Ospitalitatea romaneasca

Cotidianul ne instiinteaza ca serviciile din Romania au fost din nou facute praf pe un post de televiziune strain, si anume pe Travel Channel. Ce s-a intamplat, pe scurt : Anthony Bourdain, bucatar faimos si recunoscut in America si in ultimii ani si in Europa pentru inovatiile si expozitiile sale si-a tinut ultima emisiune (No Reservations) in primitoarea noastra tara. Nu numai ca nu a dat de ospitalitatea romaneasca traditionala dar gatitul de restaurant in Romania l-a lasat rece.

Cum respectivul episod din emisiune in care el, condus de un rus care-l mai ajutase si in alte situatii pe nume Zamir (si asta a fost o greseala) a vizitat cateva moteluri si restaurante din Romania, precum si cateva locatii mai pitoresti. Dintre cele prezentate, s-a inceput cu un restaurant de bine din Bucuresti, celebrul Jaristea (apreciat si de ”lumea buna” a Bucurestiului) si ulterior experientele au continuat cu diverse alte localuri. Numele restaurantului apare si in film. In ciuda unei serviri ok si a unor feluri de mancare apetisante, gourmetul nostru nu a putut sa fie de acord cu lipsa de pasiune a bucatarilor romani, chiar si in cazul primului restaurant. In continuare, a trecut prin niste experiente mai putin placute cu restaurante goale unde ii se spunea ca nu mai sunt mese si cu moteluri in care totul era ocupat desi oamenii pur si simplu nu aveau chef de oaspeti. Experienta ”horror” a avut-o insa in motel Dracula si in restaurantul aferent ”House of Dracula”. Desi ghidul castelului incerca sa-l aduca pe calea cea buna, americanismul si ironia s-au intalnit cu romanii get-beget care dupa ce incercasera sa le vanda castelul cu o zi in urma acum sarbatoreau Halloweenul, o sarbatoare traditionala. Plimbat prin Dacii (la preturi exorbitante) si tarat prin diverse locuri de interes, americanul a devenit repede sictirit si ironic.

Omul a tras concluzii destul de nasoale despre Romania si despre servirea de aici desi a admis ca supele noastre au fost destul de gustose. Cum stilul lui general este un melanj intre obiectivitate si nesimtire, concluziile lui au fost putin cam brutale si orientate spre experienta tv in defavoarea experientei reale. Una din nemultumiri era legata si de faptul ca oamenii nu se lasau filmati sau pozati si aveau reactii foarte urate.

Omul a gasit de asemenea ciudat faptul ca desi asteapta bacsis , chelnerii nu fac ceva ca sa-l merite si se bazeaza mai mult pe salariu.

Ce s-a intamplat ? Evident, au sarit romanii cu acea constiinta nationala latenta (care numai cand trebuie nu actioneaza) pe motiv ca noi suntem renumiti pentru ospitalitate si bucatarie. De cand ? Ospitalitatea romaneasca functioneaza mai mult pe sistem economic iar pentru bucatarie nu am fost niciodata foarte renumiti , nu pentru ca nu am avea bucatari sau mancaruri gustoase sau ”exotice” ci pentru simplul motiv ca majoritatea nu sunt ale noastre. Aici e chiar de plans pentru ca felurile noastre traditionale nu ne prea apartin sau pur si simplu am fost idioti si n-am stiut sa le inregistram. In afara catorva ciorbe , a unor varietati de ciulama si musaca inregistrate ca fiind romanesti , inca avem discutii pe tema multor specialitati culinare si nu numai, incepand cu sarmalele slave si culiminand cu mult disputata mamaliga. Ar mai fi si mititeii pe deasupra, mititei care reprezinta o varianta autohtona a unei specialitati balcanice (desi legendele spun altceva). Bucatarul nostru s-a plans de provenienta carnii de mici si de modul aproape barbar in care este gatita.

Pe scurt : Omul s-a plans mai mult de servire decat de bucatarie in sine si asta n-au inteles multi dintre cei ce comentau, distrasi de imagini si de alte comentarii. Pe de alta parte, Bourdain pare sa fi cautat in anumite momente unele dintre cele mai putin comune locuri de ”campare”.

