Voci romanesti pierdute
Radu s-a gandit sa-mi dea o leapsa in care ar fi trebuit sa fac un top cu sapte voci romanesti pe care le consider interesante. Voi raspunde la tag insa ii voi da o alta nuanta.
O sa prezint in continuare sapte voci romanesti deosebite , voci pe care generatia noua nu le-a mai prins si nu le va mai prinde. Pe majoritatea nu le-am prins nici eu insa am avut ocazia sa le ascult pe viniluri si sa le mai prind in compilatii tarzii.
Mentionez ca nu este vorba despre ”cele mai bune voci romanesti” ci despre voci romanesti al caror ecou s-a pierdut desi ar mai fi avut multe de spus. Numerotarea nu are rol de ordonare, ci de identificare :
1.Sergiu Cioiu
De omul asta auzisem de mult insa spre rusinea mea am facut cunostinta cu muzica lui recent (via Tibi) . Cu influente clare in zona jazz si swing , vocea lui Cioiu aducea putin din New York-ul anilor 30′ in paragina Bucurestiului din anii 60′. Piesele de inspiratie filosofica, poetica (Marin Sorescu) si albumele de tip elogiu artistic (avea o pasiune pentru Brancusi) reusisera sa-i creeze o baza de fani in randul tineretului. Pe la mijlocul anilor 70′ , Sergiu Cioiu se retrage din lumina reflectoarelor (era si cantaret si actor), urmand ca in 1982 sa fuga in Canada pentru a-si putea creste fiul de opt ani, Leonard Constant. Desi nu au mai existat evenimente notabile care sa-l implice pe Sergiu Cioiu dupa 1990 , o serie de turnee americane marca Sergiu Cioiu – Margareta Paslaru s-au reflectat excelent in presa diasporei.
Leonard Constant a urmat carierea tatalui sau, in octombrie 2007 sustinand impreuna cu acesta un concert in Romania la Centrul de Creativitate Gesu. Timbrul vocal similar cu al tatalui si piesele bilingve se reflecta pe albumul sau (disponibil din 2008 si la noi) – ”In Dulcele Stil Clasic”.
Revenind la Sergiu Cioiu , acum in varsta de 67 ani, puteti asculta in continuare doua piese din perioada de glorie. Pe prima am uploadat-o eu :
Sergiu Cioiu – Despre Cum era sa zbor
Sergiu Cioiu – In ce-ai crezut
2.Sorin Chifiriuc (Sfinx, Roata)
(Sfinx in 1982 , dupa plecarea lui Aldea – primul este Sorin Chifiriuc, inca tinar)
Radu l-a inclus in topul sau de voci pe Dan Andrei Aldea . Aldea a fost un instrumentist fascinant insa ca solist vocal nu pot spune ca m-a impresionat la fel de mult. Dupa plecarea lui Aldea, partea de voce de la Sfinx a fost preluata de Sorin Chifiriuc. Omul a fost in forma maxima pe ”Albumul Albastru” si imi pare rau ca nu am gasit nimic din perioada respectiva. Ulterior, in trioul Roata, Chifiriuc a avut o prestatie excelenta pe versurile lui Florian Pittis. Chifiriuc si-a mai pus amprenta prin colaborari si asupra unor trupe precum Iris, Domino sau Academica. Din a doua jumatate a anilor 80′, show-urile lui s-au rarit destul de mult. In ultima vreme Chifiriuc a fost creditat mai mult ca inginer de sunet, ocupatie ce pare ca l-a caracterizat in perioada de dupa 2000. Am mai auzit de ceva concerte in celebrul Big Mamou si de faptul ca ar fi imbratisat o cariera religioasa (diacon) care nu l-a facut insa sa renunte la muzica.
Roata – Pana in zori (Nu prea am gasit piese intr-adevar reprezentantive pentru vocea lui)
3.Calin Pop (Celelalte Cuvinte)
Vocea lui Calin Pop este una din vocile cu-adevarat distincte din muzica romaneasca. Foarte multi urasc feminitatea si inflexiunile din vocea sa insa fanii Celelalte Cuvinte ”stiu de ce”. Faptul ca si acum trupa sustine concerte (dupa 27 de ani) imi permite sa-i compar cu niste ”Rush ai Romaniei” prin voce si experimentele instrumentale. L-am inclus la voci pierdute pentru ca aportul muzical al trupei Celelalte Cuvinte tinde sa fie uitat ca de altfel orice alt produs de valoare romanesc.
4.Liviu Tudan (Rosu si Negru)
Desi nu a fost un vocalist comparabil cu gloriile anilor 70′-80′, omul asta a reusit sa tina in picioare trupa Rosu si Negru dupa plecarea lui Nancy Brandes in Israel si si-a pus amprenta vocala si instrumentala (era unul dintre cei mai buni basisti romani) pe ultimele albume celebre al trupei, incepand cu Pseudofabula. Multi au comentat cu privire la directia muzicala a trupei dupa plecarea lui Brandes insa in mintea fanilor Liviu Tudan va ramane liderul clasic al trupei Rosu si Negru. Din pacate, basistul s-a stins din viata acum trei ani, din cauza unui cancer la ficat. La un an dupa tragedie cativa solisti ale unor trupe romanesti cunoscute impreuna cu foste glorii si artisti solo au scos o compilatie tribut lui Liviu Tudan.
Liviu Tudan – Lumea ca o prada (Fara a fi impresionant, timbrul era usor de recunoscut)
5.Mircea Florian
(Imagine preluata de pe muzicisifaze)
La Mircea Florian nu era neaparat vorba de voce cat era vorba de stil, de prezenta scenica si de asa zisa ”impresie artistica”. Foarte activ in anii 70-80, Mircea Florian a ramas in memoria generatiilor mai vechi pentru albumul ”Tainicul Vartej”. Mircea Florian este inca in tara insa activitatea sa artistica s-a diminuat considerabil. A primit 26 de premii in tara si in afara ei pentru activitatea artistica.
Mircea Florian – Padure Linistitoare
6. Valeriu Sterian
Desi pentru unii parea putin comercial la vremea respectiva, Vali Sterian ramane o voce definitorie pentru folk-ul romanesc. Personal cand ma gandesc la Sterian imi vine in minte o intreaga generatie de folkisti printre care, desi nu era cel mai bun, Sterian avea o imagine aparte. In ultimii ani ai vietii, solistul si chitaristul tinea concerte pe litoral, concerte care se lasau cu terase\cluburi pline. A murit in 2000 , implicat fiind intr-un accident de masina cu un an in urma. S-au facut destule speculatii pe tema accidentului (alte doua persoane au murit) si pe tema mortii, solistul decedand la ceva timp dupa accident (de aici si speculatia ca de fapt ar fi murit de fapt dintr-o boala mai veche, nu din cauza ranilor). Dupa moartea sa fundatia Phoenix lansand o colectie ”Best Of” . A cantat alaturi de Joan Baez, onoare la care nu multi au indraznit sa aspire.
Valeriu Sterian – Amintiri cu haiduci (piesa dupa care s-au facut vreo trei coveruri)
7.Marin Teodorescu (Zavaidoc)
Multi o sa zica : Ce cauta Zavaidoc aici ? Omul a cantat in perioada interbelica ! Da, a cantat in perioada interbelica si a fost genial din moment ce exista compilatii cu el si astazi. Pentru cei care-l cunosc numai din povestirea cu origini dubioase redate de Cartarescu (cea despre Cristian Vasile si Zavaidoc) , vocea lui Zavaidoc era considerata una dintre cele mai puternice voci romanesti, comparabila fiind cu vocile Operei Nationale. Faptul ca el a ales sa cante in localuri vestite si sa fie ”lautar” a tinut si de partea materiala, avand o conditie modesta. A murit la 51 de ani in 1945 imbolnavindu-se in timpul razboiului.
Zavaidoc – Daca ea nu ma iubeste (uploadata special pentru deliciul ascultatorilor)
Imaginile neatribuite nu aveau drepturi de autor si erau plasate pe site-uri neactualizate. Daca m-am inselat va rog sa ma contactati pentru retragere sau atribuire corecta.
Nu sunt cei mai buni dar puteau sa fie. As fi vrut sa-l amintesc pentru voce si pe Doru Stanculescu desi nu mi s-au parut niciodata fantastice compozitiile lui. Nu am amintit oameni ca Mircea Baniciu sau Mircea Vintila pentru ca ei inca traiesc si nu li se poate nega aportul muzical pe care-l aduc in acest moment. In fine, Pasarea Colibri merita un topic separat, doar sa-mi gasesc timpul. Tot din aceleasi ratiuni nu am amintit de Cristi Minculescu.
Cum aceasta este o leapsa, o voi trimite mai departe cui doreste sa o preia din blogroll. Titlul original era ”Top Sapte : Voci romanesti” insa eu il voi schimba in ”Sapte voci romanesti de exceptie” sau in ”Voci pierdute” (e o alternativa) . M-ar interesa in mod deosebit ce au de spus AronBiro, Clover si Mahtan (desi e cam tinerel) in cazul in care doresc sa preia tag-ul, blogurile lor abordand foarte des teme muzicale. Si Lucian ar putea sa-si dea cu parerea avand in vedere patriotismul si preferinta pentru folkisti. Si la Ioana, Nicolescu, A.Faith , Vama, Nemira(tot vorbea ea o data de trupe vechi) si Demaio sunt curios…de fapt cred ca-s curios la tot blogrollul. Deci blogroll, faceti bine si rezolvati singurul tag simpatic din ultimul an !
P.S : Incepe RoBlogFest si inca ma gandesc daca sa pun un link de vot. Si data trecuta am fost nominalizat (nu stiu de cine, dar multumesc) insa nu am cerut voturi. Pentru cei ce vor ceva mai funny, ii invit sa se uite peste topul asta.
Este foarte buna ideea de a ne readuce in memorie voci foarte bune dar care incep sa fie uitate.
Pe langa cei amintiti de tine ii mai pot adauga pe solistul formatiei Semnal M , regretatul Iuliu Merca si pentru iubitorii de folclor o amintesc pe privighetoarea Banatului, Mariana Draghicescu.
Poti prelua tag-ul cand doresti 😉
Tatiana Stepa, Zoia Alecu, Aura Urziceanu, Cotabita cand era tanar si cu Holograf…
Tatiana Stepa e foarte activa in ultima vreme. Cotabita lucreaza in impresariat. De restul n-am mai auzit.
pe Tatiana Stepa am amintit-o eu.
scuză-mă, e o inexactitate: topul meu se intitula “top7: voci româneşti”. deci n-am zis (nici eu): “cele mai bune”.
altfel, topul e foarte fain, toate şapte locurile. mă bucur că te-ai gândit tu la Mircea Florian şi la Chifiriuc, că îmi părea un pic rău că nu i-am inclus în top… Călin Pop e şi el un vocalist remarcabil.
din păcate, odată cu topul ăsta, mi-am dat seama că baza de selecţie, ca să-i zic aşa, e destul de săracă şi ne cam învârtim în jurul aceloraşi nume…
eh, mâine mă pun pe căutat prin albumele de la «cenaclul flacăra» 😛 o să văd ce-o să iasă.. eu tot nu m-am obişnuit cu noua adresă şi tot pe aia veche o tot vizitez :))
încă ceva : de ce nu activezi mod_rewrite?
Radu : Am corectat. Si scuze, te atacase Akismet.
A.Faith : Da…vechiul blog inca are o tona de accesari, majoritatea de pe google.
Ai dreptate cu baza de selectie 🙁
Doamne, şi ce mai cântau cuvintele…şi ce trist ma fost când au ieşit cu porcăria aia de album la iveală…nici nu mai ştiu cum se cheamă. Auzi, cred că ai uitat să mai incluzi ceva aici…OVIDIU IONCU 🙂
La NOS te referi ? Au incercat sa fie ”moderni” dar nu le-a iesit mare lucru…
Kempes merita o mentiune, intr-adevar 🙂
Da, la NOS mă gândeam. Am alergat să-l cumpăr şi când am ajuns acasă, am constatat că singurul lucru ce suna mai de doamne ajută era Iarbă Prin Păr…
Kempes ruleeees! 🙂
A, şi ca să nu uit…mă gândeam să mă bag şi eu la roblogfest, însă cum sunt Greger şi Vis pe acolo, am eu reţinerile mele că ar ieşi ceva pe bune. Poate arunc doar blogul de sport în joc, la secţiunea respectivă.
Eu am fost nominalizat la una si m-am nominalizat la inregistrare la o alta. Macar asa, sa fie 🙂
Mă mai gândesc. Nu de alta, dar am încă unele probleme în a crede în aşa ceva. Dar, totuşi, poate, cine ştie…
Baftă să ai.
Nici eu nu cred in asa ceva dar macar mai vad asa, pasiv cam pe unde ma situez in ochii celor care nu-mi citesc constant blogul.
