita (de cine ? ) inca din secolul VI inainte de Hristos.

Un raport din secolul XV (1430) al cavalerilor teutoni mentioneza o insula a raului negru locuita de 216 oameni neinarmati , aflati sub protectia coroanei Ungare. Adevarata istorie a insulei incepe odata cu Imperiul Otoman care o populeaza cu turci si o reorganizeaza sub forma unei fortarete, insula suferind mai multe reorganizari in secolele XVIII – XIX (reorganizari insotite de redenumiri). Perioada de stapanire austro-ungara a contribuit la intarirea fortificatiilor. Turcii considerau insula un fel de ”perla a imperiului”, o poarta care desparte cele doua lumi, cea otomana si cea europeana. Insasi numele final al insulei, Ada Kaleh traduce viziunea otomana asupra insulei : ”Insula Fortareata”. Scopul ei era mai degraba unul de post de observatie decat de aparare efectiva. In 1885, Ada Kaleh devine ”garnizoana libera” si este deschisa vizitarilor pentru ca dupa incheierea primului razboi mondial ea sa revina statului roman. In continuare pe insula populatia era majoritar (cam 97%) turceasca.

Pana in 1931, statul roman si mai ales romanii din zona Orsova si Severin au avut o atitudine foarte rece si chiar dusmanoasa fata de insula si locuitorii ei, activitatile economice de pe aceasta fiind controlate. Dupa vizita regala din 1931, insula a capatat un statut de autonomie administrativa (in sensul ca hagiul si conducatorii insulei erau alesi dintre turcii de pe insula si insula beneficia de o serie de gratuitati). Ada Kaleh a inceput sa exporte printr-o societate proprie, protejata de Casa Regala : tutun de calitate excelenta in Romania si chiar in Turcia si cateva tipuri de dulciuri printre care si un tip de rahat considerat unic in zona (era o reteta proprie de rahat turcesc). Structura insulei si produsele specifice (tutun, rahat, cafea turceasca si smochine) au atras extrem de multi turisti in perioada interbelica si postbelica.

Sa nu uitam de faptul ca in urma unei modernizari incepute in 1920, Ada Kaleh era si un excelent punct de coordonare si popas pentru navigatorii pe Dunare, mai toti avand diverse povesti cu privire la zona si la locuitorii ei.

Cum a fost descrisa insula de majoritatea vizitatorilor de dupa razboi ? Ca o ”oaza de fericire” intr-o mare de comunism. Daca imediat dupa eliberarea otomana, Ada-Kaleh a trecut printr-o perioada de zbucium si subzistenta, macelul comunist a gasit insula intr-o perioada de maxima inflorire. Inconjurata de ziduri si smochini (clima subtropicala), organizata pe mici cartiere si bazaruri , la centru fiind institutiile publice, insula era o destinatie de vacanta ideala dar mai greu accesibila fara ”partid”.

Un om pe care l-am respectat foarte mult in copilarie si tineretea timpurie (ulterior nemaiavand contact cu el) spunea despre Ada Kaleh ca era singurul loc de pe Pamant unde cultura otomana originala se pastrase neatinsa. De la cafeaua turceasca facuta la soare pana la obiceiurile de curtenie islamice (!) si la Moscheea din insula mai tot din locul respectiv spunea : Trebuie sa vezi asta !

Ada Kaleh adapostea si cel mai mare covor persan din Romania (primit in dar de la sultan in secolul XVII) precum si o serie de obiecte de cult unice care s-au pierdut in mare parte sau au fost furate din Moschee ulterior. Viaductul Ada Kaleh avea iarasi un statut de unicat in tara, actualul viaduct fiind mai degraba o copie palida a constructiei originale. Un obicei interesant al perioadei postbelice a insulei era ca la moarte, mai toti cei nascuti pe insula sa se intoarca sa moara pe aceasta. Cimitirul original, de pe insula (a mai existat si unul pe mal) a fost distrus.

Ce s-a intamplat pana la urma ? Pai cam ce s-a intamplat cu Centrul Istoric al Bucurestiului si cu 50% din mostenirea istorica romaneasca…s-au intamplat Ceausescu si Partidul. Hidrocentrala Portile de Fier, proiect ambitios si util la vremea respectiva avea nevoie de un ditamai barajul de acumulare care nu putea fi facut decat ACOLO si care necesita scufundarea insulei. In 1967, locatarii au fost mutati fortat in ostrovul Simian si in zona insulei Simian, o parte dintre cladiri fiind ”mutate” (adica luate pe bucati si trantite pe mal). Faptul ca mutarea a fost atat de abrupta , cu un preaviz foarte mic, i-a marcat pe majoritatea, multi chiar internandu-se sau refuzand contactul cu lumea.

