Mitologia Hollywoodului

In spiritul unei alte ”cercetari originale” (Personaje recurente din sitcomuri) m-am gandit sa ma aplec putin asupra genului horror, gen care si-a mai facut loc in posturile mele.  Departe de a spune ceva nou, voi incerca sa analizez personajele cliseu in care abunda filmele horror hollywoodiene.

Mitologia abunda in creaturi si spirite complexe, in inchipuriri ce ajung la un nivel greu de inteles uneori si pentru cercetatori. Din fericire, cetatea filmului american vulgarizeaza toate aceste elemente si reduce totul la cateva creaturi carora ajung sa le adauge aripi, puna rochite roz si baghete magice pentru a stoarce orice urma de originalitate din ele. Denaturarea plasmuirilor si creatiilor folclorice nu este ceva nou (cartile au inceput) insa uneori mitul original este mult mai infricosator si interesant decat monstrii CGI.

1.Vampirii : Creatura care exista intr-o forma sau alta in orice cultura, fie ca este vorba despre bautori de sange (esenta vietii), energie sau de vampirism simbolic. De la explicatii gen ”porfirie acuta” (boala genetica datorata lipsei fierului in sange ce se manifesta prin sensibilitate la soare si dependenta de transfuzii si care in Evul Mediu era o problema pentru nobili) sau psihoza, vampirismul a fost explicat de multe ori rational, de si mai multe ori paranormal si in putine dar notabile cazuri, simbolic. Sangele nu este neaparat un element definitioriu pentru vampirii din folclor (fiind mai degraba vorba de aspectul cadavrelor decat de fapte concrete), el devenind pregnant dupa ce literatura a inceput sa exploateze fenomenul.
Ce a inteles Hollywoodul : Monstri constienti sau oameni blestemati care capata superputeri, se transforma in lilieci, intra pe sub usa, se regenereaza si sug sange ca pe sucul de portocala dar sunt totusi sensibili la usturoi si se tem de tarusi.
Good Use : Interview with a vampire (Filmul si seria Ann Rice), 30 Days of Night (nimic special, doar bine executat) , Nosferatu (pentru ca a fost primul), Blade I & Underworld I (pentru viziunea diferita asupra ”speciei”) , Martin (exploateaza psihoza, e un ”must see”), Nightwatch\Daywatch
Bad Use : In general orice are de-a face cu Transilvania , Bloodrayne (Uwe Boll ? ) si de altfel majoritatea filmelor cu vampiri care apar anual.

2.Varcolacii : Mitul oamenilor preschimbati in animale  (skinwalkers) se intalneste in toate culturile mari. Varcolacii propriu-zisi sunt ceva mai raspanditi decat alte creaturi, explicatia fiind teama si fascinatia medievala fata de lupi. Simbolistica varcolacului a generat destule carti si studii iar explicatiile rationale nu lipsesc (criminali dementi, boli).
Ce a inteles Hollywoodul : Monstru cu superputeri care se poate transforma numai in noptile cu luna plina (simbolistica regionala) si care este in 98% din cazuri foarte agresiv. Glontul de argint este adus inutil in prim plan.
Good Use : Wolf (Nicholson face un rol bun iar finalul exclude gloante de argint), Bad Moon (un caine spune povestea), An American Werewolf in London, The Howling, Underworld (ca idee) si poate Dog Soldiers
Bad Use : Orice film in care varcolacii urla la luna plina si fac ”warrrgh” prin codri sau in care varcolacii au pretentii de a fi sexy (vezi : Dark Wolf).

3.Zombiile\Strigoii : Am pus zombiile si strigoii (am aproximat ”ghouls”) in aceeasi oala pentru ca simbolic tintesc tot in teama de a nu ajunge ”intr-o lume de dincolo” si in diversele frici legate de moarte. Zombiile au un appeal mai mare pentru regizori datorita sistemului de credinte vodoo si de misterul pe care acestea il exercitau oricum asupra neofitilor.  Explicatii rationale pentru zombificare s-au dat (otravuri care induc moartea clinica, creierul fiind afectat de lipsa oxigenarii) , strigoii avand mai degraba origini folklorice si uneori religioase.
Ce a inteles Hollywoodul : Monstrii avizi de creier uman care mor dupa impuscarea in cap, de mutet ori rezultati din ”experimentele secrete ale armatei”.
Good Use : 28 Days Later, Filmele de inceput ale lui Romero (Night, Dawn of the Living Dead), Shaun of the Dead, Masters of Horror (un episod) ,  The Army of Darkness (pentru ca e simpatic)
Bad Use : Resident evil, alte filme de-ale lui Romero si cam orice implica armata americana sau corporatiile malefice.

4.Fantomele\Poltergeist : Cel mai raspandit fenomen in literatura de specialitate si in beletristica, fantomele au fost printre primele integrate in ”mitosul” hollwyoodian. Fenomenul poltergeist ar fi meritat sa fie tratat aparte datorita testarii lui stiintifice in cateva cazuri (desi nu s-a demonstrat ca ar avea vreo legatura cu fantomele).
Ce a inteles Hollwoodul : Morti care se intorc pentru a spune ”te iubesc”, predicatori morti care devoreaza suflete si cam orice de la calugari pana la suflete prinse in purgatoriu. Fantoma din filmul american trebuie neaparat sa aiba un motiv sau un blestem.
Good Use : The Others,  Dead End, Ghost (pentru fete), Beetlejuice, The Frighteners (Michael J.Fox) The 6th Sense, The Haunting, The Shining (Both Versions), Poltergeist  – in domeniul fantomelor americanii s-a udescurcat onorabil de cateva ori.
Bad Use : The Grudge, Silent Hill (filmul, doar filmul), Ghosts of Mars, etc

5.Demonii : La capitolul demoni pot fi incluse si creaturile ”inferioare” precum inccubus\succubus dar si filmele despre posesiuni demonice. Desii demonii sunt prezenti in toate culturile, cea mai des evocata imagine este cea prezenta in mitologia biblica datorita aparitiei lor corporale in cateva instante. Majoritatea posesiunilor sunt asociate cu boli precum epilepsia sau schizofrenia.
Ce a inteles Hollywoodul : Aproape nimic, transformand simbolistica pierderii controlului intr-o vanatoare de porci rosii.
Good Use : The Exorcist, The Omen, The Evil Dead 1&2 (din pacate nu-mi vin prea multe in minte pentru ca le gasesc ilare de cele mai multe ori), The Amytiville Horror (originalul – a se vedea creatura Jodie)
Bad Use : Cam orice film care-si axeaza ideea principala numai pe demoni (neglijand personajele), inclusiv serialele.

Alte creaturi pe care Hollywoodul le-a transformat in maimute gigant :

-Wendigo : Un spirit malefic din mitologia amerindiana care ii poseda pe cei izolati in conditii austere si fortati sa se ”infrupte” din carne umana. Spiritul dadea  o serie de puteri si o anumita vitalitate posedatului care ajungea sa fie dependent de carnea umana. Asociat cu tabuurile culturale si paranoia acuta, wendingo-ul a fost ceva mai putin utilizat de hollywood datorita asocierii cu varcolacii in mintea regizorilor de horror. (Good Use : Fear Itself \ Bad Use : Supernatural).
-Vrajitoarele : Daca vrajitoarele medievale si antice erau mai degraba clarvazatoare, vrajitoarea hollwoodiana calareste maturi si arunca bile de foc. Exista cateva filme simpatice pe tema (Printre care si The Witches) sau chiar ”Blair Witch Project” (desi acolo e greu de discernut antagonistul) insa sper ca veti fi de acord cand voi spune ca vrajitoarele nu sunt catusi de putin infricosatoare.
-Creaturile malefice din folclorul nordic : A vazut cineva filmul Troll 2  ?

Desigur, o sa-mi reprosati ca asta este rolul filmelor, de a transfigura si vulgariza miturile insa curiozitatea mea este alta : Cand ati vazut ultima oara un film care sa va trezeasca macar vag curiozitatea si sa contina macar una dintre aceste creaturi ?

P.S : Dupa inchiderea New York Sun de acum cateva zile si inchiderea temporara Dacia (piata auto este suprasaturata iar vanzatorii de masini second sunt blocati pentru a nu falimenta gigantii) o alta mare tragedie s-a abatut asupra lumii : Feedburnerul face figuri Ori sunt eu tampit (foarte probabil) ori programul asta nu este in stare sa monitorizeze coerent abonatii si accesarile lor Am scazut de la 210 abonati la 100 si ceva in cateva zile, pentru a ajunge ulterior la 42, 300, 150…iar in final la 110. Chiar daca este vorba de abonati care acceseaza feedul krossfire.ro tot nu-mi explic variatia numarului.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

64 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
croco

Nu m-am mai uitat de mult la abonatii tai. In fine, misto postul, chiar voiam sa mai spargi putin linia ”Ma irita oamenii care…”

DeMaio

Chiar mă gândeam acum să fac un inventar al filmelor legate de Dracula şi Transilvania. Indiferent de gen, asta urmând să cuprindă şi prostia de comedie cu Leslie Nielsen, de exemplu 🙂 Cred că două zile nu termin să aşez pe foaie :))

DeMaio

Cum să nu :))

Bogdan Epureanu

Feedburnerul din cate stiu eu monitorizeaza toate vizitele pe blog (aici incluzandu-se si botii de la motoarele de cautare – care nu au un “program de vizita”).

Mariuskl

Nu stiu cum, dar in ultimul episod din Supernatural apar toate astea. Tipic american….. nu ? 😛

Adrian B.

Martin l-am văzut dintr-o ambiţie de a vedea toate filmele lui Romero şi mi s-a părut extraordinar, mai ales când eşti obişnuit cu toate clişeele şi banalităţile Hollywood-ului. Reuşita lui a fost după părerea mea tocmai confuzia în care te lasă, încât rămâne la alegerea ta să crezi că Martin era un vampir sau suferea de psihoză (deşi varianta a doua e mai probabilă).

Cât despre restul n-am ce spune, te descurci să faci recomandări şi mă bucur că am avut ocazia să văd mai mult filme din categoria “Good Use” decât “Bad Use”.

stefantalpalaru

Porfiria e provocată de acumularea precursorilor hemului (ăla din hemoglobină), nu e neapărat genetică şi nu cred că răspunde la hemofagie. O altă teorie interesantă legată de apariţia legendelor cu vampiri e cea legată de o epidemie de rabie (turbare) unde bolnavii sunt violenţi, sensibili la lumină şi cu libidou crescut.

Andrei

de True Blood ce zici? si-a bagat si Alan Ball coada pe acolo, desi as fi preferat sa se ocupe de altceva dupa Six Feet Under…

mikel

interesanta prezentarea. si mie imi plac filmele horror. am vazut destule din cele date exemplu de catre tine. si cred ca o sa mai urmaresc cateva de p-acolo martin m-a intrigat din prezentare.

la partea cu fantome/poltergeist la exemple as obiecta cu the haunting. originalul a fost exceptional. remakeul mi s-a parut slab rau. ar trebui sa scrii cate ceva si despre remakeuri si continuari ale filmelor.

unul din cele mai bune horror pe care le-am vazut eu e nightmare on elm street. partea 1 si 3 mai exact.

mikel

ar trebui sa abordezi si chestia asta cu ideile folosite pe la hollywood.

Zaply

De mult cautam niste recomandari de filme de groaza care sa nu ma faca sa mor de ras. Mi-am notat cateva din cele pe care nu le-am vazut de la good use. Thanks.

copchilu`

Supernatural e foarte foarte tare. Au inceput sa apara episoade din al 4lea sezon si astept cu sufletul la gura de fiecare data.

Episoadele astea nu sunt nici prea prea, nici foarte foarte. Sunt numa` bune. Mai afla omu` doua-trei mituri si legende 🙂

Zaply

Cu vreo doua exceptii, din ce am vazut, sunt de acord cu tine, deci presupun ca si restul vor fi ok. (Mi-a placut Resident Evil 1, ce sa fac? :?? :)) )

cabral

Dap, misto scris si desi vorbesti de filme, care pana la urma sunt interpretate total subiectiv de fiecare in parte, am fost de acord cu tine pas cu pas…

Despre feed… si al meu a luat-o razna dar ma lasa cam rece subiectul. Aveam 750, a coborat la 300, apoi la 100, a crescut la 250 si acum e in jur de 350, tooate astea intr-o saptamana…

Revenind, misto articol!

[…] pentru: INconstantIN, Krossfire, Sorin Tudor, Adrian Ciubotaru, Andrei Rosca , si nu numai. Daca ai motive serioase sa inclini […]

A.Faith

un film care mi-a plăcut şi care avea în prin plan astfel de personaje într-un decor transilvănean a fost „Van Helsing”. that movie scared the shit out of me, cum ar zice englezul din mine.

gea

uite de ce imi place mie supernatural http://www.youtube.com/watch?v=Bgd30bjQmes … personajul dean e haios foc – compenseaza faptul ca gilmore-boy e degeaba

Zaply

Daaa…
@A.Faith: Van Helsing?!?! N-am mai ras de muuuuult asa la un film… si apropo, decor transilvanean? Unde ai vazut decorul ala in Transilvania? 😀 Il recomand drept comedie.
@Gea: si-n filmul asta il cheama tot Dean? hihi… tare!

Skaraotzki

Am aterizat si eu pe aici. Nu stiu daca sa va poftesc eu la cafea sau sa astept sa mi se ofere una (la cat am lipsit banuiesc ca am un supliment caustic). Anyway, True Blood mi se pare absolut groaznic. God knows I tried. Am vazut doua episoade si nici acum nu inteleg unde vor sa ajunga. Am un fetis pentru locul unde se petrece actiunea dar asta nu m-a scapat de plictiseala. Plotul are gauri mari care nu se estompeaza cu timpul ci se adancesc, intriga bate a iubire interzisa sau cel putin atractie fatala. Nu sunt adepta ideii “it grows on you” asa ca mai bine spun “pass”. Nu mi se pare ca e ceva bine conturat in serialul ala, parca totul tine de cum primeste publicul serialul si in functie de asta sa scrie si ei mai departe un script. Supernatural e pretty ok … pentru simplul fapt ca stii cam la ce sa te astepti, cel putin din partea lui Jensen care face un rol bun si il baga in umbra pe tipul ala care e la pubertate de vreo 10 ani. Sunt din ce in ce mai putine filme horror care merita vazute tocmai… Read more »

Andrei Monciu

Sfracolac nu e nimeni? :)) Mama ce-mi place denumirea asta 😀

maria

interesting post. dar the shining both versions? me don’t think so… numai una merita laude 🙂 parerea mea.

A.Faith

@Zaply: mie personal mi-a plăcut. poate pentru că l-am văzut într-o companie plăcută, după câteva sticle de vin sau ceva de genul ăsta :))

Ligia

te sfatuiesc sa cauti niste info despre demonii de la noi, aia populari. Chestii foarte interesante de gasit pe-acolo, cand ajung acasa o sa recitesc si o sa revin cu o completare.
Avem si noi demoni misto, ce varcolaci

brontozaurel

Eu am vazut destul de putine din filmele mentionate. Insa de la inceputul liceului sunt pasionata de ceea ce ar intra in categoria “gothic short stories” si pot spune ca mi s-au parut putin ciudatele cele pe care le-am vazut…

brontozaurel

nope… saracie mare la mine la capitolul filme vazute

Programare Sociala

Deci, piatra de temelie… a tuturor adolescenților: Buffy, the Vampire Slayer. 😀 Nici un cuvânt nu ai amintit despre. Să îți fie rușine. De ce e prost Bloodrayne? Doar pentru ca e făcut de Uwe Boll? Găsești o sumedenie de filme cu vampiri mult mai proaste. Unul ar fi chiar 30 Days of Night, care este clar o porcărie fără esență. “30 Days of Night”, ca film e 0. Nici nu ar trebui amintit, darămite recomandat. Măcar în Bloodrayne apar țâțele lu Kristiana Lokken . 😀 Serialul TV “Kindred: The Embraced” care l-a avut ca producător si pe Aaron Spelling a fost făcut după jocul PC sau direct după Role Playing-ul WhiteWolf. O viziune diferită asupra “speciei” înaintea lui Blade I și Underworld I. Cel puțin pe partea sentimentală. Blade I a apărut în 98 iar “Kindred: The Embraced” în 96. Cine a fost primul? 😛 Underworld e recent, 2003… Despre Vârcolaci nu știu ce să zic, reprezentativă mi se pare seria Ginger Snaps. La categoria Zombie am mult de dat cu parul. În primul rând legătura Zombie – Vodoo ai păstrat-o tu. Dacă ei la puricat toate filmele cu Zombie, observi că “sursa aparitiei” este fie un ritual vodoo… Read more »

copchilu`

Gilmore-ul nu mi se pare foarte rau. Cum am mai spus, sunt la al 4lea sezon si chiar joaca… bine.

