Punga pe Telecomandă

Pentru cine a trăit glorioșii ani ’90 în care European Drinks producea votcă la cutie și în care trupa André umplea stadioane, lucrurile care acum pot părea ciudate erau de o normalitate sfidătoare.

Unul din aceste lucruri era și celebra „pungă pe telecomandă”, un obicei pe care până și artiștii de stand-up au ajuns să îl observe, dat fiindcă simpla lui mențiune e teribil de amuzantă pentru cei mai tineri. Dacă ai peste 30 de ani, cel mai probabil zâmbești deja, dar nu de la textul meu anost, ci pentru că-ți amintești cu câtă grijă și înțelepciune înfofoleau ai tăi telecomanda în pungă.

Pentru restul, permiteți-mi să explic. În, să zicem, 1995, să ai televizor color era similar cu a avea televizor 4K acum. Era scump și oarecum inutil, pentru că n-aveai efectiv canale TV care să-l pună în valoare, dar vai ce te mai invidiau vecinii! Dacă aveai Hermes (un televizor importat de o firmă din Slobozia, al cărei patron se credea J.R. din Dallas), Thomas sau NEI (japonezi) erai boier. Dacă aveai Samsung sau Goldstar, actualul LG, de unde aveai tu mă atâția bani? Făceau ai tăi bișniță?

Televizoarele color mai noi veneau și cu fantastica telecomandă, un fel de apogeu al tehnologiei pentru România post-Revoluționară. La rândul ei, telecomanda venea într-o punguță de protecție. Fără bule sau izolare cu plastic, doar o pungă.

Ei bine, majoritatea oamenilor țineau de punguța aia timp de vreo 3-4 ani cel puțin. De cea originală, nu de una găsită aleatoriu! Nu, nu vă gândiți că nu existau alternative la telecomenzi (fie universale, fie create de același producător), dar ideea de a ține telecomanda în stare perfectă era un fel de obsesie pentru orice român care făcuse rate pentru televizor.

telecomanda

(Cam asta puteai găsi pe masa fiecărui român, doar că telecomenzile vremii erau mult mai butucănoase, iar pungile mai roase de vreme)

De altfel, dacă duceai televizorul la reparat (da, era o afacere pe vremea tuburilor catodice), era musai să-i duci telecomanda în pungă și să o primești la fel. Ba, un vecin se lăuda nu doar că n-a scos-o din pungă, dar că nici nu o folosește, că oricum mai face și el sport până la butoanele televizorului! Unui alt vecin îi era frică să scoată și televizorul din cutie, de teamă să „nu audă hoții” (ceea ce nu era o idee chiar atât de deplasata prin anii ’90).

Mulți ar spune că treaba asta cu pungile era un soi de ipohondrie și în cazul celor care te rugau să te speli pe mâini înainte să „umbli cu telecomanda” poate că și era. În principal însă vorbim despre o neputință pe care o întâlnim și acum. E o neputință gravată în comportamentul unui popor care a fost privat mulți ani de normalitate.

Telecomanda era cumva un portal către altă lume, una la care nu avuseseși multă vreme acces. Era cumva o lume a abundenței, o lume vie (dată poate și de contrastul uriaș la care țineau majoritatea românilor televizoarele – să se vadă că ai „color”, nu?).

Pierderea telecomenzii era echivalentul pierderii conexiunii cu acel “afară” colorat și divers, într-un contrast clar cu griul în care băltea România. Voi știți ce oroare era să scapi o telecomandă pe jos? De altfel, deși ai mei n-au avut niciodata fixația pungilor, scăpatul telecomenzii mă scoate și acum din sărite, deși cea de mai sus nu e aproape niciodată folosită (televizorul e o extensie a laptop-ului).

Din fericire, „telecomenzile” de azi au touchscreen și mai multe lumi la dispoziție, pe lângă faptul că sunt mai mici și încap în buzunare. Și chiar dacă husele nu sunt un accesoriu ieșit din uz, duse sunt „borsetele” în care se lăfăiau telefoanele anului 2000. O folie de protecție e suficientă pentru un smartphone nou, de exemplu.

Cumva, dispariția pungilor de pe telecomandă a fost dispariția nesiguranței. A nesiguranței financiare și a nesiguranței că acea legătură cu lumea de afară ar putea fi brusc tăiată de vreo mână nespălată sau de o căzătură de pe măsuță.

Dar asta nu înseamnă că putem să ne lăsăm televizoarele pe mâna oricui. Și asta nu înseamnă că dacă fragila noastră conexiune la Vest nu mai poate fi pur și simplu închisă, ea n-ar putea fi furată. Așa că, atunci când alegeți idioți la putere, gândiți-vă că din cauza unora ca ei părinții voștri puneau pungi pe telecomandă.

P.S: Culmea, am avut la un punct și un televizor color la care eu eram telecomanda.

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

18 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Dorin Lazăr

Deci de-asta nu puneau ai tăi punga pe telecomandă…

Nimeni

Perioada de care zici e perioada în care au înflorit firmele cu tv second aduse de prin Germania. Și prețul nu era așa de mare. Iar conținut nu aveau cei din provincie, în orașe apăruseră deja firmele de cablu.

Nimeni

Doar la sate. Din nefericire acolo stau. 🙂 Internet am avut înaintea abonamentului TV prin cablu. Dial-up. Iar lipsa de conținut video era suplinită de puzderia de posturi de radio și prin lectură, multă lectură.

DanC

Echivalentul in ziua de azi ar fi sa tii plasticul pe celular dupa ce-l cumperi. Sau sa tii toate stickerele pe laptop cat mai mult timp dupa achizitie.

brontozaurel

Stai, ca eu am facut asta.

Si nici macar n-am avut smartphone vreodata. Dar pe telefoanele pe care mi le-am luat eu (Siemens A50 in 2003 si Sony Ericsson W800i in 2005) am tinut folia aia de pe display pana cand n-a mai vrut sa stea deloc si s-a pierdut pe undeva.

Laptopul actual n-a avut vreodata stickere. Dar de pe primul meu laptop n-am dezlipit stickerele niciodata. Pur si simplu mi-a fost teama de ce-ar putea sa ramana daca le dezlipesc si ca as putea sa stric ceva incercand sa curat. Asa ca le-am lasat acolo. Desi personal nu-s fana stickere pe laptop.

brontozaurel

I’m intrigued.
Stii de ce? N-am avut niciodata doua laptopuri la care tastaturile sa fie identice. Taste cu dimensiuni si forme diferite de fiecare data.
Altfel, eu mi-am tinut prima (si singura, pentru ca apoi am trecut la laptop) tastatura luata ca adult intr-o punga cat timp n-o foloseam.

Mihai

Eu unul îmi aduc aminte foarte bine de perioada aia. Ai mei au folosit foarte mult timp acea pungă și sincer mi se părea ok, pentru că a salvat telecomanda de la multe căzături și accidente. Laptop am avut foarte târziu, am fost omul desktop-urilor. Am avut mereu folie de protecție la telefoanele și tabletele mele, mi-au salvat ecranele de multe ori.

Mobilisti

Daca ai prins asta, ti-a cam marcat copilaria.
Era un idol in casa telecomanda :)))

[…] la multă vreme după ce legenda lui Tase a dispărut, iar lumea a încetat să mai pună pungi pe telecomandă, constat cu surprindere că lumea e mai plină de Batmani ca oricând. În politică, pe Facebook, […]

18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x