Albume noi si foarte noi – Recenzia 3

Daca la ultima recenzie mi s-a spus ca insist prea mult asupra partilor tehnice si ca devine greu de citit postul, aici am incercat sa o mai scurtez. A treia colectie de recenzii din serie contine doua albume, ambele foarte noi. (atat de noi inca nici nu au fost lansate la momentul scrierii articolului). Facusem o colectie mai cuprinzatoare insa am sesizat ca posturile mele cu recenzii nu au foarte mare succes (doar pentru fanii genului…trebuia sa mentionez).

1.Lake of Tears – Moons and Mushrooms (26/04/07)

00_lake_of_tears_-_moons_and_mushrooms-advance-2007-front-cmg.jpg

Lake of Tears sunt o trupa suedeza care a dezvoltat un stil propriu de gothic metal. Pornit initial dintr-un fel de doom fara growling vocals, stilul lor imbina gothic metalul cu multe pasaje melodice ( muzica electronica), psychidelic si uneori flauturi sau vioare. (Nu pot fi catalogati ca fiind darkwave pentru ca partea de rock predomina). Trupa s-a despartit in 2002 dupa un album cam prea orientat spre melodie, numit ”The Neonai”. Reuniunea lor din 2004 a adus si un nou album numit ”Black Brick Road”. Aici lipsea ceva…magia (tematica mistica). Desi format din materiale mai vechi si bazat in principal pe primele trei piese, albumul a fost destul de apreciat. Dupa aproape trei ani vine si noul album Lake of Tears, cu o buna parte din componenta originala la posturi si condusi de eternul Daniel Brennan.
Albumul de fata m-a socat putin. Dupa atata timp…doar…opt piese !?! (ar mai fi un digipack bonus, dar nu se pune). Ce ma sperie si mai tare este ca tot albumul imi da impresia de retrospectiva si retrospectivele duc in general la noi despartiri. De ce retrospectiva ? Pentru ca prima piesa ”Last Purple Sky” si piesa ”Phatom” (care seamana a hard rock cu influente) imi aduc aminte de perioada de inceput a trupei…de albumul ”Headstones”, atunci cand Lake of Tears aveau inca un sound greu. Pe de alta parte ”Like a Leaf” ar intra perfect pe albumul ”Forever Autumn” (unul dintre cele mai melancolice albume concepute vreodata). Children of The Grey si Island Earth sunt clar din perioada in care Brennan incepuse sa alterneze stilul vocal, adica din perioada ultimelor albume Lake of Tears. Piesa mea preferata de pe Moons and Mushrooms ramane ”Waiting Counting”. ”You’d better breather while there is still time”, piesa in stil ”The Greater Art” face un cuplet interesant cu ”Island Earth”, piesa cu un sound bizar, melancolic.
Analizand sound-ul, albumul este ceva mai heavy decat altele si pare a fi un album conceptual, personajul principal suferind de claustrofobie si singuratate acuta.

Nota finala : 8.8/10 (Merita ascultat…nu mai este atat de ”magic” ca alte albume Lake of Tears, insa merita. Cam scurt.)

2.Sonata Arctica – Unia (25/05/07)

unia.jpg

Mie baietii astia mi-au placut intotdeauna (la nivel muzical bai !). Nu au fost ei nici la nivelul greilor power metalului (epic\melodic) dar niciodata nu au fost o trupa de nisa. Ambitiile mari si putina experienta au reusit sa-i duca mai departe decat i-a dus pe alte trupe duzina de studii muzicale. Deja de la ”Winterheart’s Guild”, Sonata Arctica au inceput sa fie respectati si apreciati. Pe scurt : Sonata Arctica sunt o trupa de epic power metal (bazat puternic pe melodie) din Finlanda care fac o muzica destul de usor de digerat.
Majoritatea recenziilor aparute pana acum la acest album spun : O maturizare in sunet…e altceva. Complet de acord cu maturizarea. Vocalul pronunta coerent si are in sfarsit un accent apropiat de cel natural cand canta in engleza. Instrumental se vede evolutia. Clapele sunt mai bine inserate, chitarele sunt la locul lor si nu se mai ”incaleca”. Si la nivel liric, Sonata Arctica a evoluat. Au renuntat la versurile siropoase si au inceput sa treaca la tente mai filosofice…onirice. (Unia = Vis, in finlandeza).
Piese care mi-au atras atentia : Destule! ”Paid in Full” imi aminteste de albumul precedent – Reckoning Night si este si o piesa foarte ok. Under Your Tree, Harvest si ultimele doua piese de pe album reusesc din nou sa atraga atentia.