Dar nah… asta e parerea mea de obsedata de Supernatural. in fiecare zi ma gandesc la urmatorul episod si abia astept sa apara.

Dean and Sam ruleazaaaaa…. bine, mai mult Dean care are de cele mai multe ori o atitudine a naibii de amuzanta.

scuza-ma, aberez pe blogul tau despre serial. cred ca am sa ma inscriu pe site-ul ala cu fani… am vazut ca este unul in romana. 😀

Dan Pop

cam offtopic, dar am vazut recent Batman Begins si mi-a placut f mult. Am mai vazut in vara si The Dark Knight, dar dupa BB mi-am dat seama de valoarea lui Nolan. Baiatul asta chiar se stie. Apoi am aflat ca el a regizat si Memento, iar un super film.

De unde vine oare personajul acesta inspirat de lilieci? Inseamna oare ceva intr-o anumita cultura? Ar fi interesant de stiut? Sau e doar benzi desenate, o inchipuire in mintea cuiva …

Tudy

“cetatea filmului american vulgarizeaza toate aceste elemente si reduce totul la cateva creaturi carora ajung sa le adauge aripi, puna rochite roz si baghete magice pentru a stoarce orice urma de originalitate din ele”

nu cred ca astia au avut vreodata intentia sa faca vreodata filme educative. sau hai sa nu le zic educative ca termenul asta nu-si prea are rostul aici. Au redus elementele respective prezente in culturile populare pentru a fi accesibile unui numar mai mare de oameni. Eu unul nu consider ca asta este neaparat un lucru bun. Ca sa vedem cat de bine is adancite in creierele oamenilor ideile prezentate in filmele respective am putea intreba pur si simplu (un sondaj de ex:D) sa vedem cum ar descrie diverse persoane un vampir. Majoritatea trasaturilor vor fi cele pe care le-au vazut intr-un film sau altul. E pacat de procesul asta de simplificare pentru ca se pierd, asa cum ai zis si tu, o gramada de lucruri. Nu dau exemple de filme aici, dar as mentiona si o lucrare care aceste mituri populare au fost o sursa de inspiratie excelenta: Domnisoara Christina a lui Eliade care este foarte frumos contruita pe tema strigoi/moroi.

Tudy

eh…”nu poezia trebuie adusa la nivelul poporului, ci poporul trebuie ridicat cultural pentru a intelege poezia”. – reproducere aproximativa

Tudy

nu am edit asa ca mai scriu aici:). nu cred ca ii intereseaza educarea atat timp cat le iese banul. nu se reduce neaparat numai la asta treaba, dar nici departe nu e…

Tudy

nu stiu daca o sa asistam prea curand la o decadere a “cetatii” filmului

Tudy

depinde…vorbim de d-alea siropoase? nu vreau sa aud americani cantand pe acolo:))

Tudy

ca Uwe Boll BloodRayne-ul in Romania?:)) aici referindu-a la costuri si nu la partea cu regizori mari:)

Tudy

se indreapta incolo productiile cinematografice, bursele asiatice cresc, in timp ce restu tremura…incotro o luam?:))

[…] *Mitologia Hollywoodului – Sau cum vulgarizeaza americanii cultura traditionala […]

hebe

cred ca am dat dintr-o greseala intentionata peste postul asta.
dupa cum introducerile de rigoare nu isi au rost,trebuie sa ajung la subiect.
asadar,puritatea artei atesta ca vampirii au teama de lumina, varcolacii sunt “depresivi”, zombii sunt dominati de instincte primare, dar benefice, iar restul nu ma pasioneaza, dar nu ai nimic pentru noi despre mumii? sau poate doar pentru mine…
in fine,probabil voi urmari link-ul. ai ceva de spus si conteaza.
enchantee.

64
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x