Singuri

La fel ca raspunsul la intrebarea “Aveti un foc?”, exista lucruri care se incapataneaza sa apara…

Si nu vorbim doar despre politicieni cinstiti, Iepurasul de Pasti sau alte personaje imaginare. Vorbim despre lucruri pe care omenirea le asteapta de mii de ani. Lucruri pe care nici macar incercarea mea anemica de umor nu le-ar putea banaliza. Lucruri precum raspunsul la vechea intrebare: “Suntem singuri?”. Raspunsuri pe care le vrem adevarate, desi viata ne spune ca poate n-ar fi cazul sa punem intrebarea.

Fie ca facem pelerinaje la saormerii prin GPS, fie ca citim NewScientist pe tableta, e greu sa negam ca ultimii 20 de ani au impins tehnologia dincolo de imaginatie. Internetul si accesul la informatie poarta o parte din vina, inovatiile hardware si Legea lui Moore pe cealalta. Adevarata inovatie nu s-a limitat insa la disparitia suporturilor fizice, la programe revolutionare sau masini fara sofer. Adevarata revolutie a venit tocmai din liberalizarea informatiei, din faptul ca am putut urmari live experimentele de la CERN sau eclipsele totale din emisfera vestica. De la stramosi pe care nu stiam ca ii avem pana la urmele Big Bang-ului, fiecare noua descoperire a inceput sa intareasca o mai veche senzatie a filosofilor si oamenilor de stiinta.

Senzatia ca omuletii gri nu sunt altceva decat o posibilitate indepartata, pierduta in fantezia unui astronom zelos. Senzatia ca mesagerii divini nu sunt altceva decat interesantul, dar anacronicul produs al imaginatiei colective. Senzatia ca, in ciuda frumusetii intrebarii, raspunsul e ca DA, S-AR PUTEA SA FIM SINGURI!


(Un eveniment cu mai putine sanse decat Partidul Verde la alegeri).

Semnele se vad destul de clar, chiar si in mitologia populara. Cartile si filmele S.F se axeaza din ce in ce mai putin pe fascinatia “strainului”, a extraterestrului invadator si mai mult pe cea a strainului de langa noi. Proiectele ultra ambitioase precum SETI sunt din ce in ce mai rar finantate, iar fondurile globale se concentreaza spre problemele presante ale planetei (incalzire globala, sustenabilitate). Cei care isi pun intrebari sunt mai preocupati de probleme concrete si mai putin axati pe flotari ale ratiunii. In opozitie, cei care vor raspunsuri concrete sunt mult mai convinsi ca micul lor club, religia sau grupul conspirationist are dreptate, ignorand cu desavarsire argumentele contradictorii. Taberele devin destul de clare. In loc sa ne uneasca, posibilitatea de a fi singuri ne imparte in insule ale egoului.

Undeva, un batranel care a descoperit magia tabletelor imi pregateste o intrebare ascutita: adica ce vrei sa spui, ca suntem singuri in univers? Dar exista sute de dovezi ca nu e asa! Nu, nu exista nicio “dovada concreta”, ci doar indicii si posibilitati. Indicii si posibilitati pe care nu avem nici resursele si nici maturitatea, ca civilizatie, sa le exploram. Ne place sa deliram pe tema “extraterestrilor antici” si sa impletim stiinta cu religia, speculand inflacarati pe tema multiversului (in ciuda numeroaselor probleme cu teoria si a practicii inexistente). De ce? Pentru ca, la fel ca in scurta noastra viata de praf stelar (vorba lui Sagan), NE E FRICA SA FIM SINGURI.

Sincer, habar nu am daca suntem sau nu singuri (atat in sensul stiintific, cat si in cel al experientei mistice, pe care o percep ca fiind tot stiinta, dar inaccesibila). Problema e ca, pe masura ce ne holbam in imensitatea cosmosului, am din ce in ce mai mult impresia ca nu vom afla prea curand raspunsul. Asta-i si motivul pentru care vad atat in cautarea omuletilor gri, cat si in cautarea “adevaratului zeu”, o pierdere de timp. De ce? Pentru ca falsele probleme din Rai sau Galaxie nu fac altceva decat sa inlocuiasca problemele reale de pe Pamant. Problemele de langa noi, pe care le putem cu usurinta ignora in numele propriilor convingeri.

