Sa nu uiti de unde ai plecat

In desele momente in care batranii din RATB devin spirituali sunt lovit de o obsesie mai veche. Aud de mic fraza ”Sa nu uiti niciodata de unde ai plecat” si de fiecare ma cramponez de aceeasi banala intrebare: De ce ?

Problema sta in definirea si ilustrarea populara a ideilor de origine si statut. Suntem deseori loviti de  mitologia individului altruist, a orfanului care devine miliardar si-si ajuta fostii colegi de camin, al omului care dupa 20 de ani inca apreciaza fantana din bojdeuca natala. Am sesizat ca in general oamenii  care nu se pot ridica pricep originea ca pe ceva dat, un statut de nedepasit. Pentru ei  ”esti tot un taran sarac, chiar daca ai 200 de milioane de euro in banca”. In momentul in care cineva isi permite sa treaca la nivelul urmator se produce disonanta. Cei din jur nu mai pot spune ”asta puteam face si eu” asa ca apare acuzatia: ai uitat de unde ai plecat!

Sunt de acord cu a nu-ti uita prietenii adevarati, amicii care te-au ajutat si rudele care nu te irita. Sunt de acord cu a purta respect satului, orasului sau tarii de bastina. Nu sunt insa de acord cu lipsa de schimbare in stilul de viata, in mentalitate si chiar anturaj.  Daca de la 100 de euro ai ajuns evolutiv sa castigi 10 000, e de asteptat ca in timp sa nu mai circuli cu RATB-ul, sa ai un mai bogat acces la informatie si cultura, sa nu mai spargi seminte in fata blocului, etc. Nu inseamna ca o vei face dar  este un curs natural al lucrurilor. Se poate chiar sa iti gasesti pasiuni si hobby-uri la care nu aveai acces pana atunci. Pana la urma, de ce i-ai cere unui om care priveste de la bordul masinii castigate prin munca sa-si aminteasca de zecile de ani in care testa aciditatea transpiratiei din RATB ? De ce i-ai cere unui om care si-a creat o alta viata intr-o tara mai civilizata sa se gandeasca la situatia social-politica din Romania ?

Vreti un exemplu de om care nu a uitat de unde a plecat ? Gigi Becali ! Omul e in continuare un oier pur sange cu aceeasi mentalitate pe care o avea si in tinerete dar cu siguranta statutului material. Daca treci de la o chiuveta de sarmale la o galeata de caviar, nu faci mare diferenta. Nici cu minoritatile etnice imbogatite peste noapte nu-mi e rusine. Isi aduc satra in casa si se culca pe covor, se urca in masina ca-n caruta si au aceeasi lipsa de respect pe care o aveau cand alergau pe maidan. Ce alta dovada de cinstire a originii mai vreti?

Culmea, ”uitarea originilor” ar trebui sa denunte tocmai categoria parvenitilor dar in ultima instanta ajunge sa o apere. Nu individul care brusc isi uita ”prietenii” si isi salta curul intr-un Q7  furat este condamnat. El este privit cumva ca un erou de cartier, un exemplu. In schimb, omul care isi rupe 10 ani mainile si evolueaza (natural si respectabil) este incriminat pentru simplul motiv ca nu mai bea Noroc la pet. In plus, daca ”ala a uitat de unde a plecat”, tu vei avea mereu placerea superioara de a nu-ti uita originile. Sigur, omul a crescut si a plecat de pe maidan, dar tu inca spargi seminte cu baietii. Tu nu te-ai schimbat. Bravo!

Nu spun sa te transformi dintr-un timp simpatic si cult intr-un snob psihopat, dar o evolutie treptata a statutului material implica si o evolutie in plan psihologic. E o diferenta in a nu uita ca totul se poate narui (caz in care o iei de la capat) si intre a pastra o mentalitate de portar, desi esti manager de lant hotelier. Exista poate prietenii si iubiri care se vor rupe din cauza diferentelor de statut, dar asta depinde pana la urma de obiectivele fiecaruia. Cert este ca evolutia cere sacrificii iar babele care urla ”Te-ai schimbat !” nu sunt decat o confirmare a ei.

