As vrea sa urmeze un post usor lacrimogen dupa care cititorii sa zica ”Trebuie sa facem ceva !” dar e cam greu avand in vedere ca nu scriu asa ceva. Prefer sa ma revolt putin si sa las cititorii sa decida daca e ceva de facut mai departe.

Postul de fata a fost generat de faptul ca am dat intamplator peste cazul Georgetei Constantin  prin arhiva unui blog ce tinea de RadioLynx. Datorita unei greseli medicale, femeia a fost imobilizata de la brau in jos de la 21 de ani. Nu o sa dau mai multe detalii despre caz pentru ca el exista pe Internet la fel cum eixsta si metode de a o ajuta. Georgeta este doar unul din miile de cazuri de tineri carora li s-a spus NU datorita unor greseli medicale \ soferi tembeli \ conflicte idioate\ accidente.

Intrebari precum ”De ce este sistemul medical romanesc in halul asta ?” sau ”De ce nu sunt pedepsiti responsabilii ?” mi se par putin deplasate. Intrebarea cea mai potrivita in cazul de fata este ”DE CE MAMA DRACU’ NU NE PASA ?”

Ar fi foarte usor sa dam vina numai pe statul roman , un stat care are 800 000 de euro de bagat in curul Mihaelei Radulescu din Piata Romana.  Un stat care baga milioane in campanii de branding de tara dar nu poate sa faca niste nenorocite de rampe pentru invalizi. Un stat care prefera sa mareasca pensii care ating deja 20 de milioane de lei in defavoarea alocarii unor sume pentru asistenta sociala.

Din pacate, in cea mai mare parte vina asta e a noastra. Statul vine undeva pe locul al treilea, pentru ca organismul statal romanesc este format din maimutoi infometati de putere care ar face orice pentru a-si pastra locul, inclusiv lucruri utile.

Exista rampe pentru invalizi in autobuze ? Exista ! Exista locuri speciale pentru ei intre scaune ? Exista ! Are cineva idee cum se coboara rampa sau cum se fixeaza un carucior pe bara aia de metal portocalie ? De ce nu ?  Pentru ca nu vrem sa ne imaginam cum ar fi ca intr-o clipa sa ti se taie brusc aripile si sa ti se spuna ”Nu se mai poate face nimic”.

Cine ar fi in cazul pe al doilea loc in categoria ”vinovati” ? Eu as arunca pisica in ograda mass-media ! E la moda sa dai in cap jurnalistilor pentru orice chestie dar in cazul de fata au o vina imensa, pentru ca informarea cu privire la cazuri si tratamente nu pare sa intre in meniul lor zilnic si in principal pentru ca au introdus de vreo 3 ani in agenda publica urmatoarele doua false probleme :

-Discriminarea rromilor
-Discriminarea minoritatilor sexuale

Este cool sa faci pe ”trendy”-ul si sa discuti despre discriminare rasiala si sexuala. Exista fundatii care storc bani de e unde apuca si-i arunca in campanii de doi bani. Sunt zeci de emisiuni ”de educare” care incearca sa imite programele de afara.

Ahh..afara ? Pai acum doi ani am fost intrebat de o cunostinta din Polonia (am lucrat online la un proiect GM)  daca noi nu avem persoane cu dizabilitati (exista cuvantul!) pentru ca respectivul nu vazuse asa ceva in Bucuresti. Ba sigur ca avem, dar suntem fenomenal de grabiti, aroganti dar mai ales nesimtiti. Nu ne pasa ! Preferam sa-i stim in mizerie, in casele lor (desi candva poate ne-au fost prieteni) decat sa ne implicam si sa-i facem sa se simta cat se poate de normal.Daca intr-o tara precum Polonia persoanele cu probleme se simt cat de cat integrate, mai are rost sa-l dau exemplu pe Stephen Hawking ?

La noi nu se prea poate munci de-acasa (acum se poate, dar iti trebuie o educatie si niste cunostinte disponibile de putina vreme) si cu greu poti trai cu o astfel de problema. Discriminam cu nesimtire persoane care nu au nicio vina pentru situatia lor. Nu exista discutii despre handicapuri asa cum exista despre comportamentul sexual sau despre spiritul de ‘trib’ pe care anumite minoritati il manifesta. Sunt probleme despre care nu putem spune ”Nu exista” dar totusi intoarcem spatele.

Sansele ca un om perfect sanatos sa pateasca asa ceva (Doamne fereste !) sunt mai mari decat am vrea sa recunoastem. Nu as vrea sa stiu ce e in mintea unui om care stie ca din putinul care i s-ar cuveni din partea statului,  se finanteaza campanii anti-fumat, campanii anti-discriminare rasiala sau sexuala pentru ca jurnalistii si firava noastra opinie publica considera ca sodomia este subiect de prima pagina.

Ce am putea face ? In afara de a fi putin mai atenti am putea sa le bagam pe gat amatorilor de tzatze in ziare o problema reala. Sa le dam cu ea in cap pana nu mai intorc spatele.

Pe post de concluzie as spune ca in loc sa ne pese de devianti (in special de cei care epateaza) sau de minoritatile care ne fac praf imaginea ar fi cazul sa lucram putin la oamenii NORMALI pe care ii respingem cu atata ardoare.
P.S : Intr-o nota ceva mai optimista si fara legatura cu postul,  fanii Blind Guardian ar putea arunca un ochi pe trailerul asta, bine executat din punct de vedere al advertisingului.