Sigur, crezurile au rolul lor si, pentru sanatatea noastra psihica n-ar fi neaparat rau sa avem unul (fie ca e credinta in ratiune pura, fie ca e afilierea la o veche traditie). Dar asta nu ne scuteste de la problema noastra principala: aceea ca suntem un musuroi plutitor intr-o imensitate inca neexplorata. Un musuroi care ar face bine sa invete sa colaboreze, indiferent de culoarea turbanului. Nu de alta, dar proba singuratii nu e tocmai o problema, ci un examen. Un examen al maturitatii noastre ca specie. Acceptarea stadiului curent de dezvoltare, a conditiei trecatoare si a faptului ca multe intrebari fara raspuns nu sunt efectiv intrebari ar putea fi un inceput. Impacarea cu propria persoana si cu locul (mic, dar important) pe care-l jucam ar fi o frumoasa continuare.

Chiar daca realitatea intra uneori cu tesla peste magie, n-as zice ca trebuie sa ne descurajam. Faptul ca suntem mici si deocamdata singuri e unul din marile noastre avantaje. Avem tot timpul si spatiul la dispozitie sa facem lucruri cu adevarat marete. De unii singuri.

P.S: Stiu ca articolul asta impleteste teleenciclopedia cu delirul, dar, in ultima vreme, mi-a lipsit somnul mai mult decat nationalei victoriile. Poate pentru ca Marte e din nou foarte aproape de Pamant, sau poate pentru ca e posibil ca Dan Brown si cei pe care i-a plagiat sa fi avut totusi dreptate.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

67 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Nautilus

@krossfire: “Dar exista sute de dovezi ca nu e asa! Nu, nu exista nicio “dovada concreta”, ci doar indicii si posibilitati. Indicii si posibilitati pe care nu avem nici resursele si nici maturitatea, ca civilizatie, sa le exploram”

În lumea în care trăim şi în care porc… procurorii îşi fac de cap, e foarte uşor să descoperi probe care spun că ceva s-a întâmplat.

În schimb, e aproape imposibil să aduci probe că ceva nu s-a întâmplat, spre exemplu Holocaustul 🙂

Deci e foarte posibil să depistezi forme de viaţă care nu seamănă cu nimic şi care ascultă de alte legi ale biologiei, însă a demonstra că ele nu există, nicăieri, e, parcă, altceva.

Rudolph Aspirant

E vorba si de plauzibilitate, dupaparerea mea de om aflat momentan in timp liber fara chef de a construi vreun argument deosebit de riguros legal sau stiintific. Chiar si fara definitii sau dovezi imediat accesibile e destul de plauzibil sa se intample de ex, (desigur Doamne fereste si e cu adevarat ingrozitor ca e asa), crime in masa, crime de razboi, ba chiar si genociduri, pe cand plauzibilitatea unor extraterestri cat de cat civilizati si tehnologic abili de a si comunica si a calatori distante deosebit de mari cosmice interesati doar asa in contacte vagi si fugare cu pamantenii, nu de vreo invazie mai serioasa sau macar comert organizat si schimburi culturale de tip bombardament cu infotainment, asta mi se pare ceva mai putin plauzibil. Desigur or fi unii poate fffffff departe, care nici nu au auzit de Terra, habar nu au ce e aia lupta de clasa sau comertul, or trai asa ca niste floricele, plus lipsiti de curiozitate si de vreun interes pt limbaje sau culturi si specii straine…dar daca exista asa, ce treaba am eu cu ei, nici nu ma intereseaza decat poate ca subiect de poezie, asa ca treaba lor ce fac si nici nu ma… Read more »

Nautilus

@Rudolph Aspirant: e o mică diferenţă între a spune “există forme de viaţă în afara planetei Pământ” (e foarte probabil să existe) şi “există forme de viaţă inteligente, capabile să dezvolte o tehnologie avansată, capabile să organizeze şi să finanţeze un zbor spaţial în afara sistemului lor solar, şi care din miliarde de posibilităţi ar alege tocmai un anumit sistem solar”.

Există oameni (în forma actuală, Cro-Magnon) pe Pământ de mai puţin de 50 000 de ani din cei 4 miliarde de ani ai Pământului. Zborul spaţial are vreo 50 de ani.

Cartim

Din cat am intelesc Pamantul are un frate geaman , cu conditii aproximativ iidentice…Daca pot supravietui diverse forme de viata inca nu se stie dar sa fim optimisti.

Paste Fericit si Christos a Inviat!!

Odeena

“In opozitie, cei care vor raspunsuri concrete sunt mult mai convinsi ca micul lor club, religia sau grupul conspirationist are dreptate, ignorand cu desavarsire argumentele contradictorii.”

