Cate morti valoreaza un BMW X5 ?

Zilele astea am surprins o discutie in care colega Raluca sustinea ca ascunderea existentei formularului E-112 de catre autoritati constituie in fond si la urma urmei o crima. Probabil ca la momentul asta cititorii se intreaba normal : Despre ce vorbeste asta ?

Pe scurt, formularul European 112 tine de casele de asigurari de sanatate si de medicii de familie si presupune ca in orice stat european, Casa de asigurari de Sanatate impreuna cu statul in cauza sa suporte cea mai mare parte a cheltuilelilor de transport si tratament a persoanelor cu boli grave ce nu se pot trata in tara. Pe scurt : Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, bolnavii din Romania (cei asigurati, adica majoritatea la ora actuala) au beneficiat de niste subventii voluminoase pentru a se trata in afara.

Cate cazuri de tineri si copii bolnavi de leucemie, cu tumori si nu numai care depindeau de niste amarate de donatii n-ati vazut la tv ? Cati stiau de un astfel de formular ? Pana si prietena bloggerilor, Mihaela Radulescu a facut la un moment dat apel la autoritati care au ascuns constant existenta formularului si au incercat sa-l faca sa para mult mai complicat decat este. O sursa ce da link-uri si spre legislatie gasiti aici . Practic, daca cititi legislatia de pe siteul satelit al UE veti observa ca procedura in sine este destul de simpla : Formularul trebuie sa aiba precizarea unui medic avizat (de familie este suficient) ca operatia nu se poate face ”in timp util in tara” si asigurarea trebuie sa fie platita. Procedura ar trebui sa fie rapida si destul de simpla, daaaar…ar insemna ca minunata casa de asigurari ce suporta operatia sa piarda ! Asta daca nu cumva ”operatiile” se fac (si uneori se fac) in mod virtual pe bani UE, caz in care cineva isi va lua brusc un BMW X5 !

Faptul ca media din Romania a considerat faptul mai putin important nu ma mira : Aici crimele se comit pe termen lung, nu la ora 17.00 ! Exista totusi suficiente informatii pe Internet si in legislatia Europeana pentru ca cineva sa depuna o plangere serioasa.

Data viitoare cand un tanar nefericit isi da duhul prin spitalele romanesti pentru ca ai lui n-au putut strange in timp util o suma nu prea mare, sa ne gandim la conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si la o buna parte dintre medicii de familie…ei vor trai !

P.S : Schimband putin subiectul, recent s-a petrecut un nou eveniment istoric pentru China, o tara despre care am tot scris : Presedintele Hu Jintao, un tip considerat foarte conservator si destul de legat de vechea doctrina comunista a participat la un live chat pe un canal oficial al site-ului Partidului Comunist Chinez. Miscarea asta vine si de la promotorii sai de imagine (vorbim de un comunism complet diferit fata de macelul romanesc) care vor sa-l ambaleze ca pe un tip deschis. Merge de altfel la public dupa ultimele represalii din Tibet si in apropierea olimpiadei.

Follow us

We will keep you updated

krossfire
 • krossfire
 • Un simplu haiduc al cuvintelor.

13 Comments

 • Păi decât să plângă mama că merg în Dacie la servici mai bine să plângă mă-sa. Păi nu?

  Ai dreptate, măcelul comuniştilor chinezi e diferit de cel al comuniştilor români. Ai lor preferă să-i curenteze la coaie pe duşmanii poporului, ai noştri îi puneau să-şi mănânce propriile materii fecale.

 • Si totusi, dupa stabilirea regimului, numarul de morti\chinuiti ai regimului dintre cele doua tari este comparabil..desi China are o populatie ”oarecum” diferita…

 • Păi chinezii au cam scăpat de elementele duşmănoase în timpul revoluţiei culturale. Oricum, putem doar să speculăm că acces la statistici reale nu avem. Ce e clar e că lipsesc drepturi fundamentale ale omului. Ca în orice regim totalitar, de altfel. Nu prea văd cum se poate compensa asta prin capitalism şi dreptul de a părăsi ţara…

 • E o economie capitalista si de consum, dar dreptul de a parasi tara e inca limitat.

  In fine, sa revenim la CNAS-ul ucigas 😛

 • formularul e 112 ma bantuie tot bantuie de ceva vreme. poate iti voi spune povestea intr-o zi

 • Ce poveste ? A formularului sau ai o poveste personala ?

 • Sistemul sanitar este după părerea mea de departe cea mai coruptă instituţie din România. Aici, mita, mitocănia, furtul şi mal praxisul sunt instituţionalizate. Şpaga este regula. Normalitatea excepţia. Jeg.

  Ce puii mei să fac? Ce dracu poţi să spui când încă din primii ani de facultate, studenţii la medicină gândesc aşa: “Păi ce să-i faci? La salariile astea, normal că mai acceptă omu’ o atenţie.” Acceptă?? Stai numai să vezi cum cere imediat!…

  Dar ce vorbesc eu aici? Voi v-aţi ales meseria asta şi aţi ştiut cum se plăteşte. Aşa că mergeţi dracului şi faceţi-vă datoria faţă de noi, că noi vă plătim!

 • Am intalnit si celalalt caz, un prieten care e pe moent la medicina si vrea sa plece pe motiv ca nu vrea sa atarne de spagi si tot felul de gunoaie in Ro.