Nota finala : 9.0/10 (Un album bun, un progres real in sound-ul trupei)


P.S : Ambele albume vor fi disponibile si in Romania din luna mai !

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
krossfire

1.Albumele sunt evaluate astfel : Stil (originalitte), Vocal, Instrumental, Asteptari – Nu public notele pentru a nu umple inutil spatiul 2.Nu am ascultat varianta promo cu ”fade-outuri”. Faci speculatii interesante si nefondate. Nu am comparat albumul cu alte albume ci cu asteptarile mele cu privire la Lake of Tears si la ”zvonurile” din jurul albumului. Albumele Lot se invart in jurul a 9-10 piese in general (fara ”The Greater Art”) insa intervalele de timp in care au fost scoase (cam din doi in doi ani) le justifica mai mult decat pe cel de fata. 3.Permite-mi sa-ti citez din DEX : Care exprimă, în formă de naraţiune, idei, sentimente, acţiuni etc. ale eroilor unei întâmplări reale sau imaginare Albumul de fata nu este epic pentru simplul fapt ca nu mi se pare un material foarte coerent. (in ciuda conceptului). Asta nu inseamna ca este un material prost 4.19.Scrie in pagina ”Despre mine”. 5.Typo. Daniel Brennare 6.Am modificat fraza. Recenzia este scrisa in graba insa imi mentin pozitia. 7.Head on Phantom imi da impresia de claustrare. Poti fi claustrofob si in spatii in care unii ar fi agorafobi. Se leaga de sentimentul de singuratate. Esti mai in varsta , dar asta nu-ti… Read more »

aron biro

am si eu niste nelamuriri:
1. Cum obtzii zecimalele alea din note?
2. Cand au avut Lake of Tears albume mai lungi de 8-9 piese? Acu e drept ca in graba matale ai sarit sa ascultzi varianta promo piratata cu fadeouturi, asa ca mai adauga vreo 3-5 min si iese durata tipica pentru LOT.
3. Ce inseamna epic in conceptzia matale?
4. Catzi ani ai?
5. Cine e Brennan? Ultima data il kema parca umpikuletz altfel
6.”La nivel general, albumul este ceva mai heavy decat altele” Ce tzi se pare in neregula la afirmatzia asta?
7.Cu singuratatea sunt de acord, dar cum potzi fi claustrofob intr-o ciupercarie?
8.Catzi ani ai?

krossfire

Scuze de duritatea tonului insa m-a deranjat abordarea ta. Ti-am citit recenziile de pe muzicisifaze si nu cred ca te indreptatesc sa dai lectii.

Daca esti nedumerit cu privire la categoria ”impresii” din evaluarea albumelor, afla ca acolo intra tot, de la packaging la artwork. (pe unele le mai cumpar, pe altele doar le studiez)

aron biro

Nu gasisem o pagina DESPRE TINE, dar e ok acum man, it all makes sense now. Oricum, nu era vorba de lectzii, erau intrebari. Daca dadeam lectzii, ar fi sunat cam asha: 1.typo e cand apesi o tasta in loc de alta, alaturata. Cand scrii Brennan in loc de Brennare se numeste …altfel. daca vroiam sa-tzi dau exemple de typo din recenzia ta, itzi atrageam atentzia asupra haiosului “psychidelic” si a superbului “vioare”. desi e discutabil si aici. 2.Nu cred ca potzi justifica cuantificabil diferentza intre un album de 7.9 si unul de 8.1. Notele sunt bune la scoala, cand ai un barem si stii ca daca pomenesti de Sadoveanu umfli 25 de sutimi in plus. Mai merge si la fotbal unde e clar cate goluri ai dat si cate ai primit. Dar in alte contexte it tends to get ridiculous cu cat numarul de zecimale e mai mare. Cum ar veni, ar trebui in plus sa comunici tuturor trupelor pe care vrei sa le recenzezi baremul tau de notare ca sa stie de unde sa suga zecimalele alea in viitor. 3.Greater Art: 8 pese. Headstones: 8 + 1 intro. Crimson Cosmos: 8 + 1 intro. Forever Autumn: 9. Neonai:… Read more »

krossfire

Ok, o sa incerc sa fiu mai coerent si mai concret. Din nou : Eu ma asteptam la un ”bonus de piese”, macar de data aceasta…(Au anuntat albumul inca din 2005)

Suntem pe pace 🙂 ?

P.S : Vioare este forma din noul DOOM ! (Vioare, chitare..etc…mai toate instrumentele muzicale au fost feminizate 🙁 )

[…] Puteti gasi recenziile mai vechi, aici. […]

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x