> N-a fost asa dintotdeauna? Cu cat balansul credinta-dovada inclina spre prima, cu atat mai inversunati sunt aia care se bat cu pumnul in piept si spun: “Ba nu! NOI avem dreptate!” Uita-te doar la zeloti, indiferent de religie. Poti sa le dai peste nas cu cartea lor sfanta si sa le zici: uite, ma, nu scrie asa! si ei tot pe-a lor o vor tine. Astfel de oameni n-au logica 🙂

Altfel… nu exista dovezi concrete nici ca sunt, nici ca nu sunt si alte planete pe care sa fie viata civilizata, dar statistic vorbind (sunt niste numere imense, incomprehensibile) nu mi se pare ne-plauzibil (sau implauzibil? limba romana… :/ ) De omuleti mici si gri sau de ancient aliens, pe de alta parte… yeahno.

Rudolph Aspirant

Re intrebarea despre utilitate, credeam ca am adresat asta in comentariul de mai sus cand m-am referit tangential la poezie, adica daca esti, de ex poet sau profesor de poezie, poate si de istorie dintr-o perspectiva antropologic-culturala, sau vanzator-producator de diverse echipamente legate de tema respectiva, probabil ca merita sa-ti dedici macar o parte din viata, aia de serviciu, acestei teme, (desi desigur nu portiunea de timp liber dedicata familiei, celor dragi, relxarii personale, etc). De ex si tu ai dedicat un articol acestei teme, poate pt ca esti interesat de literatura sau de publicistica, si poate ca iti place si literatura fantastic utopica sau distopica, etc, insa nu te vad dedicandu-ti intreg blogul acestei teme, desi stii ca literatura respectiva e la moda, asa ca ii dedici si tu cateva cuvinte. Re forme de viata vs viata cvasi-civilizata, eu credeam ca e vorba de forme de viata de tip ET/Alien, cand ma refeream laplauzibilitate plus la si ce daca, nu asa o alga si o bacterie, nici macar la rezerve de minerale mai mult sau mai putin organice de gen petrol de pe alte planete, de ex, sau non-organice de-a dreptul. In momentul de fata costul real al prospectarii… Read more »

Nautilus

@Rudolph Aspirant: “In momentul de fata costul real al prospectarii de resurse vii exploatabile (organizate civilizat sau nu), de pe alte planete din galaxii indepartate e ff probabil mult mai mare decat orice posibil beneficiu, chiar si beneficiu prospectiv pe minim vreo 4 generatii, asa ca desigur ca plauzibilitatea acestor forme nu e de mare interes real”

Încă de prin Evul Mediu încercau unii să afle cum se poate transmuta plumbul în aur.

Experimentele ruşilor în 1972 şi ale americanilor în 1980 au demonstrat că se poate – doar că fiecare atom de aur astfel obţinut costă de milioane de ori mai mult decât aurul extras din sol 😀

hary

Krossfire “In loc sa ne uneasca, posibilitatea de a fi singuri ne imparte in insule ale egoului.” Frumos spus. Legat de subiect, as vrea sa atrag atentia asupra unei teorii interesante, un framework stiintific nou pentru interpretarea lumii (Weltanschauung), care pleaca de la ideea ca lumea nu exista…:)) Teoria se invarte in jurul ideii ca lumea, uni-versul, nu exista! Ceea ce exista in schimb este hyper-versul (atentie: nu este vorba despre lumi paralele intr-un multivers). Hyperversul este alcatuit dintr-un numar infinit de EDW (epistomologically different worlds). Nu o sa intru in detalii aici, spun doar atat: Noul framework ofera explicatii si solutii logice pentru cele mai mari probleme stiintifice ramase neexplicate: – mind-body problem (cognitive science) – cell/organism-life (biologie) – particle-wave, respectiv micro-macro problem (fizica cuantica) Interesant mi se pare ca teoria este creata de un tanar filozof roman de la Universitatea din Bucuresti, pe nume Gabriel Vacariu. Publicatiile lui stiintifice sunt accesibile aici: http://filosofie.unibuc.ro/cv_gabriel_vacariu Ceea ce mi se pare si mai interesant este ca aceasta teorie a lui Gabriel Vacariu, a fost plagiata si facuta cunoscuta publicului larg de catre un filozof german pe nume Markus Gabriel (un tanar si foarte talentat filozof german de la Universitatea din Bonn,… Read more »

hary

Krossfire,
nu te lasa “impresionat” de aparente.
Vacariu este un om de stiinta serios si spre deosebire de multi alti colegi de breasla, este si foarte coerent si logic, adica nu evita nonsalant problemele pentru care nu are raspunsuri si solutii..:))

Ce nu stie Vacariu sa faca este sa se vanda.
Nu l-a interesat niciodata subiectul, am insa convingerea ca teoriile lui vor revolutiona cercetarea stiintifica din multe domenii, tocmai cu acest nou framework creat de el.

De aceea m-am si hotarat sa ma ocup de promovarea lui.

hary

Ceea ce-l face si mai simpatic. Fa-ti timp si exploreaza-i mintea, merita.

hary

Nu-l pun eu pe traiectorie pentru Nobel, asta va face lumea stiintifica…
Eu intentionez sa-i raspandesc ideile si conceptele despre lume, unui public mai larg:))

Rudolph Aspirant

Eu habar nu aveam ca exista o problema mind-body care trebuie rezolvata (ca e o problema valida/valabila, adica, credeam ca e ceva asa total unitar) …Insa e probabil ca gandesc ff simplist monistic, pt ca sunt indolent si totodata nici nu stiu sa numar dincolo de 4 in lb finlandeza, nici in lb chineza, am incercat sa retin si in japoneza insa uit incontinuu, nu stiu de ce…abia am invatat sa numar in daneza, e ff greu, e cam ca in franceza, cu multipli de 20, dar si mai greu, de ex 57 se zice “sapte si o jumatate din cate trei” ! adica o prescurtare a expresiei 7 + 3 x 20 – 1/2 x 20, respectand ordinea operatiilor, nemaivorbind ca rostirea cuvantului 20 seamana cu rostirea lui 7, si aproape nimeni nu intelege vreodata diferenta intre 70 si 80, daca nu stii sa citesti pe buze, ca acea 1/2 salvatoare de diferentiere suna asa ca si cum poate iti dregi glasul, iar intre “cate patru” si “din cate patru”, tot nu e decat o mica diferenta vocalica efectiv de deschis gura o idee mai mult, si iti poti da seama ca nu ai cum sa poti deveni cineva… Read more »

hary

krossfire,
nu, nu are treaba directa cu fizica, ci cu ramura stiintifica numita cognitive science (mix din biologie, neurologie, psihologie, IT, filozofie, ontologie).

Trateaza problema constiintei (EU-ului) si relatiei ei cu organismul (in acest caz creierul).
Stiinta incearca sa identifice natura si “sursa” EU-ului in body (creier), si pleaca de la ideea ca este un rezultat al activitatii acestuia creierului uman. Problema nu a putut fi explicata si nici nu are sanse cu frameworkul vechi stiintific.
Vacariu vine cu o abordare noua, care pune EU-ul in alt EDW (epistomologic different world).

hary

Prin noul framework propus Vacariu chiar demonteaza ramura stiintifica “cognitive science”, spunand despre ea ca este o pseudo-stiinta, pentru ca foloseste uneltele gresite (care pleaca de la ideea ca exista o singura lume – the unicorn world – , in care se intampla totul).

hary

Da, este o problema filozofica de cand exista omenirea.
Cum adica nu ti se pare fara solutie? Adica stii tu ca s-ar putea explica dar nu esti sigur? Sau cum? :)))
Stii tu vreo teorie care explica din punct de vedere stiintific natura EU-ului si relatia cu organismul? Sau te-ai gandit tu ca ai un raspuns, dar nu esti sigur ca-l ai? :)))

hary

krossfire,
in actualul framework sunt probleme serioase de logica care nu pot fi depasite, decat ignorandu-le (cam asta face stiinta actuala) sau daca schimbi perspectiva din care le privesti (asta face si propune noul framework a lui Vacariu, o noua abordare si perspectiva).

Red

@hary, o spui chiar tu, tipul e un filozof.

Filozof sau nu, oricine poate veni cu idei care sa para logice si sa ne fascineze. Dar la fel precum multe alte idei, cea a tanarului filozof ramane doar o simpla idee fara argumente, fara dovezi, fara nimic…

Iar teoria lui, “lumea nu exista”, suna la fel de asemanatoare cu cea in care noi traim doar intr-o simulare dintr-un computer, la fel cu cea in care extraterestrii traiesc in a patra dimensiune si e imposibil sa ii vedem, la fel cu universurile paralele si alte… sincere, bazaconii.

Da, toata suna interesant dar nu au nici cea mai mica urma de dovada stiintifica. Sunt doar idei.

hary

Red,
“Dar la fel precum multe alte idei, cea a tanarului filozof ramane doar o simpla idee fara argumente, fara dovezi, fara nimic…”

Sa inteleg ca l-ai citit pe Vacariu si ai ajuns tu la concluzia ca teoriile lui sunt doar niste idei fara argumente, fara dovezi, fara nimic? :)))
Suna interesant. Sunt curios cu ce argumente ii poti tu demonta teoria lui Vacariu.

