A injura sau a nu injura ?

Intr-un articol de anul trecut, din Dilema Veche, Regretatul Alexandru Paleologu sustinea ca gama de injuraturi a unui popor este ceea ce da culoare limbii, ceea ce o face ”vie”. Daca ar fi sa-i dam crezare (si-i vom da, pentru ca nu vorbim urat despre decedati) limba romana este extrem de ”vie” si de colorata.

In acest spirit ne indreptam atentia catre cei care imbogatesc limba romana cu noi si noi constructii ”metaforice”. Injuratura este necesara ! Desigur, a injura in public tine de aptitudinile si de decenta ta sociala…dar a spune ca tu nu injuri deloc, in nicio circumstanta este deja un semn de boala mentala . A injura nu inseamna doar a substitui diverse cuvinte din fraza cu organe genitale (ale tale sau ale mamelor celor implicati in tranzactie). Simpla expresie ”la naiba !” este o injuratura. Faptul ca ea se accepta in majoritatea cercurilor sociale nu o face mai putin injuratura, ci doar mai putin obscena.

Injuram ca ne descarcam sau ca se ne subliniem incapacitatea de a rezolva ceva (transferand cumva vina de la noi la altcineva sau la altceva). Exista destui oameni care injura pentru a-si sublinia incapacitatile de comunicare, desi astfel de persoane cu greu pot fi numite ”oameni”.

Ma voi apleca putin si asupra problemei ”culorii limbii”. Limba romana este o limba destul de dificila (aparent si pentru vorbitorii nativi). Injuraturile au culori diferite, in functie de regiune (ce jigneste aici, s-ar putea sa nu mai jigneasca in alta parte). Alte limbi, precum limba germana sau limba franceza dispun de o gama mult mai restransa de injuraturi, ceea ce le face in ochii unora ”limbi mai serioase”. Din pacate astfel de limbi serioase sunt rezultatul unei crunte lipse de imaginatie a vorbitorilor. Nu a spus nimeni ca injuratura este indicata, dar ea deriva din mediul rural initial, dintr-un substrat folcloric. (evident nu ma refer la injuraturile considerate foarte obscene sau la cele ”compuse”). Limba engleza s-a dovedit mult mai productiva , utilizand in special cuvintele ”shit” si ”fuck” , cuvinte deja legitimate in anumite zone. Fata de asta, ”merde”-ul francez paleste rapid…

In jurnalism, avem alta problema – fie ca este vorba de presa scrisa, fie ca este vorba de audiovizual. Sunt multi jurnalisti care folosesc ”expresiile licentioase” pe post de motor al umorului. Daca baietii de la Academia Catavencu isi permit sa sara peste cal in virtutea unor glume de tip ”fresca a societatii”, personaje dubioase precum Vacanta Mare nu sunt in stare sa foloseasca eficient injuratura. Intr-un context neumoristic, astfel de exceptii nu prea au ce cauta. (In caz contrar, autorul ar trebui sa urmareasca saptamanalul Top Rusinica)

Cum acest post, primul dupa cateva zile de stagnare, se vrea unul interactiv am sa intreb : Injuram sau nu injuram ?

krossfire
  • krossfire
Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Andrei C

“Elibereaza-te” atunci cand nu mai poti! Pe zi ce trece tot mai multi o fac in Romania. Putem trece injuratura ca facand parte dintr-un reflex neconditionat…

Ioana Sima

Tu nu injuri, chiar daca iti zic sa injuri 😉

Ana

Eu sunt fata puRa si nu injur:D

[…] niciun articol decent pe blog de vreo doua saptamani, raspunsul este : I’m working on it ! (A injura sau a nu injura este un articol ok, […]

Mickey

Primul om care a preferat sa injure in loc sa arunce cu piatra a fost inventatorul civilizatziei – din pacate nu mai stiu cine a zis-o

[…] A injura sau a nu injura – Argumente pro…argumente contra […]

adimirea

[comentariu sters la cerere]

bya

ce kkt ..dc sa nu injuram ..?!?…cred k aveau dreptate p site .. knd au zis k oricine a injurat in viatza lui ..nu cred pres d mai sus kre au zis k chiar dak sunt nervosi nu injura ..sau cu mai e un exemplu mai sus..”Eu sunt fata puRa si nu injur:D” ..nu are cum ..si yo sunt tot fata ..nu asa d pura ..da frate sa fim seriosi ?…cum draq sa nu injuri ? 😉 ..hai k v-am lasat ..convingeti-va si sg ;;)

Ala care este

@adimirea

“Sunt multi oameni, printre care ma numar,
care sunt extrem de nervosi, toata ziua… extrem de frustrati;
si n-ai sa-i auzi niciodata injurand.”