 • Darius nu m-as aventura sa pun semnul mai mic sau mai mare când vine vorba de gradul de coruptie din anumite instituţii.E ca la numerele complexe…
  Da, sistemul de sănătate e la pământ,dar pe deoparte nici nu poţi face o facultate atâţia ani si primi salariul unui doctor din zilele noastre, nici nu te poţi preta sa ceri bani unui suferind(moral vorbind).Presupun ca soluţia se afla in reconsiderarea sistemului de asigurări, dar e o treaba împuţita, e munca multa si nu vrea nimeni sa o facă.Chiar daca ar face-o cineva probabil nu ar fi aprobata pentru ca se câştiga bine acum de pe urma plebeilor, bogaţii merg la clinici private si afară.
  Formularul 112 e o chestiune interesanta.Statul pierde bani cu formularul asta din gros pentru ca se simte corupţia la nivel înalt. Aici eu cred ca x5-urile vin cate 20 la pachet ca daca s-ar lua doar cate unu tot ar mai rămâne si pentru formularul asta.
  Soluţii sunt, evident, trebuie doar sa cauţi, dar romanii sunt experţi la situaţii win-win cu pierderi pentru populaţie, asa ca ma tem ca nu se va schimba nimic pana cand nu se vor taia cateva capete, si cum in romania nu se taie capete deloc din cauza unui sistem de justitie care se lupta cu cel de sanatate la coruptie, imi e greu ca se va schimba ceva vreodata.Speranta mea este ca si la noi ca si in alte tari civilizate se va ajunge la cultura bogatiei si oamenii bogaţi vor realiza ca iti ajung intr-o viata cateva sute de milioane de euro si nu are sens sa detii mai mult si lupta pentru inavutire se va transforma intr-o lupta de a te face remarcat in societate prin fapte.Probabil se va ajunge la asta peste 3-4 generatii , pentru ca mereu prima generaţie care a parvenit are o sete nelimitata.Cred ca m-am lungit cam mult si destul de offtopic asa ca renunţ pana nu scriu un roman.

 • @krossfire: nu, de fapt e o poveste din fericire mai funny. legata de adventure si de o prezentare de campanie pentru concurs.

 • Referitor la minunata(ele) casa(e) de asigurari de sanatate: Stiati ca suntem considerati din start infractori? Pentru inscrierea/trecerea la un (alt) medic de familie trebuie sa prezinti un dosar de acte si declaratii in care sa demonstrezi ca in ultimii 5 ANI nu ai avut nici macar o ziulica neacoperita dpdv al platii CASSului. Acelasi teanc de acte trebuie sa il pregatesti daca ai neinspirata idee sa iti ceri cardul de asigurat ca vrei si tu sa te plimbi “asigurat” prin Europa. Daca mai ai perioade in care ai fost PF sau ai mai avut venituri din profesii liberale, drepturi de autor si alte celea, daca ai avut nefericita idee sa pornesti o afacere in aceasta tara trebuie sa mai aduci: adeverinte de toate culorile, declaratii pe proprie raspu ndere ca nu ai facut cutare sau cutare activitate pretabila a determina venit bun de “muls” CASS, statutul de infiintare al firmei, contractele cu casa de pensii si alti asemenea balauri.
  Tot acest balamuc cand ar fi fost mai simplu asa: Ma numesc cutare, aici e ID si CNPul. Domnul de la ghiseul casei (platit din contributiile noastre) intra pe calculatorul (platit -//-) si verifica in sistemul casei (platit -//-) CNPul unic daca s-a platit pt el in ultimii 5 ani. Daca apare o perioada tulbure te roaga sa clarifici. Si te mai roaga sa semnezi o declaratie pe propria raspundere ca tu ti-ai declarat veniturile impozabile cu CASS. (treaba altei structuri din casa sa supravegheze veniturile pretabile la plata CASS)
  Sunt medic si am lucrat o perioada intr-un spital la 50 km de resedinta de judet. La un moment dat (acum 2 ani) a aparut o reglementare de la casa care ne obliga sa nu facem nici o internare fara adeverinta de la casa. Pensionarii CAP (am vazut cupon de pensie pe care scria 9 RON) trebuiau sa faca drumul (BOLNAVI) la oras, sa stea la cozi infernale la casa pentru a demonstra ca sunt pensionari, parintii copiilor trebuiau sa faca acelasi drum, sa stea si ei la aceleasi cozi pentru a primi o adeverinta ca AU SUB 18 ANI copii lor (de pe certificatul de nastere nu era suficienta deducerea logica) si sunt, automat asigurati. Dupa 2 saptamani de calvar pentru pacienti si spital s-a ajuns la un compromis SEMIOFICIAL – adica noi, casa, ne prefacem ca nu vedem ca la pacientii pensionari si la copii nu are spitalul toate adeverintele la zi.
  Scuze pt logoree, inca mai vreau sa profesez in aceasta tara (desi simt multa ura din partea … “publicului”) si ma doare cand grozavii de genul asta ma impiedica sa imi fac meseria ONEST. Si de aceea ma ia valul cand deschid/discut subiectul.

 • Da, auzisem de genul asta de afaceri dar nu ma gandeam ca e chiar atata birocratie.

 • Great! we consent with some thing! What are your reactions on the M? BMW whored out M just as Mercedes did with AMG. Whatever took place to creating motors fast that were worth a darn? What individual wants a 4500lb pig with 500 h . p .?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *