Muzici…

Am mai scris cu mult timp in urma despre posturile romanesti de radio care meritau ascultate in opinia mea. De-atunci a trecut aproape un an : Guerilla aproape a renuntat la rock si Liviu Mihaiu a devenit mai insipid decat era, City FM a inceput sa se axeze din ce in ce mai mult pe metal american (adica pe muzica dubioasa) iar de Radio3Net nu stiu ce sa mai zic, pentru ca nu am mai ascultat de mult.

O surpriza placuta pentru mine a fost postul de radio Smart FM, post care emite pe frecventa 107.3 in raza municipiului Bucuresti si care poate fi ascultat online aici.

smart-fm.jpg

Am aflat de el la Gaudeamus, prin intermediul unor semne de carte distribuite , o metoda simplista dar eficienta de a-ti face publicitate. Deoarece site-ul oficial nu pare a fi inca terminat si pentru ca nici grila de emisiuni nu pare sa fi ajuns in forma ei finala nu ma pot pronunta cu privire la calitatea acestora. Tot ce pot spune la nivelul asta este ca stirile nu sunt enervante ca la multe alte posturi.
Ce il intereseaza pe ascultatorul din masina sau pe purtatorul de mp3 player este muzica. Aici Smart FM isi respecta declaratia de ”radio gold” , un radio care tinteste spre un altfel de public, mai matur. Pe Smart FM am putut asculta mai tot de la jazz la opera si muzica simfonica. 80% din corpul muzical Smart FM se compune insa din muzica veche (si nu aiureli gen synth-pop-ul anilor 80′) si piese de soft-rock (balade power, indie si putin brit). In orice caz, muzica imi place in cea mai mare parte a timpului. Seamana cu ce voiau la inceput City FM si ulterior Magic FM sa faca.
Despre Gregorian am mai scris eu cam tot in aceeasi indepartata perioada, perioada in care scosesera un album de Craciun. Se pare ca si de sarbatorile astea vom avea parte de coverurile si compozitiile in stilul canturilor gregoriene, marca Frank Peterson. Pe scurt : Gregorian sunt o trupa care s-a nascut la initiativa unui fost membru Enigma, trupa condusa atunci ca si acum de compozitorul roman Michael Cretu. Frank Peterson, bun prieten cu Michael Cretu si respectat compozitor in Germania a incercat atunci sa faca o trupa care sa mentina latura new age\gregoriana abordata in primele albume Enigma. In prima sa incarnare proiectul nu a reusit sa obtina prea mult. Peterson s-a intors in 1998 si de-atunci o duce din ce in ce mai bine. Lasand la o parte o sanctiune papala pentru piesa ”Ave Satani” (The Omen), trupa Gregorian a lansat pana in prezent nu mai putin de opt albume de piese celebre cantate pe 7 semitonuri, in stil gregorian, asezonate cu o serie de compozitii proprii. Filmand videoclipuri in marile catedrale catolice, Gregorian au devenit si favoriti ai YouTube-ului.

Albumul de fata, ”Masters of Chant VI” este mult mai reusit decat ultimele lor creatii, ”Christmas Chants” si ”Masters of Chant V”. Albumul este mult mai reusit si datorita selectiei de artisti carora li s-a facut cover dintre care amintesc : Tears for Fears , Queen, Lenny Kravitz, Coldplay , Eurythmics, A-Ha. Piesa ”The Circle” este o compozitie proprie in stilul lui ”Moment of Peace” insa nu-mi dau seama daca tot Amelia Brightman este vocea feminina si de pe aceasta piesa. Dintre coveruri mi-au placut in mod deosebit Mad World (Tears for Fears) , Crying in the rain (The Everly Brothers\ A-Ha) , Guide me God (Sinead O’Connor) si foarte reusitul What if God was One of Us (Joan Osborne). Putin dezamagitoare mi s-a parut Greensleeves, o alta compozitie proprie bazata pe piesa traditionala Greensleeves.

chapter-vi.jpg

P.S : Dupa ce in 2002 il plagia pe Bregovic, imbecilul pe nume Bogdan Tascau a compus o piesa numita ”Liubi Liubi I love you”. Ignorand cu desavarsire faptul ca linia melodica e puternic inspirata din piesa finlandeza ‘Levan’s Polka’ nu putem ignora faptul ca linia vocala este identica unei piese traditionale finlandeze intitulate ”Lai Lai Hei”. Atat de asemanatoare sunt cele doua piese, inca maestrul compozitor a copiat pana si partea de final transformand-o intr-un cazacioc penibil. Nici Costi Prosti nu era in stare de asa ceva. Pana una alta, ma gandeam sa invii seria ”Do it yourself”. Merita ?

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
krossfire

skin-ul meu avea la widgets jos : recent comments

krossfire

Pe moment ascultam Ensiferum – Lai Lai Hei. E piesa pe care au copiat-o imbecilii aia cu ”Liubi Liubi , I love you”.

E de fapt o piesa traditionala finlandeza …

Mahtan Elendil

de ce au primit o sanctiune papala pentru ave satani?

P.s. Merita. Mi-a ramas in minte fraza asta : “Although we won’t use them, nails and hammers generally give the impression that you probably know what you’re doing.”
P.S.S. Cum ai facut rubrica aia cu comentarii recente, cea din partea dreapta? Am incercat azi toata ziua, dar n-am reusit.

Iti recomand sa incerci si http://www.newsfm.ro/ 😉

Mahtan Elendil

da? atunci trebuie sa-mi schimb skin-ul, however, n-o sa-l iau pe al tau 😛

amoras77

Merci pentru pontul cu postul de radio, nu stiam de el. Intr-adevar muzica multa si buna.

krossfire

Nicio problema.

Mahtan Elendil

am reusit sa fac coloana cu recent comments. merci pentru ajutor 🙂

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x