In desele momente in care batranii din RATB devin spirituali sunt lovit de o obsesie mai veche. Aud de mic fraza ”Sa nu uiti niciodata de unde ai plecat” si de fiecare ma cramponez de aceeasi banala intrebare: De ce ?

Problema sta in definirea si ilustrarea populara a ideilor de origine si statut. Suntem deseori loviti de  mitologia individului altruist, a orfanului care devine miliardar si-si ajuta fostii colegi de camin, al omului care dupa 20 de ani inca apreciaza fantana din bojdeuca natala. Am sesizat ca in general oamenii  care nu se pot ridica pricep originea ca pe ceva dat, un statut de nedepasit. Pentru ei  ”esti tot un taran sarac, chiar daca ai 200 de milioane de euro in banca”. In momentul in care cineva isi permite sa treaca la nivelul urmator se produce disonanta. Cei din jur nu mai pot spune ”asta puteam face si eu” asa ca apare acuzatia: ai uitat de unde ai plecat!

Sunt de acord cu a nu-ti uita prietenii adevarati, amicii care te-au ajutat si rudele care nu te irita. Sunt de acord cu a purta respect satului, orasului sau tarii de bastina. Nu sunt insa de acord cu lipsa de schimbare in stilul de viata, in mentalitate si chiar anturaj.  Daca de la 100 de euro ai ajuns evolutiv sa castigi 10 000, e de asteptat ca in timp sa nu mai circuli cu RATB-ul, sa ai un mai bogat acces la informatie si cultura, sa nu mai spargi seminte in fata blocului, etc. Nu inseamna ca o vei face dar  este un curs natural al lucrurilor. Se poate chiar sa iti gasesti pasiuni si hobby-uri la care nu aveai acces pana atunci. Pana la urma, de ce i-ai cere unui om care priveste de la bordul masinii castigate prin munca sa-si aminteasca de zecile de ani in care testa aciditatea transpiratiei din RATB ? De ce i-ai cere unui om care si-a creat o alta viata intr-o tara mai civilizata sa se gandeasca la situatia social-politica din Romania ?

Vreti un exemplu de om care nu a uitat de unde a plecat ? Gigi Becali ! Omul e in continuare un oier pur sange cu aceeasi mentalitate pe care o avea si in tinerete dar cu siguranta statutului material. Daca treci de la o chiuveta de sarmale la o galeata de caviar, nu faci mare diferenta. Nici cu minoritatile etnice imbogatite peste noapte nu-mi e rusine. Isi aduc satra in casa si se culca pe covor, se urca in masina ca-n caruta si au aceeasi lipsa de respect pe care o aveau cand alergau pe maidan. Ce alta dovada de cinstire a originii mai vreti?

Culmea, ”uitarea originilor” ar trebui sa denunte tocmai categoria parvenitilor dar in ultima instanta ajunge sa o apere. Nu individul care brusc isi uita ”prietenii” si isi salta curul intr-un Q7  furat este condamnat. El este privit cumva ca un erou de cartier, un exemplu. In schimb, omul care isi rupe 10 ani mainile si evolueaza (natural si respectabil) este incriminat pentru simplul motiv ca nu mai bea Noroc la pet. In plus, daca ”ala a uitat de unde a plecat”, tu vei avea mereu placerea superioara de a nu-ti uita originile. Sigur, omul a crescut si a plecat de pe maidan, dar tu inca spargi seminte cu baietii. Tu nu te-ai schimbat. Bravo!

Nu spun sa te transformi dintr-un timp simpatic si cult intr-un snob psihopat, dar o evolutie treptata a statutului material implica si o evolutie in plan psihologic. E o diferenta in a nu uita ca totul se poate narui (caz in care o iei de la capat) si intre a pastra o mentalitate de portar, desi esti manager de lant hotelier. Exista poate prietenii si iubiri care se vor rupe din cauza diferentelor de statut, dar asta depinde pana la urma de obiectivele fiecaruia. Cert este ca evolutia cere sacrificii iar babele care urla ”Te-ai schimbat !” nu sunt decat o confirmare a ei.

P.S : Tin pe aceasta cale sa multumesc Guvernului si primarului general al maretei Capitale pentru forma excelenta in care ma gasesc. Astazi am facut intensa miscare mergand nu mai putin de 13 statii pe jos din moment ce traficul rutier a fost paralizat aproape 3 ore. Pe de alta parte, fara nicio legatura cu postul, inca mai e timp sa votati mecanic cu cinci stele un filmulet usor stupid.