Religia pentru cei mici…
Acum ceva vreme scriam cu spor despre frica pe care religiile organizate tin sa o instituie printre credinciosi , despre cum aceasta frica a ajutat in Evul Mediu si despre cum Biserica practica un PR ceresc destul de depasit.
Voi lasa pentru o perioada abordarea critica a religiei in favoarea unei intrebari simple pe care cineva mi-a pus-o acum un an, cand cu foc combateam educatia religioasa : Ti-ai boteza copilul in spiritul religiei crestine ?
Raspunsul este ”da”. Suna dubios cand vine de la un agnostic dar nu numai ca l-as boteza, dar eu insumi i-as lua cateva carti ortodoxe : o carte de pilde, o mica Biblie si celebra ”Puterea unui copil”.
La fraza asta cititorii au probabil o reactie de gen ”Huh ?”. Urmeaza explicatia : Personal, nu cred ca un copil , pana in 14 ani (daca ar fi sa analizam o serie de noi studii psihologice) poate intelege conceptul de morala (sau studiul ei, etica) la nivelul la care l-as putea intelege eu acum. De asemenea, mi se pare inutil sa explici unui pustiulache ce inseamna libertatea si ce inseamna sa fii privat cu-adevarat de ea (inchisorile). Sistemul legislativ-normativ este oricum greu de inteles si pentru cei care l-au pus pe picioare. Cel mai bine este sa-i arati unu copil un sistem simplu moral, bazat pe exemplu, cu povestiri frumoase pe care sa le inteleaga si in principal axat pe mecanismul ”cauza-efect”.
Copilaria mea timpurie a stat sub semnul unei ortodoxii destul de convingatoare. Nu cred ca am fost singurul, nu m-a fortat nimeni si nu regret nimic. Pana la urma, cum zicea si radugo , crestinismul este un sistem filosofic extrem de bine rafinat si pus la punct.Ca orice sistem, are hibele lui (desi este de departe peste multe din aberatiile lansate de pretinsi filosofi). Este mult mai usor sa-l accepti sau sa-l ignori decat sa te chinui sa le demonstrezi celorlalti ca nu au dreptate.
Probabil , pe la 14-18 ani , viitorul meu pustiulache o sa zica pas la crestinism. Daca e indeajuns de matur si dupa ce trece de perioada de rebeliune adolescentina o sa-l las sa-si aleaga ce religie il face sa se simta bine , cu simpla conditie sa nu fie un cult imbecil care sustine ca detine adevarul absolut in detrimentul vietii personale. Atunci omul simte nevoia de incluziune si ar fi de datoria mea sa-l orientez spre activitati mai pasnice. Oricum, daca la 18 ani vrea sa fie budist, ma duc eu sa-i fac actele.
Daca ar fi sa ma judec pe mine, as zice ca am ajuns la punctul in care spiritual ma redresez prin ceva ce seamana a crestinism (desi e in fond un deism personal) dar mai imprumuta si din alte religii fara a recunoaste vreo carte sfanta, doar o entitate superioara.
Prin botez inteleg botez in sens simbolic, formal. Nu sustin ca trebuie sa impuiezi capul celui mic cu ”taina botezului”. O va cerceta daca doreste.
Ca un tag, merge mai departe la cine ar chef sa-l preia, indiferent daca se afla sau nu in blogrollul meu : V-ati boteza copilul in religia din care faceti parte ?
P.S : Colindele astea m-au adus la exasperare, la fel si folkistii reciclati in frunte cu Hrusca dar pentru ca tot e in ajunul zilei de maxima indopaciune, Craciun X tuturor ! Prin X intelegem : Fericit, Religios, Metalist, Brutal, Imbelsugat, Cald, Erotic….
P.S 2 : Din nu stiu ce motiv, ”Incoming Links” nu imi mai afiseaza nimic nou de pe la inceputul lui noiembrie desi s-au facut destule referinte la mine. Daca vreti sa-mi atrageti atentia asupra a ceva fain scris de voi sau asupra unui post legat de un subiect discutat aici, lasati un comentariu sau dati un pingback random 🙂
Foarte grea tema, mai ales că eu şi religia avem o problemă serioasă. Nu ştiu dacă aş reacţiona ca tine, sincer. Habar nu am. Spui foarte bine, este puţin probabil ca până la o anumită vârstă să-şi poată aranja singur o reprezentare, dar mă tem că, oferindu-i instrumentele necesare, aş putea să-l forţez să aibă una. În fond, ceea ce vine de la cei mai mari, mai ales dacă este vorba de părinţi, este bun, nu? Sau cel puţin acesta este cel mai posibil scenariu, ducând totul la simplism.
Grea decizie. Nu aş vrea să greşesc. Am senzaţia că ar fi o greşeală mult mai mare decât altele.
Merci de raspuns.
Demaio : Da , ai dreptate cu ”ceea ce vine de la parinti”. E chiar dificila treaba din punctul asta de vedere.
Da, dar in copilarie au nevoie de un punct de sprijin si nu cred ca Nietzsche & Co il poate oferi.
Oh my, oh my. E o intrebare frumoasă (ca să zic aşa) şi o să îţi răspund pe blog (îmi fac timp în seara asta)pentru că de multe ori mi s-a atras atenţia că evit orice subiect legat de religii (pe blog, nu în viaţa personală).
[…] fi sau a nu fi creştin Kro$$fire : Ti-ai boteza copilul in spiritul religiei crestine […]
Nu ar fi. Materiale religioase am avut intotdeauna la indemana. De multe ori aduse de mama. Imi amintesc ca aveam in jur de sapte ani si mama era fericita pentru ca ma considera un om mult mai credincios decat ea. Acum nu sunt nici macar cat ea. Acum nu sunt de loc. Crescand am ajuns la varsta la care am putut gandi singura si la care mi-am ales singura drumul. Si am trecut prin perioade (clasa a III-a) in care plangeam gandindu-ma ca eu ma gandesc la inexistenta lucrurilor divine si ca ele poate exista.
Mi se pare un lucru important si necesar sa ai informatia ca sa poti sa alegi. Important e sa stii cum sa prezinti lucrurile, fara sa faci excese, sa fii moderat si sa il lasi pe copil sa aleaga.
Ţi-aş răspunde, dar… care religie?!
Eu o sa-ti raspund… insa problema e ca inca nu sunt botezat…
Parintii mei sunt destul de credinciosi, dar nu m-au botezat… nu m-au obligat sa merg la biserica, nu mi-au zis nici macar sa fiu cuminte, respectuos sau mai stiu eu cum. Totusi mi-au dat un exemplu in asa fel incat ma simteam jenat sa le spun uneori ca eu nu vreau sa merg la biserica (apropo, biserica insemnand orice cult crestin) sau sa ma apuc sa beau ori sa fac altceva… Si acum ma simt prost sa fac lucrurile mentionate…
Mie-mi place serviciul religios de la protestanti, sau neoprotestanti…chiar si de la catolici. In religia ortodoxa nu suport multe si am luat in deradere multe din ea, dar anul asta, mai precis acum cateva zile m-am botezat pentru prima data-n viata mea si chiar am avut o senzatie aparte, o senzatie ce n-am mai traito pana atunci….
Eu poate pe viitor voi merge la o biserica catolica, protestanta sau neoprotestanta, dar lunar ma voi spovedi la o biserica ortodoxa….
Cat despre copiii mei… as incerca dac-as putea sa aplic aceasi strategie ca cea a parintilor mei.
*am zis m-am botezat pentru prima data-n viata mea. Vroiam sa spun ca m-am spovedit… daca se poate numi asa, cu toate ca l-am mintit pe parinte si nu i-am zis mai nici un pacat tot am simtit ceva aparte.
Krossfire, inca o problema.
De ce sa botezam copiii de mici? De ce sa decidem noi pentru ei? Il duci la biserica, ii spui toate variantele si cand stie diferenta dintre bine si rau o sa aleaga el singur. Cred ca dintre relgile crestine doar religia ortodoxa face greseala asta. La catolici se da mirul pe la 15-16 ani si abia atunci e validat botezul (sper sa nu gresesc)
Pentru ca degeaba-l botezi daca o sa ajunga la 12-15 ani si-o sa-l doara fix in basca de botezul primit si de religie fiinda el oricum habar n-avea ce i s-a-ntamplat cand era mic.
Ma refeream la botez ca la ceva simbolic, o formalitate. Nu am de cand sa impuiez capul nicicui cu ”taina botezului”. Daca ii place, o va cerceta si singur.
Stelian : Inventeaza una 😛
Am schimbat cu ”in detrimentul vietii personale”. Sunt culte care-ti interzic orice alta activitate cu exceptia preamaririi divinitatii.
“cu simpla conditie sa nu fie un cult imbecil care sustine ca detine adevarul absolut”
Hm, asta exclude 90% din religiile existente, mai ales cele mari.
G.
Yup ,that’s my point also 🙂
Eu mi-aş creşte copiii în religia mea… Pentru că ştiu cazuri în care aşa au păţit iar mai apoi, când au început să-şi pună ei mai multe întrebări, şi-au dat seama că nu religia aceea li se potriveşte. Şi au schimbat-o. Foarte bine, nimic împotrivă… Însă ei să hotărască asta, mai târziu, când au habar de ce fac. Până atunci îî voi boteza şi vor petrece la fel ca restul familiei.
Eu cred ca un copil e in stare sa inteleaga morala si de pe la 4 ani.Cunosc cateva situatii de copii cu care se vorbea de mici ca si cu maturii, si au ajuns de mici sa inteleaga lucruri profunde, seriose, etice si sa-si puna intrebari uimitoare.
il voi boteza in religia mea, ateu 😀
[…] -Religia pentru cei mici : Religii in care sa-ti cresti copilul […]
Cand m-am nascut, parintii mei nu aveau practic nicio religie, adica nu frecventau nicio biserica dar nici atei nu erau. Si au hotarat sa nu ma boteze in Biserica Ortodoxa pentru ca ei n-aveau vreo legatura cu biserica. Mai tarziu, au inceput sa frecventeze o biserica neo-protestanta la care am aderat si eu la 19 ani din proprie convingere. Am o fetita de 8 luni pe care nu am botezat-o si cred ca are dreptul sa aleaga singura pentru ea, mai tarziu.
p.s.
noi nu putem controla alegerile copiilor nostri. Orice religie ar alege, chiar si un cult imbecil, nu ne-ar face sa-i iubim mai putin:)
Orice religie devine la un moment dat organizata. Este si modul in care supravietuieste: daca nu are reguli clare nu se poate transmite mai departe. Institutionalizarea devine necesara pe masura ce religia se raspandeste.
Botezul in religia respectiva inseamna pentru multi un fel de distractie, la fel ca si cununia. Mi se pare lipsit de obraz sa te botezi si sa te cununi intr-o religie despre care cunosti putine lucuri sau pe care nu o recunosti.
Mai bine un ateu hotarat decat un “crestin” caldicel.
Ateizarea vine pe parcurs, nu e o chestie pe care sa i-o predai unui copil de 8 ani desi poti face asta.