Red

@hary, sa fim seriosi… nu am nevoie sa il citesc pe Vacariu, fiindca e doar o alta persoana din miile care apar cu ceva nou visat peste noapte. Una e sa visezi peste noapte ca masa se transforma in energie si invers, sau ca exista gravitatie, sa le demonstrezi, cu totul alta e sa vii cu ipoteze in care “e asa fiindca stiu eu si suna logic” dar sa nu demonstrezi nimic, sa nu aduci nici cea mai mica dovada, sa nu te bazezi pe niciun fel de argumente stiintifice.

Falsi ‘profeti’ cum e Vacariu sunt cu miile in lume si fiecare isi aduna cate o mica gramajoara de oameni pe langa carora li se pare ca suna bine ceea ce li se spune.

Iar faza cu “are logica si explica” este extrem de discutabila. Logica presupune o baza, ceva cu care sa compari ceea ce incerci sa argumentezi, ca logica.

Vacariu e departe.

Cuvânta

Frumos scris! E intr-adevar paradoxal ca suntem din ce in ce mai multi dar ne simtim singuri, si ca vedem in singuratate o boala, un neajuns. Ca nu exxploram ce se afla deja in noi, ca ne agatam de exterior.

hary

Red,
stai sa inteleg, tu nu ai nevoie sa-l citesti pe Vacariu, ca sa-ti exprimi o parere despre ideile lui, si sustii ca e un fals profet care nu lucreaza dupa metode stiintifice?
cum ai ajuns la concluzia asta?
Pentru ca nu ai auzit inca nimic despre el la stiri sau pe discovery? :)))

Informeaza-te putin inainte sa emiti pareri, e minimul de decenta pe care-l poti face atunci cand vorbesti cu cineva care este informat. Altfel cazi in penibil.

Vacariu nu este un vraci, un ghicitor in stele, ci un cercetator stiintific cu acte in regula, care a creat o noua teorie stiintifica. Poti sa fii de-acord cu ea sau nu, insa nu poti sustine despre Vacariu ca e un fals profet sau ca nu lucreaza dupa metode pur stiintifice.

:
o simpla ipoteza zici? O ipoteza presupune sa ai o baza solida de la care sa o construiesti, Red nu are asa ceva cand sustine ca Vacariu e un fals profet, fara argumente stiintifice, dimpotriva.
Mai potrivit ar fi sa zici ca bate campii. Pentru ca asta face cineva, care nu are nici minima decenta de a se informa inainte de a deschide gura despre un subiect…:)))

Red

@hary, ai tu idee cum a pornit teoria universurilor paralele? Din draga de ea literatura. De acolo le-a traznit unor cercetatori cumva ca “asa trebuie sa fie, are si logica chiar”. Si uite acum, in prezent, cativa miii, zeci de mii de iliterati cu acte de cercetatori, au ferma convingere ca traim prin lumi paralele.

Deci da, nu am nevoie sa il citesc pe Vacariu, omul nu are nici macar cunostinte cat sa ajunga sa studieze palpabil aiurelile pe care viseaza.

Ma scuzi ca nu ader la orice teorie nascuta la baie sau cand te apuca somnul.

Iar daca chiar vrei sa ma convingi sa incerc sa iti citez prea fericitul profet, demonstreaza-mi ca merita. Ca are dovezi despre ceea ce spune, nu doar ca “are logica” dar fara sa arate ca are. Vrei doar sa il cred pe cuvant?

hary

@Red,
“Iar daca chiar vrei sa ma convingi sa incerc sa iti citez prea fericitul profet, demonstreaza-mi ca merita.”

:))) hai ca m-ai facut sa rad.
Crede-ma, asta e ultimul lucru pe care-l vreau, sa te conving pe tine de ceva sau sa discut cu tine despre idei si teorii filozofice.
Am vrut doar sa ma conving cat de penibil(a) esti intr-o conversatie. Si m-am convins…:)) That’s all.

hary

krossfire,
don’t worry, am incheiat discutia cu Red :))

Red

Draga hary, Teoriile de duzina ale prea iubitului tau Vacariu vor ramane un mister pentru mine, as citi asa ceva poate daca ar fi ultimele din lume, ceea ce iti dai seama cu a ta puerila logica, sper, nu se va intampla in viata asta. Sincer, iti spun, si acum lasand gluma deoparte, mi-ar fi rusine sa am asemenea carti in biblioteca. Le-a scos nu le-a scos, inca are nevoie de fonduri? Urmare a faptului ca nu reusesti sa aduci niciun sprijin real pentru afirmatiile lui Vacariu, el nici atat nu e in stare sa puna pe masa ceva palpabil, real, o schema, un desen abstract, nimic, inseamna ca nu merita. Teorii ca ale lui vor exista dintotdeauna. Ma uit si eu la filme, seriale, sunt amuzante, interesante, ma captiveaza. Dar vine o vreme cand trebuie sa discerni realitatea de fantezie si asta nu poti sa faci daca nu ai un car de cunostinte in spate. La chestia asta mai ai de lucrat, deasemenea cauta intr-un dictionar ce inseamna ‘logica’. Folosesti prea des termenul si fara rost. Imi pare rau de Vacariu, sincer, dar sunt sigur ca si cu mintea in colturi cum o are, o va duce bine, pana… Read more »