Dezradacinati, cei din Ada-Kaleh s-au imprastiat care pe unde au putut lasand sa moara cu ei legende preum legenda hagiului mincinos, a trimisului lui Mohammed, a locuitorilor originari ai zonei si a ”insulei indreptate spre Mecca”. Exista putine interviuri cu descendenti sau locuitori ai insulei care erau oricum destul de tineri la momentul distrugerii. Multi au preferat sa ingroape, sa uite…

O serie de sapaturi arheologice intreprinse cu putin inaintea scufundarii insulei aratau ca in zona nu existasera urme romane sau ale vreunei civilizatii cunoscute (cu exceptia unor vestigii similare artei tracice primitive) fapt ce se putea datora fortificatiilor austriece care necesitasera aducerea unor straturi superioare de pamant. Rezultatele sapaturilor nu au fost publicate niciodata, conducerea de-atunci considerandu-le fie neinteresante fie periculoase. (Insula era totusi declarata monument inca din 1931)

Cele doua intrebari pe care le naste povestea sunt : Chiar era nevoie de distrugerea insulei si Insula asta ne apartinea intr-adevar ? La a doua intrebare raspunsul este clar : Legal, Da. Ada-Kaleh avea o parte de autonomie dar apartinea de Romania si dupa al doilea razboi mondial. Majoritatea puterilor europene au considerat distrugerea ei o atrocitate. Distrugerea era necesara pentru construirea hidrocentralei Portile de Fier insa nu era necesara in cazul in care planul hidrocentralei ar fi fost refacut si capacitatea ei ar fi fost redusa la 75% . Acest lucru ar fi costat si n-ar mai fi aratat ”realizarile Partidului” in aceeasi lumina.

Grandomania si prostia comunista au facut mai mult intr-un an decat au facut toti invadatorii in mii de ani de istorie. Sapaturi in zona nu se mai pot face, barajul acoperind cu mult insula. Datorita naturii fluviului folosirea sondelor de adancime nu este posibila.

Marturii grafice ale ”epocii Ada-Kaleh” :

adakaleh1909.jpg
(Insula intr-o carte postala a vremii)

bazaar1914.jpg
(Bazarul din Ada-Kaleh)

adakaleh35.jpg
(Dulciuri marca ”Ada Kaleh”)

adakalehcommunistera.jpg
(Una dintre ultimele poze cu insula, inainte de daramare)

In 2005 au existat chipurile niste proiecte de renovare a cladirilor ruinate din zona Simian. Renovarea urma sa creeze ”o noua Ada Kaleh”. Cu exceptia unor ciondaneli intre consilii si firma Safkar nu a iesit absolut nimic. Ahh..ba da, a iesit un site neactualizat si o promisiune de ”mai bine”.

Micut fiind, cand am auzit de povestea insulei Ada Kaleh m-am gandit imediat la Atlantida. In cazul de fata ne-am scufundat propria Atlantida…

Resurse interesante si inteligente :

Alexis Phoenix Project : De-aici am luat si o parte din poze. Este un proiect superb care angreneaza mici echipe de cercetatori, fiecare echipa avand ca responsabilitate pastrarea sau tratarea unei anumite parti din cultura si traditia originala romaneasca.

-Ada Kaleh – O carte care este accesibila gratuit prin intermediul Consiliului Cultural Mehedinti. Tot aici puteti citi si niste interviuri cu fosti locuitori.

Un articol din Romania Libera, putin lacrimogen insa spre final apare si descrierea situatiei ”actuale” a zonei.

-Materiale din revistele de istorie precum Istoria si Magazin Istoric. Mai tot ce am gasit a fost surprinzator de bine documentat.
P.S : O sa incerc sa actualizez mai des blogul, dar mai am putin din sesiune. Am promis si o rearanajare a blogrollului si repararea link-urilor si tagurilor. N-am uitat.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

105 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
james crissilv

un articol foarte bun si bine documentat.
felicitari
o zi minunata iti doresc

Mihai

Tunete si fulgere! Daca nu o distrugeau comunistii, sigur o foloseau Copos sau Catarama pe post de port la Dunare.

