Albume Noi si Foarte Noi – Recenzia 4

M-am gandit ca la fiecare noua recenzie, sa adaug si niste mici sample-uri de piese prin intermediul unui site de upload. Sample-urile vor fi indeajuns de mari incat sa va faceti o idee despre albume, dar suficient de mici incat sa nu incalce vreo lege a drepturilor de autor.

Puteti gasi recenziile mai vechi, aici.

Korpiklaani – Tervaskanto (26/06/07)

tervaskanto.jpg

Formatia Korpiklaani este considerata de multi ca fiind una dintre cele mai originale trupe de folkloric metal datorita imbinarii aproape perfecte dintre muzica folclorica finlandeza (instrumente specifice : vioara, flaut, acordeon) si speed metal. Fiind fan al trupei, m-am declarat dezmagit de albumul de anul trecut, Tales Along This Road. Albumul era mult prea metal si mult prea putin original. Desi criticii le-au acordat un premiu pentru originalitate (pe baza aceluiasi album), Tales Along This Road e recunoscut de fanii Korpiklaani ca fiind un material slabut. Si totusi, ce-i cu albumul de fata ? Well, l-am ascultat…de vreo trei ori : spre fericirea mea Tervaskanto e cel putin cu un nivel peste Tales Along This Road. Accentul a inceput sa cada mai mult pe instrumentele de suflat (flaut, oboi), productia este excelenta iar ritmurile ‘’dansabile’’ (in ritm the headbang hora sau hora metal – copyright krossfire). Materialul debuteaza excelent, cu piesa Let’s Drink (tinde sa inlocuiasca mai vechea piesa ”Wooden Pints” in preferintele mele) si continua pe o linie mai metal cu piese ca Tervaskanto , Icy Wind , ulterior revenind la instrumentale in care predomina partea folclorica, precum ‘’Running With Wolves’’ (flaut si oboi mult). Pe final, albumul se intoarce spre stilul clasic Korpiklaani, amestecat cu ”humpa” (stil de muzica dezvoltat in filnanda) cu piese melodice precum Inner Fire sau mai alerta Misty Fields. Refrenele sunt greu de discernut , acum mergandu-se pe viteza in pronuntie combinata cu versuri ‘’sugubete’’, multe dintre piese incepand sa includa parti in finlandeza.

Per total : 9.5/10 (Un album BUN)

Sample Ascultabil Aici

 

Kamelot – Ghost Opera (1/06/07)

ghost-opera-cover.jpg

Trebuie sa spun ca de la inceputul anului asteptam albumul Kamelot pentru ca de-atunci il tot anunta. Daca Black Halo vi s-a parut ca avea parti mai greu de digerat, ‘’mai progressive’’, albumul de fata duce trupa si mai mult spre progressive metal. (in defavoarea epic metalului). Nu stiu daca asta e un lucru bun, Kamelot riscand sa piarda o parte din fanii vechi. Albumul de fata este un album mult mai subtil decat ce au creat Kamelot pana acum. Vocea lui Roy Khan, punctul forte al trupei, este folosita intensiv, singurul instrumental fiind piesa de 1 minut ‘’Solitaire’’. Cu siguranta punctul forte al albumului ‘’Ghost Opera’’ nu este piesa Ghost Opera (piesa cu videoclip). In ciuda eforturilor de a crea acel sentiment ‘’operatic’’, piesa este mediocra, aducand aminte de un Pain of Salvation amestecat cu putin Epica. ‘’Edenecho’’ , ‘’Love you to death’’ (duet) si ‘’The Human Stain’’ imi par mult mai reusite. Am sesizat si pasaje de vioara pe cateva melodii – punct in plus pentru trupa. Pentru ca, similar cu alte creatii Kamelot, si albumul de fata are o vaga tenta conceptuala, Ghost Opera merita o a doua ascultare, ascultare care v-ar putea prinde in atmosfera albumului.

Final : 8.0/10 (Un album bine produs si inchegat, insa fara piese-star in stilul ‘’Somewhere in Time’’)

Videoclip vizionabil aici (Tine loc de sample)

 

P.S : Stie cineva de ce la orice encercare a mea de a incadra direct o piesa (embedded code) de pe Trilulilu codul este sters automat ?

 

krossfire
  • krossfire

2 Pingbacks

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *