Daca va intreaba cineva…

Tibi , coleg de grupa pe care l-am mai mentionat pe blog, a avut o observatie foarte interesanta astazi : Inca din clasa I in momentul in care cineva incearca sa ne indoape cu informatii cu o vaga utilitate suntem ”amenintati” constant cu fraza ”Daca te intreaba cineva ?”.

Sincer, de cate ori ati fost opriti pe strada si intrebati daca stiti unde este muschiul sternocleidomastoidian ? Dar definitia fotosintezei in limba germana ? (Ioana o stie) .Sunt convins ca fiecare dintre noi a retinut diverse prostii sub imperiul frazelor ”daca te intreaba cineva” si ”poate o sa-ti foloseasca vreodata”.

Multi mi-ar da un raspuns logic de altfel : In scoala generala si liceu se acumuleaza cultura generala si de altfel ai un sentiment foarte interesant in momentul in care ”scoti de la naftalina” anumite cunostinte la momentul potrivit. Prima problema apare in momentul in care cei ce se folosesc de fraza trec de limita culturii generale si inoculeaza tot felul de tampenii in mintile celor mici. Pe langa materia prost structurata exista si oameni care au impresia ca tinerii si cei mici sunt facuti pentru a toci aberatii gen ”structura si compozitia lichidului cefalo rahidian” sau ”situatii ipotetice in care pot aparea radiatii gama” (extracte din manuale de clasa a saptea). Cine stie, poate-i opreste cineva pe strada si-i intreaba…

Problema numarul 2 apare cand anumiti indivizi simt nevoia sa-si manifeste lacunele din anumite domenii punand accentul pe altele mult mai putin importante si utile. Nu vi s-a intamplat sa va treziti ca un om vorbeste despre un singur lucru la infinit si va da tot felul de detalii imbecile. Daca va intreaba cineva legea 244 pentru reglementarea taximetriei ?

Sunt la randu-mi pasionat de cateva domenii pe care s-ar putea sa le fi expus in detaliu la un moment dat insa scuza ‘daca te intreaba cineva’ nu mi-a trecut niciodata prin minte. CINEVA nu o sa intrebe nicioda, pentru ca majoritatea acestor ”cineva” , adica ai nostri compatrioti, mustesc de orgoliu si vor prefera sa abereze in detrimentul unui simplu ”nu stiu”.

Concluzie : Cu totii cred am prefera sa ne cunoastem meseria (unde cineva ne va intreba zi de zi cate ceva) si eventual hobby-urile in detrimentul tipurilor de senile folosite la tancurile Panzer IV. Expresia vehiculata in acest post este o simpla scuza pentru defulare in cele mai multe cazuri (exceptand ironiile).

P.S : Am vazut receptia ultimei recenzii pe blog si am priceput mesajul : Le las in continuare pe bangyourbrain si aici ma abtin. Stiati ca maimutele paianjen au un creier de doua ori mai mare decat al maimutelor urlatoare desi sunt mult mai mici ca statura ? Asta asa, daca va intreaba cineva…

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

32 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
raluca hritcu

și eu, ca toți beneficiarii minunatului sistem de învățământ românesc, am memorat adesea informații care n-or să mă ajute în veci cu nimic. Neuroni omorâți cu bestialitate, într-o vreme în care eram prea mică pentru a realiza răul pe care mi-l produceam. Aș fi preferat- în schimb- să se pună mai mare accent pe noțiuni practice, pe studierea limbilor străine, dar politicienii lingători de dosuri rafinate-ajunși între timp miniștrii școlii românești- știu mai bine. cât despre argumentul legat de cultura generală, ea nu se dobândește cu forța, nu se face la școală pentru notă și nu trebuie sub nici o formă să fie scuza ideală pentru a umple paginile manualelor cu date inutile. 80% din ea a fost-în cazul meu- rezultatul lecturilor extra școlare.

Tiberiu Florea

Mi se pare interesantă şi importanţa exagerată pe care tindem să o acordăm infotainment-ului. Foarte multă lume petrece ore în şir pe Discovery şi National Geographic, iar uneori asta mai reprezintă şi un motiv de “suferinţă” – ce-ai nene, eu nu mă uit pe ProTV ca voi, mă uit la lucruri serioase.

Deşi e într-adevăr mai bine să te uiţi la documentare decât la reality show-uri penale, poţi să pierzi o mare parte din viaţă în acest mod şi dând impresia că faci ceva util în tot acest timp.

Mi se pare foarte importantă cultura generala, dar nu la modul că trebuie să ştii „aia şi aia şi aia”. Nu cred că e ceva ce ar trebui să o căpătăm exclusiv în şcoală, şi dacă tot ni se servesc aceste informaţii ar fi destul de bine să le putem filtra mai mult făcându-ne programul după propriile interese…

Ok, sunt de acord ca sistemul de invatamant preuniversitar romanesc e destul de prost conceput si cuprinde foarte multe informatii neesentiale, insa il prefer oricand sistemului occidental in care elevii din clasele primare traiesc cu impresia ca ouale cresc in supermarket si ca vacile sunt mov. =S

radugo

mamă, am găsit definiţia de care zici! uite ce mişto sună: “Die Photosynthese ist der einzige Vorgang in der Natur durch den die grünen Pflanzen in Anwesenheit von Sonnenenergie und Kohlendyoxid das Wasser mit mineralischen Stoffen in organische Stoffen umwandeln und den Sauerstoff freigeben.” (Sauerstoff (substanţă-acidă) fiind oxigen în nemţeşte.) şi tot aşa de faină e şi definiţia paralelogramului.
bun. mă întorc la cestiune, că voiam să zic ceva şi on-topic. eu cred că trebuie procedat aşa. fie că ştii, fie că nu ştii, chestia cu “dacă te întreabă cineva” nu e determinantă. dacă te întreabă cineva ceva ce nu ştii, poţi să trimiţi persoana respectivă la plimbare cât se poate de politicos, mutând discuţia la ceea ce ştii. totul e nu să deţii cunoştinţe, ci să ai abilitatea să faci asemenea treceri.

PS. ai pomenit de Panzer IV. jocul meu preferat (aproape singurul pe care l-am jucat, dintre jocurile pe calculator) a fost Panzer III. aş vrea să îl descarc de pe net, dar mă tem să nu devin dependent. oricum, e un joc super-meseriaş.

Tiberiu Florea

Clover Shaped Screwdriver… nu ştiu câtă dreptate ai. Dacă ai văzut la televizor sau pe youtube imagini scoase din context nu înseamnă că ştii cât de eficiente sunt sistemele educaţionale din alte ţări.

La noi se livrează FOARTE MULTĂ informaţie, dar elevul mediu reţine o parte FOARTE MICĂ a ei. Am luat nenumărate note de 10 pe chestii pe care deja nu le mai ştiu – ce înseamnă asta? Că am fost recompensat ca să tocesc, ce altceva?

În mod cert e nevoie de mult mai puţină informaţie decât ce e în programa din România, care să fie predată prin metode mai moderne aşa încât lumea să înveţe cu adevărat, nu doar să memoreze pentru câteva săptămâni.

Crezi că ţările din Vest au progresat cu oameni care n-au învăţat nimic de la şcoală? Sigur, s-au bazat destul de mult şi pe imigranţi, dar nu e chiar cum crezi tu. 🙂

Julesie

Krossfire, eu nu sunt suparata pe ei. Eu chiar sunt recunoscatoare pentru toate informatiile care mi-au fost varate fortat pe gat in scoala. Poate ai crede ca n-am dat decat de profesori de miere, care faceau totul interesant si dadeau note corect. Nici pe departe. Se poate presupune si ca sufar de complexul ‘eu m-am chinuit, sa o faca si altii’, insa nu e cazul. Personal sustin invatamantul vestic bazat mai putin pe informatie memorata. Insa tot personal ma bucur sa stiu exact de ce unele pasari au stomac bi-cameral si cum o stiva poate modela situatii reale. Toate sutele alea de ore de informatica plicticoasa cu o profa absurda si frustrata care mi-a facut viata iad timp de cativa ani, mi-au modelat gandirea incat pot intelege concepte in orice domeniu fara mari dificultati. Mai mult, nivelul maxim de emotii si panica l-am atins in clasa a 11a. Si sunt un caz care a trait destule situatii noi si stresante de atunci. In nici un caz nu felicit sistemul de invatamant romanesc. Nu o sa incetez vreodata sa-l critic, de la atitudini la continut. Insa vorbind doar despre cazul meu particular, ma bucur ca am trecut prin el. Ti-am raspuns… Read more »