O să fie cumva aiurea, eu aşa cred, o dată pentru că se vor vota între ei şi apoi pentru că am senzaţia că cei ce aduc materiale de concepţie, dar şi calitate, vor fi opriţi să ajungă unde merită. Cum să laşi pe un “nimeni” să câştige, când nişte măscărici au trafic de mii de persoane, este drept, toate la fel de retarde ca şi ei?
Nu e vorba de castigat. La fostul roblogfest ma clasasem bine desi nu aveam cine stie ce vizitatori. Oricum nu m-as fi dus la party-ul efectiv dar mi se parea interesant 🙂
La party m-aş duce, garantez asta. Am mai mulţi prieteni care şi-au exprimat dorinţa intensă de a cunoaşte la nivel carnal unele personaje din blogosferă. Ar fi fost ocazia perfectă.
Mie mi-a placut topul celor mai proaste 26 de jucarii chineze =)) As vrea si eu 1 buc Horror Squeezeable Ball, 1buc Flashing teeth si 1 buc Computer, daca s-ar putea…
Gasesti la sigur in Market europa.
Mai există Europa?
Partial, tarabele mai sunt 🙂
Preferatul meu e Zavaidoc. Mă ruga tati să-i fac rost de melodiile lui acu ceva vreme si am ramas profund impresionata de voce lui
Am o colectie de vreo 24 de piese 😉
Nu uitati de Doina Badea, Aurelian Andreescu, Pompilia Stoian, Constantin Draghici…adevarate voci ale muzicii romanesti. E buna ideea, excelenta, chiar, si doar Electrecord cred ca mai are inregistrarile lor.
Vantule, Vant nebun.. (Segiu Cioiu), Prieten Drag (Pompilia Stoian_, Ploaia si noi (Doina Badea), Copacul (Aurelian Andreescu), iata doar cateva melodii de neuitat, nu stiu daca le stie cineva..
Pe prima o stiu 🙂
foarte bine ai spus la inceput, vocile astea nu vor mai fi cunoscute de generatiile actuale.
eu totusi am auzit vreo 3 sau 4. 😀
o sa le caut acum si celelalte – ai mai atras un om spre partea intunecata a fortei 🙂
http://patriahotilor.blogspot.com/2008/02/muzica-muzica-muzica-2.html
Vazut 🙂
Petre : Good…bring more, we have music
Tks.
Am o colectie considerabila cu “oldies” romanesti.
Am pus in acel playlist aproape 50 de melodii care au incantat sufletele romanilor dealungul timpului… 🙂
Ce vremuri dom`le… Ce vremuri… Si ce copilarie frumoasa si lipsita de griji. 🙂
aduc, aduc, muzica vindeca sufletele.
😀
bine, depinde si ce muzica. 😉
Scuze, Kross ca nu am raspuns la invitatia ta pana acum, am fost ocupat pana peste cap, dar iata ca o sa o fac acum.
O sa preiau ayi sau maine tagul la mine pe blog, intre timp te felicit pentru inca o mostra de documentare foarte buna. Recunosc, ca de multi dintre cei de pe lista ta nu am auzit, dar datorita tie incep sa ii descopar.
Eu zic ca sunt destul de multe voci romanesti pierdute in izul scarbos al vocilor romanesti actuale, intr-o tara in care Simona Senzual se apuca de cantat.
Dar asta e, trebuie sa ne conformama. Muzica buna e destinata elitelor, restul sa bage Guta in difuzoare…
Good..good…mai multe voci, acum si de la Marius 🙂
Din cate stiu, Vali Sterian a murit intr-un accident de masina, nu de cancer.
Alexosu are dreptate. Vali Sterian a murit intr-in accident in Bucuresti. Exista 2 variante: una ca era mort de beat (era noaptea) si a lovit un autobuz. A doua ca erau 2 autobuze care se retrageau la depou si soferii se alergau in gluma cu viteza mare. Si ar fi dat peste Vali care era nevinovat. Mi se pare ca a fost si o victima claterala (pe trotuar?).
Ca melodie eu as fi ales de la el Iluzia unei insule… Activ FM… ce vremuri 🙂
Da, el n-a murit imediat dupa accident si aici aparusera speculatiile. Am corectat, nu stiu la ce ma gandeam.
Lol ! Acum vad…si pe wikipedia in romana scrie tot cancer. Nu stiu de unde a pornit prostia. Vad ca e si pe muzweek si era si pe radio3net.
