Multumesc
In ultimele zile, media romaneasca a gemut sub munti de cuvinte cu aceeasi rimă: Revolutie!
Analize pertinente, dosare ingropate si noi incercari de a slefui “adevarul”. Televiziunile mari s-au intrecut in parade gratuite de patriotism, pe cand cele obscure au exploatat noi teorii conspirationiste. Online, am vazut de toate, de la citate agramate si declaratii sforaitoare, pana la lamentarile unor pustani care regreta moartea unui analfabet delirant. Am citit pana si declaratia omului care l-a impuscat. Am vazut discutii despre legitimitatea Revolutiei si discutii despre nesfarsitii ani de tranzitie.
Am vazut steaguri, coroane si parade si am auzit discursuri in care politicieni spalaciti isi asumau mostenirea evenimentelor din ’89. Totul, presarat cu stiri fara sens si speculatii despre o recenta tragedie aviatica. Dar stiti ce n-am vazut deloc si, mai ales, ce n-am auzit de nicio culoare? Un simplu “multumesc”. Atat, un “multumesc”, fara comentarii despre lovituri de stat, motivatii suspecte sau ironii fara sens.
Ca Revolutia n-a fost o miscare spontana si ca nu din popor s-a aprins scanteia am mai auzit. Ca multi au iesit in strada din disperare, putem sa banuim. Ca majoritatea a iesit de foame, ne inchipuim. De cine au fost dirijati unii, inca vrem sa stim. Da, Revolutia a avut toate semnele unei lovituri de stat si da, vietile celor omorati in strada au fost confiscate de o camarila de fosti comunisti de care de-abia in ultimii ani am inceput sa scapam. Dar…
Revolutia a fost necesara, indiferent de forma sub care a venit. Revolutia a fost necesara, oricat de tarziu si de cine a fost declansata. Revolutia a fost revolutie, fie si numai in sensul dat de dictionare cuvantului. Chiar daca Ceausescu nu trebuia impuscat, isi merita cu prisosinta gloantele. La fel si le merita si o nemuritoare bunicuta care, la cei 84 de ani, inca voteaza pentru noi, dar asta e alta discutie. Cei care au botezat strazile cu sangele lor n-au facut-o pentru ca sprijineau “lovitura de stat” sau pentru ca “asa se decisese la nivel mare”.
(Cati jurnalisti de-acum vor mai avea ocazia sa titreze o poza cu “Tanchist vazut prin gaura drapelului”? Sursa imaginii: Rfi.ro)
Au facut-o pentru ca auzisera strigandu-se “Libertate!” si marca asta nu se vindea in alimentare goale. Au facut-o pentru ca “acum ori niciodata” nu e doar al treilea vers din imn. Cei din strada au fost impuscati de armata, de “teroristi” si uneori de ai lor, dar de murit au murit pentru o singura cauza: schimbarea. Indiferent cine a agitat steagul dupa batalie, eroii au ramas eroi. Mamele care inca isi plang copiii uitati merita un multumesc. Ele si cei cazuti sau raniti la Revolutie si la traumatizantele mineriade de dupa.
Multumesc pentru curajul de a face ceva ce trebuia facut de ani de zile. Pentru sansa de a nu ridica osanale unui cizmar senil. Pentru ca avem ocazia de a vedea dincolo de gardurile propriilor orase. Pentru ca putem alege si pentru ca putem fi intr-adevar “oameni noi”. Pentru ca putem scrie si putem inca striga liber. Pentru ca, pana la urma, dupa ani de mocirla, lucrurile au inceput sa mearga “mai bine”.
Si nu in ultimul rand, multumim pentru libertatea de a incerca.
P.S: Legat de aceleasi evenimente, Historia are un reportaj excelent in ultimul numar, reportaj transformat in articol multimedia si vizionabil gratuit aici.
io zic că a fost şi revoluţie, şi lovitură de stat. prima nu a reuşit, a doua da.
si totusi, cine-a tras in noi? 🙂
boemul: Si cu ce minimizeaza asta gestul celor din strada?
zamoca: Se cam stie, dar nu cred ca asta e momentul pentru discutie. Nu cand am avut 25 de ani sa avem liste complete de nume.
In fine, un articol fain despre Revolutie. Multumesc.
krossfire: “Au facut-o pentru ca auzisera strigandu-se “Libertate!” si marca asta nu se vindea in alimentare goale”
Nu se vinde nici în supermarketuri 😉
Nişte băetzaşi dă băetzaşi cu valoare, din pensia socială minimă de 350 de lei, ziceau cam aşa: drepturile cetăţeneşti nu au rost. Degeaba votezi, ăia plecaţi afară vor vota tot cu Băse. Dacă s-ar retrage dreptul de vot al unora care nu-l merită şi s-ar impune dictatura, fiecare ar sta la locul lui.
Ce i-ar împiedica să facă şi ei o bătaie de stradă, să se împuşte lumea şi să vină schimbarea în sensul că s-ar reveni la dictatură?
Odeena: Eu zic sa mai bagam cateva. Nu de alta, dar in ritmul asta, cand altii se vor documenta despre eveniment, tot ce vor gasi vor fi speculatii si teorii ale conspiratiei (unele fondate, e drept).
Nautilus: Acelasi lucru care i-a impiedicat sa-si aleaga si sustina favoritul si in recentele alegeri prezidentiale: limitele personale si limitele liderilor lor. De-aia trebuie sa stam nu cu ochii pe ei, ci cu ochii pe cei care vor sa-i conduca.
“Revolutia” se poate repeta oricand pentru ca loviturile de stat nu mai sunt la moda.
In alta ordine de idei, am vrut la un moment dat sa scriu intr-un articol ca motivul pentru care nu exista democratie deplina in Ro este ca n-au “bagat” [ei] la Alimentara (a mers la export), dar n-am stiut sa traduc “bagat”.
romaniainedit:
Un politician pe nume Traian zice odată cam aşa: “dacă impuneţi accize nesimţite la carburanţi, o să iasă lumea în stradă!”
Un alt politician pe nume Dragnea răspunde: “dacă iese lumea pentru Traian, chemăm şi noi lumea în stradă, să tranşăm problema!”
Adică probabil o să iasă un grup de oameni la miting să strige din fundul plămânilor: “VREM ACCIZE! VREM ACCIZE! BĂSESCU MINTE! NOI VREM ACCIZE!” 😀
Romania Inedit: Putin probabil, desi miscari de strada o sa mai tot vedem 🙂
Zamo.ca: Discutabil. Pe de alta parte, Coreea de Nord ne arata cat de usor se pot acumula bolile sociale, intr-o societate disfunctionala.
O perspectiva interesanta: http://casajurnalistului.ro/revolutie/
[…] Multumesc – Despre oameni carora ar trebui sa le multumim. […]
[…] libertatea de exprimare sa vorbeasca cei care au luptat pentru ea, nu cei care se uita la ea din fotoliu sau din fata monitorului (ca subsemnatul). Sigur ca multi nu […]