alin

Daca vremurile de rahat pe care le traim, nu sunt dovada clara ca suntem singuri in Univers si nu ii pasa nimanui de noi, fiindca nu exista nimeni…atunci inseamna ca nimic nu ne mai poate convinge !

alin

Pai cand faci imediat 27 de ani si nici nu stii incotro sa te indrepti, fiindca iti trebuie bani si sa respiri in Romania, iar tie nu iti ajung decat pentru supravietuire…nu stiu ce ar putea sa fie mai rau de atat.

Rudolph Aspirant

Eu nu stiu nimic despre filozofie, habar nu am cine e Vacariu si daca e filozof sau jurnalist/scriitor, sau cercetator/profesor al vreunei materii scolare specifce, tot ce voiam sa zic era ca dupa parerea mea, (informata in ff mare parte despre psihologie si istoria ei din Wall Street Journal, despre literatura de fictiune si non-fictiune, inclusiv filozofica publicata si istoria ei, din Entertainment Weekly, despre relatii sociale intre oameni si intre oameni si animale si istoria dezvoltarii sociologiei din Vanity Fair, plus mai recent mai mult asa despre totul, inclusiv stiri si opinie de politica interna si sinterantionala, filozofie, tot PLUS istoria dezvoltarii materiei respective, din ziarul gratis de la metrou din Copenhaga, desi in asta vestile si opiniile ajung cu oarecare intarziere, cam de 4 zile daca e vorba de Justin Bieber, 4 saptamani daca e vorba de chestii mai complicate gen Ucraina si istoria acelei regiuni, si 4 luni daca e vorba de probleme cu adevarat asa ff complexe de gen mind-body, dar zau, e o publicatie chiar respectabila, sponsorizat partial atat de bugetari dar si de Mc Donalds, plus se cere si opinia poporului de pe strada, se dau si interviuri cu experti academici in materia respectiva… Read more »

Rudolph Aspirant

P.S. Am mai remarcat ceva deoarece unoeri mai citesc pe furis si recenzii literare, (o chestie pe care o fac inca din adolescenta cand mi-am dat seama ca e chiar mai distractiv sa citesti ce zic si barfesc in contradictoriu diversi critici de literatura de fictiune si non-fictiune decat sa citesti cartile respective, mai ales daca erau de tip manual complicat, deis trebuie sa recunosc ca e o revista pe care nu o citesc decat daca sunt asa ff masochist uneori, ca e ff greu de inteles, Times Literary Supplement, in rest citesc asa pe sarite desigur, si mai mut cu ochiul spre ilustratii, caricaturi, poze, din alea mai usurele, suplimente de la Figaro, sau l’Express, der Spiegel, NYT Book Review, in trecut si Romania Literara, The New Yorker, etc, dar pe furis deoarece recunosc ca nu e bine sa-mi ocup timpul cu acest fel de distractii fetishiste cu care eu nu am nici in clin nici in maneca, nici macar ca hobby, plus e chestia aia ca nu vreau sa raspandesc nici macar fata de mine insumi acea stereotipie despre cum ca gay-ii ar fi oarecumasa mai inclinati sau interesati artistic sau critic artistic asa in mod special, pur… Read more »

Rudolph Aspirant

Ah, stai asa ca nu am rezistat si am dat Google cu Vacariu…nu trebuia asa pt ca am dat de una Alina Vacariu de care nu mai stiam cum sa scap…dar mi-am revenit si am dat cu Gabriel Vacariu…si am citit asa pe repede titlurile a ce vrea sa zica in afara de ca e indignat ca un filozof neamt Markus Gabriel I-a furat ideile…si de fapt am aflat ca saracul Gabriel e total de acord cu ce zice Red si Krossfire plus ce am citit eu in Entertainment Weekly (sau ziarul gratis de la metrou, nu mai tin minte) cum ca stiintele astea cognitive si neurostiinta e o pseudo-stiinta plus ca nu exista universuri paralele ! Nu zicea ce zice Harry ! (Sau ce oi fi inteles eu ca zice Harry, ca e posibil sa fi inteles gresit). Zau, pai suntem majoritatea de acord si cu el si cu Markus si cu ce mai scrie in revistele de divrrtisment citite de mine…nici nu era cazul sa polemizam aiurea..problema principala nefiind aia de mind-body, ci un banal posibil incident de plagiat…care zau nu stiu cat de plagiat o fi daca pare pe o tema care pare a fi la moda… Read more »

