Trecut-au fluturii…
Propun o pauza de cateva zile, pana la aparitia episodului 2 din seria recent inceputa. Daca titlul prezentului articol va nelamureste, o sa va linistesc putin: nu o sa ma apuc sa transcriu vreo poezie sau sa reproduc versuri Phoenix. Nu e nimic poetic in titlul ala.
Intrebarea din titlu e legitima: unde sunt fluturii? Nu fluturii din stomac, nu fluturii inspiratiei, ci fluturii. Acele firesti continuari ale omizii. Stiti voi, insectele alea colorate, fragile si lipsite de directie. In afara de cateva aparitii stinghere, aproape sfidatoare, in niciunul din orasele prin care am trecut in ultimii 10 ani nu am mai vazut fluturi. Da, stiu ca e iarna, dar afirmatia nu e restransa la un singur anotimp.
Bun, de ce mi-ar pasa mie sau altcuiva ca au disparut fluturii? Pe langa partea siropoasa, aia legata de copilaria in care prindeam fluturi in causul palmei, ar mai fi si un semn al avansatei noastre civilizatii. Parcurile, dealurile si zonele unde fluturii isi ducea silentiosul razboi al culorilor (raper ma fac, raper!) sunt absolut la fel. Unele s-au mai restrans din motive de parcari si mall-uri, altele au ramas fara niscaiva copaci, dar in mare, habitatul nu s-a schimbat.
Vorbesc aici de fluturi mari si colorati, nu de molii sau alte creaturi din ordinul Lepidopterelor (in sfarsit, am folosit biologia de clasa a sasea la ceva!). Fluturii aia mari au disparut din mai multe motive, doua fiind evidente. Primul ar fi eliminarea omizilor din majoritatea pomilor fructiferi si zonelor verzi, fara discernamant intre cele daunatoare si cele a caror prezenta stabiliza ecosistemul. Atitudinea de tip ”io arunc cu napalm si vad dupa” ne-a scutit de invazii de tantari, dar a macelarit si multe alte specii (albine, libelule). Al doilea mare motiv ar fi poluarea. Aerul nostru e atat de incarcat de dubiosenii, incat nici insectele n-au curajul sa-l respire.
Fumatori, dati banii inutil pe tigari! Tot ce trebuie sa faceti este sa trageti aer in piept mai cu viata! Daca ar fi numai fluturii, tot ar fi ceva. Dar pana si gandacii aia rosii ”cu ochelari”, cei care se imperecheau ”spate in spate” la radacina vreunui pom, au disparut. Daca tot ne jucam de-a zoologia primara, ar fi de aflat ca respectivii gandaci se numesc Pyrrhocoris Apterus (sau mai simplu “Firebugs”) si sunt al naibii de rezistenti (si canibali, daca va pasioneaza subiectul). In frageda copilarie, dubiosul lor ritual de imperechere se desfasura pe delusorul din apropierea strazii mele. Acum 1 an, nici macar buburuze n-am mai vazut prin zona, insecte migratoare de felul lor.
Ideea articolului astuia a venit in urma discutiei cu un coleg de birou (beep si te fac celebru, Seba!). Problema e ca, siropos sau nu, mai toti avem ceva amintiri legate de fluturi si de insectele pe care in copilarie le priveam cu teama, curiozitate si multa, multa prostie. Disparitia lor marcheaza cumva si disparitia unei epoci ”salbatice” a spatiului urban romanesc, o epoca in care un copil de 7 ani nu era fortat sa bata mingea langa groapa de gunoi si sa iasa la picnic in parcare. Pustii viitorului, vor vana fluturi online si te vor intreba mirat: tati, animalele astea chiar exista?
P.S: Ca veni vorba de articolul cu jocurile, urmatorul episod s-ar putea sa aiba si un premiu special, sub forma unui joc Steam (stiu, editarea foto e dubioasa)
Pai problema principala pe langa poluare este ca nu au unde sa traiasca fluturii aia .
Cred ca si substantele astea antitantari ii cam termina .
Pana prin 1995-2001 erau o carca de fluturi, dar de cam zece ani au disparut .