Spamat fiind de romani si de pretinsi (si actuali) vizitatori romani dar felicitat de multi alti turisti care ne vizitasera tara, Bourdain a gasit de cuviinta sa isi explice atitudinea pe blogul personal unde recunoaste ca :

-Experientele limitate nu pot cataloga o tara Din pacate faptul ca aceste experiente exista si nu sunt rare spune clar ceva despre sistemul culinar romanesc insa servirea a gasit-o execrabila.
-Nu s-a insistat pe aspecte negative ale Romaniei insa cu ele te intalnesti daca vrei sa gusti ”traditionalul”.
-Cand a evaluat respectivele localuri nu a fost neaparat magar, ci sincer.
-Zamir nu a fost cel mai potrivit ghid, desi individul nu a criticat deschis Romania ba chiar a admis ca a fost o tara invadata constant, inclusiv de Rusia. Din pacate, cam 90% din emisiune, numai asta zice : Romania a fost o tara invadata si are o bucatarie diversa. Cunostintele sale despre istoria Romaniei nu difereau cu mult de ale americanului.

Un ghid roman probabil ca ar fi fost mai eficient dar este greu sa gasesti unul cat de cat obiectiv. Rusul poate fi blamat pentru alegerea restaurantelor si pentru faptul ca avea niste cunostinte tare precare de limba romana (la un moment dat ajunsese sa gesticuleze cu mana).

Un alt aspect important al problemei ar fi acela ca au existat si alte tari in situatia asta, precum Islanda insa reactiile nu au fost chiar atat de dure din partea islandezilor. Ca de obicei, noi am luat totul in nume personal : Americanii si europenii vor sa ne distruga bucataria !

Printre altele, am gasit si comentariul unui alt bucatar care intarea ceea ce sustinea si Bourdain si alti utilizatori mai putin nationalisti : Te intrebi sincer daca intr-o tara preponderent agriculturala pana la jumatatea secolului XX s-au inventat legumele in restaurante. Nici salatele nu sunt proaspete si nici garniturile nu abunda in legume.

Deci cum ramane cu ospitalitatea romaneasca traditionala ? Nu ramane nicicum…dupa 1989 nu se mai poate vorbi de asa ceva. Poate prin anumite sate sa mai existe urme al acestor cutume (Maramures, Bucovina ?) insa in Romania ”turistica” nu exista ospitalitate fara bacsisuri grase si conditii dubioase. Toate rudele mele din afara sustin la ora asta ca ”daca nu cunosti pe cineva” sau daca ”nu stii unde mergi” , Romania nu este tocmai o tara ospitaliera.

Cu toate astea, documentarul nu a lovit atat de tare pe cat sustine Cotidianul, anumite aspecte avand chiar darul de a atrage turisti, nu de a-i indeparta.

Cat despre restaurantele prezentate pot spune ca ele nu sunt experiente izolate (desi Jaristea pare sa fi fost evaluat pripit) : Acum vreo patru ani urmaream un documentar despre Adis Ababa, capitala Etiopiei , oras in care exista un restaurant excelent. Va intreb sincer : Cati dintre voi ar merge fix in acel restaurant daca ar vizita Etiopia ? E simplu : Foarte putini…restul s-ar duce in restaurantele obisnuite unde salubritatea si servirea sunt desprinse din filmele horror.

P.S : Daca sunteti curiosi sa vedeti si episodul in cauza, el se gaseste pe YouTube (sunt sase parti , v-am dat link numai la prima).

37 Comments

  • O recomandare: nu mai scrie posturi asa lungi, sunt obositoare. Si, in general, cel ce vorbeste mult sau scrie la fel de mult, nu mai este luat in seama, chiar daca cuvintele lui scrise sau vorbite sunt interesante. Adevarat, ospitalitatea romaneasca este un subiect despre care poti sa scrii mult, dar ar fi trebuit maca sa bagi niste intertitluri, sa spargi cumva materialul.

  • cepanamea, permite-mi sa ma bag in discutie. daca incerci sa urmaresti vreme de 5 posturi acest blog si mai ai si rabdare, o sa intelegi de ce omu’ asta scrie atat de mult si o sa incepi incet incet sa-i simti “gustul”. oamenii care chiar vor sa citeasca si sunt interesati sa afle ceva bun, trec peste lenea indusa de posturile lungi si sunt atenti pana la capat.
    inca ceva, postu’ asta mi se pare chiar scurt 😀

    Krossfire: ca sa scriu pe subiect, o sa-ti spun o faza interesanta care mi s-a petrecut intr-un restaurant cu specific italian din Craiova. nu mai stiu cum il cheama. ospatarul nu s-a omorat prea mult cu ospitalitatea, preturile au fost ok, mancarea a fost buna si, aici vine punctul culminant, mancarea a fost CALDA. da, am mancat mancare calda la restaurant! si am ramas placut surprins de asta. oricat de ciudat imi suna sa spun ca mancarea pe care am comandat-o si pe care am dat bani, a fost calda, nici acum nu-mi vine sa cred ca intr-un restaurant am mancat mancare fierbinte, tocmai facuta si nu reincalzita. pana acum mancasem numai bucate calai si deja ma obisnuisem cu asta. cand mi le-a adus ospatarul, pastele sfaraiuau in farfurie de fierbinti ce erau, semn ca tocmai fusesera gatite. nu m-am putut atinge de ele pt cateva minute.

  • Hmm..va mai urma un articol mare (e mult prea documentat sa nu fie asa) din sfera gameristica si voi mai readuce in discutie si vechi posturi mai fun 🙂

    In fine, articolele mici si multe nu sunt particularitatea mea. Blogul asta nu e tocmai content factory.

  • E grav ca ne-a lovit acolo unde ne doare cel mai tare: in propriile stereotipuri nationale, in imaginea noastra asupra sinelui (ca “neam”) – ospitalitatea romaneasca. Ar fi tare interesant daca ea chiar exista. Eu unul ma indoiesc profund. Si asta nu doar asa ca sa ma dau interesant.

  • 1307 : Da, chiar si la Jaristea unde a mancat tipul purcelusul fusese facuta cu ceva ore inainte…

    Ipo : Numai sa vezi ce de comentarii spam a primit pe tema ospitalitatii noastre….

  • Eu am mai spus asta, sincer, Krossfire, chiar merită să facem atât de mult pe ofuscaţii? Hai să fim serioşi, imaginea ţării este făcută varză de mult de către politicieni şi, la ceea ce îţi oferă, nu văd de ce aş sări în sus să ajut scârba asta de ţară. Sentimentul naţional mă lasă rece, ţin să subliniez că nu fac parte din milioanele de români care se bat în piept cu România şi câştigă câteva milioane de lei pe lună…

  • Nici eu…faza e ca sunt de acord complet cu omul. Serviciile noastre sunt jenante.

  • Şi uneori, chiar mai mult decât atât.

  • M-am uitat si eu ieri pe blogul lui.
    Mi se pare totusi ca face scandal mai mare decat e cazul, probabil ca sa faca audienta.
    Si sa tragi colncluzii din astea de tip generalizare dupa o experienta neplacuta e la fel de incorect ca si sa-ti formezi o imagine asupra propriei natiuni “dulceag – mandra”, ca a noastra.
    Un pic de luciditate si ponderatie nu strica nimanui.
    Si serviciile raman tot de rahat 🙂

  • Kross, caută ‘Athenee’ în pagina în care se justifică Anthony. E acolo un comentariu care pare uitat, dar care pare al unui insider.
    Eu unul cred că insider-ul ăla chiar ştie ce zice. Am un sentiment că nu e chiar aşa prost cum par cîţiva guralivi.

  • Si totusi, ne scuza asta cu ceva ?

  • Acuma, asta e tara, cu bune si rele, si nu o s-o putem schimba de azi pe maine. Poate, in timp.

    Am cunoscut multi turisti straini, si cam toti cei care au fost la Bran au fost crunt dezamagiti, pentru ca se asteptau la cu totul si cu totul alta atmosfera. Dar cei pe care i-am dus/intalnit la Peles (si prin alte colturi de tara, atent selectionate) au ramas placut impresionati. Cat despre traditionala ospitalitate traditionala romaneasca, asta e! Am scris si aici si prin alte parti.

    Nenea a fost subiectiv. Poate prea subiectiv, si nu in directia in care ne-ar fi placut noua. Dar nu pot sa il acuz ca a mintit.

  • Pai avand timp limitat de filmare si deadlineuri chiar nu putea urma sfaturile tipului cu acel comentariu. Sa nu uitam ca in afara de rusnacul respectiv nu prea avea ghizi.

  • Depinde ce vrei să demonstrezi. Dacă vrei să demonstrezi că tipul a fost rău intenţionat, da. De ce? Poate nevastă-sa era nemulţumită că playboy-ul pleacă în ţara nimănui.
    În rest nu scuză nimic din ce-a arătat omul ăla acolo. 70% par cît se poate de adevărate, dar trebuie să recunoaştem că mai ales episodul cu halloween e pur şi simplu idiot.

  • Pai stiu…iar fazele cu Halloweenul devin din ce in ce mai penibile. Am auzit chiar de o viitoare petrecere Romexpo…

  • Ca si in multe alte domenii ne credem mari si tari, dar suntem “varza”. Habar nu avem -noi ca si popor- sa ne vindem imaginea sau sa ne punem in valoare lucrurile bune frumoase sau gustoase din tara. De cele mai multe ori suntem penibili. Ar trebui organizate training-uri pentru “punere in valoare”. Parerea mea este ca lipseste pasiunea. Pacat, meritam mai mult sau poate ca nu…

  • Au incercat ceva PRistii pe tema ”punerii in valoare”. In final au incasa doar foarte multi bani 😀

  • […”LE: Un articol mai amplu pe subiectul asta puteti citi la krossfire”…]

  • cum ar putea fi ospitalieri nişte oameni care învaţă de mici că ei sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci şi toţi cei care au venit pe meleagurile lor n-au avut altă intenţie decât să le fure ţărişoara. mentalitate de om sărac şi leneş.
    iar în privinţa preţurilor exorbitante, are dreptate americanul ăla: te costă mai mult să stai într-un hotel de ***** – a se citi kkt – la Bucureşti decât într-unul cu-adevărat de cinci stele pe Coasta de Azur. suntem o naţie de ţărani (par-)veniţi la oraş şi e normal ca ospitalitatea să lipsească acolo unde nesimţirea e atât de mare.

  • ai mai avut probleme cu comentariile la mine pe blog?

  • Nu, desi ultimul cred ca are doua zile pe Antologia rusinii 😐

  • Mancarurile tipic romanesti sunt foarte grele, asta e sigur. Daca mergi intr-un restaurant cu specific romanesc din Frankfurt, de exemplu, dupa ce-ai bantuit prin alte restaurante ale lumii poti sa-ti dai seama de diferenta. Important e sa nu-ti agresezi prea tare organismul, in rest mai bine o salata, oriunde si oricand.

  • Da…zece mititei va rog…

  • Krossfire, merge şi o bere? 🙂

  • Eu am fost prin Germania in restaurante cu “specific” italian si croat. O bauturica mai nationalista, cite doua-trei feluri de ale tarii de origine a specificului restaurantului si in rest mincarica normala pe care o gasesti in orice restaurant.
    Despre rusul care s-a vrut ghid ca sa se imbete ca porcul prin Maramures, il ignor si-l invadez pe grumaz cu o talpa de ciocata.
    Baiete zece mici si doua halbe de bere, da-l in ma’sa pe Burdenu’ ala ca nu stie ce a pierdut.

  • citeam comentariul lui Doru, a propos de turistii crunt dezamagici de ce au gasit la Bran. Pai, pot sa va spun scena traita de mine pe viu la Bran. Turistii germani ce tocmai intrasera in castel au ramas cu gura cascata cind ghidul a inceput sa le povesteasca despre familia regala romana si despre istoricul castelului. Ce fete aveau!! Cum, nu spune nimic de Dracula???

