Muzica se intoarce…

No bine mai copii, e frumos ce faceti voi ? Pai sa faceti voi recenzie la bunatate de album Elvenking inaintea mea ? Andreanum a reusit sa faca o recenzie a unui album tare inaintea mea. Si nu numai ca este vorba de o recenzie a unui album tare, dar este si o recenzie la una din trupele mele preferate. Si daca asta nu ar fi de ajuns, recenzia lor este solida si bine conturata. Pai sa nu faci caz din asta 🙂 ?

Lasand gluma la o parte, am tot asteptat ca Elvenking , una dintre cele mai bune trupe de folkloric metal de la ora actuala sa lanseze albumul asta. L-am ascultat acum trei zile si de-atunci tot tin recenzia in stoc, gandindu-ma ca ”oricum nu scrie nimeni inaintea mea pe tema”. Acum m-am inselat – si daca lansam textul, tot mi-o luau inainte. Daca nu ati citit deja recenzia andreanum a albumului poate va uitati si peste a mea. Lor nu am sa le reprosez decat faptul ca fac o comparatie cu Skyclad si cateva greseli la nivelul schimbarilor de componenta in trupa. De asemenea, trebuie sa remarc ca mai toate albumele Elvenking suna excelent, primul fiind probabil cel mai bun (pana acum) si ca trupa nu a fost ”slaba intre anii 2001-2005”. In afara de asta : Numai de bine !

Desi toate materialele mele din domeniu se gasesc pe bangyourbrain acum voi face o exceptie pe motiv ca Elvenking – The Scythe va aparea cu intarziere pe site. Iata deci recenzia bangyourbrain (exista riscul sa ma repet) :

Elvenking – The Scythe
16/09/07
AFM Records

elvenking.jpg

1 .The Scythe”
2 .Lost Hill Of Memories”
3 .Infection”
4 .Poison Tears”
5 .A Riddle Of Stars”
6 .Romance & Wrath”
7 .The Divided Heart”
8 .Horns Ablaze”
9 .Totentanz”
10.Death And The Suffering”
11.Dominhate”

Trupa asta ar merita mai mult decat banala mea introducere ‘’Elevenking sunt o trupa de…” . Cum nu pot evita cliseele recenziilor voi spune pe scurt -Elvenking sunt o trupa buna. De ce sunt buni ? Pentru ca sunt originali si pentru ca reusesc sa gaseasca un fragil echilibru intre compozitie si executie, echilibru pe care majoritatea trupelor tinere l-au pierdut. Trecand putin prin istoria trupei vom observa cu surprindere ca primul album al trupei, Heathenreel s-a reeditat si este considerat si acum unul dintre albumele de referinta al metalului folcloric. Ups ! M-a scapat o incadrare in gen – defect ‘profesional’. Elvenking baleeaza intre metalul folkloric in vena Skyclad (cu care au fost pe nedrept comparati), pagan metal si power metal . Fiecare album Elvenking pastreaza linia trupei si totusi aduce ceva nou. Daca al doilea album, Wyrd (2004), nu a mai beneficiat de apreciata voce a lui Damnagoras asta nu l-a impiedicat sa fie o aparitie discografica solida. Al treilea album a marcat reintoarcerea lui ‘Damna’ in trupa si o trecere mai puternica de la sound-ul ghidat de vioare de pe primele albume la un sound ceva mai agresiv si orientat spre power metal.
Cand la inceputul anului trecut Elvenking si-au manifestat intentia de a lansa un album conceptual ce se va invarti in jurul conceptului de moarte care va ‘duce trupa mai departe’ multi fani au prevazut o iminenta demiza a trupei. Plecarea unuia dintre membrii fondatori (practic, numai Aydan a mai ramas) a facut pe si mai multi sa se intrebe care va fi viitorul Elvenking.
Cum de un an si ceva tot asteptam albumul asta trebuie sa spun ca am avut o surpriza foarte placuta cand am facut rost de el. The Scythe este un album bun, care pastreaza sound-ul trupei si mentine traditia inovatiei in sound. L-am mai ascultat odata. Rectific – The Scythe este albumul lunii septembrie din perspectiva mea. Elvenking sunt ‘’la maxim” si au revenit cu un sound mai metalic dar la fel de melodic ca intotdeauna. Prima piesa, The Scythe ma ingrijorase sincer datorita pasajului ‘poetic’ din incipit si datorita folosirii unei singure vioare (acum au doi violonisti). Pana la finalul piesei mi-am dat seama ca ascult muzicieni, nu amatori. Lost Hill of Memories si Infection amintesc de traditia albumului Winter’s Wake , ultima piesa avand un refren foarte interesant din punct de vedere liric. Poison Tears e energica iar a Riddle of Stars s-ar putea incadra cu succes pe primele albume. As putea lua piesele la rand dar cred ca va stric surpriza. De mentionat si piesa cu single, Divided Heart care imi aduce vag aminte de trupele finlandeze melodice insa este salvata de vocea lui Damnagoras.
Inca un punct in plus merge la vocea solistului care in sfarsit a invatat sa faca growling vocals (ceva mai soft, e drept) dupa ce pe primul album a reusit sa strice vreo doua piese cu incercarile sale combinate cu ale lui Aydan. La nivel liric, abordarea unor teme mai mature si chiar introducerea de ironii sunt adaosuri binevenite. Din nou tin sa subliniez superioritatea trupei asteia comparativ cu ‘taticii’ de la Skyclad. Numai vocea si tot raman cu un nivel peste inventatorii folk metalului. Ascultati cover-ul Penny Dreadful, daca nu ma credeti. Pe scurt : Elvenking au dat lovitura…din nou !

Si iata si primul videoclip din istoria trupei, din pacate nu la o piesa prea inspirata (Divided Heart). As fi preferat un videoclip la piese mai vechi precum Regalty Dance, Skywards, Silk Dilemma, The Wanderer sau Neverenind Nights…dar fie si asta :

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Od4_L35hUTo]

P.S : Daca nu va pasioneaza muzica asta mai bine cititi articolul precedent pentru ceva mai relaxant. Daca vreti in schimb ceva mai putin imbucurator puteti cerceta auspiciile mortii tenorului Luciano Pavarotti. Rest in peace…

3 Comments

  • Ohh goodie…sper ca nu te superi daca n-am citit chiar toata recenzia. Oricum, ai dreptate cu albumul – e super tare.

    Nici videoclipul nu e rau insa parca nu e Elvenking piesa.

  • Noaptea trecuta si azi am tot ascultat o parte din piese pe repeat. Il mai ascultasem, dar mi s-a parut un album placut de ascultat si atat. Nu ceva la care sa ma tot intorc.

One Pingback

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow us

We will keep you updated

krossfire
  • krossfire