Frumos articol 🙂

raluca hritcu

Blogul tau devine o bucatica din ce in ce mai insemnata din portia mea zilnica de cultura. Multumesc

james crissilv

cred ca becali ar fi pus mana pe ea, ca de foarte departe se inrudea cu nationalitatea conlocuitoare.

Dejan

Felicitari pentru articol.Cum ai spus si la inceputul articolului sunt putini oameni care mai stiu ca a fost odata Ada Kaleh.

Este pacat ca am pierdut o asemenea minunatie. Acum ma gandesc ca zona Clisurii Dunarii a avut foarte mult de pierdut in urma acelui blestemat proiect romano-sarbesc. Atunci pe langa celebra insula au mai fost inundate si sate intregi care duceau o viata prospera. Clisura a ramas si acum cu peisaje uimitoare, turismul in zona putand fi infloritor dar nimeni nu aduce proiecte viabile pentru o dezvoltare pe termen lung. “Peticirea” unui drum nu aduce turistii acolo…

In alta ordine de idei, Ada Kaleh am facut-o sa dispara sub apele Dunarii iar Insula Serpilor am dat-o ucrainienilor. Ce-o mai urma ?

DeMaio (www.demaio.info)

Cam greu să compari Ada Kaleh cu Atlantida, dar înţeleg pe deplin părerea de rău care te-a mânat să produci asocierea respectivă. Păcat de ea. Mare păcat.

lovingvama

Spre ruşinea mea, n-am auzit de insula asta. Mă simt foarte prost (idiot, adică) 🙂

Mersi de articol. Foarte bun!

Hector Brutacu

Un articol impresionant.
Trist…

Felicitari !

Stiam in mare istoria insulei, mi-a povestit-o bunica-mea care avea in tineretile ei un admirator de acolo, insa e prima oara cand am vazut poze sau imagini cu ea. Nu stiu ce sa zic, dar parca altfel imi imaginam ca arata Ada Kaleh-ul. Cred ca ma asteptam la ceva mai grandios si mai exotic, desi din imaginile pe care le-ai postat nu pot sa trag concluzia ca arata rau. Oricum, pacat de disparita unui astfel de monument…

baghy

:((( nu stiam despre asta. imi pare foarte rau ca nu mai exista asa ceva

Ioana

De cand eram mica si am descoperit o vedere cu Ada Kaleh m-au fascinat si numele si povestea acestei insule. Iar tie trebuie sa ti multumesc ca ai facut ceea ce eu n-am reusit timp de 15 ani: te-ai documentat si ne-ai spus si noua ce si cum.

ratonbox

Din ce-am auzit de la tatal meu….bunicul meu a ajuns pe acolo…si era mult diferit fata de situatia din restul tarii… Citisem pe site la Libertatea un articol cu cele 7 constructii importante ale lui Ceausescu…ar trebui facut unul si cu toate lucrurile extraordinare si rare care au fost distruse de el…

Grădinariu

Habar n-aveam de Ada Kaleh.

Mahtan Elendil

ca sa fiu sincer, nici eu, dar e o informatie cel putin interesanta 😉 .

Lucian Vasile

Tare bun articolul.

Ada-Kaleh era o oază de Orient la îndemâna Occidentului. Din păcate, era…

marian rotaru

Distrugerea insulei Ada Kaleh , a fost una din crimele comunismului . Nici o justificare economica nu sta in picioare . Asa a fost distrusa si Delta Dunarii , Baltile Brailei si Ialomitei , lacurile din Lunca Dunarii si cate si mai cate . Pentru ce ? Noi ramanii , nu priifitorii regimurilor trecute sau prezente , tot saraci si obiditi au ramas . In cazul insulei Ada Kaleh , din pacate nu se mai poate corecta nimic . Insula Simian , nu va inlocui niciodata Ada Kaleh . Apoi mai era acel mic popor adanlaii , pe care Statul Roman , avea obligatia prin acord de a-i proteja ! Din pacate peste tot in lume sunt sacrificate perlele naturii . A se vedea insulele Phile si Elephntina de pe Nil . A se vedea Rusia , ca valea Volgai . Suntem tot mai saraci , iar lumea este tot mai urata !

marian rotaru

Revin . Ar fi interesanta o carte despre Insula Ada Kaleh . Poate o carte in care sa se scrie si despre alte insule din spatiul romanesc . Insule nestiute , din care unele cu o soarta trista . Pot exemplifica Insula lui Ovidiu , tranformata intr – un restaurant , in ciuda legendelor care se leaga de numele ei si a unicitatii peisajului . Insulele din lacul Razelm , Sahalin , insulele Dunarii , etc . O astfel de carte ar fi necesara informativ dar si formativ . Mai ales in aceste vremuri cand globalizarea si televiziunile tind sa stearga orice urma de sensibilitate umana .

Mişu Rareş

o mică observaţie:
“de la cafeaua turceasca facuta la soare pana la obiceiurile de curtenie islamiste (!) si la Moscheea din insula mai tot din locul respectiv spunea : Trebuie sa vezi asta !”

În afară de faptul că toată expresia “obiceiuri de curtenie islamiste” mi se pare cam ciudat de pus în legătură cu verbul ” a vedea”, termenul “islamiste” e greşit folosit în context.
“Islamist” este un un militant, adept al curentului extremist din cadrul islamului. Probabil ai vrut să spui “islamice”.

Dante

Nu am vizitat niciodata insula dar primele informatii le-am primit de la parintii mei care faceau excursii pe Ada Kaleh(din Jupalnic-actuala vatra a Orsovei-erau aprox. 5 km).Am cunoscut turci in Orsova veche la ocazii gen:ziua marinei,ziua marinarului,1 mai,23 august ,15 august-nedeia orsovenilor- etc,dar si un orasul nou ,cu simpaticele carucioare pline cu:acadele,rahat,bomboane glazurate,ciocolata de casa etc.Cum pot uita exceptionala dulceata de trandefiri,rahatul inconfundabil,baclavale etc.
S-a procedat cu bruschete ,fara tact incepand de la anuntul facut in 1964-interdictie pentru noi constructii sau reparatii-si incheind cu stramutarea efectiva.Sunt convins ca se putea gasi o solutie viabila in a pastra populatia turca pe insula Simian,chiar daca pentru ei ramanerea pe insula”mama” reprezenta totul(s-au simtit straini intr-o tara ce le-a devenit straina).Numai privind imaginile ,era extraordinar sa intri intr-o lume orientala si sa traiesti cateva ore alaturi de ei,mai ales ca te simteai ca un om exilat .Ce pacat!

ceasuri

Frumos articol si debunaseama bine documentat. Normal ca mi-ar fi placut si mie ca insula sa fie asa cum era odinioara dar dupa cum s-au intamplat lucrurile in acesti 18 ani mai mult ca sigur ca ar fi castigat-o vreun descurcaret ar fi ras tot de pe ea ca sa construiasca cine stie ce palate pentru lumea subtire cu greieri in calcaie de acum. Decat asa prefer sa o stiu pe fundul apei.

antitero

Eu aveam un an cind am plecat de pe insula ADA-KALEH. Frumos articol felicitari

antitero

De cind aceasta ocupatie despre insula ADA-KALEH.Si stau si ma intreb chiar sti aprox.totul despre insula??? Poate mai stam de vorba un id de mess poate ar fi mai bun. ce zici????/

naufragiatul

Eu sunt din Drobeta Tr. Severin, si m-am documentat foarte mult despre Ada Kaleh, am un film cu insula, facut de SahiaFilm, carti despre insula, si cunosc cam tot ceea ce trebuie cunoscut despre insula.
Am cunoscut oameni care au trait pe insula, am o multime de poze cu insula.
Daca sunt interesati sa cunoasca mai multe ma puteti contacta aici. Daca nu , nu-i nici o problema, sunt multe alte lucruri interesante.

Clisura Dunarii este cel mai frumos loc din Romania, iar in Europa e unic, cine nu a fost nu are cum sa inteleaga, cine a fost nu are cum sa uite.

antitero

eu as face un site complet cu ada kaleh dar nu ma pricep:((. naufragiatule daca te rog cumva sami trimiti si mie filmuletul oare teai supara? am si eu un filmulet ultimul facut de niste turci din turcia expre ptr turci din ada kaleh

abu hasan

Am vazut insula an momentele ei de agonie …cand apele barajului ejunsesara sa acopera ce mai ramansese din case ,dar din toata scena nu am sa uit niciodata cum turnul moschei [care era cel mai analta cladire] parca refuza sa fie anghitit de apele Dunari ,tatal care meu crescuse acolo ma ducea an fiecare zi sa vedem cat a mai crescut apa iar ultima data se mai vedea foarte putin din turnulet ,Asazi dupa atatia anicand trec pe acolo parca… revad acel turnulet al moscheii, si ami aduc aminte de acea perioada cu tristete.A fost candva ADA-KALEH .

abu hasan

Am vazut insula an momentele ei de agonie …cand apele barajului ejunsesara sa acopera ce mai ramansese din case ,dar din toata scena nu am sa uit niciodata cum turnul moschei [care era cel mai analta cladire] parca refuza sa fie anghitit de apele Dunari ,tatal care meu crescuse acolo ma ducea an fiecare zi sa vedem cat a mai crescut apa iar ultima data se mai vedea foarte putin din turnulet ,Asazi dupa atatia ani cand trec pe acolo parca… revad acel turnulet al moscheii, si ami aduc aminte de acea perioada cu tristete.A fost candva ADA-KALEH .

un severinean

Am pierdut ADA-KALEH si am ancercat sa-l refacem pe insula Simian, asa cum sa putut, cat mai aproape de ce a fost candva . Pacat ca nimeni nu se implica [fac referire la autoritatile locale] sa includa aceasta insula an circuitul turistic , ma uit cum trec pe Dunare multe nave cu pasageri din toata Europa,fara macar a opri sa vada aceasta insula , cate nu s-ar putea face !!cati bani nu ar veni la bugetele locale, cate locuri de munca nu s-ar crea . Prin ani 76 se mergea pe insula cu vaporasul [VULCANA BAI]se putea bea si o bere se manca un mic [cu toate ca insula misuna de graniceri] dar totusi era ceva amenajat inclusiv O bae se putea face an capatul insulei.Avem ceva de care am putea beneficia din plin . Sigur si mai mult, cred ca nici 10% din severineni nu au fost pe insula Simian si sant mai sigur ca vor ramane uimiti, si poate se vor antreba: uite ce frumusete aveam la doi pasi de noi si nu stiam !!!!pacat alti ar fi facut din aceasta insula nu EL DORADO ….noi

un severinean

krossfire, am sa fe antreb daca ai fost pe insula Simian ? ori matale vorbesti din vise , ca de ada kaleh .fai o vizita acolo si pe urma ….

un severinean

Tot ce se afla pe insula Simian este de pe fostul Ada -Kaleh toata caramida din fortareata de acolo a fost luata si reconstruita cu o foarte mare exactitate, dar nu a interesat pe nimeni !!! este istoria noastra a romanilor … pacat .kross ai vazut ruinele piciorului de pod al lui Apolodor, de la Severin ?? vino sa le vezi acum,dar ia si un G.P S cu tine ca altfel nu ai sanse.sa vezi cum pastram noi monumentele istorice si sa a-ti arunci o privire si pe malul Sarbesc sa vezi cum pastreza vecini monumentele istorice .

un severinean

Moscheia din Ada -kaleh era ca o sfidare adusa religiei crestine din zona [asa era considerata la acea vreme],dar pe la anul de gratie ….parintele Nicodin [bulgar de origine ]antemeiaza manastirea Voditza ,ale caruei ruinie se vad si astazi ,este contemporana cu manastirea Tismana ,dute kross de le viziteaza !!! este o zona plina de istorie ,dar sa ai si un ghid pe masura !!

antitero

severinene oare cum te cheama cu adevarat ptr ca am impresia ca nici tu nu ai fost vreodata pe insula de zici ca sti multe.ia zine si noua sfidarea ce a fost adusa religiei crestine?????? vorbesti cam mult si fara rost…………..

antitero

nu sti mai nimik despre fosta insula ADA-KALEH

antitero

kross nu cumva esti fiul lui gheorghe????????

antitero

Adakale aşkına Bükreş’teki apartmanını bahçeye çevirdi. http://www.zaman.ro

antitero

aha ok man mia facut o mare placere de cunostinta eu unu aveam doar 1 an cind am plecat de pe insula si ma cam suparat acest severenian care dupa mine am impresia ca nu stie nimik

antitero

miar placea sa fac un site despre ce a fost insula ADA KALEH.am multe poze si ceva istorie si filmulete dar………… cind voi incepe acest site nici eu nu stiu nu prea am timp poate lai cunoscut pe acest domn gheorghe e din bucuresti si stie foarte multe si stie si limba turca mult mai bine decit mine :))))

gingis -han

draga antitero cred ca esti de origine musulmana ,severineanul are dreptate !!!dute la biblioteca cauta istoria religiilor din balcani si vei gasi foarte mult matreial documentar , si te vei convinge ca asa este .la acea vreme[1800] moscheia nu era vazuta cu oichi buni de crestini din zona .