Si eu cand eram mic prindeam fluturi frumosi colorati, mai ales ca am facut si ierbar si insectar !
Pai exact. Fiecare pusti avea insectar (eu nu, ca nu-mi placea sa-i prind vii) si tot erau gramada. Acum, nimic. Multi traiau in copaceii si gradinile de pe langa blocuri.
Inainte nu trebuia decat sa ies din blog ca sa vad o carca de fluturi, dar acuma trebuie sa ma duc in padure, pentru ca nici in parc nu mai sunt .
Problema este ca daca dispar insectele dispar si pasarile .
Iarna pe balconul meu veneau pitigoii si pasaricile sa manance din sunca de pe balcon, dar de cativa ani nu mai vin.
E bine in schimb ca am 4 cuiburi de randunici pe amandoua balcoanele, chiar daca au facut o gramada de ganieti .
Chiar daca am balcoanele acoperite, eu le-am lasat si lor rost ca sa intre si sa iasa in voie .
… cu extrem de multa prostie in cazul meu 🙁 am prins si am omorat atatia fluturi cand eram mica 🙁
Romania Inedit: Da, buna observatie cu pasarile.
Ana: Eu doar accidental. Protejam fluturii si melcii in general.
Inseamna ca n-ai prins in scoala ultimii ani ai “iepocii de aur” cand pe langa norma pe care o avea fiecare la colectat sticle, borcane, hartie, fier vechi, frunze de dud pentru viermii de matase si ale alea, aveam norma si la melci, melci care mai si scapau saracii din plasutele nu prea bine inchise, facand alpinism pe peretii salilor de clasa….Faza e valabila pentru zona rurala, la oras nu stiu cum era.
Insectarul era obligatoriu in cl.a VI-a si a X-a, la zoologie.
Cat despre fluturi, la tara se mai gasesc dar nu ca pe vremuri…
Pe la tara da, dar din ce in ce mai rar in zonele locuite (mai degraba in camp/pe terenurile celor din zona).
intr-adevar nu mai sunt fluturii de altadatata, mari si frumos colorati – eu ii prindeam pe cei albi (se asezau pe varza din curtea bunicii) – dar le dadeam drumul …si mai prindeam bondari, dar tot asa le dadeam drumul
Bondarii ii prindeam uneori in sticle sau flori (cele mov, mari..si ele din ce in ce mai rare). Le dadeam evident drumul, usor speriati ca se vor intoarce si se vor razbuna.
mai sunt fluturi si prin orase, trebuie sa stii pe unde sa cauti…te-ai gandit ca poate pe masura ce imbatranesti (ca asta se intampla de obicei la oameni) nu mai poti vedea fluturii? adica ei sunt da’ tu esti fluturorb, ca sa zic la prim instinct un cuvant. ee? intreaba pustani de 7-8 ani unde-s fluturii!
Ultimul paragraf (exceptand referinta la Seba :)) face toti banii. Asa e. Daca nu erau, acum sigur fluturii au devenit efemeri.
Intuneric: Da, ar fi anacronici (soooo last century!)
Cerbulvechi: Am intrebat, dar, vorba lui Intuneric, astia mici nu mai inteleg fluturii. Nu se uita dupa fluturi…
Si partea a doua din articolul cu jocurile 🙂 ?
O sa vina zilele astea. Trebuie periat putin, pentru ca-i multa informatie 🙂
Chiar n-am remarcat pana nu ti-am citit articolul, disparitia fluturilor. Ce-i drept, nu prea se mai gasesc in orase dar n-as dramatiza atat de mult urbanizarea asta…suntem noi prea nostalgici ca imbatrinim.
Ma rog, disparitia oricarui element al copilariei se simte (eu cel putin am simtit-o)
Intr-o lume unde betonul conduce nu au loc vietuitoarele naturii si asta doare rau. Nici eu nu am mai vazut fluturi de mult si nu inteleg de ce. As da vina pe oamenii care stropesc plantele vara cu diferite chimicale pentru ca acest lucru ii omoara pe omizi. Asta cred eu. Problema ii ca dau vina pe chimicale pentru ca nici la padure, in munti, nu am mai vazut fluturi mari. Pacat pentru ca sunt una dintre cele mai frumoase creaturi din natura. Fluturii sunt pe cale de disparitie si asta e clar. As vrea sa mai alerg o data dupa fluturi dar nu cred ca voi reusi. Felicitari pentru articol. Mi-ai trezit partea copilului din mine si imi vine sa plang cand ma gandesc ca fluturii dispar.
