Traditii ”urbane”

Unul dintre multiplele ”beneficii” cu bataie lunga aduse de perioada comunista il reprezinta proletariatul, patura sociala puternic dezvoltata in acea perioada. Daca in perioada ”originilor sanatoase” oamenii adusi cu forta de la tara, dezradacinati, reprezentau viitorul Republicii Socialiste Romania, in prezent, acel viitor s-a transformat intr-o hoarda de mosulici si babute, pierduti intr-un spatiu de tranzitie continua.

Initial speriati de faptul ca au fost fortati sa se desprinda de un mediu considerat arhaic (si totusi atat de frumos), noii proletari s-au adaptat repede vietii la oras. De la gainile crescute pe balcon pana la plantatiile de legume din casa, blocurile ceausiste au fost dovada inventivitatii taranului roman. Ce e putin mai grav, si face si obiectul curentului articol este adaptarea traditiilor satesti la mediul urban, traditii preluate ulterior si de generatii tinere, de asa zisi oraseni.

Nunta

Nunta este un bun prilej de a scula in picioare tot cartierul. Se iau 1-2 ”lautari locali”, cateva rude si cunoscuti…si incepe urlatul si topaitul pe strazile orasului. Alaiul trebuie neaparat insotit ulterior de o cohorta de masini decorate care vor claxona incontinuu pe tot drumul catre biserica. Nu putini vor spune : ”bine, dar traditia asta este anterioara perioadei comuniste…”. Este anterioara, intr-adevar, dar provine tot din mediul rural iar literatura interbelica arata ca inainte de al doilea razboi mondial, lucrurile tindeau spre normalitate.
Cele mai iritante aspecte ale procesiunii le reprezinta ideile geniale ale unora de a improviza un fel de corturi de nunta (foarte comune in zonele rurale – create insa cu specific si frumusete locala) in garajele din zona sau in spatii virane. Se aduce un manelist local…4-5 mese mari…si ”sa-nceapa distractiaaaa !”. Desi in orasele importante manifestarea asta a disparut…mai nou se poarta invadarea spatiului public. Nunta se tine intr-un local de 4 pe 4…insa decoratiile si mesele exterioare se intind pe o buna bucata de trotuar-parc-strada.

Inmormantarea :

Aici e aici. Cortegiul nuptial mai e cum e : Mirii isi vestesc nou gasita fericire…insa in cazul pierderii unui om, oare chiar este nevoie sa-ti plimbu suferinta prin tot orasul ? Oare toti oamenii aia obositi, oameni cu rude bolnave si probleme proprii, simt nevoia sa vada un cadavru intr-un camion ? Este necesar ? Traditie, traditie…dricul era insotit de rude pana la cimitir si-n perioada interbelica (de carute, in zona rurala) dar intr-un oras supraaglomerat, in anul 2007…mai merita sa chinui si mai mult oamenii deja chinuiti de pierderea unei fiinte iubite ?
Am mai sesizat o traditie interesanta. La moartea cuiva, pana la inmormantare, capacul de la sicriu poate fi tinut la usa de la intrare pentru o perioada de timp. Am sesizat aceasta traditie cand una dintre vecinele mele de palier, foarte in varsta, a decedat. Acum sa ne gandim putin : Stau in chirie in Bucuresti, intr-un bloc de garsoniere. Coridorul cu usile de la intrare este destul de stramt. Pentru a ajunge la lift\scari, sase familii trebuie sa se strecoare prin spatiul dintre capacul de sicriu (+ lumanari) si zid. Nu stiu cat de traditionala sau de crestina este aceasta actiune, insa timp de doua zile gandurile mele au alunecat spre teme din ce in ce mai sumbre…normal, doar vedeam de 2-3 ori pe zi un cosciug si niste lumanari.

Cumva obsedati de ideea proprietatii (nu doresc sa-si petreaca restul zilelor la un azil), ajungand sa se intalneasca in hypermarketuri (in loc de bisericile si sezatorile rurale) acesti oameni fac parte dintr-un alt timp. Ei nu mai pot fi ajutati (in sensul de ”educati”) pentru ca au depasit o anumita varsta. Tot ce am putea face este sa-i toleram si sa incercam sa-i intelegem…dezradacinarea poate mutila comportamente si suflete.

P.S : In ciuda unui articol destul de sumbru, va doresc 1 MAI Regal de toata frumusetea !

2 Comments

  • Lasă, că vin alţi socialişti, U.E. … şi rezolvă ei tradiţiile… cu sicrie de zinc, etc.

  • In vremurile copilariei mele, pe la mijlocul anilor ’90, se facea cunostinta cu “lumea civilizata”, care isi rezolva asemenea probleme cu tact si in relativa liniste. Atunci erau venerati pentru dispozitivele de gunoi diferite pentru sticla, plastic si organice. Pentru centre comerciale curate, oameni zambitori pe strada si copaci taiati la milimetru. Erau civilizati, ce mai.
    Acum ma gandesc ca era putin cruda atitudinea asta prin care s-a creat mitul conform caruia generatia >40 ani din romania e necivilizata, badarana si inchisa la minte. In multe cazuri asa si e, dar cine ar putea sa-i invinovateasca cu adevarat pentru asta?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

krossfire
  • krossfire