Fie-ne tranzitia usoara…

Buuun…mi s-a spus ca sunt fan Radu Paraschivescu. Ok, sunt fan Radu Paraschivescu. Se spune despre acest scriitor ca ar fi un scriitor facil. In opinia mea in capacitatea de a te adresa publicului consta arta de a fi scriitor.

Primul lucru pe care-l inveti cand iei contact cu media este ca artistii mor saraci. Pastrand o anumita limita a decentei si verticalitatii , poti scoate un produs bun. Daca scrii numai pentru ‘inima ta’, atunci poti fi un filosof interesant, dar niciodata un scriitor.

Revenind la subiectul pe care nici nu l-am deschis. Radu Paraschivescu a lansat pe 8 noiembrie la Carturesti, volumul ‘Fie-ne Tranzitia Usoara’ . Volumul nu se doreste a fi rezultatul unei munci artistice, ci mai degraba rezultatul unei munci de arhivar, similara cu cea depusa de Des MacHale pentru intocmirea celebrei sale culegeri ‘Vorbe de Duh’. Vorbind de MacHale, trebuie amintit ca Paraschivescu a tradus respectiva colectie in romana, si ca la inceputul volumului de fata isi plateste tributul fata de excentricul irlandez. ”Fie-ne tranzitia usoara” reprezinta o colectie de ‘perle’ ale politicienilor si ale diversilor indivizi care s-au perindat prin viata publica din 90 pana azi, cartea surprinde momente de o savoare deosebita. De la umor fin, premeditat sau nu, pana la prostie ajunsa la apogeu, de la versuri din muzica ‘usoara’ si ‘foarte usoara’ pana la discursuri politice , cartea cuprinde 130 de pagini de umor. (Da…substantivul umor poate exista intr-o propozitie si fara a fi insotit de un adjectiv)

Interesant faptul ca la finalul cartii, exista cateva pagini libere pentru a putea adauga perlele suprinse recent, pentru a avea astfel un ghid complet al ‘tranzitiei’.

Inchei , propunand spre lectura cateva dintre minunile gramaticale si logice infaptuite de mai marii nostrii asceti ai cuvantului :

” Nu stiu sa ma exprim, daca as sti, as vorbi mai frumos decat Patapievici si Plesu ” (Gigi Becali)

”Omul este o persoana umana” (Gheorghe Hagi)

”Eu prin presupuneri deduc” (Gheorghe Stefan)

Sa nu uitam si de industria muzicala :

”Am mai multe carduri, decat ma-ta carduri’ (Fizz)

” Nu sunt doar un vis…poti sa ma atingi pe clitoris’ (Laura Andresan)

”Sunt aici doar daca ma vrei \ Vino la mine, stau la etajul trei \ Sa stii ca sunt in pana de idei” (69)

Sa ne indreptam si spre politic :

  • Este vointa lui Dumnezeu ca eu sa pasc acest popor. (Gigi Becali)

  • Noi am pierdut multa vreme o perioada de timp. (Ion Iliescu)

  • Decesul i se poate intimpla oricui. (Adrian Nastase)

  • Exista aici, in aceasta sala, oameni care au murit in revolutia din decembrie 1989. (Viorel Catarama)

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
victor

Probabil Radu Paraschivescu este un bun ziarist(publicist)Pana la Mazilu mai are.II doresc sa ajunga acolo

Odeena

M-ai facut curioasa… o sa ii caut si eu cartea imediat ce fac rost de ceva bani in plus [sunt intr-un faliment perpetuu de doua luni incoace ^_^’]. Pana atunci, cred ca ar fi bine sa te apuci de strans si perle de la cursuri, ca avem profi care zic destule. Cum ar fi tanti de la seminarul ISMM, care sustinea sus si tare saptamana trecuta ca suntem cu totii niste “canale”.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x