  • Alk : Hmmm…eu as folosi ca artificu de marketing ideea cu Dracula. Cine e indeajuns de inteligent stie oricum cu ce se mananca 🙂

  • M-am distrat pe cinste când m-am uitat la documentarul acestui tip arogant şi subiectiv dar atent la chichiţele alea care fac diferenţa. Chiar am reuşit să văd România prin ochii unui străin. Dacă ar fi fost să fac eu filmări, băgam probabil cadre doar cu clădirile noastre impozante şi valoroase din punct de vedere istoric, dar ei sunt obişnuiţi cu aşa ceva. Lor le sare altceva în ochi. Cum ar fi mizeria, de exemplu. 😀 România mea, pe care o iubesc, e de multe ori un spectacol trist pentru outsideri. Dacă nu cunoşti mecanismele, dacă nu eşti băştinaş acomodat cu vremea şi clima, rişti să te îmbolnăveşti.

    În rest, pot să spun că reacţiile generale ale acelor românaşi plini de patos naţionalist care au considerat că fac slujba unor cruciaţi bătându-i bucile producătorului cu făcăleţul mă insultă pe mine, om cu simţ al umorului şi oareşce materie cenuşie. I mean come on boys, you can do better than that, can’t you?!

  • S-ar putea ca pentru locuitorii Etiopiei, capitala lor sa fie o comoara…fiind unul dintre cele trei orase cu blocuri 😀

  • Noi nu stim sa facem marketing cu ce avem de’a moaca: peisaje, locuri pastrate din stramosi, zone cu mincare buna. De unde minte sa producem povesti cu Dracula?

  • Bai nene. Deci tind sa atrag atentia asupra unui aspect care mie mi se pare crucial, omul a fost subcontractat de Ministerul Turismului, pe bani, si i s-a dat in brate un itinerar extrem de slab pe care el nu a facut decat sa-l urmeze pas cu pas. E evident ca iesit ce a iesit. Nu e teoria conspiratiei, e pur si simplu realitatea si chestia asta poate fi probata: exista o cerere de oferta a Min Tur pe site-ul lor aici

  • Da, am auzit povestea…dar nu ne scuza cu nimic.

  • Sunt cred niste aspecte exagerate pe acolo si unele care trebuie sa ne dea puternic de gandit. La statuia aia minunata, ciumpalacii de paza cer 10 euro/m patrat pentru filmare. Sunt curioasa daca se sesizeaza cineva si daca ii da cu capul de pereti, asa cum trebuie. Este un aspect care clar ne face da cacao maxima si dovedeste ca din pacate suntem smenari de cate ori avem ocazia.

    Plimbarea la Bran mi s-a parut ciudata. Din pacate nu am fost pe acolo, dar mi-e greu sa cred ca este un castel de rahat sau ca privelistea aia de la balcon era atat de “slaba”, incat sa il plictiseasca pe nenea asta atat de mult .. parca suferea de PMS pe tot parcursul calatoriei, fie vorba intre noi.

    La un birt de genul “Astoria”, unde a prestat macare de mici eu nu as intra nici batuta. Ca sunt speluci peste tot, exista insa si restaurante excelente.

    Dacia a luat-o la misto, ca oricum aveau SUV-uri dupa ei. Si ma gandesc ca si la ei in “capitalism” exista rable de 20-30 de ani, ca doar nu stau toti cu fundul in Audi A4, modelul ala nou.

    In mare parte pe mine nu m-a convins “calatoria” lui. As compara situatia asta cu ceva de genul: merg eu in America, filmez prin Bronx sau prin benzinariile alea uitate de lume de pe Route 66, ignorand total aspectele pozitive si locatiile frumoase, dupa care vin, la final de documentar (dupa ce am prezentat negrii cutitari de nu stiu unde, rugina si mizeria de prin ghetouri si poate faptul ca sunt amenintata cu un cutit de mafia italiana sau .. you name it) si apoi concluzionez si eu relaxat “America totally sucks”. Cam asa a facut el. Sincer asta este impresia mea. Nu sunt nationalista, nu sunt nici macar patrioata, dar mi-e greu sa inghit un documentar de genul asta care isi bate joc in halul asta de Romania. Smenari si mizerie exista peste tot, nu cred ca suntem chiar tara care le-a inventat. De rahaturi ai parte oriunde, dar nu le strangi pe toate pentru a face un “documentar”.