Rudolph Aspirant

In concluzie, cred ca Gabriel nu s-a prins inca de cum e cu competitia in publicistica modelor si de cercetare (stiintifica si pseudo-stiintifica)…bine ca totusi vrea sa-l ajute Hary ! Desi metoda aleasa de Hary mi se pare cam laborioasa si nu prea eficienta, insa zau mai bine decat sa nu-l ajute nimeni, mai ales ca Fashion Week e in plina dezvoltare ff dinamica, in clipa de fata din ce in ce mai multe orase ale lumii incercand sa organizeze si sa extinda si ele Fashion Week, atragand si designeri celebri si unii autohtoni locali mai putin cunoscuti, de ex Berlinul pare a fi un contender din ce in ce mai puternic, plus e si la Amsterdam, Bangalore, Dubai, Sao Paolo, etc, etc, si
acum si in Copenhaga e Fashion Week de
cativa ani si e ff misto, intre designerii mai celebri am auzit ca a participat si Vivienne Westwood, dar in rest mai mult designeri locali si de fete si de baieti…eu nu am fost la vreun show dar asa erau o gramada de modele pe strada…mi-a placut ff mult !!

Rudolph Aspirant

Eu cred ca o fi competent in jobul lui acolo, desi nu cred ca e ff bun scriitor si efectiv nu cred ca are nici cadru academic serios, indrumatori, (cf chestia aia veche re cercetarea universitara pe diverse materii din Ro fiind asa mai in urma ca infrastructura, desi nu doar in Ro desigur, ca se chinuie pana si olandezii de ex, din cate am citit), si nu are nici publicist ca lumea daca chiar vrea sa devina mai faimos la nivel social si bestseller, habar nu are cum e cu popularizarea, etc, diverse chestii de genul asta. Am observat si ca e co-editor la cateva publicatii cu un alt Vacariu, Mihai parca, care nu stiu daca e ruda, dar am vazut ca e poet (publicat) ! Adica e o improvizatie pseudo-amatoriceasca chiar daca omul e de acord si cu Markus sau Markus cu el, care Marcu probabil nici nu a auzit de Gabriel decat poate, efectiv ma gandesc, dintr-o TOTALA intamplare daca a dat un search pe tema asta la moda de interes pt el si a observat ca mai e unul Gabriel cu prenumele asemanator cu numele lui care a publicat chestii similare si cred chiar ca s-o… Read more »

Rudolph Aspirant

P.S. adica sincer, daca Hary se pricepea la publicistica si era suporter asa de sufletist pt Gabriel, mai bine trantea in Ev Zilei sau in revista Dilema un titlu din asta, Te pui cu Marcu..?! Zau, cred ca ii crestea imediat popularitatea lui Gabriel plus a cartilor lui macar pe Romania daca nu chiar la nivel international asa de TED…poate era invitat si la o serata culturala de bloggeri, mai vindea niste carti si co-editorul lui poetul, manca si Hary un canapeu…si zau, ce e asa de rau cu asta, mai ales pe domeniul academic Filosofie ? Adica si pretentiile sunt, am impresia, total exagerate, ca precis nu e caz de nivel N Paulescu vs Banting si Macleod (plus ca s-a enervat si Banting ca nu l-au bagat in seama si pe Best, asistentul lui, si omul chiar I-a dat 1/2 din premiu acelui tanar asistent cercetator care il ajutase). Cred ca e cel mult mai degraba un caz similar cum sunt zeci si sute din astea din industria entrrtainmentului, de zice unul ca a scris el primul cuvintele unei poezii care ulterior a fost preluata partial ca text de un textier angajat de Rihanna si el nu a luat… Read more »

hary

Rudolphe, zau daca inteleg ce vrei sa spui, dar probabil ca asta e si ideea…:))

