Satan rides the media

Cum cei de la metalfan au raportat eliberarea documentarului ”Satan Rides The Media” de sub egida drepturilor de autor (si evident, postarea lui pe YouTube), ma gandeam sa-l aduc si eu in prim plan, aici.

Documentarul trateaza cazul solistului si instrumentistului de black metal Varg Vikernes (cunoscut si sub pseudonimul Burzum – one man band) inchis in 1993 pentru arderea unor vechi biserici crestine si pentru uciderea chitarisului de la Mayhem, Euronymus.

Despre individ si trupele care au pornit al doilea val in black metal se pot spune multe (si s-a cam spus ce se putea spune pe aria Rock, de pe forumul softpedia), insa documentarul nu este interesant numai din punct de vedere al teoriei muzicale si a catalogarilor metalului. Documentarul se axeaza foarte mult pe relatia lui Vikernes cu jurnalistul care a facut reportajul centrat pe activitatea sa (si care in ciuda faptului ca nu si-a dezvaluit sursele, a fost acuzat de asta ) si de impactul media pe care l-a avut evenimentul (ideea de newsworthiness – criteriul unicitatii\insolitului). Merita urmarit si datorita sistemului ”bulgarelui de zapada” aplicat aici. Pornind de la cateva incendieri de biserici, (multe din teribilism) media a reusit sa creeze o isterie a conspiratiei sataniste. Deja o parte din populatie ajunsese sa se panicheze, in conditiile in care cealalta parte il considera pe Vikernes un fel de ”haiduc modern”.

Unul dintre poreclele lui Varg era ”Count Grishnack” (inspirata din Lord of The Rings). Media a inceput sa vorbeasca despre ”contele negru” si despre muzica sa ”satanista”, si astfel albumele sale au devenit ”cult classic”. (talk about PR). Dupa cateva luni prin tribunale (acuzat doar de incendiere), Burzum devenise o celebritate nationala datorita media. Interesant ca si black metalul si manifestarile de gen aparusera cu vreo 8-9 ani in urma, dar impunerea sa s-a facut tot prin media care a cercetat si a scos la lumina toate trupele obscure ce activau in underground-ul norvegian, punandu-le sa dea tot felul de declaratii si promovandu-le inutil. Practic, intr-un gen in care existau maxim 10 trupe (cea mai influenta fiind Mayhem), au aparut intr-un an de promovare media, peste 50 ! Este de urmarit si modul in care media a trecut de la niste tineri dornici de muzica extrema cu tenta ”intunecata” la pedofilie, sacrificii umane si ritualuri negre. (nepracticate de respectivii tineri). Media, prin selectivitate si insiunari reusise sa lege aproape orice eveniment de ”explozia satanista”. Devenise aproape la moda printre pusti, intr-o Norvegie crestina, sa spui ca esti satanist.

Mai multe detalii despre cazul ”Burzum” (daca va intereseaza cazul in particular) gasiti pe wikipedia si pe forumul mai sus amintit.Vikernes va fi eliberat conditionat in 2008 – daca intereseaza pe cineva 🙂Afectat

Documentarul se poate viziona , pe parti, prin intermediul youtube :

Satan Rides The Media (1/6)
Satan Rides The Media (2/6)

Satan Rides The Media (3/6)

Satan Rides The Media (4/6)
Satan Rides The Media (5/6)

Satan Rides The Media (6/6)

P.S : Voiam sa-l aduc in atentie si datorita unor tabuuri pe care unii le au fata de genul asta muzica, dar in principal datorita ilustrarii modului de functionare al sistemului ”media hype”.

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
scorojit

am vazut si eu documentarul acum ceva timp…e realizat destul de bine, intr-un mod destul de obiectiv cum ar trebui sa fie. si lol@ figura burzumului cand era in sala de judecata. he was one cheerfull dude :D. in metal:a headbanger`s journey dasteptii spun ca e inchis pe viata, lamers. well..eu sunt hepi ca-i dau drumu la anu. totusi e relativ uimitoare taria lui si al amicului ce era cu el in seara crimei..cand nu regreta deloc ce s-a intamplat in seara aia…satanistii..huo.

krossfire

Pai initial voiau sa-i dea drumul in 2006, dar datorita unei tentative de evadare din 2004, i-au mai dat vreo 2 ani 🙂

In Norvegia pedeapsa maxima este 24 de ani de inchisoare…din care se mai pot elimina ceva ani, depinde de judecatori 🙂

scorojit

cica de fapt ii zicea Grishnackh 😀

hippogryph

iese la anu’, pare-mi-se

[…] @ 4:03 pm Nu am spus niciodata ca black-ul ar fi o tampenie, ba chiar am promovat filmuletul Satan Rides The Media. Vorba lui Hellhammer : Muzica asta, daca are esenta e similara operei …trebuie sa asculti […]

krossfire

Hmm…ar fi fost de analizat ”diada” : Burzum – Mayhem si ar fi trebuit sa insist mai mult pe Celtic Frost dar e totusi un articol de blog si nu prea mi-am permis sa il lungesc foarte mult.

Stiu link-ul ala insa e bine ca l-ai pus aici, poate sunt si altii curiosi.

lostwisdom

Ganditi-va ce efect au avut bisericile arse de Varg. Atunci in 92′ cand el a dat foc celor 3 biserici, pur si simplu s-a dezlantuit un fenomen satanist pana in 1996, chiar daca Varg a facut acest lucru cu alta intentie, el vroia sa faca norvegienii sa nu fie asa morali adica sa nu fie asa crestini , ci pagani deoarece era o tara cu cultura pagana.Ceilalti au luat-o de buna si au ars cam 50 de biserici pana in 96′.Fenomenul a aparut si in Rusia, Germania, Finlanda etc.Burzum a fost condamnat de fapt pentru doar arderea celor 3 biserici, deoarece ceea ce a facut cu Euronymous a fost in legitima aparare, iar lumea il ura pe Euronymous si nu au mai bagat in cazierul respectiv si acea crima.Parca vocalistul de la Gorgoroth(i-a fost luat un interviu in acel documentar “Metal: A Headbanger’s Journey”)a spus:”Accept intru-totul ceea ce Varg a facut.Ar fi trebuit sa se faca mai mult, dar pana la urma ne vom uni cu totii si vom distruge intregul crestinism din lume.Va fi un fenomen profund de Anti-Crestinitate.Lumea a luat de buna intentia lui Varg de a arde cele 3 biserici, chiar daca nu si-a dorit acest lucru.

lostwisdom

http://www.burzum.com/burzum/library/text/burzum/a_burzum_story_eng.pdf – Cea mai buna forma de a afla povestea intru totul scrisa de Varg.Veti afla tot ce e nevoie sa aflati.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x