Analistii politici…

Cum mie odata la doua saptamani imi pute ceva, astazi s-a nimerit sa-mi puta pregatirea politica a 90% dintre indivizii care populeaza micul ecran si nu numai. Desi nu sunt un fan al micului ecran, modul in care acesti indivizi isi extind influenta si in presa ma deranjeaza.

In momentul in care o serie de ”lideri de opinie” incep sa-si dea cu parerea despre viata politica, viata pe care ei nu o inteleg, nu o cunosc si nici nu o pot descifra, intreaga categorie sociala reprezentata de acei lideri de opinie incepe sa adopte treptat ideile expuse. O importanta persoana publica spusese (cu doar cinci ani in urma, in 2002) ca suntem 22 de milioane de analisti politici. Nimic mai adevarat, insa diferenta dintre badea Gheorghe si badea Ion care discuta la o bere suspendarea si intre un jurnalist de la Gandul care sustine ca totul este o conspiratie ruso-masonica nu este nesemnificativa.

Acesti oameni influenteaza prin prostia si ”romanismul” de care dau dovada. Noi, romanii, ne pricepem la orice, in mod deosebit la politica nationala si internationala, fotbal si mass-media.(observati ca nu m-am exclus). Totusi, sunt momente in care ar cam trebui sa mai tacem dracului din gura, mai ales cand aparem in fata natiunii sau cand suntem cititi de mii de oameni.

Exista scoli de Stiinte Politice, de Studii Europene, de Politica Aplicata (nu la noi)….chiar credeti ca oamenii astia se duc acolo pentru a fuma pe veranda ? Sistemele politice pornesc de la intemeiate studii de sociologie, filosofie si analiza financiara. Pseudo-ideologiile declamate si ciondaneala Tv nu inseamna viata politica, inseamna show-biz.

Sa dau niste exemple de oameni din televiziune si presa, cu nuante de analisti politici:

-Mircea Badea : Imi este destul de antipatic individul, si am mai spus-o. Totusi, dintre multi care-si dau cu parerea in chestiuni care nu-i privesc , e printre singurii care a recunscut ca nu are o pregatire in domeniu. Oricum, nu cred ca spectatorii lui Badea il privesc ca specialist in vreun domeniu, ci mai mult ca pe un individ cu umor. (imi e greu sa pronunt cuvantul in context, dar hai sa nu fiu rau)

-Andrei Gheorghe : In emisiunea sa ”Politica, frate !” totul este politic , mai putin Andrei Gheorghe. Este mostra perfecta de om impotent politic. Incurca numele si functiile invitatilor, nu este deloc pregatit in domeniu si-si da cu parerea pana la absurd. Omul este atat de prost pregatit, incat ai impresia de multe ori ca el este invitat, nu moderator. Caz clasic de impostura. Nu credeti ? Urmariti-l. (Poate nu ar trebui sa fiu atat de dur avand in vedere ca intratul in direct la o emisiune a lui Gheorghe reprezinta o constanta sursa de amuzament. Ii statea mai bine la radio)

-Lucian Mandruta : Lucian Mandruta nu mai este de mult in bransa asa zisilor analisti, el preferand munca de redactor, prezentator si colaborator la Dilema Veche. Unele articole din DV sunt destul de orientate politic insa nu-l condamn. Sa nu uitam ca Mandruta a stat destul timp pe langa Silviu Brucan si era poate printre singurii oameni din televiziune documentati din neagra perioada 2000-2004 . Desi nu pare sa-si fi descoperit vreodata veleitati de analist, Lucian Mandruta ar fi fost mai capabil decat multi , odata pus in aceasta postura.

-Cristian Tudor Popescu : Maestrul ”datului cu parerea”. Nu are nicio treaba cu stiintele politice desi inca de la intrarea lui in presa CTP a emis opinii peste opinii. Nu este credibil pentru ca isi schimba mult prea repede pozitia desi multe dintre ideile emise de el au fost bine documentate.

-Ion Cristoiu : Nu voi insista pe imaginea de soarece de biblioteca pentru ca nu stiu cat este de reala. Cert este ca Ion Cristoiu emite pareri plasate intr-un spatiu paralel cu viata politica romaneasca. Mai nou a ”dat-o in conspiratii rusesti”.

-Marius Tuca : Este atat de artificial si de pompos in limbaj (cel putin in editorialele sale) incat de cele mai multe ori tinzi sa te intrebi daca el vrea sa spuna ceva sau e disperat sa-si ia salariul. Fara indoiala ca avand dese contacte cu viata politica romaneasca, Marius Tuca intelege o buna parte din mecanismele care o dirijeaza. Chiar in aceste conditii, similar cu Mircea Badea, este influentat brutal de politica editoriala a lui Voiculescu.