Julesie

Da, era in caz ca te intreaba un psihanalist candva. 🙂
Apropo de sisteme vestice, vorbeam cu o prietena olandeza care imi zicea ca ea in prima parte (clasele 1-4) nu a avut ore. Tot ce faceau era sa se joace si sa citeasca ce vroiau, intr-o sala de clasa transformata in camera de joaca. Si mai tarziu aveau destul de putine lucruri obligatorii, tocmai pentru a-i incuraja sa-si urmeze pasiunile. Mie inca mi se pare greu de crezut ca un asemenea sistem poate functiona, dar aparent merge.

cropcircles

Pe sistemul “daca te intreaba cineva” ar trebui predate in scoli geografia si infrastructura Bucurestiului. Pe mine ma intreaba des.

Sodium Pentothal

Jucati ConQUIZtador, fratilor, acolo veti vedea limita cunostiintelor generale (sau mai degraba,limita aberatiilor pe care niste persoane cu excesiv de mult timp liber reusesc sa le creeze). Cine stie, poate va va trebuie vreodata in viata sa stiti care este schema electrotehnica a congelatorului sau in ce an a primit Schwartzenburgenbergen (nume fictiv, evident) premiul Nobel pentru descoperirea gaurii din covrig. Vreti aberatii fara numar? Jucati doar o partida…

copchilulkoma

pot sa zic un banc? 😀 are legatura cu “daca te intreaba cineva?”

ion avea un cal negru legat, pe care il ducea acasa. se intalneste cu gheorghe:
– salut ioane! unde duci calu` asta?
– acasa…
– acasa unde? stai la apartament…
– pai da… acasa la mine.
– si ce faci cu el?
– il tai si il pun in cada.
– da` de ce ma?
– pai in caz ca ma intreaba cineva daca am un cal negru taiat in cada, sa ii spun “yes I have!”

Mihai

Din ce zicea profu’ de mate: “Daca vine la tine o fata si iesiti in parc noaptea, cum ii desfaci parantezele?”. Trebuie sa stii, nu?

Sau: “Iti da unu’ un vector. Ce te faci? Nu stii sa il folosesti”. Desigur, astea intrau in categoria umor negru.

Nu vei folosi ceea ce inveti in facultate exact in modul in care il inveti, dar iti structureaza gandirea si te ajuta sa faci diverse asocieri. Chiar m-am intrebat daca voi folosi vreodata statistica; cert e ca nu, eu nu voi folosi statistica vreodata in viata mea, DAR voi sti sa interpretez o statistica si imi voi da seama daca e corecta sau nu. Nu trebuie sa iei ad-literam ce ti se zice si sa te astepti ca a doua zi te vor intreba toti despre acel lucru.

Programare Sociala

Sunt contra. 😀

Bombardarea cu informatii este importanta pentru ca dezvolta capacitatea de abstractizare. 🙂

Sigur, in procesul de invatare marea majoritate a informatiei se pierde/se uita dar ideea de baza este ca mai tarziu sa stii ca trebuie sa te uiti intr-o carte si sa iti reamintesti despre ce este vorba.

In plus, anumite specializari, sa spunem dreptul sau medicina, “dezvolta” asa zisa deformatie profesionala. Ceea ce este un lucru bun pentru ca intr-o conversatie iti permite “sa dai ceaţă” celor care participa la discutie. Spun ca este un lucru bun pentru ca in majoritatea cazurilor cei care discuta cu tine sunt coplesiti de un complex de inferioritate si intra singuri intr-un pseudo blocaj mental. 😀

Definiţia informaţiei o ştie cineva?

Informaţia: O dată cu caracter de noutate şi care prezintă interes sau conferă un avantaj receptorului.

Spui ceva (o dată) cu caracter de noutate şi pe jumatate “batalia e castigata”. 😀 Trebuie doar sa mai apara banuiala ca ceea ce ai spus prezinta importanta.

Smilla

Cand am invatat participiile trecute la franceza si verbele copulative la romana, explicatia n-a fost “daca te intreaba cineva”, ci, mai rau: “daca te scoala cineva din somn la 3 noaptea si te pune sa-i reciti verbele copulative, trebuie sa le stii!”

anaAyana

Dacă mă întreabă răspund numai la ce ştiu. Majoritatea se feresc de acel “nu ştiu” şi de aceea vorbesc ore în şir pe lângă subiect.

Fluerasul

te contrazic aici vlad, cred ca este bine sa stii macar cate putin din tot, nu in eventualitatea in care te-ar intreba cineva, ci pentru tine, pentru a putea sa folosesti notiunile din celelalte domenii in cel care te intereseaza pe tine.

asta cred eu ca e viitorul, (desi mai toti merg spre nisare), cate putin din fiecare, un mozaic cultural cu referinte permanente, filme, muzica, sport, mitologie, religie, filosofie, media, internet, IT, sex, bla bla…

nu inteleg cum ar putea sa spuna cineva: eu fac doar asta, restul nu ma intereseaza…

e in natura omului sa vrea sa faca cat mai multe! Noi vrem prin esenta TOTUL! Si asta e marfa. 😉

Odeena

La mine, “Daca te intreaba cineva?” s-a transformat in “Nici nu stii cand o sa-ti foloseasca vreodata”, folosit ca scuza pentru a toci chimie organica si zoologie preistorica [vorbesc serios]. Doamne-ajuta ca am trecut de etapa aia 🙂

Apropo de PS, pana la urma e blogul tau si poti scrie ce vrea muschiu’ lobului parietal 😛 [am zis la baza, stiu si eu ca lobul parietal nu are muschi… apropo, pe unde era ala? *zambet tamp*]

Odeena

Era o intrebare retorica 🙂 Sincera sa fiu, atata timp cat stiu ca lobul parietal e o portiune a creierului si nu partea superioara a plamanului drept sau mai stiu eu ce, sunt multzumita.

akita

Mai marii reformelor in invatamant se leaga foarte mult de cata informatie cade pe bietii copii. Parerea mea e ca nu asta e problema. nici unul dintre noi nu si-a pus streangul de gat ca i-a dat profu la mate 100 de probleme pe a doua zi. (Ok, l-am injurat de toate rudele la faza asta). Noi nu prea invatam insa sa abstractizam sa stabilim relatii intre ceea ce invatam. Am avut o multime de colegi care cand intrau in sesiune si parca inebuneau tocind disperati manuale intregi la o materie care in esenta nu era foarte diferita de ce mai facusera in semestrul anterior. Cat de absurd e sa iti mai rupi o data capul la o materie care sa zicem se cheama “Metodologia cercetarii sociale” cand in semestrul I ai facut una care se chema mai putin pompos Statistica? Si sa mai gasesti si cursuri care se citeaza intre ele. De ce un elev se apuca sa mai invete o data ecuatii de gradul II in anul urmator daca i s-au mai explicat o data si se presupune ca acum face doar o recapitulare? Nu cantitatea informatiilor e problema ci modul cum e ea predata sui apoi asimilata.… Read more »

Ungureanu Ioan

E o fază hilară de care am avut parte în căsnicie. Am venit şi eu într-o seară târziu acasă şi m-a întrebat „de unde vii mă la ora asta? Ai băut? Cum de te-ai făcut în halul acesta?” Sincer dacă la şcoală mă învăţau să mint sau să dau răspunsuri la întrebări de genul ăsta, era mult mai fericit. Din păcate am avut intuiţia genială (nu-i aşa că fiecare geniu neînţeles are gene de alcoolic în el) să-i spun: draga mea am fost la o întâlnire cu prietenii mei, ne-am certat rău pe distribuţiile stable, woody pe debian şi distribuţiile rpm, pe urmă ne-am încins la vorbă despre patch grsec pe kernel şi la urmă am discutat despre virtualizare”. Ce mi-a răspuns: „E clar, eşti beat, mergi şi te culcă”. Eu sincer mulţumesc că nu le-au învăţat Un*x – Linux la şcoală că sigur ne hack-uiau în momentele de slăbiciune iar a doua zi, vinovat, recunoşteai că ai pierdut cardurile deşi erau la ele, goale, inutile .

32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x