“idioti, tampit”: felicitari. Doua injuraturi intr-un singur paragraf. Exista un cuvant special pentru situatii din astea. Incepe cu “i” si se termina cu “pocrizie”

“badjocura” – asta e misto. Aptitudini lexicale slabe.

Lumea e plina de pudibonzi. In general acestia prefera sa isi faca un titlu de glorie din decenta lor imaculata decat sa contribuie cu ceva concret.

De asemenea, in caz ca ai impresia ca toti oamenii sunt egali, si ca iti poti expune punctul de vedere intr-un mod civilizat in fata oricui, reevalueaza-ti opinia asupra omenirii.

Eventualele greseli din text rog a fi puse pe seama faptului ca scriu de pe telefon.

krossfire

Adimirea : O sa fii surprins dar asta e deja cercetare demonstrata. Frustrarile internalizate sunt mult mai periculoase decat o injuratura bine-zisa.

Bya : Adi-k ? (In romana, te rog)

Ala care este : Te provoc la un concurs de injuraturi cu tema libera 😛

Ala care este

Cauta la mine pe blog “sa va fut in gura”. Iti garantez ca iti va strivi orice impuls competitiv 😀

Iar legat de duda cu frustrarile neexteriorizate, nu degeaba se zice “it’s always the quiet ones”. Daca Freud ar citi ce a scris adimirea, s-ar rasuci un pic in mormant, dupa care s-ar ridica, l-ar cauta si i-ar fute doua dupa ceafa si o pula-n gura ca sa-i vina mintea la cap. There, m-am exteriorizat.

adimirea

Catre cel ce are acest blog: Te-as ruga daca poti, cand citesti, sa stergi comentariul asta al meu si pe cel anterior [ tot al meu, NU al lui ‘cel care este’, treaba lui; cer numai legat de ale mele ] , intrucat a fost o greseala sa intru in discutii aici si ma deranjeaza ca am facut-o si numele meu real este asociat cu ceea ce se discuta aici. Mereu ma semnez cu numele real, nu simt nevoia de a folosi pseudonime. Stiu ca pare ciudat, dar nu vreau ca numele meu sa apara alaturi de lucruri gen cele scrise de cel dinaintea mea… nu pot explica prea bine; cumva e vorba de un concept numit onoare si de dorinta de a nu fi asociat cu vulgaritatile de dinainte. Deci inca o data, te rog sterge messajul asta al meu si pe cel anterior [ pe al meu, nu pe al celui de deasupra mea, ca nu pot cere asta ]. Se pierde putin din discutia de aici… dar incearca sa gasesti o solutie astfel incat mesajele mele sa nu mai existe, te rog. Stiu ca pare ciudat, dar iti cer asta, sau mai bine zis te rog; este… Read more »

bosuletu

eo injur pe toata lumea :)))) o injuratura noua numi scapa =))

Raul

Mda… asa e, nu se coboara la nivelul nostru. Suntem prea inferiori daca suntem oameni normali.
Nu injur prea des. Ma rog o fac, dar nu fol. ‘expresii’ prin care ii trimit pe toti in p… si mortii mamii lor. S-ar simti jigniti si nu ar face sigur ce a facut cel care a inventat civilizatia, dar is om ce naiba. Ma mai si spovedesc. 🙂

krossfire

Adimirea : De-abia acum am vazut mesajul. Postul e foarte vechi si fusese arhivat pana cand l-a dezgropat comentariul lui Raul. Am rezolvat, desi e tarziu.

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x