Soluții există…

Zilele ăstea există doar două teme de discuție pe agenda publică: faptul că Iohannis și compania au scris un raport despre educație și faptul că niște orașe mai curățele din Vest vor să-și facă propriul SRL.

Ciudat, dar mie mi se pare că ambele mișcări sunt efectul aceluiași fenomen, iar discuțiile din jurul lor tind să îmi dea dreptate. Să începem cu raportul România Educată, o platformă spirjinită de Klaus Iohannis și criticată dur de oameni precum Mircea Miclea, cunoscut nouă din rolul controlorului Popescu, din ultimul film al lui Sergiu Nicolăescu. Glumesc, nu știe nici naiba cine-i Mircea Miclea.

Să revenim însă la raport: e o banalitate de bun-simț. Îl puteți citi aici dacă nu v-ați plătit Netflixul și vă plictisiți, dar niciuna dintre ideile de-acolo nu e nouă. Aproape în toate lamentările de la TV, de pe Facebook sau de la cafea apar elemente pe care autorul raportului le-a inclus acolo. Sunt, așa cum spuneam, „chestii de bun-simț”.

Păi și atunci, de ce să publici așa ceva? Doar pentru imagine? Nu e nevoie, Iohannis va avea o imagine acceptabilă, cât timp adversarii lui vor face tot posibilul să fie imbecili – și-l fac în continuare: bună treabă, băieți, l-ați făcut pe Ponta să pară un tip deștept și bine orientat!

Și totuși, de ce să publici raportul? Ei bine, având în vedere perioada și contextul lansării, s-ar putea să fie nu doar o mișcare strategică, cât și un strigăt de ajutor. Nu al lui Iohannis, pentru că n-am idee dacă-i pasă (deși la bază a fost profesor), cât al celor din spatele lui. Al oamenilor care puteau să plece și să-și vadă de treabă, dar au preferat să riște viitorul propriilor copii în țară. Oamenii ăia nu mai pot zice mare lucru acum decât: ajutor!

Vedeți voi, România știe perfect „ce trebuie făcut”! Deschideți la întâmplare orice post mai spălat de știri: în momentul ăsta, e cineva acolo care „știe ce e de făcut”. Avem viziune și e atât de ușor accesibilă, încât până și Administrația Prezidențială o poate pune rapid într-un document. Soluții există. Ce nu există sunt suficienți oameni de calitate care să le ducă la bun sfârșit. Avem ce și avem și cu ce – n-avem cu cine!

Noi chiar suntem țara care vrea, dar nu poate. Nu „voința” ne lipsește ca națiune, ci „abilitatea”. Sigur, o să spuneți: păi e plin de hoți la putere, măi, de-aia nu merge treaba! De acord, doar că nu despre ei e vorba (și de altfel, pe ei i-am mai analizat). E vorba despre oamenii care nu fac nimic și care nici nu pot să facă. E vorba despre ăia care vor ca lucrurile SĂ RĂMÂNĂ LA FEL, pentru că schimbarea le-ar cere UN EFORT!

Cum spuneam, raportul lui Iohannis e plin de banalități. Nu spune nimic fantastic, dar nici nu greșește fundamental (deși i-ai putea aduce destule modificări). Prin urmare, de ce au sărit atâția critici de parcă s-au anunțat măriri de TVA? De ce ne-am iritat teribil din cauza unui document „cu valoare” strategică? Pentru că sistemul nu merge, dar nici nu vrem să-l schimbăm. Nu vrem, nu că ne lovim de hoți (care sunt și rămân o problemă). Dar să schimbi sistemul de educație înseamnă câțiva ani buni de cheltuieli și rezultate pe termen lung și foarte lung. Cine are energia și viziunea să se înhame la asta?

Dacă am vrea, soluții s-ar găsi… dar cum apare un ONGist sau vreun visător de la un partid de nișă cu ceva altfel, indiferent cât e de banal, sar toți cu spume că „ce mare lucru face ăla”!

Să revenim la a doua temă de discuție: am spus mai devreme că și acea alianță a Vestului ar face parte din același trend. Sincer, nu cred că vreo câțiva primari amețiți o să-și facă propria țară sau ce mai visează analiștii politici când nu mai găsesc aracet la colț. Dar cred totuși că au o șansă să FACĂ CEVA.

De ce? Pentru că băieții ăia, niciunul vreun mamre vizionar, dar toți decenți în funcția lor, s-au strâns într-o zi și s-au uitat la orașele lor. În regulă, Robu e cam nebun, dar ați văzut cum arată Timișoara? Dacă nu, am un colaj mai jos, făcut acum o lună, când încă se lucra la obiectivele pentru „Capitala Europeană 2020”. Bolojan e un exemplu, Falcă face ce poate, iar Boc, cu toată biografia lui încărcată și apucăturile dubioase (vezi Pata Rât), a creat în Nord un centru care rivalizează Bucureștiul pe câteva planuri (inclusiv al chiriilor).

Cu alte cuvinte, oamenii au văzut că sunt capabili să facă 1-2 lucruri decent. Aveți idee de câte ori au insistat orașele din Vest pe construcția de autostrăzi? Cred că numai eu am numărat vreo zece articole cu rugăminți de tip „Vă rugăm să faceți ceva cu infrastructura, că ne pleacă investitorii!”. Aveți idee de câte ori a eșuat Statul și prin poziția geografică, „Capitala”, să-i ajute?