P.S : Tin pe aceasta cale sa multumesc Guvernului si primarului general al maretei Capitale pentru forma excelenta in care ma gasesc. Astazi am facut intensa miscare mergand nu mai putin de 13 statii pe jos din moment ce traficul rutier a fost paralizat aproape 3 ore. Pe de alta parte, fara nicio legatura cu postul, inca mai e timp sa votati mecanic cu cinci stele un filmulet usor stupid.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

56 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
adi

vezi ca ai un typo :
“Nu inseamna ca o vei face dar ar este un cur natural al lucrurilor.”

Garm

Cred ca “nu uita de unde ai plecat” nu se refera la “Noroc la pet” ci la cu totul altceva.

Un exemplu elocvent era pe vremuri Raducioiu. Acesta abia ajunsese in Serie A de cateva luni si deja vorbea cu un foarte pronuntat accent italienesc.

Un alt exemplu ar putea fi Ramona Gabor care pretinde ca nu stie cat costa un bilet RATB.

Sa uiti de unde ai plecat inseamna ca in momentul in care ai obtinut un anumit statut social sa “uiti” de lucrurile care iti erau extrem de familiare inainte.

ionut

expresia “a uitat de unde a plecat” nu e folosita decat de ala care ar vrea sa profite putin de pe urma succesului aluia 🙂

Garm

La Raducioiu este probabil un picut discutabil, omul a fost un fotbalist talentat la vremea lui. Din pacate a cazut prea repede in capcana celebritatii.

Ramona nu a muncit nici macar cat sora-sa pentru statutul ei. Barem aia tre sa-l suporte pe Iri in fiecare seara, ceea ce nu poate fi chiar asa de placut.

Sa profiti de statutul pe care l-ai capatat e ceva normal. Sa ii desconsideri pe cei care pe vremuri iti erau apropiati, sau sa ai o atitudine superioara fata de nivelul social de la care ai plecat nu mai este normal.

PS – 13 statii pe jos? Asta da performanta, care a fost traseul?

Garm

Iti recomand metroul, un mijloc de transport mult mai civilizat, chiar daca nu la fel de flexibil.

Garm

=)) Nu am vrut sa pun sare pe rana. Lasa man ca mersul pe jos e sanatos.

cartim

Si tu esti racit?
Sper ca nu ti-am lasat germeni prin postari 🙂
Cred ca la noi oamenii sunt invidiosi pe omul care a muncit si a reusit sa isi faca un “cheag”.
Evolutia psihologica este inevitabila si nu este de condamnat.

zamolxis

promovare subliminala a blogului “nascut din spermatozoizi campioni”, zic 🙂

aciddu

gandeste-te ca sunt si situatiile in care de la bunastare se ajunge la mizerie crunta. alora nu le mai spune nimeni sa nu uite de unde au plecat…

p.s. eu nu stiu cat mai costa un bilet la ratb, ca merg cu metroul… 🙂

romania inedit

Eu cred ca sa nu uiti de unde ai plecat ar putea fi tradus si prin ce ai fost si ce ai ajuns , adica nu este bine sa iti uiti originea si sa apreciezi daca ai mai evoluat .

Dragota

Este o fraza anosta. Nu trebuia sa o “desfigurezi” asa. Cand o aud ma gandesc la un om care sa nu ii uite pe cei dragi. Asta imi vine in minte. Nu o percep ca a uita Romania sau situatia ei. Se ocupa alte personaje de asta.

Grădinariu

Încă un articol lucid a la Krossfire. (Chiar am remarcat că în ultima vreme găsesc articole bune, care să nu mă dezamăgească până la sfârşit, doar la mata).

Arana

Ai cam pus punctul pe i de data asta. Desigur multora nu le convine cum ai disecat, dar ai perfecta dreptate. Trebuie “sa uiti de unde ai plecat”, trebuie sa evoluezi ca om, trebuie sa vrei mai mult de la tine si de la viata. Eu cel putin asa gandesc. Adica daca ai mei parinti n-au parinti de casa cu piscina, iar eu o sa am (ipotetic), pe munca mea, atunci mi se pare normal sa ma bucur de asta. Si nu, expresia nu e folosita cu sensul de iti uiti familia si tara ci cu sensul de bah asta s-a realizat si are chestii si a obtinut chestii, da’l dracu de snob (bine, probabil cuvantul ar fi smecher sau ceva, ca “snob” e prea… snob)

Razvan

“Sa nu uiti niciodata de unde ai plecat” – poate fi un avantaj, cand pornesti de la o conditie umila. Poti spune ca tot ce ai facut se datoreaza meritelor tale, nu ale parintilor sau predecesorilor.
Deci, poate avea si o conotatie puternic pozitiva.