Zeu străin Nu vă-nchinaţi la acel zeu, la efemera-i mântuire. El n-a salvat poporul său. Cum te va mântui pe tine? Tânjeam să trăim-n fericire, el ne-a făcut sângele greu. A adus sabia-n omenire. E-acesta fiul lui Dumnezeu? Să alungăm frica de năluci, natura ne e Dumnezeul viu. Salvarea noastră este aici nu-n cel ce vine din pustiu. Priviţi istoria ce-a urmat din vrajba cu poporul său, dâra de sânge ce-a lăsat cel ce-i crezut că-i Dumnezeu. În venerarea credincioşilor, an după an el se “renaşte”. Sângele curge-n măcelul mieilor, când e uscat sunt “sfinte” moaşte. De ce grupările creştine Trăiesc continuă învrăjbire? E răul ce le întreţine. “Salvarea” le e rătăcire. Dar zeul nostru e pe stânci, nu-i este foame şi nici sete. Nimeni nu-l poate răstigni, are picioarele în pietre. Ne-aţi luat altarele de foc, pe ele biserici înălţând. De-atunci nu mai avem noroc, sângerăm cu omul sângerând. N-avem nimica cu Avram şi zeul lui ce sânge cere. Căci venerăm izvor şi ram. Ele ne-or duce la-nviere. Cuţitul lui Avram străin ne este, să creadă alţii c-aduce mântuire. La noi mioara ne vorbeşte, Treimea sfântă? Flori, ape şi iubire. Noi credem în sânziana cântând, în glasu-i ce ne… Read more »
Creştinismul originar – cult demonic Acei care au avut tangenţe cu creştinismul ca religie, în special cea creştin ortodoxă, văd la suprafaţă o credinţă a compasiunii şi a milei faţă de om. Aparenţele pot înţela, o evaluare a surselor primare ale acestei religii va aduce mai multă lumină privind adevărata-i esenţă. Să începem cu personalitatea lui Iisus Hristos de unde creştinismul a pornit doctrinar. Numele Hristos este traducerea cuvîntului mesia (mai precis maşiah) din ebraică. Înseamnă „unsul”, apelaţia dată de evrei celui care va veni trimis de Iehova (numele dat de ei lui Dumnezeu) să îi salveze. Prin urmare Hristos trebui să îndeplinească în primul rînd o misiune de salvare a poporului evreu. A astfel de salvare cuprindea eliberarea de sub jugul romanilor precum şi scăparea de răul uman şi social, ceea ce evreii numeau Diavol, Mamona, Belzebul, Lucifer, etc. Venirea salvatorului poporului era aşteptată de multe veacuri. El trebuia să fie nu numai un salvator al sufletelor dar şi un rege din stirpea regelui David care era din neamul lui Iuda. Noul Testament argumentează că Iisus era din această spiţă şi prin urmare putea să-şi ceară dreptul de a fi rege al iudeilor. Omul Iisus şi-a început misiunea cînd… Read more »
Dar de ce naiba sa cauti salvarea intr-o religie ?
Balada creştinului sincer Fraţi creştini din lumea mare dac-aveţi vreo întrebare despre Domnu’ nostru Isus la răspuns eu sunt dispus. Cu Isus am legământ că El este cel mai sfânt. Toată lumea vreau să ştie că trăiesc în bucurie! Astă noapte-am venit beat şi nevasta m-a certat. Uite-aşa m-am enervat şi când m-am trântit în pat, am oprit-o să mai caşte i-am dat câteva la coaste. Să ţină minte vroiam, că e coastă din Adam. Dimineaţa m-am trezit cu nevasta am vorbit. Mă gândeam să-i cer iertare dară nu am fost în stare. Că riscam să mă refuze, că femeile-s cam zuze. Dară Domnul Împărat Isus cel nevinovat, El nu este supărat. I-am spus în gând răspicat ce-am făcut când am fost beat, şi-aşa Domnul… m-a iertat. Ori de câte ori greşesc tot la Isus mă gândesc. Că El fără ezitare mă scoate din supărare. Doamne m-am tot întrebat, c-aşa fără de păcat, cu Hristos în legământ mă gândesc că aş fi sfânt. Oare cum este chemat cel ce nu are păcat? Tu mi-ai luat păcatele n-am primit pedepsele. Îmi ziceam şi eu cumva, oare este drept aşa? Tu să ierţi la infinit? pe cel ce s-a pocăit? Că Satana… Read more »
Moaştele Sf. Ilie Constipatul
Înc-o mare bucurie,
o veste minunăţie:
Dup-o lungă pribegie
este la Mitropolie
moaştea sfântului Ilie!
Cel Ilie Constipatul
care-a biruit pe dracul.
Sfântu-aşa i-a rezistat,
zece zile constipat.
Sta continu-n rugăciune
adunând faptele bune.
Deşi a fost chinuit,
strădania l-a sfiinţit.
Ce e-n el e acum sfânt,
nu poate zace-n mormânt.
Vestea umblă-n lung şi-n lat
despre sfântul constipat:
Moaştele-i sunt la pupat!
I-o minune! Azi Ilie
vindecă de diaree.
Creştinul morbid
E sfârşit de săptămână
la biserică se-adună
să se roage sau să caşte
sau să pupe ceva moaşte
ortodocşii credincioşi
crezuţi veşnic păcătoşi
închinare-şi vor aduce
către mortul de pe cruce.
Stând aşa să îi privim
un nume să le găsim
când se-nchină la Livid:
Zici, creştin = morbid.
Nu te contrazic. Am cam trecut de faza aia 🙂
Problema moaştelor în România De la Revoluţia din decembrie 1989 încoace, în România se manifestă un fenomen unic în lume: ţara importă moaşte. Este paradoxal că activitatea este complet necenzurată. Cu alte cuvinte nu se ştie public cu certitudine cine sunt acei oameni mumificaţi. Tabuul religios împiedică cercetări obiective asupra persoanelor mumificate declarate sfinte. Mărturia celor care aduc astfel de corpuri, sau bucăţi din ele, în România este îndeajuns ca justificare în sistemul de legi. Ne întrebăm pe bună dreptate de ce, cei care renunţă la moaşte în favoarea aşezămintelor religioase ortodoxe din România, fac aceasta? La ce preţ monetar sunt procurate aceste achiziţii? Tranzacţiile rămân secrete, credinciosul creştin ortodox neavând acces decât la pupatul moaştelor. În prezent în România s-au acumulat sute de moaşte, revista Lumea credinţei, anunţă cu mândrie că iar au sosit moaşte de pe undeva din lume, vestea dorind să fie o bucurie pentru creştinul ortodox. De ce renunţă alţii la moaşte în favoarea românilor ortodocşi? Este o întrebare care surprinde pe oricine nu numai pe credinciosul creştin ortodox. Oare acei oameni nu mai au nevoie de puterea sfântă a moaştelor? Sau au constat că nu sunt deloc sfinte? Sau poate că la un preţ bun… Read more »
Nu cred ca crestinismul a fost originar demonic insa a ajuns demonic in mainile celor care au pus mana pe el.
drumul catre iad e pavad cu ganduri bune.
nu cred ca are sens sa discutam despre biblie, o nascocire, o facatura a oamenilor. eu nu pot fi sigur ca tot ceea ce a fost prezentatat acolo s-a intamplat macar o data.
nu are sens sa discutam despre un om care poate nici nu a existat. ce invatatura putem sa luam de la el? tot ceea ce spune (presupunem ca a spus) este valabil acum 2000 de ani. acum totul este schimbat, alte nevoi, alte necesitati. get real people!
Uhmm, eu nu cred in iad :))
Kross, la mine e simplu: dacă o să am un dude junior şi o dudette junioară, atunci cred că decid cu soţul dacă îi botezăm ori pas. Măcar dacă mă va acuza la bătrâneţe, am să-i zic: “Ştii, tac-tu a fost de acord să te botez!” =)) .
Glumesc. Păi să vedem: pe la 28 cică mă mărit şi eu dacă nu-mi place viaţa de free chick, la 30 bag un bebe. Hmmm, dacă l-aş boteza? Desigur, dar nu (doar) la ortodocşi. Vreau să fie mai special copilul ăsta al meu, pentru că e-al meu şi al lui taică-su. Şi odrasla şi aşa ar fi binecuvântată cu doi părinţi ca noi, de ce să nu fie şi un doamne-doamne acolo?
Dar se înţelege că la petrecerea dată în cinstea botezului nu o să cânte altă muzică decât The Doors şi Jimi Hendrix. Bless you! 😉
Si eu tot pe la 27-28 am in plan maritisul. Intre timp mi-am mai schimbat optiunile cu privire la botez si crestinism.
Apropo de botez, scrisesem acum câtva timp o poezie dedicată părinţilor inconştienţi care aduc pe lume copii, îi botează şi apoi nu se ocupă de ei.
Şi plânge-acum,
Căci o ucide înăuntru
Otrava în care ai scăldat-o la botez,
Ucizi un suflet inocent şi nu îţi pasă.
Nu vreau să-mi scald copilul în otravă la botez, dacă înţelegi unde bat. 😉
Am să o pun integral pe blog cândva să vezi unde duce inconştienţa. Deci e ok să te însori după 28 de ani. 😀
E kinda Miruna Vlada (adica putin cam prea grafica). E ok sa te insori cand obosesti 😛