Rudolph Aspirant

Ziceam ca, 1. Markus e de acord cu Gabriel Vacariu, si invers, Vacariu cu Markus, plus ambii sunt de acord cu Red si Krossfire, si cu ce scrie in destule reviste calitative de divertisment si mode rasfoite de mine in ultima vreme 2. Este ff frumos ca vrei sa il ajuti si pe Vacariu sa devina mai cunoscut si sa vanda mai multe carti de popularizare a unui domeniu considerat cat de cat reputabil si riguros al Filosofiei, si anume Epistemologia, (desi nu stiu daca te pricepi ff bine la asta, dar asta nu e caz sa se supere Vacariu pe tine ci doar asa sa va intalniti sa discutati o strategie publicistica mai de Doamne ajuta) 3. Nu imi vine sa cred ca nu stii bancul cu Marcu, (desi nu e obligatoriu sa il folosesti drept strategie de captat atentia publicului in legatura cu popularizarea lui Vacariu referitor la un presupus plagiat de catre Markus, daca alegi sa pedalezi in continuare pe chestia cu plagiatul ca sa captezi atentia publicului…desi dua parerea mea nu ar trebui sa-i dai apa la moara lui Vacariu in legatura cu asta, ci sa ii sugerezi sa desprinda chestia cu plagiatul de prezentarea lui,… Read more »

Rudolph Aspirant

P.S. Parerea mea momentana in legatura atat cu universurile paralele si cu alte chestii adresate de Epistemologie si istoria epistemologiei este una chiar posibil neriguros prejudiciala si ff puternic influentata artistic propagandistic de parerea prof de metafizico-teologo-cosmologie Panglos, cineva pe care eu il admir ff mult, (la fel de mult ca si pe prof MC Rostogan din Romania), care a opinat ca, “All is for the best in the best of all of the
possible worlds.”

hary

Rudoplph,
te invarti mult in jurul cozii si in putinele momente cand iti expui parerea (acel PS), esti pe langa subiect…:))

Krossfire,
legat de Albert Einstein si celebrul “spooky action at a distance”:
in ultima carte a sa, “more troubles with neuroscience. Einsteins theory of relativity and the hyperverse”, Vacariu aplica teoria lumilor epistomologic diferite (L.E.D) asupra teoriei relativitatii lui Einstein (cu succes) ajungand in final la concluzia ca problema entanglement-ului din fizica cuantica moderna este in fapt o pseudo-problema…

hary

krossfire,
eu o sa public o carte care descrie teoria lui pentru publicul nespecializat (adica pentru cei ca noi).
Dureaza ca. 2 luni pana se scrie, si inca o luna pana va fi publicata.

Insa poti deja de pe acum sa-i download-ui toate cartile.
Sunt pe gratis aici: filosofie.unibuc.ro/cv_gabriel_vacariu/
Recomand sa incepi cu prima, cea din 2008 (epistomologic different worlds), pentru ca in ea descrie teoria si conceptul. In urmatoarele carti aplica teoria lui pe diverse probleme stiintifice nerezolvate in mod traditional.

hary

Normal, eu fac doar carti frumoase …:))

Rudolph Aspirant

Pai cum naiba sa imi expun eu parerea la subiect in legatura cu un domeniu despre care abia am invatat cu ce se ocupa, si anume Epistemologia ? E ca si cum m-ai pune sa imi dau parerea daca Kim Ir Sen stia de povestea lui von Siebold atunci cand s-a decis sa aleaga magnolia de tip Magnolia sieboldii (si nici nu stiu daca ea se cheama asa la el acolo) ca floarea nationala a RPD Coreene, ba chiar si mai greu probabil. Daca esti chiar asa de curios care e parerea mea, zi si tu asa pe scurt la nivel de intelegere de elev de clasa a 6a care e parerea lui Markus si Vacariu si care sunt minim alte 3 pareri mai altfel si ale cui sunt,si asa poate poate reusesc sa fac un top in legatura cu care imi place mai mult si mi se pare mai frumoasa (cf criteriilor mele personale, care nu sunt toate chiar neserioase, desi vor contine si criteriul daca prrsoana care le-a emis pare mai fotogenica, deoarece eu nici macar la istorie nu citeam decat despre aia al caror portret imi placea mai mult, insa tineam cont si de alte chestii totusi,… Read more »

Rudolph Aspirant

P.S. nu am ales nivelul de clasa a 6a doar cu gandul la mine (desi asta e nivelul meu preferat pt a putea opina in legatura cu o materie scolara nou introdusa), dar si cu gandul la tine daca zici ca tu esti cel insarcinat cu a scrie o carte de
popularizare a unui argument epistemologic, pt ca presupun ca vrei sa vinzi cat mai multe carti plus chiar sa explici ce te pasioneaza unui public cat mai larg. Adica eu chiar vreau sa particip, desi desigur ca trebuie sa dau disclosure si disclaimer ca nu am de gand sa cumpar
cartea respectiva.

hary

Rudolphe,
nu eu o sa scriu cartea de popularizare, eu doar o public, promovez etc…:))

67
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x