-Valentin Stan (by popular request) : Conferentiar la Universitatea din Bucuresti, domnul de fata isi da cu parerea (pertinent totusi) in Jurnalul National si mai nou, la Antena 2. Omul este destul de bine documentat si are studiile necesare pentru a avea o parere publica insa subiectivitatea lui atinge cote alarmante. Un analist politic poate avea simpatii politice, dar nu poate fi aservit unui partid si mai ales, nu-i poate trata pe cei superiori lui (precum Adriana Saftoiu) ca pe niste oameni inutili si inferiori. Abordeaza stilul : Daca eram eu acolo, praf ii faceam ! (Totusi, scrie si lucruri ok uneori, facand abstractie de propaganda anti-Basescu). De urmarit datorita faptului ca isi citeaza sursele si are o doza destul de credibilitate (intre oamenii lui Voiculescu, e ceva) desi asta nu-i da dreptul sa joace rolul de geniu pustiu.

-Robert Turcescu (by popular request) : Aici nu putem vorbi de un analist politic in adevaratul sens al cuvantului. Robert Turcescu prefera pozitia de moderator – ”de pe tusa”. O face destul de bine, nu am ce sa-i reprosez, insa nu ma pot pronunta clar cu privire la analiza politica. Omul a copiat intr-un fel sistemul de notare al lui Brucan, simplificandu-l in ”bila alba \ bila neagra” (deja devenit un trademark) insa bilele sunt acordate in functie de prestatie si de raspunsurile la intrebari. Nu l-am vazut sa se implice prea tare in comentarea efectiva a vreunui demers politic. Sare de multe ori peste cal si tinde sa fie mai incisiv decat ii permite statutul si profesia, dar per total, Turcescu primeste o bila sidefie. (Care s-ar putea inegri serios daca va mai continua cu seria de editoriale pro-Basescu – este de o subiectivitate rar intalnita la un jurnalist)

Silviu Brucan, cu toate mizeriile facute in timpul perioadei comuniste (unele de neiertat), ramane un etalon pentru multi ciudati ”implicati politic”. Cristian Pârvulescu (Pro Democratia) mi se pare de asemenea un analist pregatit si pertinent , desi are momentele sale de ”slabiciune”. Mi-as dori sa o vad in aceasta postura pe Adriana Saftoiu, poate cel mai bun PRist si specialist in marketing politic din Romania.O serie de analisti politici pertinenti poat fi observata si in cotidiene precum Evenimentul Zilei sau Cotidianul si in periodice precum Dilema Veche. Urmariti Cotidianul de joi si Evenimentul Special…cu Dilema este mai greu pentru ca nu stii niciodata cine va scrie in urmatorul numar si mai ales ce.

P.S : De remarcat este si obsesia unora de a-si da cu parerea despre politica pe bloguri. Blogurile sunt din start necredibile in acest domeniu, asa cum de altfel poate fi interpretat si acest articol. Un blog decent (in engleza) , blog care promite multe (si un rebranding printre altele) ar fi world politics.

krossfire
 • krossfire

12 Comments

 • L-am pus….by popular demand 😀

 • E ok omul, cel putin fata de altii..dar e vorba de politica ziarului la care scrie. Voiculescu se amesteca in politica JN, spre deosebire de Vantu care-si priveste trustul ca pe o afacere.

 • Si inca ceva : Noi vorbim de Valentin Stan, de la Jurnalul sau de Valerian Stan, care acum scrie la New York Magazine ?

 • Simpatic si ironic articolul…totusi, e plin trustul Intact de ”zeitati”.

 • Domnule, l-ai uitat pe cel mai mare, ueber-leetest analist politic al României: Valentin Stan!

 • Vali Stan e dumnezeul Analiştilor, mi se pare genial.

  Te-aş trimite la un articol despre el pe un blog terţ da’ nu vreau să fiu acuzat de reclamă mascată :))

 • Valentin Stan. Antena3, Jurnalul Naţional şi UniBuc.

  Totuşi, cecherap:
  http://www.aghiutza.com/2007/03/14/un-dinte-doi-dinte-vali-stan-presedinte/

 • la asta ma refeream cand ziceam ca poti mai bine (sa scrii,evident!)si ca posturile tale pot fi si mai inteligent scrise.bravo si pentru alegerea subiectului!multi nu privesc asa,iau de bun orice zic “aia de la tv,care sunt mai pregatiti decat noi”!
  cine urmeaza? de cine o sa te mai iei(intr-un mod inteligent si obiectiv,of course)?
  well done!
  c ya :*

 • de turcescu nu se aude inca nimic..? 😀

 • Hai ca l-am bagat si pe Turcescu, dar el nu e analist politic…ci doar moderator (bun, e drept) intr-o emisiune politica 🙂

 • foarte bune observaţiile tale, mai ales aceea că mai toţi analiştii politici de la noi sunt (din păcate, zic eu) de extracţie brucaniană.
  quote: “De remarcat este si obsesia unora de a-si da cu parerea despre politica pe bloguri.”
  din însuşi faptul că suntem blogări se subînţelege că nu ne revendicăm vreo competenţă în vreun domeniu, ci doar dorim să ne exprimăm o opinie. acea opinie poate să nu fie luată în seamă ş.a.m.d., care-i faza…
  nu uita nici că, spre deosebire de analişti, noi ne exprimăm propriile opinii pe gratis!

 • Ma refer la cei care se iau mult prea in serios.

2 Pingbacks

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *