Netul si agresivitatea – Branding-ul de ID
Mai mult cat sigur ca nu sunt singurul care a observat ca netul, si in mod deosebit forumurile (acolo moderarea este mai putin activa decat pe un blog) intretin agresivitatea si mentin disensiunile active.
Odata ce esti ascuns in spatele unui nickname, sau cel putin cat nu ti se vede fata, este foarte usor sa fii ”rege”. Nu o sa intru in dezbatarea ce priveste activitatea pustilor de 40 de kg cu tot cu unitatea centrala care se dau lei pe net. Studiul pubertatii nu este domeniul meu de activitate.
Problema este ca anumite persoane creeaza in jurul nick-ului lor de pe net, al alter-egoului virtual daca vreti, o anumita imagine. Ii putem spune ”branding de ID”. Rar se intampla ca aceasta imagine sa fie una pacifista si impaciuitoare. Vorbesc din propria experienta, pentru ca nici intalnirea cu mine pe anumite forumuri s-ar putea sa nu fie tocmai placuta. (mai ales daca ma contraziceti pe partea de genuri muzicale :P).
Practic, zecile de persoane implicate intr-o anumita sectiune de pe un forum au o imagine virtuala la care tin fantastic.Practic , branding-ul de ID se transforma intr-un schimb de orgolii. Fiecare o tine pe-a lui, no matter what. (Indiferent daca a gresit sau nu, fiecare incearca sa-si pastreze viu brand-ul.)
Acest tip de branding este un lucru riscant datorita faptului ca intretine o tensiune psihica inutila (luptatul cu morile de vant) si prin faptul ca poate deteriora relatii in viata reala. Sigur, multe orgolii au fost infrante dupa discutarea problemei fata in fata insa in alte cazuri s-a ajuns la declaratii de razboi reale. Take it easy…
Multi eroi de debara nu au curajul de a-si sustine afirmatiile fata in fata insa majoritatea pot dar comoditatea sau lipsa de timp nu ii lasa sa o faca. Astfel, avem o groaza de oameni care-si impun obsesiv conceptele, in mod agresiv, online, ajung practic sa depinda de stilul asta de discurs.
P.S : Cred ca si eu pastrez spiritul viu uneori…shame on me.
interesant. las’ ca mai bine ne dam zorro pe forum decat sa fim agresivi in trafic. on the other hand, you are right, am observat si eu ca omuletzii ascunsi in spatele ID-ului devin mai certareti si mai “tari” in argument
Cred că unul din principalele motive pentru care fiecare-şi permite să dea tare din clonţ pe internet e acela că lipseşte limbajul corpului şi alte cele care aparţin de mesajele transmise indirect, prin gesticulaţii, grimase, priviri, etc. etc.
Hehe…scrisesem eu despre emoticons…ei ar trebui sa ”suplineasca” comunicarea non-verbala : http://krossfire.wordpress.com/2007/04/07/comunicarea-nonverbalaonline/
”
Cu chiu cu vai suplinesc, mai ales pentru că aici tu, ca “cybertalker” poţi trânti un emoticone care nu e sugestiv pentru starea ta. Vorbeşti cu prietena care e plecată nu ştiu unde, să zicem, şi te întreabă “ce mai faci?”, iar tu îi răspunzi “bine 🙂 “, cu toate că ai ştreangul în mână. 😛
De fapt …nu..eu nu ma prea agit in legatura cu certurile pe net dar sunt altii care o fac aparent si care nu se lasa. (Mi-a trimis unul nu stiu cate mailuri sa-mi explice de ce crede el ca o trupa nu se incadreaza in genul sugerat de mine pe un forum. Now that’s sad…)
Si ai stat tu intr-o noapte in pat si mai erau vreo 4 minute pana adormeai si te-ai intrebat, hm, oare cand o sa primesc un raspuns la chestia aia pe forum? Oare o sa-mi dea dreptate? Mama si ce-o sa se supere X. Hai ca…vad io maine. Poate pe la 12 imi raspunde cineva.
…
all in all, trist…
[…] voiam sa si aduc in prim plan : Trecerea de la obiect la subiect. In postul despre brandingul de ID am subliniat faptul ca agresivitatea conlocutorilor creste mult mai usor pe internet. Este normal […]