antitero

draga gingin han eu sint de pe insula aceea dar dupa cite stiu eu foarte multi romani si chiar sirbi nu neau vorbit de rau poate doar mai marii biserici din zona vorbeau de ceva rau despre aceea geamie.si nu cred ca trebui sa trec pe la vreo biblioteca sa citesc despre insula.poate istorici stiu mai mult dar mai spun si ceva minciuni despre insula.dute prin zona si intreaba batrini din zona si cred ca ai sa te convingi ce fel de oameni au fost pe insula

gingis -han

poate ai dreptate istoria mai spune, si minciuni dar daca citesti atent, referirea se face pe la 1800 asa ca nici unul dintre noi nu poate spune cu nu a fost asa… daca citesti minciuni… minciuni spui ,istoria nu am scris-o nici antitero nici severineanul,mai putin gingis-han.

severineanul

mai.. kross nu am vrut ca sa supar pe nimeni , cu parere de rau …nici geamia lui antitero, si nici crestini mei . istoria confirma si cum spunea si gingis-han si ea se scrie singura ,manastirea voditza se afla la doar cativa km de fosta insula ada -kaleh,chiar am specificat ca asa era considerata LA ACEA VREME …daca antitero pricepe altceva …sa ne scuze !!!

antitero

nu am de ce sa ma supar dar….. ,mie numi vine a crede ca se putea vorbi de rautatea crestinilor fata de geamia de pe insula. geamia inainte de a fi o geamie chiar a fost o biserica ptr ca pe insula nu au fost din totdeauna turci, au fost multe natii (popoare conlocuitoare)

baskanu

am citit cu placere acest blog …frumos ,ca oameni asi mai aduc aminte de ce a fost candva ADA -KALEH , am revenit an zona dupa mai bine de 30 de ani ,zona arata superb chiar daca insula nu mai este,toata zona,cu lacul de acumulare si inclusiv barajul de la PORTIE DE FIER este ceva ce merita vazut…si mai sus de Orsova pana la Dubova ai ce sa vezi …

x`u

eu din greseala am aflat de insula asta cautatnd altceva pe wikipedia…oricum…dintr`un anumit punct de vedere pacat de ea dar viatza merge inainte…:)
la disensiunile care sunt acum in tzara ar fi fost in stare sa ceara si autonomie..avand in vedere ca populatia era majoritara turca:))
iar daca nu se intampla chestia cu independentza sigur si`o trecea in patrimoniu porcu de nastase cum a facut si cu o parte din delta…ca copos sau becali nu au atata autoritate ca gay`ul ala

Raluca

krossfire, felicitari pentru acest documentar reusit!
Intentionez sa deschid o pensiune chiar in zona fostei insule Ada-Kaleh.
Cei care aveti informatii despre aceasta insula va rog sa-mi trimiteti un e-mail la adresa: ralucacoada@yahoo.com

Raluca

Constructia este facuta, trebuie doar amenajata in stilul specific locuitorilor de pe insula, motiv pentru care as avea nevoie de orice poze sau informatii referitoare la traditiile lor, poate chiar retete ale produselor fabricate in zona. Ma mai intereseaza de unde as putea achizitiona arome cel putin asemanatoare cu cele de pe insula.
Stiti cumva daca s-au mai facut scufundari acolo?

sa vad si eu......

mai draga Raluu…!!!!! tu esti pe langa subiect pai fosta zona nu cred ca mai intereseaza pe nimeni … aia este sub apa de mult , tu daca vrei sa facii ceva …cauta shimianul si fai ceva acolo si va merge juurr bani sa ai…!!!de ce scufundari zici ???Ada Kaleh este un brend ..o legenda a noastra cauta la Shimian si vei gasi un gram din trecutul nostru…as vrea sa te cunosc personal si sa-ti multumesc ,an numele tuturor insularilor care mai triaesc ,sant batran shi un nepot scrie an numele meu…sant la Mangalia am trait pe insula 23 de ani, sant fiul lui Husef Durgut, stiu insula ca pe strada mea….si anca o mai visez noaptea…credetzima…shi am sa mor visand Ada Kaleh ,de Alli Emre ami este dor, facea cel mai bun rahat pe insula ,era vecinul meu …am cpilarit cu el, a plecat an turcia la Edirne poate va citi acest blog , da ca mai traeste, copii lui macar…un semn de viatzaa.

antitero

raluca cred ca ar trebui sa stam de vorba foarte serios eu sint din acele locuri si nu cred ca as sti chiar atit de multe pentru ca numi place sa ma laud dar daca vrei sa stam de vorba miar face multa placere si poate vom face noi primul pas spre reiinoirea insulei ADA-KALEH chiar daca o vom face pe insula SIMIAN astept raspuns pe mess sa stam de vorba mesud_ahmed idul de mess

