Sunt cinic, doamnă, cinic!
Cum de vreo trei săptămâni avem parte de cea mai extinsă campanie de Black Friday a providenţei, pot spune că ăsta a fost şi un bun prilej pentru a expune o altă afecţiune modernă…
Cinismul sau, asa cum scriam recent, tentativa de ascunde limitarea şi frica sub mantia încăpăţânării, pare să fie principala boală a epocii online. Dacă până acum 10 ani, atitudinea distant-superioară a aşa zişilor “cinici” se manifesta la două categorii de persoane, acum poţi găsi oameni tineri şi pretins inteligenţi la care afecţiunea a intrat în metastază.
La fel ca bolile copilăriei, cinismul poate fi util la vârsta potrivită. Dacă eşti adolescent, caz în care nu înţelegi mai nimic din lume, sau dacă viaţa te-a făcut să înţelegi mai mult decât era cazul, cinismul permanentizat nu e chiar un derapaj de neiertat. Altfel, să nu uităm că definiţia cinicului, conform bătrânului şi nu prea flexibilului DEX (2009), vorbeşte despre un om “care manifestă o atitudine condamnabilă, sfidând regulile moralei, normele de conviețuire socială și de bună-cuviință”.
Deci nu, un “cinic” nu e un tip inteligent şi reţinut, dar nici un crucişător al refuzului, un etern Gică Contra, obsedat de a refuza orice tentativă de dialog sau argumentare logică. Ai într-adevăr nevoie de un anumit nivel de inteligenţă şi experienţă pentru a te folosi constructiv de efectele acestei mici maladii. Un strop de cinism e până la urmă parte din repertoriul oricărui om cultivat, condimentat cu o doză mică, dar usturătoare, de ironie şi sarcasm (termeni care sunt în continuare diferiţi, în ciuda încercărilor recentele ale dicţionarului nostru de a-i apropia şi a vechii tentative a comediantului Ed Byrne de a-i separa).
În cazul nostru însă, frica, neputinţa şi lipsa propriilor realizări par fi motive suficiente să te autodenumeşti “cinic”. Munceşti de la 9 la 9 zilnic, nu protestezi, nu îţi construieşti o ieşire şi nu ceri niciodată mai mult, dar te vaiţi mereu pe Facebook că în România nu se va întampla niciodată nimic? Exact, eşti “cinic”. N-ai educaţie politică, medicală sau livrescă, dar ştii că absolut totul e “de căcat”? Încă un “cinic”! Discursul tău fantezist face taximetriştii de noapte să pară academicieni? Evident, pentru că eşti un… cinic.
Cinismul nu e scepticism (culmea, scepticismul cere şi mai multă inteligenţă) şi cinismul are nevoie de o justificare. De ce? Pentru că nu e normal ca oameni de 20 şi ceva de ani să refuze orice tenativă de dialog, în favoarea unei încercări de a părea interesanţi. Nu e normal ca intelectuali de cartier, “bătrâni” aparent, la 30 şi ceva de ani, să ţină lecţii de morală pe Facebook şi să-i acuze pe “fraierii care ies în stradă”. Nu e normal ca oameni care au stat toată viaţa cu capul în jos să fie invitaţi (public) să-şi dea cu părerea despre cei care l-au ridicat. Nu e normal să te mândreşti cu blazarea.
Toţi am fost acolo, în bula aia de autosuficienţă în care ni se pare că nu merge nimic. Dacă însă situaţia se generalizează şi “lucrurile nu se schimbă”, nu resemnarea scârbită şi nici încercarea de a-i doborî pe cei care se chinuie să răzbească sunt soluţia, ci schimbarea, indiferent în ce constă ea. Unii pleacă, alţii rămân, unii pun piciorul în prag, alţii îşi iau bocceluţa şi îşi construiesc propria jucărie. Cumva, singurii care pierd sunt “cinicii” de meserie, cei pentru care nu există decât o mână de întrebări: La ce bun? Ce o să se schimbe? De ce?
Deci, dacă nu sunteţi prea obosiţi să ţineţi steagul şi nici prea tineri să-i înţelegeţi culorile, nu are sens să vă blocaţi în aceeaşi paradigmă. În timp ce unii pierd timp cu cinismul, alţii îşi construiesc scrâşnind din dinţi viitorul.
P.S: Crudul adevăr e că, cinismul cere un anumit nivel de inteligenţă, cultură şi succes pe care majoritatea oamenilor nu-l au. Proştii nu sunt cinici, sunt doar agasanţi, mai ales când îşi încep absolut toate frazele prin “Îmi scuzaţi cinismul…”
Cinismul asta cu ce se trateaza? 😮
Cu solutii 🙂
Mereu mi s-a parut ca cinismul este in fond un mod de a fi, in mod gratuit, obraznic sau amoral dupa caz. Si nici nu cred a presupune inteligenta (sau cultura si orice altceva) altfel decat ca aceasta este folosita ca instrument de cafteala la nivel verbal. Ori cand, dintr-atatea intrebuintari ale inteligentei, se alege a fi folosita pentru asa ceva, cred ca se poate vorbi de o forma de prostie.
Dar sunt de acord ca, uneori, in doze mici, in functie de moment sau situatie (etc, etc) se poate apela la cinism ca la oricare alt lucru.
Ce mi se pare bizar e ca multi se mandresc cu el, de parca ar fi o super mandrie sa fii atat de blazat, incat sa nu mai ai chef sau forta sa faci nimic.
Cinicul pasiv e intr-adevăr blazat, de cel activ mi-e mie teama. Ala militant. Cat e el de cinic si tot ii vine greu sa accepte ca nu i se impartaseste cinismul. Cinicul cu misiune, ca sa folosesc un oximoron.
Adica baza trolilor agresivi de pe majoritatea site-urilor mari 🙂
Si eu fusesem asa de intrigat de cuvantul “cinic”, cam in sensul descris de tine, acum cativa ani, ca pana la urma chiar mi-am calcat asa pe inima si m-am apucat sa citesc capitolul de istorie a filozofiei, (o materie despre care nu stiu nimica si pt care nu am nici o afinitate plus fata de care sunt ff ignorant, abandonand dupa numai 1 capitol jumate pana si faimoasa carte Lumea Sofiei de dl J Gaarder), despre “cinici”, de pe wikipedia, doar asa ca sa aflu si un alt sens al acelui cuvant si din curiozitate sa aflu cum naiba a migrat in sensurile oarecum asa mai confuze de azi ! Tin minte ca mi-a placut acel capitol la acea vreme, chiar m-am simtit asa reconfortat citindu-l, pt ca imi prezenta niste cinici care erau atat inteligenti cat si simpatici, (desi unii erau mai dizidenti si au sfarsit-o tragic, ma rog, ca in oricare poveste din istorie), insa, din pacate, la fel ca si din orice capitol de istorie pe care-l citesc vreodata pe undeva, efectiv nu am retinut nimic din el ! Ins acuvantul “cinic” de atunci si-a pierdut calitatea de “sperietoare” pt mine, acum nici nu-l mai bag… Read more »
Istoria filosofiei? “Cinicii” Greciei antice sunt totusi ceva mai coerenti decat cei de azi 🙂
Cinismul poate fi justificat… “hypochondriacs” everywhere!
Ala-i tot scepticism. Alta salata, una mai finuta 😉
P.S: Altfel, da. E plin de ipohondri, homeopati si oameni care se tem de “Big Pharma”.
Ha ! Ha ! Am reverificat de cand a inceput cuvantul cinic sa fie folosit asa gen sarcastic insa cu conotatia imaginii unui catelus din ala mic ff furios latrator, posibil doritor sarcastic, insa in fapt un mic caraghios plus cam pe dinafara fata de dezbaterile serioase ale Atenei, ca un mic pomeranian din ala isteric, plus provincial !! Ha ! Ha ! Cinic = Bubico in lb engleza de pe la 1590 incoace !!
http://www.etymonline.com/index.php?term=cynic
Zau, stiam eu ca ma voi inveseli citind de pe blogul tau !
Pe principiul “nu m-a inveselit ce-ai scris, dar m-a binedispus despre ce ai scris” 🙂
Ce crezi ca ne defineste mai bine ? Cinismul sau snobismul ? Eu pariez pe cel de-al doilea.
La noi snobismul e tot in varianta “chinezeasca”, pentru ca n-avem inca destui bani sa fim “snobi autentici”.
Cinismul modern este o boala grea tocmai fiindca e molipsitoare. E plina societatea de tineri care cred ca au inteles viata, ca nu mai au ce invata, si ca realitatea lor e realitatea crunta. Sunt indignati, sunt suparati, condamna societatea si viata, dar nu vor sa faca minimul efort de a face o introspectie, sa-si rezolve aceste probleme interne. E mult mai usor sa fi cinic, mai cool, pari mult mai matur. Si asta cauta tinerii in ziua de astazi, sa para maturi, cumva au impresia ca le ofera un statut mai special in societate.
Da, sunt multi “tineri” suparati care n-au platit in viata lor un impozit, dar stiu “sigur” ca Statul ii fura si ca Romania e de “cacat”.