Comy

Vorba asta mi-a ajuns si mie de cateva ori pe la urechi dar nu stiu cum se face ca pentru persoanele care o utilizeaza nu am nici o urma de simpatie chiar si fara sa spuna asta:))

Dan

Corect ce spui, insa te referi doar la o latura a acestei sintagme. Iar ea deseori e folosita pentru a exprima celalat aspect. Si anume, nu trata pe cei “inferiori” tie ca si cum ai fost de la bun inceput superior lor. De exemplu, daca ai primit bani cand iti era greu de la anumite persoane mai cu dare de mana, care te-au imprumutat, normal ar fi ca daca cineva in nevoie iti cere asta sa te gandesti ca si tu ai fost candva in situatia respectiva. E doar un exemplu. Bogatia e a unora, modestia ar trebui sa fie a tuturor.

katherine

krossfire, eu nu cred ca ar trebui sa vezi aceste 13 statii de mers pe jos ca pe ceva rau, de ce incerci sa dai vina pe trafic si pe alte lucruri? Asa se inampla, nu trebuie sa transformi din asta o drama. Dar trebuie sa tin cont ca poate trebuia sa ajungi undeva urgent si aici aduc o scuza. Si raspunde-mi sincer, cand ai mers tu 13 statii pe jos, doar ca ai vrut tu ? Doar pentru a medita asupra Bucurestiului, chiar de-ar fi el gol?

Cat despre titlul blogului “Sa nu uiti de unde ai plecat”, nu pot comenta prea multe, deoarece nu m-am aflat in situatia aceasta si nu pot da exemple din afara ariei mele.
Bafta in continuare!

andruska

Nu stiu daca e intotdeauna vorba de o evolutie, si mai ales nu stiu daca evolutia e pe toate planurile. Stiu fosti amici care au devenit tot mai dotati din punct de vedere cultural si intelectual, dar in acelasi timp tot mai canalii. Desigur, evolutia materiala poate determina si o evolutie psihologica, cum bine spui tu. Dar la fel de bine poate determina si o INvolutie psihologica. Din pacate, in cazul dat de mine mai inainte, valorile culturale si cele morale nu merg neaparat mina in mina.

Drace

Pentru a nu uita de unde ai plecat, trebuie ca mai intai sa fi stiut foarte bine unde te afli…

Am citit de curnad o poveste pe tema asta, aici.

alex mazilu

Neata!

Sintagma se refera, presupun, la a intelege ca si ceilalti pot fi ajutati…
Dar… articolul este de nota 10.
Felicitari !

starchim01

O altă obsesie prezentă peste tot:se întâmplă să moară un cetățean care de-a lungul ultimilor 10-15 ani a reușit să adune ceva avere.De ce a murit?Răspunsurile se găsesc imediat:blestemele celor pe care nu i-a plătit,a furat,ehe și încă cât,știu eu.Nu a murit de boală,că a muncit de dimineața până seara,fără concediu și cu prea puține zile libere,până a picat.Eu cunosc mulți oameni care au făcut avere,au mai și furat dar prea puțini au fost atât de nesimțiți încât să fure totul.Cei mai mulți au muncit până s-au îmbolnăvit,mulți au fost furați de angajați și așa au fost nevoiți să îi dea afară.Și dacă angajatul repectiv moare nimeni nu zice,uite ăsta a murit că a furat de la patron(sau de la stat). În general cei care fură de la stat sunt toți nevinovați,pe ei nu îi lovesc blestemele.Sau îi lovesc,dar numai pe directori pe angajați niciodată.Îmi venii să scriu așa fiindcă tocmai a murit cineva,și deja toată lumea știe….I-am auzit discutând și mi-am dat seama că nu știu nimic despre persoana respectivă,dar sunt așa de spirituali,și își dau niște aere de nevinovați…

alex mazilu

Sanatate 😉

Alex

Am citit articolul tau de 2 ori. E foarte frumos scris.

Andrei Pavel

sa nu uiti de unde ai plecat se refera strict la principii. sa nu ajungi cu nasul pe sus indiferent de circumstante. cu alte cuvinte, sa nu uiti sa fii om [asta daca ai fost vreodata]
legat de partea materiala, daca iti ofera posibilitatea sa iti cizelezi gusturile sau preferintele, nu inseamna ca ai uitat de unde ai plecat. inseamna ca ti-ai format caracterul. din pacate.. se merge in extrema cealalta

Catalin

Eu cred ca a uita de unde ai plecat presupune altceva: in momentul in care pe drum devii mai rau si pierzi din virtutile pe care le detineai (chiar si intr-un mod naiv sau necizelat) cu ani in urma inseamna ca ai uitat de unde ai plecat. Nasol e si cand nu mai stii sa te bucuri de viata in momentul in care ai atins un anume status, chiar daca, teoretic, detii mijloacele.

Andrei Pavel

: asta e altceva. toti ne ascundem dupa cuvinte intr-un fel sau altul 🙂

Catalin

*statut

trackback

Krossfire—s Blog — Sa nu uiti de unde ai plecat…

“Asa ceva puteam face si eu” versus “Ai uitat de unde ai plecat”….

Law

frumos spus.

Si gura babii mare adevar graieste 🙂

Dan Lee

Factorul decisiv în schimbarea mentalităţii nu este statutul material ci educaţia şi mai ales autoeducaţia. Acestea din urmă putând duce şi la schimbarea statutului material în ultimă instanţă.

Social comments and analytics for this post…

This post was mentioned on Twitter by andreisavu: Sa nu uiti de unde ai plecat http://ff.im/-aHCar

dyutzza

Imi place nota ironica cu care ai scris:))
Desi credeam ca te vei concentra pe situatiile enevante din ratb legate de lipsa amabilitatii tineretului si greutatea batranetii, am dat de niste idei revelatoare :).

Fain.

[…] Sa nu uiti de unde ai plecat – Sau cum sa profiti de opusul expresiei […]

[…] Sa nu uiti de unde ai plecat – Sau cum sa profiti de opusul expresiei […]

Ozzy Brunne

Superb! Frumos scris pana si cea mai mica fraza. Felicitari 🙂

Nautilus

Dacă morala poveştii stă în faptul că Gigi Maybachistu’ Minune e tot ţăran, atunci e prost aleasă, fiindcă tipul şi-a creat singur imaginea de ţăran, ca să câştige de partea lui anumite categorii sociale. Până prin 2006 nu se comporta în acest mod, în apariţiile publice era mai degrabă genul golănesc, ca prietenul lui Mitică Dragomir.

ratonbox

Am citit/recitit articolul ca s-a intamplat sa fie linked la unul recent. Mai mult sau mai putin am ajuns si eu intr-o situatie similara (bine, la o scara mai mica). Sintagma asta am folosit-o pana acum pentru mine mai mult ca: “ai trecut prin ce-ai trecut, cu cat poate fi mai mai greu ce urmeaza”. In acelasi timp, si mizeriile ajuta sa nu le uit, ca expat, ca te trec atat de repede peste nostalgia stupida legata de Romania. Cum imi vine dor de casa, imi amintesc de spagile care mi-au fost cerute, de piedicile puse peste tot (de multe ori nici macar intentionat, ca nu e vorba de hateri, ci de indiferenta si incompetenta).
Cat despre blamul de la persoanele cu semintele si berea la pet, ala reprezinta parerea unor persoane pe care trebuie sa le ignori ca sa poti sa iesi de unde ai plecat. Sunt aia care te intreaba: “de ce te duci acolo la studii? stai aici cu gasca, rezolvam totul cu facultatea si suntem sefi pe cartier”. Cel mai mare peste din acvariu, in loc sa vezi oceanul.

56
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x