Cristian

Feliciatri…
Prima data cand am auzit de ADA KALEH a fost in copilarie cand am vazut ceva poze la o prietena a mamei originara din Herculane.
E trist ca am pierdut ceva ce nu mai poate fi refacut.
Se intampla si azi cu acelasi avant comunist in China cu sate inghitite de ape pt construirare a celui mai mare baraj din lume…
E vb de aceeiasi comunisti plini de avantul Bumbesti Livezeni…
Trist dar fara de leac…
O natiune fara de astfel de repere culturale,istorice poate fi mai uso de manipulat..
Tabula Rasa
Trist e ca se repeta si azi pe alte planuri vezi emisiuni de televiziune de mare audienta care promoveaza non valori ca fiind exemple de urmat..

Raluca

Insula Ada Kaleh, “un enorm cos cu flori plutitor pe luciul Dunarii”, inghitita de apele lacului de acumulare al Barajului Portile de Fier I, prinde din nou radacini prin constructia pensiunii cu acelasi nume.
Pensiunea Ada Kaleh, aflata chiar in zona insulei, va invita intr-o atmosfera unica creata de aromele cafelei turcesti si ale narghilelelor in prezenta incantatoare a dansurilor orientale.

Pentru detalii urmariti prezentarea urmatoare: http://www.youtube.com/watch?v=LIA7-pczzE4

Pentru informatii suplimentare ma puteti contacta la adresa pensiuneaadakaleh@yahoo.com

antitero

super daca tia reusit proiectul si mai ales daca ai si deschis pensiunea tare as dori sa vin acum de craciun sper sa mai gasesc locuri

Raluca

🙂 Fii mai atent la prezentare!

Alextd

Sa inteleg ca preferai o limba de pamant in schimbul unei hidrocentrale care deverseste intreaga natiune, nu?

gel

Am fost pe insula la varsta de 6 ani, poate 7, nu mai tin minte exact. A fost ceva deosebit pt mine: traversarea apei cu o barca la vaslele caruia tragea un musculos turc care m-a invatzat 2/3 cuvinte, iar apa statea gata, gata sa patrunda inauntru (am tras o fricaaaaaa!!!), suc din petale de trandafiri, rahat cu nuca, cu trandafiri, cu alune, susan si alte minunatii pe care in Timisoara nu le gaseam. Strazile erau goale, cu pavele din piatra, casele destul de saracacioase si oameni care erau deosebiti de concitadinii mei sau cu satenii din locul unde-mi petreceam vacantele copilariei. A fost o experienta deosebita care mi-a stimulat imaginatia si ca sa fiu sincer mi-o stimuleaza si acum. Dupa cativa ani, comercianti turci, plecati din insula inundata de lacul de acumulare Orsova au venit si in Timisoara, vanzand susan in Piata Unirii sau mai tarziu facand cafea “la nisip” la Loyd. Ulterior am auzit ca statul le-a oferit alternative precum posibilitatea emigrarii in Turcia si cea de a se stabili in orice oras din tara cu calitatea de “mici comercianti”. Incontestabil hidrocentrala a adus foloase mari statului, dar mie imi pare rau ca nu mai exista insula cu… Read more »

Raluca

gel, mi-ar placea sa mai putem povesti…o adresa de e-mail? Multumesc

Viorica

Mii de multumiri pentru acest articol care m-a plonjat din nou in anii copilariei mele si unde, datorita tatalui meu care organiza excursii in toata Romania,(fost director de scoala) pe la virsta de 8 sau 10 ani am ajuns cu un grup de copii pe aceasta insula. Amintirile sint inca vii, pentru ca deja atunci stiam ca ceea ce vizitez nu are sa mai existe, ca are sa fie scufundat si ca traiam in acele clipe agonia unor oameni care in curind vor ramine fara casa, fara radacini ….Comunismul a facut multe distrugeri, dar niciodata nu a putut sa-mi stearga din mintea mea acele imagini de paradis !!!!

omer e yalcin

sunt nascut pe insula adakale am trait 18 ani dupa care am ajuns la new york unde sunt si in prezent tel:3476134341

Hospedagem TI Facil

Hi, thanks for the interesting article? Is your blog a free theme or custom? I am intrigued by your blog. Is it possible to include this post on one of my sites?, i will of course linkback to this page. Many Thanks

