Exista destule tipuri de persoane cu probleme in comunicare, multe dintre ele facandu-si loc prin articolele acestui blog. Cu toate astea, mai exista un tip aparte de indivizi despre care am evitat sa discut mai mult pentru a nu jigni. Este vorba de ”oamenii proverb” , o specie cu adevarat interesanta.

Va mai amintiti de minunile alea de intelepciune populara pe care le invatati cand erati mici ? Ei bine, exista oameni care la 30 de ani trantesc 3-4 proverbe in discutii si li se pare ca ”ti-au zis-o”.

Folosirea proverbelor nu mi se pare un lucru rau in esenta daca stii cum sa le adaugi o doza de umor sau sa le adaptezi corect. Prima persoana pe care am intalnit-o si folosea proverbe in discutia cotidiana imi era destul de draga si era de respectat din toate punctele de vedere. Aici apare diferenta : Poti folosi proverbe ca o reminescenta a copilariei, un limbaj simplu care-ti fluidizeaza exprimarea sau ca pe o metoda de a refuza gandirea. Vezi ca discutia te depaseste, pac! bagi un proverb si zambesti satisfacut ca si cand ai fi venit cu un argument implacabil.

Exista un motiv pentru care multe proverbe sunt limitate la cartile pentru copii : mentalitatea colectiva din zonele rurale de la 1800 nu se impaca foarte bine cu platforma wordpress sau cu discutiile de la cafea. Sa analizam deci cateva proverbe romanesti si sa ne lasam cuprinsi de imensul bagaj de inteligenta pe care acestea le-ar putea aduce intr-o conversatie :

Ce-i in mana , nu-i minciuna  : Nuuuuu mai spune ! Presupun ca in perioada in care erai platit in branza si muraturi nu exista cuvantul ”inflatie”.

Banul e ochiul dracului : Si cardul carei parti anatomice a demonului il lasam ?

Tara arde si baba se piaptana : Baba e desteapta. Baba e un om de PR desavarsit in cazul asta. Realizeaza ca trebuie sa-si pastreze calmul si aparentele.

Buturuga mica rastoarna carul mare : Daca prin buturuga intelegi conglomerat de companii open-source care produc sisteme de operare superioare Windows ai putea avea dreptate in vreo 20-30 de ani !

Cine are carte, are parte : Gigi Becali are vreo trei carti de colorat, deci undeva nu prea vad proportia. Originea proverbului o gasiti la Ioana, este mai mult decat explicativa

Meseria e bratara de aur : Este chiar mai multe bratari de aur daca se intampla sa ai meseria de manelist.

Bataia e rupta din rai : Vechiul Testament ne da cateva pilde sanatoase in domeniul asta.

Calul de dar nu se cauta la dinti : Exact asta a zis si primul troian care a vazut un cal imens de lemn la portile cetatii !

Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face : Nu-mi place de nicio culoare sa primesc sume uriase de bani fara obligatii.

Cine fura azi un ou, mâine va fura un bou : In Romania zicala merge mai bine ”Cine fura azi un ou si maine nu fura, e bou”.

Cine nu munceste, nu manânca : Si totusi Simona Sensual mananca

Cine s-a fript cu ciorba, sufla si-n iaurt : In general cine s-a fript cu ciorba ii va lasa si pe altii sa se friga pentru a rade ca un imbecil dupa.

Cine sapa groapa altuia, cade singur în ea : Zisera capitalistii in timp ce se zbateau infranti de povara propriului sistem monetar.

Cui pe cui se scoate : Asta imi aduce aminte de sistemul de vindecare ”Da-mi un pumn in burta ca sa uit ca ma doare piciorul”.

Femeia nebatuta e ca moara neferecata : Las fetele sa decida asupra acestei minunate perle de intelepciune populara.

De unde nu este nici Dumnezeu nu cere : Dumnezeu nu, dar avem un intreg sistem birocratic si educational care o va face.

Decât codas la oras, mai bine în satul tau fruntas : Decat zidar in Spania mai bine muritor de foame cu Iphone in Romania.

Gând la gând cu bucurie : Papusa, ma bucur ca te-ai gandit la aceleasi porcarii ca si mine, dar va trebui sa te refuz.

Hotul neprins e negustor cinstit : Si uite asa a aparut un stat numit Romania.

La omul sarac nici boii nu trag : Boii nu, dar vacile ar putea avea o preferinta.

Lauda de sine nu miroase-a bine : Uneori miroase a frustrare.

Noaptea e cel mai bun sfetnic : Pentru ca atunci vine Mos Depresie la tine si sa vezi ce colorata iti pare lumea..

Omul gospodar îsi face iarna car si vara sanie : Si in primavara isi ia apartament in rate.

Paza buna trece primejdia rea : Spre deosebire de primejdiile bune care sunt un adevarat deliciu.

Pofta vine mâncând : Si iata leacul pentru homosexualitate (sorry, nu m-am putut abtine)

Unde-i lege nu-i tocmeala : Cam asta pare a fi scopul legii. Daca n-ar fi legea gravitatiei cu amenda imediata parca nici n-ai crede ca exista legi.

Razbunarea e arma prostului : Un prost fericit face cat 100 de frustrati. Oricum, contraexemple se pot gasi tot in Vechiul Testament. Ploua cu ”prosti” in cartea aia.

Later edit : Un coleg care nu vrea sa-si dea numele intr-un comentariu pe blog a reusit sa o spuna mai bine ”Proverbele sunt o incercare de sintetizare, un fel de status quo. Din pacate nuanatele sunt prea puternice in ziua de azi pentru a mai putea sintetiza ceva”.

P.S : Unul dintre putinele lucruri vag interesante observate in ultima vreme ar fi rebrandingul Kandia . Pe langa noul ambalaj, exista cateva cuvinte inscrise pe tableta de ciocolata care fac apel la partea ta feminina. O sa fure din gagicile Primola.

P.S 2 : HTC Touch 3G – curg recenziile si parca toate imi fac in ciuda ca n-am inca bani pentru asa ceva. O recenzie pe larg suficient de detaliata.