Stiu de accidentul lui Vali iar la moartea sa ulterioara s-au facut diverse speculatii.
Da, a fost si un autobuz implicat. Am facut parte din multimea de gura-casca. Accidentul s-a intamplat pe Magheru, la intersectia cu Enescu, dar s-a auzit din ASE-Comert unde asteptam un prieten sa iasa din examen.
Cauzele accidentului sunt irelevante, pana la urma. Cert e ca scena accidentului arata absolut dezastruos. Eu nu am recunoscut masina, atat era de distrusa.
Eu am auzit doar fugitiv la vremea aia. Mi-a parut rau insa nu am luat moartea lui Vali Sterian ca o ”mare lovitura” pentru ca nu ma mai asteptam la cine stie ce de la el iar comportamentul la concertele finale era groaznic.
Am scris si in post : Speculatia cu ”a murit de cancer” a aparut in urma faptului ca el nu a murit instant ci a mai zacut ceva vreme (in timp ce justitia se pregatea sa-i aplice o corectie).
Pacat…
Cred ca Sterian nu a mai avut aceeasi forta, ca artist zic, in anii ’90. Stampila de “revolutionar” si apropierea de Piata Universitatii au fost mai puternice decat tot ce a facut dupa.
să ştii că şi anul ăsta ai fost nominalizat la RoBlogFest, nu ştiu de cine.
Ce alti cantareti romani ar fi de genul lui Jean Moscopol sau Zavidoc?
Hmm..Cristian Vasile (Zaraza), Titi Botez, Dorel Livianu..
Calin Pop si cu Vali Sterian imi plac si mie foarte mult. Am ascultat recent cateva piese si inca ma mai minunez de efectul pe care-l poate avea muzica lor.
Conteaza mult si versurile!
Ah, cum puteam sa uit: sotul Adei Milea, imi scapa numele lui acum!
Sotul Adei Milea ?
Adrian Berinde, se gaseste pe youtube! Dar cu el e alta poveste.
Habar n-aveam ca a fost sotul Adei Milea !
IRIS a fost, este si ramane ceea ce este mai bun in rock-ul romanesc. Veniti cu totii la un concert de rock’n’roll. Suporterii IRIS-ului pot acum sa se bucure de un nou site, complet, plin cu informatii updatate, cu fotografii si filmari din concerte, la adresa http://www.iris-fansite.ro
Doua chestii: Vali Sterian, dupa accident a fost inchis. Atunci colegii lui din muzica au depus o petitie si in cele din urma,a fost eliberat. A murit dupa accident, la cateva luni bune, de ciroza si cred eu, pt ca s-a consumat interior pentru tragedia pe care o provocase. Acum tragedia este ca, daca observati, munca lui de-o viata se duce de rapa: Casa Eliad, club creat de Vali, inchis de primarul sectorului trei…activitatea lui minimalizata etc..
Piesa “Mana birjar”, nu e cantata de Zavaidoc in inregistrarea pe care ai postat-
Al : Da, ai dreptate, n-am stat sa o ascultat atunci. Voiam sa pun altceva.
[…] Cam aşa ar suna o leapşă venită de la krossfire. […]
mai am si eu cartea “Martinel poznas” – primita la 5 ani…
faceti confuzie, Vali Sterian a provocat accidentul despre care vorbiti in septembrie 1999. la inceputul lui septembrie 2000 a fost operat fiindu-i extirpata o tumora giganta abdominala la Fundeni, a ramas internat si s-a stins in spital 2 saptamani mai tarziu. deci putem spune ca a murit de cancer.
am niste viniluri vechi cu acesti cantareti :X
Sunt de acord cu toti ce-i mentionati de dvs din domeniul muzical ,dar as vrea sa mai amintesc si eu inca o data de privighetoarea Banatului si regina DOINEI ROMANESTI MARIANA DRAGHICESCU , care din pacate dupa ce ca s-a stins prea devreme nu a fost difuzata cat ar fi meritat cat a fost in viata iar acum din ce in ce ne amintim tot mai rar de ea . Dar asa-i cand esti un talent prea mare….. iar cand nici nu mai esti …….
Nu e singura, din pacate.
[…] fi vrut sa mai dedic un articol piesei lui Sergiu Cioiu, insa din pacate urmatoarele randuri sunt despre cineva mult mai […]