Las si eu asta aici.
Vad ca am si comentat pe-acolo, cu ceva timp in urma 🙂
Tin minte un fragment dintr-o lucrare S.F. (parca era carte dupa care au facut si un film) … se facea ca marea majoritate a animalelor erau “cyborg” – aproape toate, cele adevarate, disparusera. Si era un lider politic, care, prin puterea pe care o detinea, isi facuse rost de ceva nemaivazut pentru muritorii de rand – era proprietarul unei capre ADEVARATE ! Sa fi fost propritarul unui animal adevarat era dovada suprema ca esti un om de o importanta foarte mare …
Vara asta (si toamna asta, chiar pana catre frigul iernii) am vazut o multime de coropisnite respingatoare, bune de model pentru vreun S.F. horror … frunzele copacilor au fost “invelite” de plase si devorate de ciudateniile din-nautru, ca in “Alien” … (si dupa ce s-au terminat toate frunzele a aparut un avion care a pulverizat zeama)
Anul trecut am aruncat jgeaburile de flori, cu tot cu flori, fiindca niste albine isi facusera “stup” in ele, in pamant, cu tuneluri, “camere” si “camari” unde adunau frunze.
Anul asta am vazut doar cateva râme si ceva melci (dupa ploaie). O singura buburuza. Si nici un bondar si nici o randunica.
Ceva se intampla si nu pare a fi ceva bun.
Da, raman insectele care ar supravietui si dupa un atac nuclear (vezi gandacii de bucatarie).
@krossfire de-aia ziceam 😀
Asa, sa vad cum se propaga trendurile in blogosfera 🙂
Dli: Imi pare rau ca Akismetul ti-a inghitit comentariul. Posibil sa aiba legatura cu numele.
Ce mi-a plăcut partea cu copilăria şi fluturii. Din păcate, o să rămânem doar cu amintiri frumoase şi colorate, ca să zic aşa, pentru că mie, personal, fluturii mi-au colorat copilăria. Am impresia că totul e gri acum.:)
N-ai impresia, cam e…si n-are legatura neaparat cu copilaria noastra.
week-end-ul acesta am fost la tara si chiar ma gandeam, stand in gradina, ca daca ar fi sa mai fac o data un insectar,nu as mai avea cu ce sa il umplu. Mi-e dor de toate aceste insecte pomenite de tine si mi-e teama ca ne-am obisnuit fara ele, nu le simtim lipsa… copiilor nostri li se va parea absolut normal sa traiasca intr-un mediu atat de ne-biodiversificat. Aaaa… si nici copacii nu mai fac rod asa bogat, deh albinele sunt mai putine…Einstein spunea ca daca albinele ar disparea, omul ar mai avea de trait doar patru ani.
Fals. De fapt, majoritatea speciilor de animale sălbatice care se reduseseră drastic la număr între 1980-1995 datorită exploatării la sânge a terenurilor agricole şi defrişărilor pentru agricultură au reapărut şi au luat în stăpânire atât ruralul, cât şi oraşul. Spre exemplu: – Buburuza – duşman natural al puricilor verzi de plante – era aproape dispărută în 1995 datorită distrugerii puricilor prin răspândirea de insecticide. După 2002 buburuzele sunt peste tot unde se găsesc câţiva metri pătraţi de iarbă; – Specii de insecte nemaivăzute de decenii (rădaşca, gândacul nasicorn, gândacul croitor, cărăbuşul) se găsesc în parcurile din Bucureşti, la zeci de km de cel mai apropiat câmp; – Veveriţa – animal sălbatic, fricos şi timid – s-a supraînmulţit din 2000 încoace în toate parcurile mai mari (Herăstrău, Agronomie, Grădina Botanică) şi veveriţele moderne au devenit suficient de îndrăzneţe ca să îţi ia biscuitul sau miezul de nucă din mână; – Broasca de lac poate fi întâlnită în cartierele de case, la kilometri întregi de orice apă, dar am văzut şi în Rahova, “printre betoane”; – Specii de păsări caracteristice ruralului şi terenului de vânătoare (stăncuţa, gaiţa, fazanul) se găsesc până şi în parcul Casei Poporului. Există o colonie de fazani acolo… Read more »
Dropia chiar a reaparut, nu e un zvon, iar veverita chiar a aparut peste tot. Totusi, fluturii :P?