Stelian

Salutare, chair azi un prieten (amandoi suntem din severin asa ca stim destule despre Ada Kaleh, chiar daca nu am prinso inainte de a fi sub ape) a postat pe profilul lui de pe facebook un filmulet despre Ada Kaleh, si asa m-am apucat sa caut, mai multe informatii pe care nu le stiam, pe google despre Ada Kaleh si am dat de acest blog. Pentru cei care o sa fie in trecere prin Severin au ocazia sa bea braga si sa manance halvita facute dupa retete turcesti probabil de pe insula.
Acesta este linkul la filmul despre Ada Kalef filmat inainte sa scufunde insula.
http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=139671416052602&comments&ref=notif&notif_t=video_reply

Stelian

pai acum imi trimite filmul , care e de la luat de la Muzeul din severin, cum ti-l trimit ca sa il bagi pe site?

daniel

Prin anii ’70 inca se mai gaseau dulciuri cu marca ADA KALEH (rahat, acadele), dar numai in imprejurimi. Am auzit ca pe insula era o fabrica de tigari care deservea casa regala. Pacat ca o astfel de minunatie a disparut fara urma, ingropata de regimul comunist. Oare nu se putea face macar un muzeu care sa redea la scara aceasta insula?

Omer Kadri

Cateva precizari!
Apreciez efortul tau de a readuce in acualitate povestea insulei Ada-Kaleh.Sunt un fost locuitor al acelei insule,ca sa stabilim de la inceput,cum stau treburile.In scrierea ta apar date preluate de la alti autori,cu greselile de rigoare.Nu pe tine te invinuiesc,sunt erori monumentale,care circula pe internet.Acesta este motivul,tot raul spre bine,care m-a facut sa scriu(sa public)in saptaminalul Mehedinteanul,in serial,istoria insulei Ada-Kaleh,cu deosebire istoria ultimilor ani.Urmareste numarul din 23-29 August,este primul articol(de prezentare).Mai vreau sa fac o precizare,pentru edificarea ta cu privire la comentariile aparute la scrierea ta: scrie cineva ,si stiu cine,pentru ca se desconspira, “sa vad si eu”,ca a trait 23 de ani pe insula si ca este fiul lui Husref Durgut si ca stie strazile insulei ca pe propriile buzunare.Total fals,tatal sau cand s-a mutat de pe insula era cavaler,una la mana,iar el nu are actualmente decat vre-o 40 de ani.Deci imposibil sa cunoasca insula,decat din foto.Ca sa vezi ce circula pe net.Retine un lucru,daca vrei sa fi credibil,informeaza-te de la sursa,nu prelua ineptii,pentru ca poti devenii,in ochii unora,autorul lor.Pentru un proiect serios,contacteaza-ma,putem discuta.e-mail:adakaleh68@yahoo.com

eva

imi amintesc cu placere de Ada Kaleh……. sugiuc mai bun ca acolo nu am mai minat nicaieri.
Pe insula Simianului nu se poate face turism(s-a incercat) deoarece sunt multe anafoare si daca cazi in Dunare te ineci mai mult ca sigur te ineci. chiar daca esti inotator de performanta.

mosiu

Foarte bun articolul.Sunt colectionar de cpi si am 160 de ilustrate cu Adakaleh.Ar fi util sa trimiteti idei si materiale la primaria TS sau ministerul turismului pt accesare de fonduri Eu.

mosiu

Cine are timp poate ar trebui sa faca un apel la toti cei interesati sa redescopere orientul nostru scufundat si sa ne vedem intr un vkent la Ts sau Orsova.Eu de ex sunt din Timisoara dar sunt nascut sub apa la Orsova veche.

mosiu

in mai la Constanta ,daca totul este ok voi participa cu 2 exponate de cite 150 de buc de cpi avind tema Adakaleh si defileul Dunarii,la expo nationala de cartofilie si sper acolo sa intilnesc turci interesati de a investi intr un vis frumos numit insula Simian.

mosiu

cred ca ar putea fii un proiect turisic unic nebun dar de importanta europeana;o bucatica de orient pe Dunare,cred ca ar trebui amintit ca primii locuitori au fost ciitiva razvratiti din IstambulUtopie?

[…] Mi-a amintit cumva de cum arăta spațiul opiniilor online acum vreo 14-15 ani, când, chiar și la articole pașnice, primeai vreo 10 comentarii în care cineva îți spunea cum stau lucrurile. Toată lumea voia să […]

105
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x