Stai la coadă!

Aveam de gând să înşir câteva rânduri pretenţioase şi să le fac să sune bine, dar am simţit brusc nevoia să defulez incoerent, pe o temă neinteresantă. Să fac “blogging”, adică…

Ce ar putea să mă râcâie într-un asemenea hal, încât să o iau (din nou) pe arătura bunului simţ? Ei bine, dragi cititori, dragă cititorule, dragă mamă, în nouă ani de când sunt în Bucureşti şi în 28 de când sunt în viaţă, n-am putut înţelege niciodată aversiunea unei covârşitoare majorităţi a românilor faţă de regulile cozii. Fie că este vorba despre cozile din trafic, de cele de la ghişeele instituţiilor sau de nenorocita aia de coadă de la Mega Image, românii pur şi simplu urăsc ierarhia, oricât de apetisant ar arăta ea (când e presărată cu bunul simţ şi răbdarea altora).

Pentru noi (şi aici mă includ fără rezerve), coada nu este un nefericit rezultat al hazardului, ci o insultă directă. Un mod al destinului de a ne spune că nu putem avea berea aia acum şi că trebuie să aşteptăm minim două minute până să se uite farmacista la noi. Şi când cineva te sfidează pe faţă, te bagi, frate… ce, eşti fraier(ă)? Uită-te la baba aia ce tupeu are, să stea 10 minute la ghişeu cu reţeta! Fii bărbat, fii bărbat! Doar ştii că verbul “a sta” din locuţiunea “a sta la coadă” e aşa, la mişto, să-i pice pe-aia mici la BAC. Ai învăţat în generală ce perversă e gramatica.

În general mă feresc de expresii scoase din căldarea “doar românii fac asta“, dar până şi emigranţii care se îngrămădesc la graniţe ştiu în general să stea la coadă. Unii sunt chiar obligaţi să o facă. Polonezii au născocit şi jocuri pe tema asta. Nu ştiu cum se stătea la coadă pe vremea îndelung-împuşcatului (ştiu cât se stătea şi de ce, dar n-am participat activ la nicio coadă înainte de Revoluţie), dar încep să bănuiesc că de-acolo se trag sechelele celor mai în vârsta. O sfidare de tip “atunci n-aveam ce cumpăra, acum n-am cu ce, dar măcar să fiu primul căruia nu-i dă casierul rest”.

Asta, sau românii au avansate cunoştinţe de fizică speculativă şi vor să demonstreze că timpul nu există. Nu de alta, dar coada e în mod normal o ierarhie bazată pe timp şi spaţiu. Sunt primul pentru că am ajuns primul, nu pentru că am ocupat brusc spaţiul din faţa ghişeului. În cazul nostru, coada pare să fie o ierarhie bazată pe nesimţire, indiferent dacă e vorba despre cartelele de metrou sau despre o banală îmbulzeală la magazinul din colţ. E important să-i faci tu pe toţi, chiar dacă n-aveai de cumpărat decât o bere la pet, patru pungi de seminţe şi absorbante cu cinci steluţe.

Da, cu toţii am avut ziua aia în care ne-am pus la cel mai scurt rând, ignorând plebeii din spate sau lateral. Ziua în care am tăiat pe linia de tramvai şi apoi ne-am văitat disperaţi că nu ne lasă nimeni să ne băgăm pe prima bandă. Ziua în care am intrat primii la notar, deşi n-aveam nici bon de ordine, nici pile. Într-o ţară unde programările sunt orientative şi unde “această promoţie e valabilă numai la colega”, nu e foarte greu să sari peste cal. E mai important însă să ne simţim puţin prost după. Pentru că, pe moment, chiar suntem “puţin proşti”, dar compensăm prin mândria de a fi câştigat 30 de secunde.

În continuare, voi folosi străvechea parabolă a supermarketului pentru a ilustra comportamentele de care şi cu care îmi este uneori ruşine. Iată deci, cum se stă la coadă…

1.Dacă locul în care te afli are mai multe case de marcat, dar un singur culoar, atunci vei merge la o casă liberă numai în momentul în care îţi vine rândul. E stupid să crezi că dacă te-ai uitat profund la casa din stânga, ai dreptul să năvăleşti spre ea, în faţa celor trei oameni din faţă. O scuză ar fi situaţia în care cei din faţă refuză să se mişte, chiar şi după atenţionare. Exemple notabile: mama şi sora lu’ ăla care mi-a tăiat, Mega Image şi supermarketurile mici, farmaciile, majoritatea secretariatelor.

Coada - Krossfire

2.Dacă locul în care te afli are mai multe case de marcat, binecuvântate de culoare separate, atunci te poţi aşeza unde simţi că lucrurile se “mişcă”. Poţi chiar să-ţi schimbi poziţia, dacă lângă tine se eliberează brusc o casă şi nu încurci pe nimeni. Ce nu poţi să faci este să stai ca o maimuţă între două culoare, pândind o ocazie şi refuzând să te deplasezi, când un fraier are proasta inspiraţie de a-şi alege un culoar. Exemple notabile: electrocardiograma luăla care, hipermarketurile (Carrefour, Auchan, Cora), străzile cu mai multe benzi.

Coada 2 - Krossfire

3.Dacă intenţionezi să te comporţi ca o adolescentă gravidă şi să schimbi culoarele, benzile sau locurile, anunţă-ţi intenţia sau semnalizează. Altfel, nu te mira când cineva te va atenţiona discret cu un cot în gură sau un claxon în ficat.

4.Întreabă dacă sunt probleme şi verifică dacă eşti la coada potrivită. Treaba asta e vitală la poştă, la ghişeele funcţionarilor publici, la coadă la bilete, la medic şi cam oriunde, mai ales dacă stai la coadă din pură plăcere şi vrei să devii o Simona Halep a bonurilor de ordine. Nu de alta, dar la ghişeele unde casieri diferiţi înseamnă scopuri şi tipuri diferite de consumatori, debusolaţii au acelaşi efect ca un Matiz fără cauciucuri de iarnă.

5.Identifică eventualul capăt al cozii şi nu presupune din start că “poţi să intri după domnul”. Aşa a făcut tatăl idiotului care…

6.Dacă ai o urgenţă, spune, mai ales dacă eşti într-o farmacie sau la medic (deşi treaba asta e valabilă oriunde). Faptul că te grăbeşti sau ai puţine lucruri de discutat/cumpărat nu are absolut nicio relevanţă şi nu se consideră urgenţă. Ai ajuns mai târziu. Să înţeleg că la job dacă întârzii îţi aduce şeful cafeaua, să nu cumva să iei startul supărici?

Coada 3 - Krossfire

7.Nu există priorităţi sau bune maniere la cozi, ci doar bun simţ. De altfel, multe dintre bunele maniere pe care seniorii şi doamnele mai pretenţioase la invocă, nu există nici în codul aferent, nici în conştiinţa populară. E în regulă să cedezi locul unui om care e prea bătrân sau prea slăbit pentru a aştepta, cum nu poţi lăsa nici o gravidă cu burta până la gură să stea în picioare, dar “ladies first” e irelevant când ai bon de ordine. Foarte valabil: la medic, la ghişeu şi în cabinetele notariale.

8.Că veni vorba, nu există “probleme mici” şi probleme mari, cum nici o sticlă de Cola nu e mai puţin importantă decât un kilogram de carne de curcan, patru role de bucătărie, broccoli şi o bucată de caşcaval (sper să nu uit până mâine).

9.Pregăteşte-ţi banii, actele sau întrebările cu vreo 10 minute înainte să urle cineva “Următorul!”.

10.Aşteaptă-ţi cuminte rândul şi aminteşte-ţi: nu câştigi nimic dacă te comporţi ca o maimuţă. Dacă însă te abţii, mimând umanitatea, te vei putea simţi ca un zeu pe blog după. Crede-mă pe cuvânt: e ca şi când ai câştiga olimpiada de scobit în nas!

Ar mai fi şi oamenii care stau la rând, dar nu la coadă, pentru simplul motiv că nu au observat-o. Ei sunt pur şi simplu “acolo” şi se irită teribil în momentul în care îi întrebi dacă stau la coadă. Cred că un ultim sfat la orice coadă ar mai fi: dacă ai pile, încearcă să taci cu demnitate sau să inventezi o scuză bună pentru care casieriţa a ieşit de la ghişeu, ţi-a făcut cu ochiul, te-a pupat pe frunte şi a întrebat: cine a fost băiat cuminte?

P.S: Cu ani în urmă, scriam că o coadă poate fi un adevărat simulator de viaţă. Dacă privesc însă din perspectiva timpului consumat, cred că e puţin cam invers.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

27 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Neliniștitu'

He-he! Foarte faină filozofia cozii matale, da’ ia să te văd de Paște ori de Crăciun cum e cu regulile. Ai? 🙂

George Hari Popescu

OMG, nu ești pe treaba ta! Ai făcut și infografice? Doamne feri… Bravo, hai că voi distribui articolul!

Claudiu

1. Presupun că “legea junglei”, a pădurii de mangrove sau de stejari bătrâni ori brazi înalţi, se aplică de foarte multe ori aşa… din rărunchi. Adică, de undeva din interiorul genei ancestrale, cu mult dincolo de rărunchi sau educaţie; pe principiul ăla de tip Animal Planet care ţine de “survival of the fittest”. Şi doar de aici încolo intervine educaţia, umanul la care te referi Din păcate, în societatea aproape modernă si clar mioritică, prevalează lipsa celor de mai sus şi exacerbarea instinctualului până la pragul maxim. Că aşa vezi în jur, că nimeni nu te-a învăţat mai bine sau altfel, că ţi se rupe, că nu vrei să cazi de fraier. Plus toate care mai vin în capul oricui În acelaşi timp, dacă te aşezi strâmb că să judeci drept, totul este din ce în ce mai junglă: în adevăratul sens al cuvântului. Şi-atunci e foarte posibil că, nu peste multă vreme, să înceapă să circule replica de tip ” hai, mă laşi ? doar nu vrei să-mi spui că ţi-e poftă de-o junglă din aia civilizată, plină de emasculaţi şi femele care nu pot procrea” 2. Punctul 10 e minunat alcătuit. Şi e păcat că va rămâne pură… Read more »

Claudiu

🙂 🙂 🙂
Cu adevărat fain e că pierdem ani întregi şi serioşi din viaţă aşezaţi pe vasul de toaletă ori pe canapeaua / fotoliul din faţă tembelizorului sau p.c.-ului. Dar nici la privată şi nici la Hepilică sau dând like-uri la pisici nu se grăbeşte nimeni

mutareainplic

Si totusi, nici coada nu mai e ce-a fost. Mi se pare ca “prostii satului” despre care scrii ii vezi ca pe indivizi educabili si (asa rezulta din grafice) totusi minoritari. Am prins ca si copil statul la coada pe vremea lui Ceausescu. Iti spun, era de o uratenie atat de mare incat nici nu cred ca o puteai sistematiza, nu mai vorbesc de a sugera conduite corecte.

romania inedit

Unii nu stiu nici macar sa se deplaseze, dar sa mai stea la coada.
Imi placura desenele explicative.

neagrigore

Mi-am adus aminte de cînd eram mic și stăteam la distanță de ultimul om la coadă. Mi-a povestit bunică-mea că m-a trimis o dată și a venit după jumătate de oră, să vadă de naiba nu mai vin cu pîinea aia și a descoperit motivul. Oamenii veneau, se uitau la mine, după care se băgau în fața mea. Iar eu eram mereu ultimul.

Altfel, sunt mai multe tipologii de băgăcioși, unii așa fac de cînd s-au născut, i-au învățat părinții că cine n-are tupeu, nu reușește în viață, altora le e frică că vin cei dintîi și le iau locul. Cred că sursa este mai degrabă, oroarea față de ordine, care probabil vine din disprețul față de autoritate, stat. Dar un dispreț laș.

Cristina

Ar fi pacat sa stam la coada si la plata intretinerii de la bloc. Dar am gasit un articol interesant pe care il impartasesc si celorlalti:

http://blocd14.wordpress.com/2012/06/08/furt-bani-asociatie-proprietari/

Nautilus

Cică vine un gigel care avea o urgenţă la farmacie şi spune:

– Vă rog, e urgent, faceţi loc, am nevasta la pat!

Oamenii de la coadă se dau în lături şi-l lasă să ajungă la tejghea, farmacista, repede, acum, să vă ajut.

Iar omul nostru zice:

– 5 cutii de prezervative, vă rog!

Breev

farmacistii sunt niste jegosi la fel ca si farmaciile. cred ca in romania trebuie facute niste topuri dinastea, ca mentalitatea e mai bolnava ca acum 20 ani.

cel mai bine stai la coada cand e vorba de platit ceva la stat. aia e placerea eterna. in rest la metro, kaufland, carrefur, benzinarii, cei care platesc cu cardul 2 ape minerale ar trebui impuscati. in general corporatistii asa fac, nu umbla never cu bani la ei.

brontozaurel

Patita acum niste saptamani la banca. Intru, era o dama la ghiseu, asa ca ma pozitionez dupa limita de discretie si astept. Mai intra o persoana si se baga fix in fundu’ damei. Mai intra si alti oameni si se pozitioneaza tot in spatele limitei de discretie. Dupa ce termina dama, ma bag eu in fata persoanei care se bagase… poate se simte si aud un comentariu “la noi la oras se sta la coada”. Nu ma pot abtine si ma intorc si-i spun “la noi la oras se respecta limita de discretie” si ii arat unde statea restul lumii. Altfel, luni a trebuit sa astept de aiurea dupa o babuta dezorientata care avea urgenta ca nu stia cum se foloseste telefonul din dotare. Si nici cum sa ia bon de ordine. Da’ sa tasneasca in fata mea cand a aparut numarul meu pe display da… @Breev: unii oameni platesc cu cardul doua surcele pentru ca n-au cu ce altceva. Nu ca n-ar umbla cu bani la ei, pur si simplu nu au de unde sa umble cu bani la ei. Nu poti retrage mai putin de zece lei de la bancomat, dar e foarte posibil sa ai nevoie de… Read more »

Breev

da kross, ai dreptate. nu sunt pregatiti si sincer nu cred ca e safe sa platesti doar cu cardul fara sa ai backup si cash. sunt mai precaut eu din fire. cel mai bine e echilibrul intre cele doua !

Breev

eterna si fascinanta evaziune. pana la urma conteaza sa ai, atat pe card cat si in buzunar. daca nu ai pe card nimic luna de luna, nu ai nici cash. sa fie bine sa nu fie rau zic !

Breev

multinationalele nu au nicio grija in romania cu birocratia. ele iubesc birocratia, iar un lant de ex. de hypermarketuri daca maine are control de la X sau Y institutie, poimane suna ambasadorul la la ministrul de finante.

[…] din 50 de oameni care trec o dată, maxim 25 sunt capabili să mențină o linie dreaptă și să respecte niște culori. Ce să-i faci, oamenii au treabă… se […]

[…] despre o grabă nefondată, dar încurajată de o societate în care punctualitatea și bunul simț sunt excepții. Doar că, având trista ocazie de a studia în repetate rânduri fenomenul, mi-am dat seama că […]

[…] este despre noi” și că „ăla de la casă vorbește cu noi”. Nu, nu era o discuție despre statul la coadă, ci era o discuție DESPRE EI. Iar tabloul ăsta este atât, dar atât de […]

27
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x