…sunt în orice parc în care au fost cultivate pe mari întinderi plante cu flori.
~Nautilus
Eu nu-i vad nici de-ai naiba. Tind sa cred ca aerul nu-i prea ajuta, in ciuda vegetatiei. Molii mari (fluturi de noapte) am mai vazut.
PS “gândăceii cu ochelari care se împerecheau” se numesc de fapt Pyrrhocoris apterus şi nu “Scantius” şi până prin 1998-1999 erau foarte răspândiţi prin parcurile fără gazon (din motive mai complicate de explicat, caută covorul de frunze moarte de la rădăcina copacilor).
~Nautilus
Vom corecta. Gasisem undeva ca Firebugs = Scantius, dar era o informatie gresita aparent 🙂
Gândăceii Pyrrhocoris apterus au reapărut de cum s-a încălzit vremea, numai în ultima săptămână i-am văzut în 3 locuri: Complex Delfinului, parcul Bazilescu şi curtea bisericii Bazilescu.
Cum ar zice proverbul românesc, nu mor gândacii când vrea presa.
~Nautilus
Am vazut si eu in ultima vreme prin parcurile mari, dar in orasul de bastina nu prea mai vazusem (in copilarie erau chiar peste tot).
Pe lângă fluturii noştri, ne-au invadat şi fluturii maronii din Africa de Nord 😛
http://www.gandul.info/stiri/un-roi-de-fluturi-maronii-a-invadat-capitala-specialist-de-la-muzeul-antipa-vin-din-nordul-africii-atrasi-de-vremea-calda-si-umeda-10960288
Ahh…bun, chiar ma intrebam de unde au aparut 🙂
[…] Posted by Intuneric Unii urmăresc păsările, iar alţii scriu şi citesc despre fluturi… Însemnarea lui krossfire, mi-a adus aminte de un material pe care l-am descoperit mai demult – care nu-mi aparţine… […]
Primăvara asta mişunau nişte bărzăuni asiatici uriaşi (fiecare era cât o baterie AAA) prin cartier, iar sâmbătă am găsit pe peretele casei un nasicorn. Unul mărişor, mai mare ca un capac de PET. Nu ştiu ce făcea ditamai gândacul acolo, dar părea cam dezorientat. De parcă ar fi avut şi el bani la o bancă grecească 😀
Carabusi cu corn am mai vazut, dar pe la liziera padurilor 🙂
Aceiaşi Pyrrhocoris apterus, care dispăruseră din parcuri după plantarea gazonului, au apărut în spaţiile verzi dintre blocuri, în colonii de câteva sute într-un loc (în limbajul entomologilor, s-au agregat) . Datorită căldurii din decembrie, au supravieţuit până după Anul Nou. Probabil generaţia de anul trecut a pierit după căderea zăpezii.
Acum am inceput si eu sa-i observ, precum am observat si hoardele de molii 🙂
În jurul lui Leroy Merlin / Carrefour de pe șoseaua Chitilei se pot vedea iepuri de câmp. Sunt atât de obișnuiți cu oamenii și mașinile încât nu mai încremenesc când se văd în lumina farurilor, fug mai departe. Asta nu poate decât să mă bucure, dacă va încerca vreun dobitoc să îi braconeze va rămâne cu buza umflată.
Aseară pe lângă Lukoil de la Chirigiu fugea pe stradă un arici. Mic, mai mic ca aricii europeni, și galben. Probabil un arici african pitic care aparținea cuiva și evadase din casă.
Apropo de ce scriam mai sus: https://www.vice.com/ro/article/qv3pmw/de-ce-apocalipsa-e-aproape