  • Chiar de faza cu statuia uitasem sa scriu 🙂

  • @K – evident ca nu ne scuza cu nimic, dar tocmai despre asta e vorba, nu aia sunt de vina ca au venit si au facut ce li s-a zis ci partea romana care nu e capabila sa organizeze asemenea aventuri. Mi se pare ca se ameninta cu furca cine nu trebuie.

    @Dojo – Ma scuzi dar castelul de la Bran chiar este un rahat. In afara de faptul ca beneficiaza de un renume exagerat, e un castel medieval de la 1300 banal, nici prea prea nici foarte foarte. Ok, e destul de vechi dar gasesti cu duzina in Europa altele asemanatoare mult mai bine conservate.
    Zona Bran in sine ESTE insa un obiectiv de vizitat pentru ca sunt o groaza de locuri de vazut, chit ca te urci pe nsite coline si stai la niste tarani in gazda. Slava domnului agroturismul explodeaza acolo.

    Cat despre opinia ta, mi se pare perfect justificata cu doua mici mentiuni.
    1) “No Reservations” nu e documentar nici sa ma pici cu ceara, e show de divertisment si as indrazni sa spun chiar reality-show. Diferenta e ca de la cer la pamant.

    2) Daca tu ma angajezi pe mine sa-ti fac poza la pivnitza, eu exact asta am sa fac pentru ca pentru asta sunt platit chit ca e posibils a apara soareci, ganganii si lilieci.

  • Ospitalitatea romaneasca exista insa nu este promovata. in fata ies afaceri dubioase si localuri la fel de dubioase tinute de fiul, fiica nu stiu cui sau care au platit pe undeva ceva ca sa fie intens promovate. Este tot vina romanului la capitolul asta. Sunt pensiuni in Ardeal de care stiu cativa desi sunt pline dar merg pe un sistem de clienti fideli care se intorc aproape in fiecare an. Isi creaza o retea daca vreti si apoi nu se straduiesc sa iasa mai mult in fata pentru ca oricum exista profit. Este intr-un fel o greseala dar omul e fericit ca ii iese ceva si se descurca nu prea gandeste el la scara mare, gen imaginea Romaniei.

    Nu ne pricepem sa facem turism si pace. Ministerul gandeste complet aiurea la modul oare ce i-ar placea strainului sa vada? Apoi deduce ca vrea un jacuzzi, scaun cu masaj si carnaval Dracula cand el e fascinat ca vede vaca pe drum. Imi amintesc si acum un grup de japonezi care au batut drumul in Romania ca sa invete sa danseze traditional romaneste si sa manance sarmale. Daca vroiau sa aiba antena parabolica sedau bine la ei in tara.

    Nu va mai spun ca prin Brasov e un englez s-a mutat in Romania ca ii place viata la tara si ii plac lui romanii.

    Circuitele turistice sunt in general imbecile oriunde. Am experimentat o singura data si am zis ca in vecii vecilor nu ma mai duc undeva cu ghid si excursii organizate. Ati fi uimiti sa vedeti cate lucruri superbe nu sunt mentionate in Grecia in circuitele turistice.

    O alta problema e ca nu stim si pace sa facem afaceri. Vrem pe loc sa ne imbogatim cu minim de efort asa ca in majoritatea cazurilor incropim ceva la un pret exorbitant.

    Ghidul folosit insa trebuie impuscat:)) Ce ar fi sa vizitez America cu un ghid vietnamez care imi zice cinci cuvinte in engleza si alte trei pe vietnameza? La sfarsit as presupune ca americanii manaca pisici au juma de populatie asiatica si au fost colonie franceza eliberata de englezi.

One Pingback

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.