Ce EULA mea…

EULA – End User License Agreement. Am inceput cu explicatia respectiva (fara a o intercala intr-un paragraf logic) pentru a inlatura dubiile cu privire la intentiile obscene din acest post.

Daca tot nu stiti la ce ma refer cand spun EULA (putin probabil), ei bine ma refer la chestia aia care apare cand instalati un program, chestie care are mai multe pagini si pe care utilizatorii nu o citesc, clicand rapid butonul ”NEXT”.

Stiti ce e mai grav ? Ca multi producatori independenti sau ”mainstream” tind sa includa tot felul de tampenii in aceste ”intelegeri” cu utilizatorii bazandu-se tocmai pe faptul ca mai nimeni nu citeste EULA-urile. Trucul este destul de simplu, se incepe respectivul document cu un standard de genul ”By installing and using the software program..blah..blah” si se continua cu o groaza de prevederi.

Mai nou, software-ul de Linux tinde sa demonstreze ca exista artisti care se exprima si prin intermediul End User Licence Agreement. Ia ascultati aici mostra de licenta Pidgin : ”The licenses for most software are designed to take away your freedom to share and change it. By contrast, the GNU General PublicLicense is intended to guarantee your freedom to share and change freesoftware–to make sure the software is free for all its users.” – Jos cu software-ul corporatist care ne fura liberatile ! Lasand gluma la o parte, Pidgin este un software curat insa folosirea introducerilor de gen pentru mai multe produse ar putea sa-i deruteze pe unii.

Cateva mostre de ciudatenii din EULA-uri :

”This software is provided as it is (as is and with all faults)” – Asta a devenit destul de comuna printre producatorii de programe free si open-source. Se traduce prin ”Nu ne intereseaza ce se intampla cu PC-ul dumneavoastra dupa instalare. V-am avertizat !”. Cum exista destule site-uri de recenzii si cum exista si antivirusi, respectiva prevedere nu este chiar o problema majora. Mare atentie la programele obscure, pe care le gasiti cu vreun search accidental. Daca apuca sa scuipe o mare de troieni si spyware in PC-ul vostru..well, that’s it. Ce e mai bizar este ca am intalnit smecheria asta si in cateva programe comerciale (intr-un spy-doctor acum interzis si in cate programe de editare audio). Aici apare intrebarea : Daca ti-am dat bani (ipotetic) pentru prostia ta de program, inseamna ca esti responsabil pentru efectele ei asupra PC-ului meu, nu ?

-Programele ce contin ad-ware, au de multe ori prevederi bizare spre finalul EULA. Sa luam exemplu acum defuncta Gator\Claria Corporation. Baietii erau responsabili pentru porcaria aia de GAIN AdServer care ne teroriza acum ceva ani. Ia citi : “You agree that you will not use, or encourage others to use, any unauthorized means for the removal of the GAIN AdServer, or any GAIN-Supported Software from a computer.” (adica : sa nu cumva sa scoateti ad-ware-ul din PC) si sa nu uitam de “Any use of a packet sniffer or other device to intercept or access communications between GP and the GAIN AdServer is strictly prohibited.” (prin bendelman.org). Asa-i ca-i frumos? Chiar daca respectivul ”motor” a cam disparut, au aparut altele noi printre care si scarbosul NSIS Media (fara legatura cu produsul Nullsoft) ce de multe ori apare sub masca unui script de Internet ”necesar”.

-Multe dintre programe au ”prevederile surpriza” chiar in casuta pe care trebuie sa o bifati pentru a continua. Kazaa prevedea instalarea MySearch Toolbar chiar dupa minunatul ”I agree to…”

”May contain additional software vital to the running of…” – daca spyware-ul si ad-ware-ul sunt vitale..da

”May become potentially harmful” – ultima data cand am vazut asta intr-o EULA a fost intr-un pachet de codec-uri de prin 2004. Am citit accidental EULA (da, nici eu nu le prea citesc :D) si am dat peste asta. Inteligent, nu ?

Cele mai folosite EULA generale sunt cele bazate pe GPL, un set general de reguli intocmit de un corp de avocati acum ceva ani buni. (si la Pidgin se aplica). Aici nu sunt pericole, in general…

Mare atentie la liceentele online pentru jocuri browser based sau servicii ! La jocurile online, liceentele kilometrice pot insemna intr-un final o groaza de lucruri. (De la supravegherea navigatiei, IP-ului pana la 1-2 scripturi transmise repejor) . Foarte periculoase sunt si toolbarurile online si cele prevazute in instalarea unor programe. (Google Toolbar si Yahoo Toolbar sunt mai cunoscute, insa sunt si destule obscuritati pline de ad-ware)

P.S : Articolul era de mult in stoc si voiam doar sa atrag atentia putin asupra aiurelilor pe care le turnam in PC…

krossfire
 • krossfire

5 Comments

 • Man, cred că erai confuz când ai scris textul… Ai scris GNU în loc de GPL, ai introdus GPL-ul ca fiind licenţa Pidgin şi noutatea licenţelor “bazate” pe GPL (aici presupun că te-ai gândit la LGPL, nu? 😉 ).

 • Stefan : Am modificat…ma gandeam la setul de reguli impus de GNU. Nu am corectat LGPL pentru ca tot pe GPL este bazata licenta si pentru ca se asteapta anul asta un nou set de norme 🙂

 • titlul face totul

 • Cred că nu vrei să ştii de câte ori am spus lucrurile astea, dar nimeni nu a ascultat…
  Eh…dacă găseşti o singură persoană care de mâine deschide ochii mai bine, atunci consideră că ai reuşit cu materialul tău. Comentariile sunt, oricum, inutile.
  Baftă.

 • zOMG :))

  Nici eu nu citeam tampeniile alea pana sa dau peste articolul tau, dar… de-acum inainte o sa am grija ce bag in PC. Nu de alta, dar CD cu WinXP n-am [si nu pot sa iau nici Linuxul de pe net, la cum mere :(], iar sa dau ‘spe zeci de mii de yeni pe Vista nu mi se-arata… corporatist bastards…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *