Micronatiuni

Cu riscul de a fura un post de la baietii din Rezistenta, o sa scriu totusi despre un subiect pe care l-am promis inca din 2006. Si ca sa ating altfel subiectul, o sa insist mai putin asupra exemplelor cat voi insista asupra partii practice.

1.Ce este o micronatiune ?

Pe scurt, as spune ca o micronatiune este un pseudostat, o bucatica infima de teritoriu neutru revendicat de una sau mai multe persoane fizice ca fiind autonoma. Wikipedia ne spune ca majoritatea micronatiunilor sunt nerecunoscute oficial insa autorul articolului se insala : O parte din aceste micronatiuni au primit un statut de autonomie partiala de la statul din care s-au desprins …deci se poate ! Lonely Planet a tiparit un ghid excelent pentru catalogarea natiunilor ”facute acasa”.

2.Din ce motive exista astfel de micronatiuni ?

Studiind vreo 20 de astfel de micronatiuni am redus motivele fondatorilor la patru mari teme :

a.Scutirea de impozite. Daca ai un cotet autonom, atunci porcul nu iti va fi impozitat !

b.Viziunile progresiste : In cazul micronatiunilor care au mai mult un statut in acte decat teritorial, fondatorii si-au dorit sa dea o lectie lumii. Lumea le-a dat la randul ei o lectie de nepasare. Ideea de stat-natiune reaparuta intr-o viziune modernista (vezi Kosovo) a dat nastere la multe astfel de initiative de protest.

c.Grandomania\Dorinta de autonomie si sanatatea mentala : Majoritatea ne vedem intr-o zi ”regi” insa monarhia si pretentiile feudale au fost abolite cu un scop. Dupa cum veti vedea multi dintre monarhii autoproclamati au ceva probleme cu modul in care percep lumea si in care se percep.

d.V-am mai spus ca poti scapa de impozite ?

As fi adaugat si ”umorul discutabil” aici dar el inevitabil degenereaza in grandomanie imediat ca autorului ii este data prea multa atentie.

3.De ce acte este nevoie ca un grup sa fie recunoscut ca o natiune si ca o formatiune administrativa sa fie recunoscuta drept stat ?

In principal de inscrierea intr-o organizatie internationala (ONU, cel mai adesea) si existenta unor acte care sa-ti ateste ”suveranitatea”. Inainte de asta ar fi bine ca teritoriul pe care il doresti sa-ti apartina sau sa se afle intr-o zona neutra sau care sa-ti apartine si mai ales sa ai simbolurile si legislatia reprezentantiva pentru un stat : steag, stema, imn si o constitutie. Statul trebuie sa aiba si moneda oficiala si sa poata tipari timbre. Pare greu ? In anumite zone nu e foarte greu sa-ti declari sus amintitul cotet ”Republica Independenta Porcia”.

Cu toate acestea, exista o conventie (Montevideo) care sustine ca un stat poate exista ca entitate si fara sa fie recunoscut oficial de organizatiile de reglementare. Important ar fi sa aiba un teritoriu definit si populatie stabila.

4.Exemple ?

Wikipedia incearca intr-un anume fel sa catalogheze aceste natiuni, inspirandu-se la greu din ghidul Lonely Planet. Nu voi face acelasi lucru pentru ca puteti citi si singuri. De comentat ar fi insa cateva exemple .

Cel mai cunoscut exemplu este Principatul Sealand , o micronatiune fondata pe un fort maritim dezafectat din al doilea razboi mondial de un fost inginer radio ce emitea pe frecvente private si de familia sa. Particularitatea tarii asteia este ca pe langa cei cativa locatari permanenti , exista si sute de alte persoane care si-au tras cetatenie de ”seelandezi”. In marele regat sealand (cateva mile marine in ape neutre) au existat si revolte si chiar razboaie cu marea britanie care le incalcase teritoriul cu o nava de pescuit si cu extinderea teritoriului maritim. Povestile regatului Sealand le gasiti pe site-ul Sealand si presupun ca in curand si pe blogul Rezistentei intr-o forma modificata.

Alte micronatiuni ciudate includ Waveland, un pietroi pe care Greenpeace il declarase independent in semn de protest, Kugelmugel – o locuinta rotunda in Viena care isi tipareste propriile timbre, Talossa , un regat din dormitorul unui american traumatizat, Regatul Lumii Celeilalte (un complex dedicat perversitatilor sexuale ce-si cere independenta) si sa nu uitam de maretul Imperiu al Atlantiumului , un stat pornit din joaca in Australia care ocupa vreo trei apartamente dar tipareste bancnota, are simboluri statale si este si listat de cateva organizatii. Pe site puteti sa-l observati in toata splendoarea sa pe regele George al II-lea.

100solidinoteback.gif
(Bancnota din Imperiul Atlantiumului)

Puteti gasi pe wiki dar mai ales pe site-urile oficiale, de altfel mai credibile mostre de timbre, bancnote si insigne statale extrem de inventive.

Sa nu uitam de tentativa de afiliere suprastatala numita Micronations Network unde exista micronatiuni celebre dar si pseudonatiuni online. Cineva mi-a mai prezentat pe blog o micronatiune online insa nu mai gasesc comentariul.

5.De ce sa ne pese ?

In principiu nu ar trebui sa ne pese la nivelul asta. Macronatiunile, adica natiunile reale nu vor lasa niciodata astfel de initiative sa se duca prea departe. Totusi, existenta lor si actionarile in justitie din partea unor ”suverani de debara” demonstreaza ca globalizarea s-ar mai putea lovi de un obstacol. Si daca nu va pasa nici de globalizare, cred ca exemplul Kosovo este reprezentantiv : O independenta autodeclarata si recunoscuta treptat. Desigur, vorbim de mai mult de 10 oameni aici insa ce i-ar impiedica pe descendentii nu stiu carui trib din vreo zona de altfel pasnica a lumii sa faca scandal ?

Sa nu uitam de faptul ca un stat (concept foarte recent in istoria umanitatii, desi multi si-ar dori ca el sa dateze din Grecia antica) nu se poate baza pe proprietatea unui lider sau pe niste acte. El trebuie sa beneficieze de o comunitate activa si mai ales de teritoriu. Legalizarea acestor micronatiuni ar putea duce la probleme serioase in privinta traversarii frontierelor si a cetateniei.

Tentatia impozitelor mici ii loveste pe multi si la fel si grandomania dusa in patologic (isi mai aminteste cineva de episodul din Family Guy in care Peter isi declara casa stat indepdenent ?)

P. S : Nu am reusit sa gasesc online unul dintre cele mai intersante regate din Antarctica, regat in care singurul om era rege iar pinguinii erau considerati supusi. In alta ordine de idei, daca v-a plictisit articolul puteti viziona aici o lista cu Dacii tunate care au trecut de multa vreme de bariera penibilului. Un filmulet YouTube care merita vizionat este si episodul Top Gear in care moderatorii compara masina ecologica G-Wizz cu o masa de bucatarie…masa castiga la viteza si rezistenta !
ommentul aluia – idiotenii

krossfire
  • krossfire
  • Un simplu haiduc al cuvintelor.

Subscribe
Notify of
guest

100 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
croco

Damn, ma bag si eu la natiunea gropii de gunoi !

avionul

Misto articol, dar parca tot nu vad partea amuzanta. Eu gasesc grava toata treaba asta cu micronatiunile.

iulian

hei daca e fara taxe, count me in 😀

ps: nush daca ne las groapa de gunoi. din gunoiul oamenilor unii scot foarte multi bani si nu-s de acord sa imparta – vezi Pisica Alba Pisica Neagra 😉 !

iulian

well, eu sunt cu imprements-urile

iei fabrica buna si o falimentezi tu 😉
poti scoate un profit gras din utilaje :))

Grădinariu

Dacă n-aş face parte deja dintr-o micronaţiune (Nova Roma), mai că mi-aş face şi eu o una după chipul şi asemănarea mea. 😉 Deşi mă gândesc că pot să am şi dublă cetăţenie… (triplă, cu aia românească)

A.Faith

pfiul…ce idee mi-ai dat! de azi înainte proclam casa mea micronaţiune. şi mă fac vameş 😀 să vezi ce-i taxez pe-ăştia care vin neinvitaţi!

Ion

M-am amuzat copios cand am vazut poze cu Sealand :))
Vineri am declarat si eu independenta balconului unui coleg =))…

radugo

Ai uitat de “Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands”, care au ca imn “I Am What I Am” (deci mişcarea a depăşit faza “I Will Survive”) şi drapelul în culorile curcubeului. E o ţicneală care îmi place, chestia cu micronaţiunile. Am să-mi fac şi eu un tron în curtea casei şi-am să mă proclam: Alteţa Mea Marele Arhiduce Mutuofulcimurian Radu I.

[…] face uneori muncă de cercetare, ceea ce îmi place foarte mult. E Kro$$fire, săptămâna aceasta despre micronaţiuni. […]

[…] 1. Fa-ti o micronatiune : E destul de simplu. Tot ce trebuie sa faci este sa te uiti in jur, sa-ti alegi un colt de camera si sa-l declari Republica Independenta a lui Marian, Elena si Costel (R.I.M.E.C). Metode de a te impaca  si cu legislatia internationala gasesti in postul asta. […]

Marian Rotaru

Micronatiunile sunt o realitate . Ignorata adevarat , dar realitate . O realitate cu implicatii economice , sociale , dar si politice . Sa nu uitam ca in martie 1997 , in cartierul Meteor , din Targul Jiu , tiganii au proclamat un stat independent . Nu este singurul caz ! Deci fenomenul ar trebui analizat cu toata seriozitatea si ar constitui in mod sigur , subiectul unei carti interesante .

Marian Rotaru

Nu , nu a fost o pacaleala . Jalnica a fost reactia autoritatilor . Asa numitul stat tiganesc din Meteor , a existat cateva zile . Ziceau ca adopta modelul Vaticanului !?! . Intr – un tarziu , un parlamentar din partea locului s – a sesizat . In final nimeni nu a raspuns penal . Un fenomen similar , dar nemediatizat in presa , se petrecuse cativa ani mai inainte ,intr – un sat tiganesc din zona Vasluiului . Acolo a fost o afacere pur tiganeasca . Respectivii nu erau de acord cu incoronarea lui Cioaba ca ” rege ” . Asa ca s – au declarat o republica!

Marian Rotaru

Prin 1990 , in Vaslui s – a petrecut si un alt ” evenimet “.Un primar adept declarat al partidului comunist , arboreaza la primaria din comuna , drapelul cu stema republicii socialiste . Apara steagul cu arma de vanatoare in mana . Este dus la ospiciu . Cere azil politic in Coreea de Nord . Unde este acum , nu stiu . Cazul a fost relatat la vremea respectiva in presa locala . Cat despre tigani , mi se pare dubios ca statul roman nu reactionaeza la existenta “regilor” , “imparatilor” si “presedintilor” acestora . In Suedia un lapon bogat a cerut sa fie recunoscut ca rege al laponilor . I s- a refuzat titlul . Unicul rege fiind cel recunoscut de constitutia suedeza . I s – a acordat doar patenta de conte . Ceea ce tipul a refuzat . Suedezii inteleg sa – si apere integritatea teritoriala . Noi , nu !

Marian Rotaru

Am citit comentariile de mai sus . Dupa cat se pare un cetatean din Romania , a depasit stadiul ” independentei ” balconului sau a camerei . Domnul cu pricina a declarat acum cativa ani independenta unui ostrov din Delta Dunarii ,drept pentru care isi confectionase un drapel si locuia acolo . Finantele i le asigura sotia , care – i administra firma din Braila . Stirea a aparut in presa acum vreo 5-6 ani .
Marimea exagerata a impozitelor si taxelor , poate fi un motiv de aparitie a unei micronatiuni . Prin anii ” 60 , cetatenii au declarat independenta Insulei Cainilor , situata pe Tamisa . Nemultumirea pricinuita de taxele comunale lodoneze , care rezidentilor din Insula Cainilor ( mai toti cu venituri modeste ) , li se pareau a fi mult prea mari, a fost cauza “secesiunii” .

Marian Rotaru

In afara de dorinta de a nu plati impozite , aparitia micronatiunilor a fost favorizata si de existenta unor teritorii fara suveranitate sau cu suveranitate incerta . De exemplu statul Waveland a fost proclamat pe insula Rockall . Insula pana acum vreo trei decenii era a nimanui . A fost revendicata de Marea Britanie , care o considera ca apartinandu – i . Suveranitatea britanica in zona , este disputata de catre Danemarca si Irlanda . Fratele scriitorului Ernest Hemingway , declara ” Republica Noua Atlantida ” , pe o minuscula insula de nisip . Insula cu suveranitate incerta , este cuprinsa intre apele teritoriale ale domonionului Jamaica si cele britanice ( specficatie : ale coloniei britanice Cayman ) . Sunt state virtuale inspirate de literatura . Asa este cazul Regatului Ruritania . Acest stat imaginar a fost creat de literatura de aventuri ( “In slujba reginei , “Prizonerul din Zenda” , etc . , autor Antony Hope si altii ) . Acum Ruritarnia are o stema , cuprinsa in heraldica statelor germane ( care sunt si care au existat in realitate ) , precum si in site – uri ( dintre care unul al miscarii ” de rezistenta ”… Read more »

Marian Rotaru

Posibil ! Dar tot inspirat de literatura de aventuri pentru tineret . Imediat dupa 1990 . se reintoarce in tara un fost emigrant : Ioan Curtean de Hondol . Se prezinta la Ministerul de Externe cu o scrisoare de acreditare si obtine patenta pentru consulatul onorific al ” Insulelor Belize ” . Noului consulat i se aloca un sediu . Curtean de Hondol confectioneaza un drapel pe care – l arboreaza in fata consulatului . Deschide in cladire un en – gros cu produse de pescarie . profitand de imunitatea consulara , nu plateste impozite statului si nu primeste organele de inspectie financiara si sanitata . Exista un stat Belize – dominion britanic ( fostul Honduras Britanic ) . Acest stat centroamerican , este eminamente continental ( chiar daca are in suveranitate cateva insule costiere ) . Nu exista insa absolut niciun subiect de drept international( stat sau teritoriu dependent ) si nicio regiune geografica ( arhipelag ) , care sa se numeasca ” Insulele Belize ” , in afara cel de mintea unui excroc si din mintile incompetente ale celor de la externe ( care cunosc poate geografia Lunii , pentru ca cea a Terrei , sigur nu )… Read more »

Marian Rotaru

Nici filatelia nu a fost uitata . In perioada interbelica , la un mare hotel din Paris se prezinta un personaj plin de morga , urmat de o suita pe masura . Personajul se prezinta ca fiind suveranul unui regat indigen din Indochina . Hotelul ales avea doua calitati : 1 – era de 5 stele si 2 – directorul era un impatimit filatelist . Falsul suveran isi inchiriaza un partament princiar . Un complice ii trimite scrisori , timbrate cu timbre obisnuite , dar si cu cate un timbru exotic emis pasami – te de statul asiatic . Plicurile sunt aruncate la cos . Femeia de serviciu , stiind pasiunea directorului , i le duce . Acesta nu rezista si cere ” rajahului ” timbre din tara acestuia . Atat a asteptat excrocul ! Timbrele sunt aduse si vandute colectionarilor francezi . Incasarile mergeau struna . Pana la urma cineva din Ministerul Coloniilor , realizeaza ca in Indochina , statul cu pricina ( al carui nume nu mi – l mai amintesc ) , nu exista si deci timbrele sunt pirat . Intre timp falsul rege si acolitii sai se fac nevazuti , iar contul din banca este transferat… Read more »

Marian Rotaru

Antartica este sub incidenta Tratatului Antarctic . Deci este un teritoriu neapropriat de un stat . Exceptie sunt insule precum Bouvet care apartine Norvegiei , Georgia de Sud care este colonie britanica sau teritorii continentale precum Tara Reginei Maud , posesiune norvegiana , Tara Adelie , posesiune franceza , Tara Graham posesiune britanica , etc . Profitand de vidul de suveranitate , amatorii de state imaginare au reactionat . Acum 4 – 5 ani un rus s – a proclamat rege al ” Imortaliei ” , stat care cuprinde teritoriile neutre ale Antarcticii . Ca sa revin , insula Bouvet , este o posesiune a Norvegiei si acest statut politic nu este contestat de nimeni . Emiterea timbrelor in numele insulei Bouvet , nelocuita fiind , are un caracter dolosiv si frizeaza fictiunea . In fine , exemplul ar putea fi urmat si de Romania . Poate face un ban , editant si vanzand timbre pe numele insulelor Cobalcescu si Racovita . Acestor stanci din apele Antarcticii li se atribuie pe hartile stiintifice internationale , indicativul” RO ” , deci sunt recunoscute ca fiind romanesti . Nu ar fi singura licenta filatelica . In 1968 , Protectoratul Arabiei de Sud… Read more »

Marian Rotaru

Felicitari pentru articolul despre Ada Kaleh . Cazul este cu adevart un semnal de alarma , dar si o mare pierdere pentru Romania . Distrugerea insulei si incalcarea acordului de Protectorat , este una dintre miseliile regimului comunist . Faptul ca egiptenii au facut prostii similare cu insulele Philae si Elephantina , nu inseamna o scuza ! In Romania comunistii au mai facut si alte ” nazbatii ” , ex. : distrugerea Baltii Brailei , transformarea insulei Ovidiu in restaurant , etc . Cum se poate obtine cartea ” Ada Kaleh ” ? Pe site – ul Consiliului Cultural Mehedinti am vazut un articol despre Ada Kaleh , dar nu si referiri la carte cu indicatiile privitoare la achizitie !

Marian Rotaru

Un caz interesant de micronatiuni il constituie organizatiile care – si aroga in masura mai mare sau mai mica suveranitatea statala , desi nu detin un teritoriu .
Un exemplu este comunitatea ” Damanhur ” existenta in Italia . Poseda o constitutie proprie , emite moneda ( credito ) , acorda cetatenie . Membrii comunitatii folosesc o limba proprie , binenteles artificiala si practica un anumit rit religios . Societatea dispune de un templu subteran , multa vreme pastrat secret.
Adeptii unor religii se considera un popor aparte , supusi propriilor legi si ierarhii . Recunosc doar guverne proprii . Asa sunt adeptii cultului baha “ii ( cu sediul central in Israel ) , sau Martorii lui Iehova , care se declara cetateni ai Regatului .

Marian Rotaru

Cu privire la Celestia ” pseudonatiune” care – si cere suveranitatea asupra totalitatii corpurilor ceresti , se cuvine a preciza , ca aceasta intra in conflict cu ” interese ” anterior exprimate . Astfel inca din anii ” 50 , o agentie din California vindea terenuri pe Luna , dar si pe alte corpuri ceresti din sistemul nostru solar . In secolul XVIII , regele Prusiei , Frederic cel Mare , a oferit unui general , Luna , drept domeniu ereditar ! Dupa legitatile juridice , cel putin in ultimul caz ,aveam de a face cu o forma originara de dobandire a proprietatii ( aproprierea unui teritoriu , fara suveranitate ) . Vom asista in viitor la niste procese ciudate ! Sunt si micronatiuni in ” stare latenta ” ! Un exemplu interesant este urmatorul : oceanologii apreciaza ca o zona submarina din largul Hawaii – ului va deveni emersa , intr – un viitor oarecare . Atat a trebuit : deja s – a constituit un guvern al noului teritoriu , cu o constitutie , deja s – au acordat cetatenii , iar loturile de teren , acum submarine , au fost vandute viitorilor proprietari , pentru urmasii lor… Read more »

Marian Rotaru

Unele ” micronatiuni ” au ajuns sa fie indirect recunoscute : ex . Principatul Sealand , Republica Conch , sau Republia Noua Atlantida . Exista un subiect de drept international , perfect recunoscut , care detine ambasade ( are inclusiv in Romnaia ) , dar care exceptand istoria indelungata , are caracteristica unei micronatiuni ! Este vorba despre ” Statul Cavalerilor de Malta ” . Cetatenii sai care detin pasapoarte recunoscute international sunt raspanditi in toata lumea . Este condus de un ” Mare Maestru ” . Detine doua minuscule teritorii in Roma si alte doua in insula Malta( cedate relativ de curand , de catre statul maltez ) . Suprafata totala nu depaseste 3 hectare . Este considerat cel mai mic stat suveran din lumea

Marian Rotaru

” Cel mai bun ghid in domeniu ramane studiul lui Erwin S. Strauss din 1984, intitulat “Cum sa-ti intemeiezi propria tara?”, carte ce poate fi comandata in librarii de mare reputatie pentru 12,95 dolari.” Textul este preluat de pe un site . Chiar sunt curios daca acesta carte va fi editata in romana ! Sigur as citi – o !

Marian Rotaru

A propos , cineva mai sus a amintit despre ” Regatul Gay – ilor si Lesbienelor din Insulele Marii de Corali ” . Nu agreez homosexualitatea ! Este oribila , josnica , scarboasa si impotriva legilor Firii . Totusi din pacate fenomenul exista . Mai sunt sau au mai fost teritorii unde homosexualii s – au instapanit . Astfel oazele Fayum din Egipt , celebre pentru uleiul de trandafir , sunt o rezervatie a homosexualilor ( Egipt . Ghid Complet , Editura AQUILA ” 93 ) . Etnograful francez Claude Levy – Strauss , in celebra sa carte ” Tropice Triste ” , scria despre o insula de langa New York , locuita numai de homosexuali ( era in perioada interbelica ) . Unele state din dorinta de a tine sub control unele racile sociale precum consumul de droguri au infiintat ” rezervatii ” pentru amatori . Astfel in anii ” 90 , in Elvetia statul infiinteaza un Drogland . Ceva similar s – a intamplat in Danemarca la Copenhaga , dar mai de mult . Asa a aparut Orasul Liber Cristiania , care acum se declara natiune independenta . Despre aceasta entitate se scrie si in Danemarca . Ghid… Read more »

Marian Rotaru

Unele state continua sa aiba o existenta fantomatica , dupa disparitia istorica . Exemplu este Prusia , candva una dintre marile puteri ale lumii ! Prin deceniul VII , al secolului XIX , Auria si Prusia intra in razboi . Aliat al Austriei era principatul Lichtenstein , care declara razboi Prusiei , alaturi de Austria . Intr – un final , Prusia si Austria incheie pace . Tratatul de pace nu este semnat insa si de Lichtenstein , deoarece nu … a fost invitat . Juridic si in momentul de fata Lichtenstein este in razboi cu Prusia ! Un razboi care risca sa nu se incheie prea curand ! De ce ? In urma conferintei de pace de la Paris din februarie 1947 , statul prusac este desfiintat , iar teritoriile sale sunt impartite intre landurile vecine , care putin mai tarziu aveau sa intre in componenta Republicii Democrate Germane . In toamna anului 1990 , se pune la modul foarte serios probleme reinfiintarii statului prusac . Rusia se opune vehement . Prusia nu a mai reaparut ! De ce s – a opus Rusia ? Simplu . Incepand cu anul 1945 , Rusia stapaneste absolut ilegal provincia Prusia Orinetala… Read more »

Marian Rotaru

Aparitia unor natiuni insolite , este legata si de alte aspecte : 1. Existenta unor entitati politice uitate de istorie si de trataele internationale . Asa este ” Dominionul Floridei de Vest Britanice ” , ramasita a colonialismului britanic in America de Nord . Florida a fost colonie spaniola si vanduta SUA la inceputul sec . XIX . Devine apoi actualul stat american . Florida de Vest Britanica , a fost inglobata in statul Florida , dar fara documente oficiale . Asa se face ca cetatenii din partea locului se considera in continuare loiali coroanei britanice , desi aceasta repudiaza teritoriul , considerandu – l american ! 2. Reinvierea unor vechi state . Astfel republica Venetia , dispare de pe harta politica a lumii in anul 1797 . Dupa exact 200 de ani , apare o miscare separatista care – si propune reinfiintarea republicii dogilor . In timpul razboiului din Iugoslavia ,reapare pentru o efemera perioada de timp , republica Raguza ( disparuSE si ea in 1806 ) . 3. Motivatii politice . Astfel la inceputul anilor ” 90 , comunistii bulgari declara independenta unui oras . 4. Aventurierii , unii celebri . Este cazul scriitorului italian Gabriele d’Annunzio, principe… Read more »

Marian Rotaru

Se cuvine a aminti si grupurile nationale insolite , care nu recunosc statul unde traiesc si care prin urmare duc o existenta cu totul separata . Exemplu sunt germanii amish . Amish sunt germani stabiliti in America de Nord , in secolul XVIII . Si – au pastrat intacte cultura si limba . Sunt izolati de restul societatii americane , in comunitati distincte . Nu recunosc SUA … ca stat independent si nici natiunea americana . Ei considera SUA , ca fiind colonii britanice , iar pe americani , ca fiind englezi ! Despre amish , aminteste Alvin Tofler , in celebra sa carte ” Al treilea val ” .

Marian Rotaru

A propos de Prusia , se mai cuvine o precizare . O parte din teritoriile sale au intrat in componenta Poloniei in 1945 ( Silezia , Poznania , Pomerania de est ) . Conferinta de pace de la Paris , consfinteste faptul . Reinfiintarea Prusiei , nu ar bucura nici pe polonezi , cu atat mai mult cu cat in zona , exista o miscare separatista germana . Cat despre Polonia , dupa al doilea razboi mondial , a cunoscut o ciudata deplasare de la est la vest . Castiga teritorii germane , dar pierde in favoarea sovieticilor: Galitia , Podolia ( cu veche locuire romaneasca ) , Volania , Liovia si Pocutia ( teritoriu romanesc cedat Poloniei in 1919 ) . Toate sunt acum in Ucraina . Tot in favoarea sovieticilor pierde Polesia , aflata acum in Bielarus . Dupa 1990 , in teritoriile poloneze aflate sub actuala ocupatie ucraineana , a aparut deasemeni o miscare de autodeterminare .

Marian Rotaru

Unele micronatiuni , reusesc sa ajunga pe harta politica a lumii . Este cazul Insulelor Cocos . Este un arhipelag format din doi atoli situati in extremul sud al continentului asiatic , adica la sud de Indonezia . Suprafata celor doi atoli ,este de 10 kilometri patrati ( de sase ori mai mica decat a republicii San Marino ) . La inceputul secolul XIX , un aventurier scotian , John Clunies Ross , cu ciracii sai , ajunge aici impreuna cu cateva zeci de sclavi singalezi , adusi din Ceylon . Ross , infiinteaza in Cocos , un regat , iar el se declara rege ereditar . Regatul Cocos , era constituit dupa principiile de mai tarziu ale apartheidului . Europenii formau clasa superioara , iar ceylonezii truditorii prost platiti in padurea de cocotieri , care dadea si numele arhipelagului . Asa gaseste lucrurile Charles Darwin , cand ajunge aici in 1829 . Naturalistul descrie insulele si societatea insulara intr – un capitol din cartea sa ” Expeditia navei Beagle ” . Asa raman lucrurile pana mai acum vreo 20 de ani . Asa le descrie si autorul Aurel Lecca in cartea sa ” Geografie Distractiva ” , editiile 1967… Read more »

Marian Rotaru

In fond tot o micronatiune a fost si San Marino ! Se stie ca in anul 301 , o mana de sclavi crestini condusi de catre un pietrar , Marino , devenit mai tarziu sfant local , infiinteaza pe muntele Titano , o comunitate independenta , care nu recunostea autoritatea ( inca ) puternicului Imperiu Roman . ComunitateA astfel formata , era ceea ce azi noi am numi , o micronatiune . Aproape un mileniu le – a trebuit sanmarinezilor , ca sa hotarasca forma de guvernamat . In fine la cumpana secolului XIII , San Marino se proclama republica . Din anonimat a scos – o un imparat , Napoleaon I Bonaparte . Acesta a vrut sa – i ofere o marire teritoriala , cu deschidere la mare . San Marino , intelept , refuza darul imperial . Oricum papalitatea a considerat – o ca facand parte dintre Statele Papale . In 1971 , statului San Marino i se recunoaste deplina suveranitate . Interesant este ca ori unde citesti , San Marino , este prezentat ca un model de republica ! In fond este , dar in forma republica sanmarineza , conserva o serie de reminiscente monarhice ( probabil… Read more »

Marian Rotaru

Sigur ca exista permisiunea si ma bucur ca ceea ce scriu sa ajunga sub ochii la cat mai multi cititori .

Marian Rotaru

Legat de ciudateniile republicii San Marino , se cuvine a aminti ca asa ceva s – a vazut si la case mai mari . De exemplu , dupa independenta declarata in 1776 ,unii lideri americani cu veleitati monarhiste , au sustinut printre altele , ca presedintelui SUA sa – i fie atribut apelativul de ” Maiestatea Sa ” . Lucrurile nu trebuie sa mire . Traditia era puternica , erau in plin razboi cu Marea Britanie ( incheiat in 1781 ) , iar fosta metropola nu dadea semne ca ar dori sa le recunoasca independenta ( s – a intamplat abia in 1784 ) . Am citit despre tribulatiile regaliste , de la inceputul societatii americane independente , intr – o carte despre presedintii americani , aparuta prin anii ” 80 . In ciuda aparentelor si astazi in statele din Noua Anglie exista loialisti ai coroanei britanice . Nu au emigrat toti in Canada ! In statul Maine , au chiar un soi de festival anual .

Marian Rotaru

Unele firme adopta denumiri care evoca nume de tari sau tinuturi : Sugarland , Computerland , Fruit Island , Foodland , etc . In alte cazuri , parcuri de distractie sunt botezate in acest stil : Disneyland , Marineland , etc . Sigur , acestea sunt denumiri pur comerciale , iar mintea publicului nu le asociaza cu entitati teritoriale . O exceptie pare a exista : ” Malboro Country ” ! Reclamei la respectivele tigari i se asociaza imagini atractive . In mintea privitorului se naste astfel ideea existentei unei Tari Malboro , reale . Avem aici un caz interesant in care o banala reclama comersiala , aproape ca a reusit sa creieze o tara virtuala .

Marian Rotaru

Pare ciudat , dar in secolul XXI , exista subiecte de drept international ( teritorii dependente ) a caror existenta fizica este incerta ( nu au mai fost regasite , dupa inregistrarea pe harti si apropriere ) . Asa se face ca Marea Britanie si Franta isi disputa suveranitatea asupra atolilor Ernest Legouve si Maria Theresa ( despre care am mai amintit ) din sudul Pacificului . Maria Theresa ( Tabor ) a fost facuta celebra de Jules Verne prin romanele ” Insula Misterioasa ” (actiunea romanului in Lincoln , vecina insulei Tabor ) si ” Copii Capitanului Grant ” . Lista poate continua cu alte coponente fantomatice ale Imperiului Britanic : insulele Jupiter , Wachusett , Rangitiki , Krusenstern . Schjetman si Ville de Toulouse din Pacific , Jacuest ( din umblata Mare a Antilelor ?!? ) , Dougherty , Emerald si Nimrod de pe coasta Antarcticii

Marian Rotaru

Cine a citit in adolescenta romanul de aveturi ” Eromanga ” ( al carui autor din pacate nu mi – l amintesc acum ) , poate jura ca in Micronezia exista arhipelagul Los Jardines – care normal ar trebui sa fie posesiune americana . Nu trebuie sa ne mire prea mult . Acum vreo 30 de ani un pilot american a descoperit in arhipelagul Mariane , o insula necunoscuta ?!? . Neagu Udroiu in cartea ” Hawaii ” , aparuta cam in aceeasi perioada scria despre existenta in arhipelagul Hawaii a unei insule nisipoase pe care vin broastele testoase . Insula este cunoscuta bastinasilor kanaka ( care au si botezat – o ) , dar nu apare pe hartile americanilor !

Marian Rotaru

Trebuie sa completez lista anterioara cu alte trei posesiuni ale Marii Britanii existente doar pe harti : insulele : Sfantul Matei , Joao de Lisabona si Dos Romeiros dos Castilhaos . Toate situate in apele Africii. Interesant cum va reusi ONU , sa ” decolonizeze ” aceste teritorii !

Marian Rotaru

Printre aceste teritorii fantoma , este remarcabila ” posesiunea ” britanica Saxemberg . Este o insula cu existenta incerta din apele atlantice ale Americii de Sud . Puterea suzerana , Marea Britanie , nu a reusit sa o regaseasca , dar asta nu a impiedicat aparitia in anul 2007 , a unei noi micronatiuni virtuale . Este vorba despre ” Principatul Saxemberg ” . Cum a reactionat Coroana Britanica la acesta ” secesiune ” , nu stiu . O alta dependenta fantoma a Marii Britanii , o constituie arhipelagul Royal Company , din apele Antarcticii . Marea Britania a cesionat unele colonii , dominionului sau Australia . Probabil a dorit sa cesioneze si insulele Royal Company , de vreme ce australienii le – au cautat fara succes la inceputul sec . XX . Totusi arhipelagul apare si astazi intr – o carte de geografie a Australiei , editata in aceasta tara . In fine nu numai englezii au colonii fantoma . Cu asemenea teritorii se poate lauda si pravoslavnica Rusie . Tara lui Sanikov ( celebra intr – o vreme datorita cartii cu acelasi titlu scrisa de catre geograful academician Obrucev ) , a figurat pe hartile Rusiei pana in… Read more »

Marian Rotaru

Romania isi poate rezolva problema platoului continental mult mai firesc ! Adica revedicand ceea ce ii apartine de drept : Buceagul in nord si Cadrilaterul in sud .
Este adevarat , apele teritoriale sunt motivul pentru care Imperiul Britanic nu se dispenseaza de aceste componente fantoma . Ele continua sa figureze pe harta politica a lumii , in coordonate geografice bine stabilite . Nu au fost inventate . Sunt recifuri , stanci sau insule minuscule care probabil ulterior descoperirii au fost erodate de valuri sau s – au ascufundat datorita miscarilor seismice .Poate sunt atat de mici incat regasirea in imensitatea oceanului este dificila .
Mexicul cauta de zor o insula ! Rezervele de petrol din Golful Mexic devin tot mai atractive . Asa se face ca Statele Unite Mexicane revendica o portiune din aceasta mare in dauna vecinului de la nord .Insula Bermeja a carei suveranitate este revendicata de mexicani ofera posibilitatea mexicanilor sa aproprieze apele teritoriale . Americanii nu contesta drepturile Mexicului . Dar cu o conditie : insula Bermeja care figureaza pe harti , sa fie gasita si … pe teren . Din pacate pentru Mexic insula refuza sa se lase redescoperita .

Marian Rotaru

Cadrilaterul este stravechea Tara a Caevunei , In Cadrilater este nucleul de formare a statului feudal dobrogean . Dobrotici , voievodul care a dat numele Dobrogei , a stapanit in Dobrogea de Sud . Mircea cel Batran era singur stapanitor al Darstorului ( Silistrei ) . Pe de alta parte slavii si turcomanii bulgari , s – au asezat dupa sec . VII , pe pamant romanesc . Aici ei au gasit romani pe care i – au deznationalizat . Sunt si acum multi romani in Tribalia . Lupta pentru autodeterminare nationala dar nu – i ajuta nimeni . Cati stiu de Ion DiLaVidin si cartea sa ” Tribalia Sacra” ? In 1995 patriotii romani din Cadrilater au inceput lupta de eliberare nationala . Spre rusinea noastra le – am intors spatele cu lasitate . Suntem lasi , de aceea veneticii bulgari au emis inca din anii ” 80 pretentii teritoriale asupra Dobrogei . Au publicat o carte la Sofia . Era prin ” 85 . Autoritatile romanesti au ripostat pe drept cuvant . Mai multe lamuriri despre Cadrilater in articolele prof . Viorel Dolha postate pe net , sau in cartea ” Tara Uitata – Cadrilaterul in timpul administratiei… Read more »

Marian Rotaru

Nu este Karvuna , ci chiar Tara Carvunei . Numele dat de genovezi face referire la mangalul produs si exportat de localnici . Probabil pe litoralul Marii Negre existau in evul mediu paduri mari . O ramasita a dainuit pana de curand langa Mangalia . Pe locul acelei paduri au aparut statiunile Neptun , Olimp , etc . Dobrotici este nume cu rezonante slave . La vremea respectiva , slavona era in tarile romane limba culta . Asa se face ca unii dintre primii voievozi nu aveau nume tocmai romanesti . Ex . Tihomir in Tara Romaneasca , Sas si Balc , succesorii lui Dragos in Moldova . Dar prima dinastie ” bulgareasca ” – Asan , cu Petru , Ionita , Caloian , nu lasa loc de dubii asupra ramanitatii . “Republica Moldova ” , are 60% populatie romaneasca . Herta , ocupata acum de Ucraina , are 90 % populatie romaeasca . Mai mult acest teritoriu nu a fost cuprins in sinistrul tratat ” Ribentrop – Molotov ” . Totusi pamantul romanesc numit Herta , cu romanii sai cu tot , este completamente uitat . Cum au ajuns straini majoritari pe pamant romanesc ? Bun exemplu il ofera… Read more »

Marian Rotaru

Posibil ca numele lui Tahomir sa fie cuman . Cert este ca nu – i un nume romanesc . Asa cum nici Seneslau sau Litovoi nu sunt nume romanesti . Dar asta nu inseamna ca ca teritoriile voievodatelor conduse de ei , nu ar face parte din spatiul romanesc( a propos de Dobrotici ) . Slavona era limba de stat . Actele oficiale si legiuirile se redactau in slavona . In fine nu pot sa nu amintesc cartea ” Insula Serpilor ” , autor Prof . Dr . Dominut Padurean . Trateaza subiectul ultimelor postari . Sigur ca sunt periculosi agitatorii interni . De asa ceva nu a dus lipsa Romania nici in perioada interbelica si din pacate nici acum . Se cuvine a aminti pe romanii uitati . Romani bastinasi pe pamantul lor asa cum sunt si eu in coltul de tara in care traiesc . Este vorba de romanii din Transnistria , romanii de la est de Bug , romanii din Timoc , romanii din Banatul de Vest ( cu imaginea luminoasa a patriotului si carturarului Gligor Popi ) . Nu pot sa nu amintesc de Anton Golopentia , autorul cartilor ” Romanii de la est de Bug… Read more »

Marian Rotaru

Cartea ” Insula Serpilor ” face substatiale referiri si la raptul Bucovinei de Nord , Hertei , Basarabiei si Cadrilaterului .
Procesul de la Haga , nu a fost o victorie , ci o mare teapa pentru Romania . Dupa odiosul tratat de la Neptun semnat de Emil Constantinescu si prelungit de Basescu ( in ciuda apelurilor disperate ale romanilor din Herta , de exemplu ) , procesul de la Haga vine sa intareasca ideea ca Romania nu are alt litigiu teritorial cu Ucraina , decat platoul continental . Sentinta procesului a fost bine primita de oficialitatile Ucrainei . Cred si eu ! Au cedat cateva pogoane de apa si au pastrat zeci de mii de kilometri patrati de pamant romanesc . Mai mult , pastrand insula Serpilor , vor putea cere oricand marea teritoriala aferenta acesteia . Ca tot veni vorba , ” prietenii ” bulgarii au muscat ceva din apele teritoriale romanesti . Frontiera maritima in loc sa fie perpendiculara pe uscat , este inclinata catre partea romaneasca .

Marian Rotaru

Sa revin putin la Cadrilater . Dobrogea a fost restituita Romaniei in urma pacii de la Berlin din 1878 . Atunci s – a lansat ideea restituirii INTREGII Dobroge , adica pana la poalele Balcanilor ! Rusii au fost de acord , sub conditia de a li se oferi Buceagul ( restistituit Moldovei in 1857 , dupa razboiul Crimeiei ) . Delegatia romana a refuzat sa schimbe teritoriile romanesti intre ele. Finalul a fost cel care se stie . Imperiul Tuturor Rusiilor , a inhatat Buceagul , iar Romania primeste numai jumatatea nordica a Dobrogei . Deci am pierdut ! Interesant este ca initial . districtul Mangalia NU URMA SA FACA PARTE din ceea ce avea sa devina Dobrogea romaneasca . Dupa negocieri ulterioare , s – a acceptat ca orasul Mangalia si hinterlandul acestuia , sa fie retrocedat Romaniei . Astazi in chip absolut firesc multi tineri au drept destinatie de vacanta Neptunul , 2 Mai ( desi a devenit marca , contest vehement acest nume ) sau Vama Veche . Ca fiind firesc vad acest lucru , pentru ca si eu candva , eram amator al unor astfel de vacante . Putin a lipsit ca acest taram de… Read more »

Marian Rotaru

Adevarat nu am fost uniti si nici constiinta unitatii nationale nu prea am avut – o . Exemple pot fi date . Dar nici vecinii nostri care detin aceste teritorii nu stau mai bine . Ucraina nici macar nu a avut statalitate pana in 1919 , iar independenta abia din 1991 . Asta nu o impiedica sa detina ( ilegal adevarat ) , teritorii romanesti , poloneze , slovace , plus Crimeia ( tara a tatarilor ) . Polonia are teritorii ocupate de Ucraina , dar iata Polonia a avut secole de unitate si a fost o vreme chiar o putere europeana . Bulgarii , la fel si sarbii , au avut statalitatea anulata . Au fost secole doar simple pasalacuri turcesti . Nenorocirea noastra , este ca nu dorim sa fim un popor mare .

Marian Rotaru

Ce se cheama politicieni reali ? Exista doar politici bune sau rele , pertinente sau idioate , pronationale sau tradatoare , corecte sau aberante ori chiar criminale . Politicile sunt determinate la randul lor de personalitati pozitive sau negative si de ideologii. Politicienii de rand , desi sunt ” reali ” , nu sunt nici personalitati , nici ideologi . Majoritatea sunt marionete fripturiste si pupatori de dosuri . Personalitatile fie sesizeaza mentalul colectiv si – i dau curs , fie il modeleaza ideologic . Exista o logica a lui Ares si una a lui Hermes , cum scria Noica . Romania Mare a fost creata de personalitati . Revin ( promit ca pentru ultima data ) la Cadrilater. Ideea unirii Dobrogei cu Romania a fost sustinuta de personalitati . Fara ele , pionerii patriei nu mai mergeau sa – si bronzeze trupurile la Navodari . Dupa congresul de la Berlin , Romania nu a renuntat la ideea recuperarii intregii Dobroge . Armata romana ramasa in Cadrilater a avut ciocniri cu armata ” aliata ” rusa . Rusia deja se autoproclamase protectorul slavilor din Balcani . In 1885 , statul roman revendica din nou Dobrogea de Sud . Nu prea… Read more »

Marian Rotaru

Am spus mai sus ca personalitatile pot da curs mentalului colectiv . Actiunea lor poate fi corecta sau nu , dupa cum acest mental este pozitiv sau negativ .
Mentalul colectiv este de regula longeviv . Exemplu : Republica Venetia a fost desfintata de austrieci in 1797. Dupa exact 200 de ani , in 1997 , cineva initiaza o miscare pentru reinstaurarea republicii dogilor . A avut si adepti ! A avut adepti , pentru ca in abisalul constiintei venetienilor ideea republicii lor nu disparuse complet . Acel aventuriei a incercat sa o exploateze .

Marian Rotaru

In septembrie 1940 , lumea a protestat impotriva dictatului care ne rapea Dobrogea de Sud . Tot atunci un general a hotarat sa apere pamantul Cadrilaterului si a opus inaintarii bulagarilor forta armelor . Au fost ciocniri . Generalului i s – a retras comanda si a fost pedepsit . Acest erou este imi pare , Gneralul Argesanu ! Despre masacrul de la Fantana Alba , s – a pastrat o tacere totala pot spune in tara noastra . Despre acea oribila crima am aflat de pe net ! Adevarat , astazi nu avem nationalism , cel putin nu unul de calitate . In 1919 , generalul Rusescu , a cucerit Budapesta si a obtinut capitularea Republicii Sovietice Maghiare , cu 300 de cavalesti . A intrat cu 300 de cavalesti intr – un oras inamic care avea un milion de locuitori . A patruns singur in Parlament ( era 01.08.1919 ) si a cerut deputatilor capitularea . A obtinut – o ! Despre acest mare erou scrie Ioan Kiritescu in volumul IV al munmentalei carti ” Istoria Marelui Razboi ” editata la ” Casa Scoalelor ” , Bucuresti 1926 . Intreb cati dintre ” nationalistii ” romani de azi… Read more »

Marian Rotaru

Venetia a avut multe posesiuni si probabil ca initiatorii miscarii din 1997 , au fost suficienti de nebuni ca sa ia in calcul si acest aspect . De ce spun asta ? O buna parte dintre posesiunile medievale ale Venetiei , au reintrat in componenta statului italian la inceputul sec . XX . Este vorba despre arhipelagul Dodecanez ( cu insula Rhodos cu tot ) , Peninsula Istria , orasele Zadar , Pola , Fiume , etc , precum si insulele Longa , Lisa , Veglia , Palagrizza , etc . din Dalmatia . Aceste teritorii au ramas in componeta Italiei pana in anul 1947 , cand Dodecanezul a fost retrocedat Greciei , iar teritoriile dalmate si Istria , au fost transferate Iugoslaviei ( cadou pentru Tito ). Ori la ora actuala in Istria , exista o insemnata miscare separatista fata de Croatia . Aceasta miscare in principiu proitaliana , poate fi exploatata de catre militantii pentru independenta Venetiei ( fosta stapana a teritoriului ) . In fine , adevaratii bastinasi ai Istriei sunt istroromanii , care se bucura acum de o oarecare autodeterminare culturala .

Marian Rotaru

Grecii au probleme mai insemnate ! La inceputul anilor ” 90 , grecii din asa numitul Epir Albanez s – au rasculat . Dorinta lor este unirea cu Patria Mama . Marea problema a Greciei , ramane Turcia . Turcii ca orice alt popor migrator , s – au asezat pe pamantul altuia . Asa se face ca astazi , cel putin jumatate din teritoriul national grec , se afla la turci . Turcia asa zis europeana , este de fapt Tracia Orientala , bazinul Marii Marmara , coasta Egeei , adica Troada , Licia , Konya , etc. sunt teritorii grecesti . Acolo intalnim Brusa , Troia , Efes , Milet , Pergam , deci Grecia clasica . Grecii au reusit sa se elibereze complet de turci dupa primul razboi mondial . Pentru scurta vreme . Occidentul dicteaza restituirea catre Turcia a Asiei Mici Grecesti si a Traciei Orientale . Urmeaza tragedia . Milioane de greci sunt fortati sa – si paraseasca caminele si sa plece in Grecia europeana , lasand locul osmalailor . A fost ceea ce azi se numeste o purificare etnica . De fapt Mustafa Kemal (Ataturc ) a savarsit o crima impotriva umanitatii si un… Read more »

Marian Rotaru

Este soarta finala a statelor constituite prin furt de teritorii . Turcia a fost protejata de Occident , ca avand poporul musulman cel mai europenizat . Oricum turicii au probleme serioase cu armenii din Armenia Mare si cu locuitorii Kurdistanului Turcesc . Pe de alta parte continua sa – i sicaneze pe putinii greci ramasi la caminele lor . A se vedea atacul turcilor asupra Patriarhiei din Constantinopol ( acum vreo doi – trei ani ) .

Marian Rotaru

Daca am ajuns aici cu discutia vreau sa – mi arat dezacordul asupra tezei vehiculate in perioada comunista , dar si dupa 1990 , cum ca Romania ar fi purtat razboaie imperialiste . este o teza falsa promovata fie de inamici tari fie de romani care nu mai sunt romani . De – a lungul timpului s – a zis si continua a se zice ca au fost nedrepte : 1. Al treilea razboi balcanic . Fals . Argumentele privitoare la Cadrilater le – am scris mai sus . Adaug urmatoarele fapte : – In 1917 , autoritatea romaneasca asupra Dobrogei era practic anulata . Totusi in cele doua congrese al popoarelor din Dobrogea tinute la Babadag in acel an , acestea deci inclusiv bulgarii din sudul dobrogean si – au declarat fidelitatea fata de Romnaia ( sursa : Istoria Marelui Razboi , autor Ioan Kiritesxu ) . – In 1947 la conferinta de la Paris , Occidentul a vrut sa restituie Romaniei , Cadrilaterul , dar s – a opus URSS . Rusia find protectorul slavilor din Balcani . – Razboiul s – a purtat de fapt tot pe teritoriu romanesc . In 1877 , Carol I , scria… Read more »

Marian Rotaru

2. Razboiul din 1919 impotriva Republicii Sovietice Maghiare , a fost unul legitim de vreme ce Bela Khun a atacat Transilvania , iar un efemer guvern bolsevic se instaurase la Timisoara .
3. Razboiul din rasarit 1941 – 1944 , a fost unul de raspuns la agresiunea sovietica in urma careia s – au rapit Romaniei , Bucovina de Nord , Herta si Basarabia . Inglobarea Transnistriei a fost legitima . Aceasta regiune nu apartine Ucrainei . Populatia bastinasa este tot cea romaneasca , iar in perioada interbelica , romanii continuau sa fie in procent insemnat din populatie . Dealtfel Guvernamantul Transnistriei a fost bine si corect administrat .

Marian Rotaru

Singurul lucru care ni – l putem imputa este distrugerea insulei Ada Kaleh si a micului si pasnicului popor al adanlailor . In 1918 adanlaii au acceptat de buna voie si cu incredere protectia romaneasca . Prin distrugerea insulei Ada Kaleh , savarsita de comunisti , Romania a incalcat obligatiile acordului de Protectorat , care este unul de drept international .

Marian Rotaru

A propos de teritoriile capturate . S – a batut mai ales in perioada comunista moneda cu decolonizarea . Imi aduc si acum aminte de obsesia comunistilor in a ne transforma intr – un soi de ” frati ” cu popoarele colniale din lumea a treia . Coloniile , protectoratele , teritoriile sub tutela , indiferent ca era vorba de Nyasaland , Rhodesia de Nord sau de Sud , Coasta de Aur , Sudanul Anglo – Egiptean sau Francez , de Somalia Franceza , Italiana ori Britanica , de Congo Belgian sau Francez , de Sahara Spaniola sau Franceza , de Timorul Portughez sau de Guyana Olandeza , de Noua Guinee sau Noile Hibride , toate figurau ca atare pe harta lumii si aveau pentru mai devreme sau mai tarziu vocatia independentei ( La multe, independenta a venit mult prea devreme , dupa cate se vede ) . Problema delicata apare insa , pentru coloniile ascunse . Vocatia lor la independenta , este a priori desfiintata , deoarece ele nu exista oficial ca atare pe harta politica a lumii . Ele sunt inglobate in teritoriul metropolelor . Asa sunt bunaoara Armenia Turceasca si Kurdistanul , Tibetul sau Prusia Orientala (… Read more »

Marian Rotaru

Sa nu facem confuzie . Pe teritoriul Romaniei , singurul POPOR BASTINAS este poporul roman . Toate celelate nationalitati mai mari sau mai mici , indiferent ca sunt secui , ceangai , hutuli , lipoveni , sau nu stiu mai ce , sunt venetice . Prin urmare oricat de galagioase ar fi unele dintre ele , nu au dreptul apropriatiunii teritoriale . Pentru simplu motiv ca stau in casa altuia , ca straini . In documentele sibiene din sec . XVI , se scrie despre sate de romani ( valahi ) si de daci . Daca autorii au facut distinctia ( a se vedea revista ” Dacia Magazin ” , redactor domnul Napoleon Savescu ) , inseamna ca la vremea respectiva , mai existau locuri izolate unde se vorbea limba veche a dacilor . Ori daca acesti daci ar mai exista astazi si ar dori sa ne priveasca ca natiune aparte , atunci doar ei ar fi singurii , care ar putea reclama drepturi . Cu privire la Kosovo , lucrurile sunt discutabile . Albanezii urmasi ai ilirilor sunt alaturi de romani si greci , singurii bastinasi ai Balcanilor . Slavii au venit in sec . VII ca invadatori nomazi… Read more »

Marian Rotaru

Adevarat . Unele popoare migratoare au infiintat state pe teritoriul nostru . Asa au fost cumanii , deveniti crestini , cu a lor Cumanialand , sau barladnicii de la care a ramas numele unui rau si a unui oras din Moldova . De fapt Tara Barladnicilor era pomenita in cronicile rusesti din sec . XII , alaturi de cea Leseasca si Tatarasca . La sud de Tara Barladnicilor se intindea Tara Blahilor ( vlahilor , romanilor ) . Totusi niciunul dintre aceste popoare nu mai are astazi urmasi detectabili . De la ele au ramas doar toponime ( vezi Vadul Cumanililor ), consemnari in cronici , cateva artefacte , poate un cuvant , doua ramase in limba romana , sau nume de familie ( ex. Calmuc – calmucii azi traiesc intr – o republica de pe Volga ) .Mi – am amintit de ” Calmuc ” , pentru ca la un moment dat , un boier cu numele acesta si l – a grecizat , devenind ” Calimach ” ( ” Calimachi ” ) – vezi ” Trecute Vieti de Doamne si Domnite ” a lui Constantin Gane . In fine desi nu are legatura cu ce am scris in… Read more »

Marian Rotaru

Oricum , noi ocupam o arie geografica imensa ( si fata de care evident nu putem emite pretentii teritoriale ) . Putem insa cere mentinerea identitatii conationalilor nostri . Aceasta arie incepe din nord , din Carpatii Polonezi , din Tara Goralilor , continua mai la sud in Cehia , cu Valahia Morava , unde traieste un grup compact de romani( Despre gorali si Valahia Morava , vezi cartea ” Orizonturi Europene ” , autor prof Ioan Pop ) .In Podolia deasemeni traiesc romani . Pe vremea lui Stefan cel Mare , Podolia era practic o tara romaneasca . La sud de Dunare , alaturi de timocanii , tribalii si de romanii de pe malul drept al fluviului , toti urmasi a Daciei Aureliene , gasim valahiile aromnailor si megleno romanilor . Megleno romanii au reusit in anii ” 40 sa infiinteze pentru scurta vreme un stat – Principatul Meglenului si Pindului . In Istria , am amintit deja de istroromani , iar dalmatii erau un popor foarte apropiat noua . In est , asa cum am scris , romanii locuiesc din stravechime in toata Transnistria si la est de Bug . Romani bastinasi gasim in nordul Marii Azov (… Read more »

Marian Rotaru

Dimitrie Cantemir , dupa lupta de la Stanilesti , pleaca in exil in Rusia . Era insotit de boieri , dar si de oameni simpli cu familiile lor .Petru cel Mare , ofera refugiatilor un teritoriu in tinuturile Niprului . Se infiinteaza un mic principat moldovenesc , condus de catre Cantemir . Pare – se ca primul academician roman , a condus cam dictatorial noua formatiune politica , pentru ca supusii au inceput sa carteasca si sa reclame la imparatie . Cantemir pleaca la Sankt Peterburg , pentru a – si urma destinul . Romanii moldoveni au ramas . Tinutul lor a primit numele de ” Mica Moldova ” . Azi sunt 60 de sate de romani compacti , care si – au pastrat perfect limba si obiceiurile . Legaturile lor cu Tara sunt apropape inexistente , din vina scumpelor noastre autoritati . Pacat ca nu se scrie mai mult despre romanii din afara Romaniei si despre toate aceste tari romanesti . Am asteptat si mai astept ca Prof. Dr . Vasile Soimaru , care a strabatut toate aceste tinuturi , sa o faca . Dupa 1990 . incepuse sa apara o serie de carti depre ” tarile romaneste care… Read more »

Marian Rotaru

Da , din start Ucraina , era sortita dezmembrarii . Miscari separatiste aparusera in asa numita Ucraina de Vest ( de fapt in teritoriile ocupate de la Polonia – Galitia , Podolia , Volania , Liovia ) , dar si in Rutenia ( Ucraina Subcarpatica ) si in Crimeea , care si – a proclamat independenta . Nici fratii rusi din Dombas , nu doreau sa depinda de Kiev . De fapt rusii ii dispretuiesc pe ucraineni ( ii numesc hoholi ) – a se vedea romanul ” Pe Donul Linistit ” scris de Sokolov ( laureat al premiului Nobel pentru Literatura ) In Crimeea sunt doua micari separatiste . Una a rusilor care au infiintat un stat rusesc autonom si alta a bastinasilor tatari . Acestia doresc in mod legitim independenta tarii lor . Au acum un parlament cvasioficial . De fapt lupta tatarilor pentru independenta Crimeei a inceput inca din perioada sovietica . Conducatorul lor spiritual este un urmas al Marilor Hani , actualmente profesor universitar de istorie in Anglia . Miscarea din Rutenia includea si dorintele de autodeterminare ale romanilor din Maramuresul de Nord si Pocutia . Auspiciile reunificarii au fost initial favorabile . In decembrie 1991… Read more »

Marian Rotaru

Teritoriul de azi al Ucrainei ( ma refer la Ucraina propriu zisa ) , a fost locuita in antichitate de sciti . La inceputul evului mediu a intrat sub autoritatea khazarilor . Khazarii au fost subminati de tatari si de slavi . In final au invins slavii ( vezi cartea ” Al treisprezecelea trib . Khazarii , autor Arthur Koestler , editura ANTET ) . Crimeea nu este parte a Ucrainei . Bastinasii originari sunt tot scitii . Dar acesti sciti au fost grecizati . De fapt in Crimeea traiesc din vechime romani ( fie sciti romanizati , fie ciobani romani asezati aici ) , dar si goti . Ultimul loc din lume in care s – a mai vorbit limba gota ( in sec. XVI ) a fost … Crimeea . Peste toti acestia s – au suprapus tatarii . Scitii grecizati au disparut , la fel si gotii . Romanii mai sunt foarte putini . Circa 4000 de suflete la Cherson . Tatarii din Crimeea s – au constituit ca o natiune aparte de celelate grupe de tatari ( tatarii de pe Volga – nohaii ,sau tatarii originari , cei siberieni – a se vedea vol III din… Read more »

Marian Rotaru

Da armenii sunt remarcabili . Al doilea stat crestin dupa Imperiul Roman . A rezistat veacuri de – a randul in vecinatatea a doua mari imperii ale islamului : Otoman si Persan . In emigratie armenii si – au pastrat cu starsnicie identitatea nationala si culturala . Romanii emigranti s – au deznationalizat foarte usor in catva ani . Armenii sunt armeni de veacuri , indiferent in ce tara s – au stabilit . Problema Armeniei , este ca mai mult de jumatate din teritoriul sau national – Armenia Mare , este si acum sub stapanirea Turciei , vechiul ei dusman . Turcii au savarsit si acea cumplita crima din 1915 , cand au macelarit 1 500 000 de civili armeni . Din pacate in limba romana sunt extrem de putine referinte bibliografice privitoare la Armenia . Acum vreo 10 ani am gasit o carte despre Armenia , editata de institutul lor cultural si editura ” ARARAT ” . De fapt nu este singura lacuna din bibliografia romaneasca . De exemplu nu exista nicio carte in limba romana despre Irlanda de Nord . Despre Taiwan am identiifcat una singura . Exemplele pot continua .

Marian Rotaru

Referitor la romanismul suddunarean , semnalez aaparitia cartii ” Vlahii. Romanii uitati ” , autori domnii profesori Sorin Fira si Catalin Parvu . Cartea a aaprut la editura ” Fundatiei Scrisul Romanesc ” , Craiova 2010

India Travel Dave

Really dig this, dude. Thanks for posting.

[…] by krossfire on 04 Jun 2011 at 12:07 am | Tagged as: Diverse, Social, Cultural, Politic Despre micronatiuni am mai scris cu mai bine de 3 ani in urma. Din fericire, nu sunt atat de senil incat sa-mi fi uitat […]

[…] prin inghesuirea intr-un tren care incercuieste anual planeta. Trenul devine in scurt timp o micronatiune, o metafora pentru distanta sociala dintr-un regim totalitar. De-aici si pana la revolta […]

100
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x