Nu de alta, dar uitați-vă la București, un oraș cu un potențial uriaș. Dacă ați sta în Oradea, care e lacrimă, ați cere ajutorul unora care stau în mizerie pentru că preferă să fure? V-ați uita la București și ați zice: acolo stau oamenii care POT să mă ajute? De-asta vor oamenii ăștia să lucreze împreună. De-asta se irită unii că mișcările de genul ăsta sunt periculoase: cineva chiar vrea să facă ceva! Săriți, că ăștia ne strică petrecerea! De-asta se lansează constant rapoarte, proiecte și inițiative. Oamenii capabili să facă se găsesc foarte greu între ei, pentru că înoată în putori și în furnicuțe speriate de schimbare.

Asta e de fapt soluția pentru oricine care vrea să facă ceva în România: să strige din răsputeri, în speranța că ăia care sunt în stare să miște munții o să-i audă. Și dacă totuși nu răspunde nimeni, poate e cazul să se întrebe: băi, și dacă n-avem cu cine?

P.S: Vorbeam mai demult cu Dorin despre o soluție de guvernare potrivită colțului ăstuia de lume. Ajunseserăm cumva la o idee de oligarhie luminată, obținută prin selecție. Problema e că oligarhi avem, dar ne lipsește lumina.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
John Temple

Mi se pare lăudabilă inițiativa AVE. Oamenii au înțeles că gunoaiele din București sunt interesate doar de căpătuială și spoială peste căcat pentru a ține proștii interesați să-i voteze.
E destul să se uite omul la centura Oradiei și apoi cea a Bucureștiului. Prima este „lux”, pe când ce-a de-a doua…doar mocirlă. Toți primarii Bucureștiului au invocat tot felul de tâmpenii doar pentru a nu face nimic.
Io le urez succes celor din AVE. Poate așa, văzând că se poate, bucureștenii îi vor lua de gât pe căcații care-i conduc.

John Temple

Mișcarea este aidoma celor din vest, vezi Austria, Germania, Franța.
În Austria, burgenland-urile accesează fonduri europene pentru construcția a orice: parcuri, gări, infrastructură, energie eoliană șamd. Cu toate astea, nici un austriac n-are coșmaruri noaptea că Austria se va dezmembra ca țară.
Doar românii pun botul la tâmpenii de genul ăsta, tâmpenii care vin…de la centru, că deh…nu se poate fura.

Kathy Bates

Disclaimer: erau 3 gigei pe un forum, un anglofon, un român și un norvegian, ca în bancurile anilor 1970. Anglo-saxonul întreabă: ”dacă românii sunt săraci, de ce nu fac mulți copii și nu trăiesc în clanuri de sute de oameni ca pakistanezii?” Norvegianul: ”păi doar în comparație cu vesticii sunt ceva-ceva mai săraci; o țară industrială modernă nu se poate compara cu Pakistan sau Nigeria!” Românul: ”un om care muncește nu e chiar sărac. Are casă, masă, mașină, o leafă acceptabilă…” București e un oraș cu un potențial uriaș, frază cu care suntem bătuți la- și în cap din 2003 încoace… numai din perspectiva românului de pe forum. Adică are 20 și ceva de ani, are un job și îl preocupă 2 lucruri: 1 – cum să strângă bani de BMW la mâna a zecea adus de samsar și 2 – cum să atragă gagicile sau masculii. În funcție de ce sex are omul nostru și de cum a votat la Referendum. Analizele politice sau financiare așa cum apar în presă sunt la fel de paralele cu realitatea cum e Statul Paralel: se bazează pe hard facts, numere, reglementări și legi. Nu pe structura socială și familială, care se află… Read more »

Kathy Bates

Un român (care ar fi putut fi “cel de pe forum” sub alt nick) zice: și ce mare realizare că îți poți lua un SUV? mai ales unul mic și ieftin? Mergi la dealer, faci un contract de leasing, te încadrezi ș.a.m.d. cine zice că nu se poate e un prost care te urăște oricum că ai leafa sau altceva mai mare. Alt român (care ar fi putut fi și adelaspune.ro, dar avea un stil de exprimare masculin 🙂 ) răspunde: asta se traduce altfel. Am 20 și ceva de ani. Tata are bani. Am făcut o facultate de formă, că nu mă omor cu cartea. S-au pus pile să mă angajeze la BCRul din colț. Sau la primărie. Stau într-o casă a părinților sau îmi dau ei bani de chirie. N-am grija casei, mesei, cățelului, purcelului. La serviciu frec duda. Așa încât ce să fac cu leafa? Îmi fac un leasing. Bloomberg nu vede ce văd rromânii verzi. Acolo se vorbește în hard facts: SUV nou = vânzări = creștere economică. Angajați = salarii = impozite și taxe. Impozite = bani la primari = investiții = drumuri. Cam așa ca în Jurassic Park: God creates Man, Man destroys God,… Read more »

[…] În aceste condiții, ideea de a forma o alianță la nivel de primării, unde există un interes mai viu și mai particular decât la nivel de guvern ca lucrurile să meargă, este un pas în direcția bună, din simplul fapt că este mai mult decât nimic. Este o încercare de a face ceva. De a mișca ceva. Este exact opusul pasivității și letargiei în care ne complacem în rest, ca națiune. Creează noi posibilități, deschide noi perspective. Mai bune decât cele de până acum, dat fiind că cele de până acum sunt sublime, dar inexistente. Sigur că de aici până la niște orașe moderne e cale lungă, dar vorbim de un prim pas în opinia mea salutar. Și, de altfel, nu numai într-a mea. […]

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x